Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

Recommended Posts

Myślę, że działki za bardzo nie spaną ale do 20km od centrum 120-150zł to maksymalna cena. 10-15km to 200zł (na południu 250zł) więcej nie ma co płacić.

Nigdzie nie znalazłam takich ofert - w smolcu średnia cena to 300 a dojazd koszmarny, w ślęzy (fajna wioska na małej górce, właściwie Wrocław i świetne miasteczko rozrywkowe - korty, stadnina - ATMu budowane w pobliżu) już 400, nawet na północy (malin, ligota) widziałam działki min. po 200

A może ja źle szukam? Ogłoszenia w prasie plus internet (parę rundek po wioskach nie dało rezultatu). Jak wy to robicie? Słyszałam, że zdarzają się okazje na allegro....

Pozdrawiam,

PS. Dzięki za info o taniejących działkach jesienią :) Poczekam, spróbuję... Chociaż zaczynam wątpić czy są jeszcze działki sprzedawane bez pośredników. Z tego, co zauważyłam, każdy rolnik ma już swojego "agenta" :), a wtedy gorzej ze "spadkiem cen". Poza tym, większość ludzi z tego co wiem szuka działek jesienią, żeby na wiosnę rozpocząć budowę.

O pośrednikach zapomnij. Kilka agencji miała generalnie w dupie moją działkę, a niektóre nawet nie chciały podpisywać umowy mówiąc że nic nie ma. Nie ma podaży działek, bo ludzie wykupują właśnie jeżdżąc po wioskach. Oczywiście można dać 300zł za m2 w Smolcu ale jaki to sens. Pewnie to jedyna działka tam, stąd taka cena. Niestety z wyceny ona nie wynika więc jak za 2 miesiące zadzwonisz to nadal będzie do kupienia - :) zobaczysz

Tak więc trzeba zdecydować się na jakąś konkretną miejscowość i tam jeździć cały czas i dopytywać się. Rolnicy raczej nie korzystają z internetu. Spróbuj może stać w gminie w geodezji i pytać interesantów tak w godzinach 9-13 - zdziwisz się ilu załatwia sprawy z działkami na sprzedaż lub kupuje. Tylko jeszcze nie mają ich gotowych.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a co powiecie o Galowicach? jaka jest "rozsądna" cena w tej miejscowości? budowlanka, 1000-1500 m.

Ostatnio słyszałem ze się moja wieś ceniła na jakieś 150 zł ;) ale kwesta od kogo kupujesz bo za wiele osób tam nie sprzedaje.

Choć pewnie jeśli kupisz w Galowicach to zapewne koło mnie :)

Właśnie mam ofertę za 150, ale aż 3000 m. (właściwie już "za" galowicami od strony Wrocławia, po lewej stronie drogi Wiejskiej - to koło Ciebie? :)), a to dla mnie i dla mojego portfela za dużo. Wystarczy 1300 -1500.

Powiem, że bardzo mi się Galowice podobają (z chęcią odziedziczyłabym w spadku po nieznanym wujku ten mały dworek :)).

Mam tylko wątpliwość - dojazd dzieci do Wrocławia? Nie wiesz jak wygląda sytuacja z autobusami? Choćby w planach? Mam dwie córy i kiedyś będą chodzić do szkół zapewne we Wrocławiu.

Pozdr.

Właśnie mam ofertę za 150, ale aż 3000 m. (właściwie już "za" galowicami od strony Wrocławia, po lewej stronie drogi Wiejskiej - to koło Ciebie? :)), a to dla mnie i dla mojego portfela za dużo. Wystarczy 1300 -1500.

Powiem, że bardzo mi się Galowice podobają (z chęcią odziedziczyłabym w spadku po nieznanym wujku ten mały dworek :)).

Mam tylko wątpliwość - dojazd dzieci do Wrocławia? Nie wiesz jak wygląda sytuacja z autobusami? Choćby w planach? Mam dwie córy i kiedyś będą chodzić do szkół zapewne we Wrocławiu.

Pozdr.

są tam jeszcze dziaki między 900 a 1200 m

Z autobusami kiepsko są podobno gimbusy do bielan

:D Witam jestem tu nowa i również szukam działki od ponad roku na południu Wrocławia, i zawsze jak coś znajduje za rozsądną cenę to się okazuje być przy torach kolejowych np. Smolec lub Mokronos Górny, bądź przy radarze wojskowym - Pietrzykowice, a na dodatek sprzedający podwyższają cenę lub nagle przypominają sobie o naliczeniu VATu itp. Maksymalnie planujemy przeznaczyć 170 tys. góra 200 tys. na działkę i chcemy ją w 100% skredytować. Dziś właśnie oglądaliśmy fajną działkę, w granicach naszych mozliwości kredytowych, ale ma pewny mankament i chciałabym sie was poradzić. A mianowicie co sądzicie o działce, która jest rolna z zakazem zabudowy ze względu na II klasę gruntu, a jednocześnie ta działka jest ujęta w studium gminy jako budowlana i jej powierzchnia to 1000 mkw, bo została wydzielona w latach zanim obowiazywały przepisy, że minimalna działka rolna w tej gminie to 3000 mkw. A jeszcze jedno jest w pobliżu nowej zabudowy i droga dojazdowa, która do niej prowadzi jest drogą dojazdową dla już wybudowanego domu w odległości od tej działki około 50 mkw, niestety gmina nie wydaje warunków zabudowy. W przyszłym roku może gmina będzie opracowywała nowy plan dla tej miejscowości i powiedzieli mi, że zgodę musi wyrazić minister rolnictwa na odrolnienie. A co jak nie zgodzi się odrolnić tych terenów to czy można wydzierżawić pole od rolnika i wtedy się budować, czy wtedy tylko pozostaje uprawa buraków. :lol: Działka jest dość droga jak na te mankamenty, ale jednocześnie dość atrakcyjna ze względu na lokalizację i otoczenie, z małym wyjątkiem na granicy jednego z boków biegnie linia, chyba średniego napięcia (muszę to sprawdzić jeszcze), ale to chyba nie jest szkodliwe? Pozdrawiam

Skredytować w 100% - powodzenia :). Standardowo będzie ciężko, czyba że kredyt będzie pod zastaw innej nieruchomości. Niestety wyceny są niższe niż ceny jakie chcą sprzedający.

Jeśli chodzi o studium to przedstawia ono jedynie uwarunkowania. Najprawdopodobniej grunt ten jest w terenie zabudowanym, można wyznaczyć linie zabudowy itp, więc gmina planuje aby wpisać go do PZP jako budowlany. Często tak się dzieje, ale nie zawsze. Do czasu uchwalnienia PZP nie można się budować, a potem może się okazać, że też nie i przez kolejne kilka lat będzie to budowlane. Z tego co wiem jak uchwalą PZP i zostanie ona budowlana to chyba nie trzeba już nic odralniać. Tak więc jeśli przy drodze jest dom, potem ta działka i kolejny dom, i w studium jest to teren który w PZP może zostać przeznaczony bod budownictwo, to pewnie tak się stanie. Jeśli jednak jakieś pole trochę dalej od zabudowań znalazło się w studium to jest duża szansa, że jednak nie zostanie to w PZP budowlane. Tak więc jest spore ryzyko w takim przypadku. Wydaje mi się, że tak się stało z działkami w Kiełczowie przy lasku. Sprzedający powoływał się na studium, że na pewno zostanie budowlane, a jak wszedł PZP okazało się, że działki pojawiły się na sieci bardzo tanio jako siedliskowe.

Ja osobiście bym nie ryzykował tylko dlatego, aby mieszkać w miejscu w które dojadę za kilka lat w 5 min obwodnicą albo autostradą.

No jeżeli chodzi o tą konkretną działkę to dom już wybudowany jest po drugiej stronie drogi. W skrócie można zoobrazować to w nastepujący sposób, przez całą wioskę idzie "główna" droga i zabudowania sa wokól tej drogi. Na końcu wsi, jest dom, który jest wybudowany tak, ze drogę dojazdową ma swoją prywatną i ta droga jest prostopadła do tej głownej. Teren na którym stoi ten dom został podzielony na 7 działek, z tego dwie są po jednej stronie a po drugiej 5. Ten dom jest na końcu wsi, ale nie jest w szczerym polu, bo za tą wioska jest już następna i od razu są zabudowania. Tylko na mapie widać, ze są to dwie różne wioski, bo jak się stoi to sie wydaję że to jedna miejscowość. A droga w wiosce gdzie leży działka jest tak jakby kręta i w tym miejscu gdzie jest ta działka zabudowania są patrząc po lini prostej od tyłu działki w odległości 200 metrów, oraz 50 metrów po skosie i 70 metrów z boku działki nie licząc domu który jest 38 metrów dalej od przy tej samej drodze dojazdowej. Działka jest naprawdę fajna, najładniejsza jaka do tej pory widzieliśmy, jest trochę droga, ale gdyby była ona budowlana to jak nic krzyczeliby za nią co najmniej 300 zł za mkw. Jeżeli chodzi o budowę to mi sie na razie nie spieszy, mam gdzie mieszkać i zdaje sobię sprawę, że kredytu na nią mogę nie dostać, a potrzebuje na całośc. Więc wezmę pod zastaw mojej szeregówki, która jest też cześciowo na kredyt, ale przy jej obecnej warości kredyt na nią wzięty stanowi 15%. Więc dobranie drugiego i skonolidowanie tak, żeby była jedna hipoteka i jeden kredyt to i tak będzie mniej niż połowa wartości szeregu przy dzisiejszych cenach rynkowych. Jak do tej pory robiliśmy kilka podejść do zakupu działki i zawsze coś nie wychodziło, dwie już prawie kupowaliśmy, z tego jedna przez biuro nieruchomości i w ostatniej chwili sprzedający przypomniał sobie o VAT i podwyższyl cene o bagatela 30000 zł, a drugi nieudany zakup to sprzedajacy w trakcie zbierania wszystkich papierów odnosnie działki powiedział, że musi wstrzymać zakup bo są tacy co daja mu dwa razy więcej nie 100 a 180 zł za mkw, a działka była przy stacji kolejowej, gdzie pociągi kursują dośc często, więc powiedzielismy mu, zeby sie wypchał. Więc znając naszego pecha to nie wiadomo, czy tą działke kupimy.

Dzięki za podpowiedz, jeżeli będzie 100 złotych za metr to dam radę, resztę kasy dopłacę ze swoich oszczędności.Dzisiaj się dogadałem i kupuję działke w Pęgowie. Miałem dwa namiary , pierwsza po 150 zł , druga i jak sie okazało ładniejsza po 122 zł. Do końca transakcji jeszcze daleko (ksiega wieczysta, kredyt) ale najważniejsze że już bliżej niż dalej. Pozdrawiam poszukujących.

No jeżeli chodzi o tą konkretną działkę to dom już wybudowany jest po drugiej stronie drogi. W skrócie można zoobrazować to w nastepujący sposób, przez całą wioskę idzie "główna" droga i zabudowania sa wokól tej drogi. Na końcu wsi, jest dom, który jest wybudowany tak, ze drogę dojazdową ma swoją prywatną i ta droga jest prostopadła do tej głownej. Teren na którym stoi ten dom został podzielony na 7 działek, z tego dwie są po jednej stronie a po drugiej 5. Ten dom jest na końcu wsi, ale nie jest w szczerym polu, bo za tą wioska jest już następna i od razu są zabudowania. Tylko na mapie widać, ze są to dwie różne wioski, bo jak się stoi to sie wydaję że to jedna miejscowość. A droga w wiosce gdzie leży działka jest tak jakby kręta i w tym miejscu gdzie jest ta działka zabudowania są patrząc po lini prostej od tyłu działki w odległości 200 metrów, oraz 50 metrów po skosie i 70 metrów z boku działki nie licząc domu który jest 38 metrów dalej od przy tej samej drodze dojazdowej. Działka jest naprawdę fajna, najładniejsza jaka do tej pory widzieliśmy, jest trochę droga, ale gdyby była ona budowlana to jak nic krzyczeliby za nią co najmniej 300 zł za mkw. Jeżeli chodzi o budowę to mi sie na razie nie spieszy, mam gdzie mieszkać i zdaje sobię sprawę, że kredytu na nią mogę nie dostać, a potrzebuje na całośc. Więc wezmę pod zastaw mojej szeregówki, która jest też cześciowo na kredyt, ale przy jej obecnej warości kredyt na nią wzięty stanowi 15%. Więc dobranie drugiego i skonolidowanie tak, żeby była jedna hipoteka i jeden kredyt to i tak będzie mniej niż połowa wartości szeregu przy dzisiejszych cenach rynkowych. Jak do tej pory robiliśmy kilka podejść do zakupu działki i zawsze coś nie wychodziło, dwie już prawie kupowaliśmy, z tego jedna przez biuro nieruchomości i w ostatniej chwili sprzedający przypomniał sobie o VAT i podwyższyl cene o bagatela 30000 zł, a drugi nieudany zakup to sprzedajacy w trakcie zbierania wszystkich papierów odnosnie działki powiedział, że musi wstrzymać zakup bo są tacy co daja mu dwa razy więcej nie 100 a 180 zł za mkw, a działka była przy stacji kolejowej, gdzie pociągi kursują dośc często, więc powiedzielismy mu, zeby sie wypchał. Więc znając naszego pecha to nie wiadomo, czy tą działke kupimy.

Witam, jak w temacie....udało się z tą działką?

A w którym dokładnie miejscu? Pęgów znam dość dobrze i długo tam szukałem odpowiedniej działki.

Między 120zł - 150zł były już na jesieni.

Tak więc utrzymuje to moją tezę, że ceny działek stoją, więc na pewno nie należy się aktualnie spieszyć z kupnem.

Mam zamiar kupić działkę przy ulicy Wiśniowej, w Pęgowie znajdziesz ją przy drodze na Ozorowice. Jest prąd i woda, sucho i bardzo ładnie (niedaleko ściana lasu). Blisko szkoła i sklepy oraz przystanek. Wcześniej rozmawiałem z osobą która sprzedaje działki koło kościoła ale nie doszliśmy do porozumienia. Miałem zapłacić za działkę (150 za metr) oraz jeszcze za wydzieloną cześć drogi dojazdowej do działki. Dla mnie było to nie do przyjęcia.

W moim przypadku niestety musiałem spieszyć się z kupnem, byli już inni chętni.Z negocjacją ceny też było kiepsko. Jeżeli jednak ktoś szuka to znajdzie ładną działkę pod Wrocławiam.

Mnie cena też poraża ale dłużej nie ma co czekać.Też zaczynałem szukać jak działki były po 30 -50 zł za metr. Teraz za to płace i to słono. Ze względu na wiek dzieci muszę sie jednak na cos zdecydować i zdecydowałem na zakup działki. Przede mną jeszcze rzeczoznawca z listy bankowej i pytanie ile muszę dołożyć do kredytu ze swoich oszczędności.Działki szukałem długo, znalazłem nie przez przez ogłoszenia w nieruchomosciach czy autogiełdzie ale przez znajomych, po prostu działka nie została jeszcze oficjalnie ogłoszona do sprzedaży. Niestety i tak było już dwóch chętnych. Jestem teraz na wakacjach ale po powrocie do Wrocławia mogę podać namiary na działkę w Marcinkowicach po 100 zł (18 arów ) . Może ktoś bedzie zainteresowany. Pozdrawiam

We wtorek idę podpisać umowe przedwstępną, mam nadzieje, że do tego czasu nic się nie wydarzy. Ryzyko z zakupem tej działki jest duże, ale jestem pozytywnie nastawiona, skoro jest w studium to prędzej czy później mam nadzieję bedzie się można na niej wybudować, najwyżej będzie dla mojego dziecka, które ma teraz 2 lata :lol: . Pozdrawiam