Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

Recommended Posts

dokladnie forum ucichlo ostatnio

tez sie zastanawiam czy z powodu wysokich cen czy wiekszosc forumowiczy znalazla miejsce na ziemi?

ja rowniez jestem blisko...

malawi, gratulacje za sfinalizowanie umowy!

w ktorym miejscu Pegowa bedziesz mieszkal jesli mozna zapytac,ogladalem kiedys te tereny, ladnie

misiak, jak tam twoja dzialka?

to forum przysycha bez ciebie!!!

pozdrowienia dla wszystkich wytrwalych poszukiwaczy!

lukasz sz

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.Widzę ,że wpisów coraz mniej....kiedyś było 10 dziennie a teraz coś słabo. Chyba ceny działek nas zniechęcają.

Wydaje mi się, że po pierwsze ceny są bardzo wysokie, a po drugie większość osób z tego topicu chyba już jest po zakupie działki i przeniosła się na Grupę Wroclawską z racji mającej rozpocząć się budowy :wink: .

Ale ja nie o tym. Wczoraj kupiłem w końcu działkę. Działka znajduje się w Pęgowie, jest tam szkoła , przedszkole, poczta i można w miarę szybko dojechać do Wrocka.Koszty notariusza, podatku , wycen, kredytu itd. są duże ale kupując mieszkanie i tak bym je zapłacił. Teraz czeka mnie papierologia z pozwoleniem na budowę, czytałem gdzieś że w Sejmie jest projekt o uproszczeniu tych procedur ale nie wiem czy sie doczekam.

Gratulacje! Malin/Ligota/Pęgów/Szewce to śliczne rejony :wink: .

Pzdr,

TS

Działka znajduje się w Pęgowie przy ulicy Wiśniowej (jak droga na Ozorowice). Dzięki za gratulacje, myśle że to jednak ceny działek zadziałały na mały zanik informacji na forum.Niestety do Grupy wrocławskiej mi daleko - tam już większość kończy budowę a ja nie mam nawet wybranego projektu Jak będę miał trochę czasu to opiszę moją przygodę z szukaniem działki - może kogoś zainteresuje i nie popełni moich błędów. Pozdrawiam wszystkich z Pęgowa i okolic.

Tymi polami irygacyjnymi to bym sie nie przejmowal. Tereny polnocne od Wroclawia sa bardzo urokliwe, jeszcze takie troche dziewicze, mniej odkryte.

Czesto bywam w tamtych okolicach np. w Szewcach czy Paniowicach w lecie i zadnych podejrzanych zapaszkow nigdy nie poczulem, wrecz przeciwnie. Poza tym na 70% obszaru pol rygacyjnych planowane sa inwestycje rekultywacyjne i obszar ten bedzie poddany ciekawym inwestycjom

Witam forumowiczów,

my jesteśmy już po zakupie działki, znaleźliśmy swoją w marcu 2007, na ten temat wszedłem trochę z ciekawości, ale po własnych poszukiwaniach mam trochę rozeznanie w ofercie działek w Masywie Ślęży, w okolicach Sobótki, gdzie budujemy. Jeżeli ktoś będzie szukał działek w tym regionie mogę podesłać jakieś namiary, bo okolica, choć odległa (ok. 20 km od Bielan Wrocławkich), jest jedną z najładniejszych okolic Wrocławia - naszym zdaniem.

Co do działek, to większość być może sobie odpuściła temat :). Mnie nie chce się już jeździć i oglądać działek w marnych lokalizacjach, a dojazd do Wrocka z każdym miesiącem coraz gorszy. Kamieniec (a tam reflektowałem) - boże co za droga... przeszło mi od razu. Z kolei żona nie chce mieszkać "na jakimś wygwizdowie", a za działkę nie mam zamiaru płacić połowy ceny mieszkania (a raczej więcej). Mam parę wynotowanych ofert, ale nawet nie dzwonię...

Z kolei ceny mieszkań mają tendencję zniżkową i developerzy obniżają już ceny, co widzę po ogłoszeniach z gazet.

Kolejny powód to wzrastające oprocentowanie kredytów, które na pewno będzie rosło przez cały 2008 rok. Zarżnąć się kredytem, a potem dojazdem... to gdzie tu urok mieszkania we własnym domku?

• 2 weeks później...
Proszę o konkrety, gdzie jest pełno tych tańszych działek?

Ceny wywoławcze raczej spadły (niezbyt mocno, ale jednak), ale ofert jest tyle że nie nadążam czytać :). Chyba popyt mocno spadł, bo sporo ofert zaczyna się powtarzać, a niektóre z nich mają już dłuuugą brodę.

Jedyny problem, że ciekawych ofert nadal jak na lekarstwo.

Ależ prosze bardzo . Proszę wyszukać działki w okolicy Trzebnicy na http://www.autogielda.pl - wiekszość z tych działek była jeszcze niedawno w granicach 100 pln i nie było ich za dużo. Teraz ogłaszają się w granicach 60-70 pln. Pewnie mozna uzyskać jeszcze obnizkę

pozdrawiam

No to bańka chyba pękła , spory wysyp działek, ceny spadają. Mieszkania podobnie. Warto poczytać komentarze z przed paru miesięcy i ocenić kto dobrze wróżył :))))))

pozdrawiam

MS

No ja dobrze wówczas wróżyłem i nikt się ze mną nie zgadzał. A teraz ja nie do końca się zgodzę z tym, że ceny spadają. Ceny się zatrzymały. Może spadły max 5%. Typowa korekta rynku. Siła trendu się zmniejszyła. Można to zaobserwować po tym, że oferty bardzo długo stoją z tymi cenami. Sam obserwuję kilka i czasami dzwonię mówic, czy już się zdecydowali zniżyć cenę z 200zł za m2 na 150zł. I od pół roku stoją te działki a ceny nie chcą ludzie spuścić. Ludziom się nie spieszy i nie chcą cen obniżać. Ale na pewno już nie galopują do góry więc nie ma co się spieszyć z zakupem.

Ależ prosze bardzo . Proszę wyszukać działki w okolicy Trzebnicy na http://www.autogielda.pl - wiekszość z tych działek była jeszcze niedawno w granicach 100 pln i nie było ich za dużo. Teraz ogłaszają się w granicach 60-70 pln. Pewnie mozna uzyskać jeszcze obnizkę

pozdrawiam

Sorry, ale nic nie mogę znaleźć. Daj jakiś przykład, konkretne ogłoszenie.

Pozdrawiam

Śledzę ceny działek w okolicy Jelcza, Chrząstawy i żadnego spadku nie zauważyłem. Z ogłoszeń od zawsze wynika, że bywają różne ceny, ale tendencji spadkowej nie widzę żadnej. Czasem ktoś wyskoczy z jakąś super astronomiczna ceną, ale z tego jeszcze nie wynika, że jak wycofa ogłoszenie, to ceny spadają. Potrzebna próba statystyczna, aby coś zauważyć. Z ogólnego oglądu wynika, że ceny ostatnio stoją w miejscu.

Śledzę ceny działek w okolicy Jelcza, Chrząstawy i żadnego spadku nie zauważyłem.

W Jelczu i Chrząstawie ceny faktycznie swoją w miejscu (ciekawe, że Jelcz wcale nie droższy od Chrząstawy, czyżby jakaś zmowa "developerów" w Chrząstawie -- widzę często masowe oferty). Inna sprawa, że Chrząstawa nie interesowałaby mnie nawet gdyby spadła do 100zł/m2.

Ale inne okolice tanieją, dziś masz w autogiełdzie Pęgów za 70 i 100zł, a wcześniej standardowe ogłoszenia z tamtych rejonów zaczynało się od 150zł.

Z kolei Św. Katarzyna -- ceny wzrosły do 200zł/m2.