barbarelki 01.02.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 A czemuż to Chrząstawa się Tobie nie podoba? - pytam grzecznie (bo mam tam działkę ). Oczywiście, nie musi się podobać, ale interesuje mnie Twoje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbarelki 01.02.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Zbiegliśmy się z pytaniami i odpowiedziami. Dojazd faktycznie nieciekawy, ale obwodnica ma być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgr 01.02.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Zbiegliśmy się z pytaniami i odpowiedziami. Dojazd faktycznie nieciekawy, ale obwodnica ma być... Jednak i tak "kawałek" od niej do Chrz. będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbarelki 01.02.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Tym "kawałkiem" jednak w miarę się jedzie. Poza tym, gdyby obwodnica była blisko, wiele osób poczytywałoby to za istotną wadę. I tak w kółko, Macieju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.02.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Zbiegliśmy się z pytaniami i odpowiedziami. Dojazd faktycznie nieciekawy, ale obwodnica ma być... Witam sąsiada W tą obwodnicę, to bym aż tak bardzo nie wierzył Prędzej mi dzieci dorosną, ale to wtedy będzie łatwiej je do szkoły podrzucać. Co do dojazdu, to w przypadku Wrocławia większość wjazdów ma jakieś swoje mankamenty. Od strony Obornik długa i wąska nitka. Okolice Leśnicy kojarzą mi się z wiecznymi korkami, chociaż ostatnio częściej jeżdżę górą Marszowicka - Główna - Pilczycka. Dość dobrze rokuje wjazd od Warszawy, ale to dopiero jak zakończą mosty Warszawskie i Szczytnicki. Ale i tak trzeba pomyśleć o jakiejś telepracy i nie będzie problemu z dojazdami do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.02.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Zbiegliśmy się z pytaniami i odpowiedziami. Dojazd faktycznie nieciekawy, ale obwodnica ma być... Jednak i tak "kawałek" od niej do Chrz. będzie. No tak - potem jeszcze trzeba sobie policzyć kawałek w samej Chrząstawie. Jeżeli ktoś tak jak ja ma działkę na samym końcu Chrz. Wielkiej, to przez wioskę jedzie z 5km. I to na wszelkie ludki chodzące sobie po drodze uważać trzeba. Ale jak już się dojedzie do domu, to ma się las za płotem. I dlatego warto tam wracać. A że jedzie się dłużej - to radia można posłuchać, języka się pouczyć a paliwo wrzucić w koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbarelki 01.02.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Od granicy Wrocławia do mojej działki jest 10 km. Z kupnem działki było dużo ambarasu, ale z budową - przypuszczam - jeszcze więcej, więc problem dojazdów będziemy mieć w bliżej nieokreślonej przyszłości, bo na razie nie zaczynamy. Pozdrawiam wszystkich chrząstawiaków (chrząstawian?)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgr 01.02.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Tym "kawałkiem" jednak w miarę się jedzie. Poza tym, gdyby obwodnica była blisko, wiele osób poczytywałoby to za istotną wadę. I tak w kółko, Macieju... Zależy ile to blisko... 1km to już bardzo OK, więcej to już nadmiarowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmacko 01.02.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Tym "kawałkiem" jednak w miarę się jedzie. Poza tym, gdyby obwodnica była blisko, wiele osób poczytywałoby to za istotną wadę. I tak w kółko, Macieju... Zależy ile to blisko... 1km to już bardzo OK, więcej to już nadmiarowo W najnowszym studium jest już zaplanowana alternatywna droga do Chrząstawy , wiec dojazd będzie mniej kłopotliwy( polecam http://www.wrosip.pl). Osobiście dla mnie dojazd 15-20 km do pracy nie robi problemu. Sam mam zamiar postawić dom w Chrząstawie Małej. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 04.02.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Chrząstawa to piękne miejsce, szczególnie na samym końcu pod lasem.Niestety z tym kiepskim dojazdem to w pełni się zgadzam. Oglądałem w tej okolicy parę działek i za każdym razem utwierdzałem się w przekonaniu, że dojazd to będzie masakra.Najgorsze jest to, że w zasadzie aktualnie nie ma alternatywy jest tylko jedna droga, wystarczy, więc korek w jednym miejscu i czas dojazdu znacznie się wydłuża. Obodnica rozwiązałaby problem, niestety, co prawda wojewoda zatwierdził jej budowę, ale bez dat, a w listopadzie została zdjęta z planów inwestycyjnych na lata 2008-2013, więc raczej tak prędko nie będzie.Do mnie przemawiają kierunki gdzie już coś się dzieje wtedy jest szansa, że w perspektywie tych 5 lat będzie tam lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 04.02.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Z drugiej strony Chrząstawa Mała to 6min jazdy autem od Wojnowa. Oczywiście trzeba poczekać wiele lat na obiecane drogi. - Wschodnią obwodnicę Wrocławia- Drgogę omijającą Nadolice i Dobrzykowice biegnącą od skrzyżowania z drogą na Czernice wzdłóż torów aż do Wojnowa. - Szynobus. Tu sądzę, że będzie najszybciej, bo do Trzebnicy pojedzie lada dzień. Jak się sprawdzi to szybko pojedzie też do Jelcza, a wówczas w pół godziny będzie się koło Magnolii na Mikołajowie. - Tramwaj Plus który ma jechać z Sępolna na Leśnicę w niespełna pół godziny wydzielonym torowiskiem z priorytetami na skrzyżowaniach- Trasę Strachocińską omijającą Wojnów w okolicy torowiska- Most z Biskupina na Niskie łąki powinien być najszybciej. Sporo zmieni w tym wąskim gardle Poza tym:- Chrzstawa to chyba najładniejsze okolice Wrocławia. Sporo lasów i wiele nowych domów. Brak problemów z odralnianiem gleb, kompielisko, szkoła, wiele ścieżek rowerowych i piękne tereny do spacerów- w 2010 będzie gaz, 2012 kanalizacja- Osiedle w Chrząstawie Małej będzie miało 10m szerokości ulice. Zmieści się 5m szosy. po 1,5m chodnika i po 1m pas zieleni. Jakaś trawka i drzewka. Będzie ładnie przed domami. W Pęgowie np. niektóre drogi mają 4m. Zanim się wybuduje będzie 2010. 2-3 lata się przemęczę tak jak się męczę z remontem grunwaldzkiego i szczytnickiego już tyle. Poza tym Wschodnia obwodnica Wrocławia jeszcze wróci do budżetu ale już jako droga krajowa a nie wojewódzka i będzie do 2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.02.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 mi5iak Dzięki za dobre słowo na temat okolicy. Zgadzam się co do zieloności okolicy. Sam się buduję na końcu Chrz. Wlk. tuż pod lasem. Na spacer tylko krok. O szynobusach nie wiedziałem. Szkoda tylko, że to rozwiązanie nie dla wszystkich, bo niektórzy dużo jeżdżą po Wrocławie. Ale dla tych typowych biurowców może być fajnie. Liczyłem tylko na tą kanalizę trochę wcześniej. Ale cóź - poczeka się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 05.02.2008 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Mi5siak przedstawiał raczej marzenia niż rzeczywiste plany. Poczytajcie wrocławskie gazety sprzed 5-10 lat, a zobaczycie o czym piszę. W robieniu PR to władze Wrocławia osiągnęły mistrzostwo świata - mamy chyba najlepszych w kraju specjalistów od wizualizacji (nawet komisji z UEFA pokazali stadion który zaistniał tylko wirtualnie, nie wspomne o EXPO).Optymizm przyjemny, ale realizmu trochę też by się przy dało. Jeśli remont małego mostu trwa 2,5 lata, to o czym tu gadamy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 05.02.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Z drugiej strony Chrząstawa Mała to 6min jazdy autem od Wojnowa. Oczywiście trzeba poczekać wiele lat na obiecane drogi. - Wschodnią obwodnicę Wrocławia - Drgogę omijającą Nadolice i Dobrzykowice biegnącą od skrzyżowania z drogą na Czernice wzdłóż torów aż do Wojnowa. - Szynobus. Tu sądzę, że będzie najszybciej, bo do Trzebnicy pojedzie lada dzień. Jak się sprawdzi to szybko pojedzie też do Jelcza, a wówczas w pół godziny będzie się koło Magnolii na Mikołajowie. - Tramwaj Plus który ma jechać z Sępolna na Leśnicę w niespełna pół godziny wydzielonym torowiskiem z priorytetami na skrzyżowaniach - Trasę Strachocińską omijającą Wojnów w okolicy torowiska - Most z Biskupina na Niskie łąki powinien być najszybciej. Sporo zmieni w tym wąskim gardle Poza tym: - Chrzstawa to chyba najładniejsze okolice Wrocławia. Sporo lasów i wiele nowych domów. Brak problemów z odralnianiem gleb, kompielisko, szkoła, wiele ścieżek rowerowych i piękne tereny do spacerów - w 2010 będzie gaz, 2012 kanalizacja - Osiedle w Chrząstawie Małej będzie miało 10m szerokości ulice. Zmieści się 5m szosy. po 1,5m chodnika i po 1m pas zieleni. Jakaś trawka i drzewka. Będzie ładnie przed domami. W Pęgowie np. niektóre drogi mają 4m. Zanim się wybuduje będzie 2010. 2-3 lata się przemęczę tak jak się męczę z remontem grunwaldzkiego i szczytnickiego już tyle. Poza tym Wschodnia obwodnica Wrocławia jeszcze wróci do budżetu ale już jako droga krajowa a nie wojewódzka i będzie do 2012. Mi5iak oczywiście życzę tobie, aby spełniły się te założenia, ale tak jak wari jestem co do tego mocno sceptyczny. Lista jaką przedstawiłeś to bardziej życzenia niż konkretnie podjęte działania (bez ustalonych terminów, planów inw., rozpisanych przetargów lub już prowadzonych prac), no chyba, że się mylę, to wtedy będę wdzięczny za informacje co już się robi, bo ja o niczym takim nie wiem... I własnie to odstraszyło mnie od tej okolicy, o ile w innych kierunkach jak jest kiepski dojazd to widać, że coś się robi/poprawia, o tyle na kierunku do Chrząstawy, nic się nie dzieje! Machina urzędnicza jest tak wolna, że zanim coś postanowią i zanim coś zostanie rozpoczęte to mija wiele lat, a jeszcze teraz kiedy główne inwestycje na Euro skupiają się w innych częsciach miasta... Ta kanalizacja to też na razie palcem na wodzie pisana, aktualnie realizowane/zabudżetowane są w gminie plany inwestycyjne na lata 2007-2010, a tam słowem o kanalizacji Chrząstawy nie jest wspomniane, a to co będzie realizowane później to tylko deklaracje, przecież nie będzie ich robić aktualna ekipa tylko nowa po wyborach, a ta może mieć zupełnie inna wizję. Wiem, że powiało pesymizmem , ale wydaje mi się, że to zdrowsze podejście, a już na pewno oszczędzające rozczarowań Co do okolicy to oczywiscie "każda liszka swój ogon chwali" Ja zjeżdziłem trochę okolic Wrocławia w poszukiwaniu działki i widziałem co najmniej 4 równie ładne lokalizacje w podobnej odległości, więc byłbym daleki od stosowania tu przymiotnika w stopniu najwyższym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 05.02.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Nie łudzę się jeśli chodzi o rozwiązania. Część z nich to nawet 2020 rok niestety przy obecnych procedurach. Ale mi wystarczy dodatkowa przeprawa z Biskupina, aby się tak Mickiewicza nie korkowało. Reszta jak będzie to będę się cieszył. Najbardziej z szynobusu jak powstanie, bo znacznie ograniczy koszty paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgr 06.02.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Zanim się wybuduje będzie 2010. 2-3 lata się przemęczę tak jak się męczę z remontem grunwaldzkiego i szczytnickiego już tyle. Poza tym Wschodnia obwodnica Wrocławia jeszcze wróci do budżetu ale już jako droga krajowa a nie wojewódzka i będzie do 2012. Obawiam się, że zanim te plany rozbudowy, dobudowy, zabudowy i odbudowy w ogóle powstaną, to ja zechcę zamieszkać już w innej okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaWroc 17.02.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Witam wszystkich, ja poszukuję działki w okolicach Lutynia i okolice, albo cos od strony południowej Wrocławia. jakby ktoś miał jakięś informacje, albo miłe i niemiłe doświadczenia z tym rejonem to będę wdzięczna! Pozdrawiam, poszukiwaczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 19.02.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witam wszystkich, ja poszukuję działki w okolicach Lutynia i okolice, albo cos od strony południowej Wrocławia. jakby ktoś miał jakięś informacje, albo miłe i niemiłe doświadczenia z tym rejonem to będę wdzięczna! Pozdrawiam, poszukiwaczka Polecam wizytę na stronie internetowej gminy Miękinia. Znajdziesz tam m.in. mapkę do Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego dla gminy, możesz sobie podglądnąc pod co przenaczone są grunty w okolicy. Mapka jest dość dokładna można namierzyć nawet pojedyńczą działkę. Jak pogrzebiesz w uchwałach znajdziesz uchwałę: XXXIX-313-05.24.11.05- plan rozwoju lokalnego, jej lektura może pomóc w okresleniu z grubsza co planuje gmina wybudować/zmodernizować w najbliższej okolicy w ciągu następnych kilku lat. Co do wolnych działek to teraz jest mniej ofert ze względu na porę roku, ale możesz poszukać w Autogiełdzie, widziałem tam ze 2-3. Co ciekawe w ostatnim miesiącu ceny poszły trochę w dół i teraz można znaleźć oferty o średnio 10zł mniej na m2. Nie wiem tylko, czy ceny zniżkują ze względu na brak nabywców czy kiepskie umiejscowienie. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szary116 28.02.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Śledzę ceny działek w okolicy Jelcza, Chrząstawy i żadnego spadku nie zauważyłem. W Jelczu i Chrząstawie ceny faktycznie swoją w miejscu (ciekawe, że Jelcz wcale nie droższy od Chrząstawy, czyżby jakaś zmowa "developerów" w Chrząstawie -- widzę często masowe oferty). Inna sprawa, że Chrząstawa nie interesowałaby mnie nawet gdyby spadła do 100zł/m2. Ale inne okolice tanieją, dziś masz w autogiełdzie Pęgów za 70 i 100zł, a wcześniej standardowe ogłoszenia z tamtych rejonów zaczynało się od 150zł. Troche śmiać sie chce z takiego filozofowania.Ceny działek dyktuje i zawsze będzie dyktował popyt,a co do lokalizacji to jest ona najważniejsza.Chrząstawa mimo fatycznie złego dosyć dojazdu(ja jade max40minut,a bez korków 20 do centrum)jest po obornikachnajlepszym miejscem pod Wrocławiem.Kto woli 10 minut krócej dojeżdżać ale mieszkać w Pęgowie,albo w innym brzydkim miejscu jego sprawa.Ja wole mikroklimat,lasy,stawy,drogi spacerowe,jazde konno i przede wszystkim spokój.Marudom polecam mieszkanie w bloku,bo z takim podejściem do życia nic ich lepszego nie spotka.Poza tym gmina Czernica to najbardziej zaradna gmina .Wiem,bo zajmuje sie nieruchomościami 10 lat i mam do czynienia z różnymi urzedasami.Korki najwieksze sa we Wrocku i kto sądzi,że jakakolwiek inna lokalizacja uchroni Cie od korków jest w głębokim błędzie.Płaci sie za spokój i lokalizacje,a korki mniejsze lub większe na razie są wszędzie .Tam gdzie sie stawia dom ,azyl ważny jest klimat,a nie pierdoły o korkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.02.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Fajnie napisane szary116. Do korków dodam, że Ci którzy wybierają lokalizacje, bo będzie bliżej do pracy mogą się przeliczyć, bo:- lokalizacja firmy może się zmienić na odmienną- sama firma może się zmienići wtedy z misternego planu nici i tak trzeba będzie stać w korkach, żeby dojechać na drugi kawałek miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts