Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

Recommended Posts

witam towarzyszy juz od dłuższego czasu przymieżałęm sie do kupna działki i w końcu potanowałem coś zrobić w tej kwestii w temacie padło wiele lokalizacji prosił bym o chociaż lekką selekcje i najważniejsze jeśli ktoś jest w temacie gdzie są jeszcze jakieś wolne działki bo np. w pęgowie słyszałem że nie ma

co mnie interesuje

-łądna okolica to podstawa, cisza i spokuj, zwierzeta mile widzane

- szkoły nie ważne

-transport miejscki mile widziany

-dojazd do wrocławia najlepiej od wschodu

- czas wykonania inwestycji typu owdonica śródmiejska itp... nie ważny bo do odległe czasy pewnie z 4 lata

myślałem nad okolicami chrząstawy i jelcza

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam towarzyszy juz od dłuższego czasu przymieżałęm sie do kupna działki i w końcu potanowałem coś zrobić w tej kwestii w temacie padło wiele lokalizacji prosił bym o chociaż lekką selekcje i najważniejsze jeśli ktoś jest w temacie gdzie są jeszcze jakieś wolne działki bo np. w pęgowie słyszałem że nie ma

co mnie interesuje

-łądna okolica to podstawa, cisza i spokuj, zwierzeta mile widzane

- szkoły nie ważne

-transport miejscki mile widziany

-dojazd do wrocławia najlepiej od wschodu

- czas wykonania inwestycji typu owdonica śródmiejska itp... nie ważny bo do odległe czasy pewnie z 4 lata

myślałem nad okolicami chrząstawy i jelcza

Rozbawił mnie Twój post :lol:

Co się stało w Pęgowie, że tam nie ma wolnych działek, wykupił wszystkie pola superinwestor z zachodu?

Witam,

dostałem dziś propozycję zakupu działki w Ramiszowie na osiedlu przylesie (nowa część) 12,5 ara za 220 zł/m2, użytkowanie wieczyste. Trochę mnie martwi łącznik autostradowy, który będzie tamtędy przebiegał (działka będzie pierwsza od strony łącznika). Czy Waszym zdaniem jest to gra warta świeczki, czy szukać czegoś innego? A może negocjować cenę (do jakiej kwoty?)?

pozdrawiam

byłem niedawno w chrząstawie i sie ciut zawiodłem, powstaje dużo syfiastych osiedli na kwadracie 500m^2, ogólnie wieś zadbana lasy ładne ceny około 180zł, i teraz pytanie ktoś polecał jakeś tereny koło jelacza moglibyście specyzować ?

Witam,

dostałem dziś propozycję zakupu działki w Ramiszowie na osiedlu przylesie (nowa część) 12,5 ara za 220 zł/m2, użytkowanie wieczyste. Trochę mnie martwi łącznik autostradowy, który będzie tamtędy przebiegał (działka będzie pierwsza od strony łącznika). Czy Waszym zdaniem jest to gra warta świeczki, czy szukać czegoś innego? A może negocjować cenę (do jakiej kwoty?)?

Podjedź sobie któregoś dnia w okolice autostrady czy jej zjazdu i posłuchaj. Potem weź pod uwagę, że będziesz w podobnej okolicy mieszkać. Może natężenie będzie mniejsze, bo mniej samochodów będzie obwodnicą jechać, ale będzie słychać.

I dlaczego użytkowanie a nie własość.

Ja bym szukał dalej.

byłem niedawno w chrząstawie i sie ciut zawiodłem, powstaje dużo syfiastych osiedli na kwadracie 500m^2, ogólnie wieś zadbana lasy ładne ceny około 180zł, i teraz pytanie ktoś polecał jakeś tereny koło jelacza moglibyście specyzować ?

Hmmm - mój prostokąt ma 1400m2. Pewnie po drugiej stronie ulicy takie małe działeczki wydzielono. Najlepsze jest i tak to osiedle Archicomu (czy jak się oni nazywają) w okolicach Nadolic - zestaw nastu takich samych domków

Dodam, że właśnie na końcu Chrząstawy Wielkiej właśnie pojawił się baner nowej agencji nieruchomości. Jak się dowiedziałem mają tam być działeczki 900-1000m2. Cena wyjściowa 230zł/m2 więc trochę więcej niż Twoje ceny.

Przed Jelczem (droga od Nadolic) są Miłoszyce - teren tuż przy samym lesie zapowiada się fajnie. Fajniej niż Chrząstawa, bo szybszy zjazd z drogi głównej i nie jedzie się tak jak w przypadku Chrząstawy kawał przez wioskę.

Witam,

Podjedź sobie któregoś dnia w okolice autostrady czy jej zjazdu i posłuchaj. Potem weź pod uwagę, że będziesz w podobnej okolicy mieszkać. Może natężenie będzie mniejsze, bo mniej samochodów będzie obwodnicą jechać, ale będzie słychać.

I dlaczego użytkowanie a nie własość.

Ja bym szukał dalej.

Dziękuję za odpowiedź.

Jeśli chodzi o łącznik, to nie będzie to de facto część AOW, ale połączenie AOW z trasą na Warszawę (a po ewentualnym wybudowaniu autostrady do Warszawy z trasą na Oleśnicę). Najprawdopodobniej po jednym pasie w każdą stronę. Ruch może być znacznie mniejszy niż na przeciętnej wrocławskiej ulicy.

Działka jest w użytkowaniu wieczystym i jest to fakt, na który w chwili obecnej nie mam wpływu :)

Jeśli chodzi o zalety - 100 metrów od granicy Wrocławia, dojazd przez Pawłowice do centrum to 8-10 km (z czego większa część jezdniami dwupasmowymi), komunikacja miejska, blisko lasy, a do tego 300 metrów do willi jaśnie nam panującego Prezydenta D. :)

Przyznam, że się waham - są argumenty za, są i przeciw. Trudno jest mi znaleźć działki o podobnych zaletach (odległość, komunikacja do centrum) w sensownej cenie i wielkości (nie chcę mieć poletka 5-6 arów). Z drugiej strony mieszkam teraz w centrum Wrocławia, mam pod nosem ruchliwe ulice, zajezdnię tramwajową, więc te kilkaset metrów do łącznika też może jakoś wytrzymam? Posadzę drzewka, zrobię płotek i nie będzie to problem :D

Z drugiej strony mieszkam teraz w centrum Wrocławia, mam pod nosem ruchliwe ulice, zajezdnię tramwajową, więc te kilkaset metrów do łącznika też może jakoś wytrzymam? Posadzę drzewka, zrobię płotek i nie będzie to problem :D

Jeżeli taka lokalizacja Ci nie przeszkadza, to bym brał.

Co prawda ja szukałem czegoś zdala od świata i już coś buczącego w oddali mojej działki zaczyna mnie lekko denerwować. Całe szczęście nie buczy cały czas. A przy zjeździe będzie szumieć cały czas.

I nie oszukiwałbym się, żę ruch tam będzie mały, bo jeżeli to trasa na Wawę to ruch tam będzie rósł a nie malał.

Ale widocznie mamy inne oczekiwania związane z lokalizacją działki.

Ja szukałem odpowiedzi na pytania:

- czy w okolicy jest gdzie pójść na spacer / pojechać na rower / pobiegać

- czy w okolicy dzieci będą miały gdzie się bawić spokojnie

- jak tam jest wieczorami i w weekendy - czy będzie można spokojnie usiąść w ogrodzie i delektować się śpiewem ptaków

A przy zjeździe będzie szumieć cały czas.

I nie oszukiwałbym się, żę ruch tam będzie mały, bo jeżeli to trasa na Wawę to ruch tam będzie rósł a nie malał.

Ani to zjazd, ani trasa na Warszawę. Łącznik pomiędzy głównymi drogami na Poznań i na Warszawę.

Mamy podobne :) Też bym wolał mieć spokój, ale wtedy pojawia się problem z odległością i dojazdami (nie zawsze dobrymi drogami). Zawsze są jakieś plusy i minusy (a jak nie ma minusów lokalizacyjnych, to pojawiają się cenowe :) ).

Ja szukałem odpowiedzi na pytania:

- czy w okolicy jest gdzie pójść na spacer / pojechać na rower / pobiegać

Z tym nie ma problemu, bo w pobliżu (150 metrów) jest arboretum Akademii Rolniczej a zaraz za nim lasek pawłowicki.

- czy w okolicy dzieci będą miały gdzie się bawić spokojnie

Jako takich placów zabaw nie będzie, ale to chyba norma na osiedlach domów jednorodzinnych? :)

- jak tam jest wieczorami i w weekendy - czy będzie można spokojnie usiąść w ogrodzie i delektować się śpiewem ptaków

Na razie przez cały dzień jest idealnie - cisza, spokój, ptaszki itp. Pytanie tylko jak będzie po wybudowaniu drogi...

A co z ceną? czy 220 zł/m2 można dać, czy trochę warto ponegocjować? Czy ktoś może zna ceny z tych rejonów (bardzo mało ofert mogę znaleźć w internecie, a jak już znajdę to są to działki w Ramiszowie, czyli ze 2-3 km dalej)?

A co z ceną? czy 220 zł/m2 można dać, czy trochę warto ponegocjować? Czy ktoś może zna ceny z tych rejonów (bardzo mało ofert mogę znaleźć w internecie, a jak już znajdę to są to działki w Ramiszowie, czyli ze 2-3 km dalej)?
Jak zobaczysz mój wcześniejszy post, to w Chrząstawie Wielkiej, która od rynku jest dobre 25km ceny startowe na nowych działkach mają być po 230zł/m2. W Nadolicach przy trasie (czyli z jakieś 5km od rogatek miasta) też są działki - te akurat po 210zł/m2.

Więc jeżeli masz 220zł/m2 to biorąc pod uwagę bliskość wrocławia chyba dobra cena.

Z drugiej strony mieszkam teraz w centrum Wrocławia, mam pod nosem ruchliwe ulice, zajezdnię tramwajową, więc te kilkaset metrów do łącznika też może jakoś wytrzymam? Posadzę drzewka, zrobię płotek i nie będzie to problem :D

Jeżeli myślisz, że płotek i drzewka ochronią przed hałasem to... zapomnij :D.

Pojedź sobie na jakąś wylotówkę z Wrocławia i zobacz późnym wieczorem czy hałas ci przeszkadza (bo w dzień ruchu samochodów nie usłyszysz, a w nocy w ciszy nagle okazuje się że jest on nie do zniesienia. Od razu powiem, że 500m i inne zabudowania nie są problemem dla hałasu z 5-tki :).

Jak zobaczysz mój wcześniejszy post, to w Chrząstawie Wielkiej, która od rynku jest dobre 25km ceny startowe na nowych działkach mają być po 230zł/m2. W Nadolicach przy trasie (czyli z jakieś 5km od rogatek miasta) też są działki - te akurat po 210zł/m2.

Więc jeżeli masz 220zł/m2 to biorąc pod uwagę bliskość wrocławia chyba dobra cena.

Chyba kiepskie porównanie, 230zł za Chrząstawę to da chyba tylko kompletny łoś, za tyle to znajdzie się 2x bliżej Wrocławia.

Mamy podobne :) Też bym wolał mieć spokój, ale wtedy pojawia się problem z odległością i dojazdami (nie zawsze dobrymi drogami). Zawsze są jakieś plusy i minusy (a jak nie ma minusów lokalizacyjnych, to pojawiają się cenowe :) ).

Chyba jednak macie inne :).Bo właśnie dla każdego inny plus i inny minus jest ważniejszy. Dla Ciebie istotna jest odległośc od Wrocławia, nawet kosztem hałasu. A hałas na łączniku Poznań-Warszawa będzie stale i będzie duży. W przypadku autostrady nie ma sensu kupować działki bliżej niż 1,5-2 km, przy takim łączniku na pewno nie bliżej niż 800-1000 m. Trzeba też pamiętać o jednym: hałas w mieście "smakuje" zupełnie inaczej niż na wsi. W mieście jest niejako "naturalny", natomiast na wsi wychodzisz sobie przed dom na ławeczkę, albo pijesz rano kawę na tarasie, a tutaj prawie bez przerwy atakują Cię decybele. To coś zupełnie innego niż w mieście. Ten hałas znacznie bardziej przeszkadza.

Dla mnie kupic działkę za ok. 300 tys. zł "na szosie" to szaleństwo. Wolę taniej i dalej. Ale jak już pisałem - nie ma uniwersalnej porady, bo dla każdego co innego jest ważne.

Ja bym spojrzał na ten temat trochę inaczej.

Tak naprawdę to nie wiadomo jaki będzie to ruch. Można domyślać się, że spory, ale to tylko domysł.

Jeżeli okaże się, że będzie mały, to super. Dobra droga w pobliżu to same plusy. Szybszy dojazd, brak kłopotów w zimie.

Jeżeli jednak będzie duży to jest problem. Bo kto chciałby mieszkać poza miastem przy ruchliwej ulicy? To już lepiej mieszkać w mieście, hałas taki sam, a wszędzie o wiele bliżej. Problemem będzie także ewentualne odsprzedanie takiej działki czy domu.

Pamiętam taki obrazek z obwodnicy Gdańska. Przy bardzo dużym rondzie czy też ślimaku (szczegółów już nie pamiętam) stała samotnie piękna rezydencja. Jak mi powiedziano, właściciel postawił ją nie patrząc na plany budowy dróg, no i teraz mieszka jak przy autostradzie. Chętnie by się wyprowadził tylko nikt nie chce tego od niego odkupić.