Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tendencje są teraz wręcz odwrotne - wiele dzielnic chętnie by powołało bojówki separatystyczne :) Bycie częścią miasta wcale nie jest takie korzystne, poza złudną nadzieją, że może poprawić się komunikacja publiczna:) fakt jest taki, że nawet niektóre (wydawałoby się atrakcyjne) dzielnice Wrocławia mają lichą komunikację (np. Wojnów, Ołtaszyn).

Wcielenie do miasta boleśnie odczuwają np. Leśnica czy Psie Pole (gdzie sam mieszkam). Od dawna są tam plany rewitalizacji, poprawy komunikacji, budowy dróg itp. Niestety ciągle się odwlekają bo "city" ma zawsze poważniejsze wydatki, a dzielnice te duszą się powoli. A to obowdnica (za którą niech będzie chwała i cześć) a to Euro, a to jakaś ulica w centrum, a to Tramwaj Plus itd itp. Oczywiście wszystkie one są ważne i przydatne ale ich zalety odczują najbardziej mieszkańcy "city", a lokalne problemy dalej będą uwierać mieszkańców peryferiów. Prowincjonalne dzielnice jeszcze przez długie lata będą marginalizowane (dopóki centra miast nie będą odpicowane jak na zachodzie a to się powoli dzieje).

A osobna gmina ma jakieś swoje własne (skromniejsze bo skromniejsze) pieniądze i jakoś tam w miarę przewidywalnie może nimi gospodarować, bo większe inwestycje spadają na barki większych jednostek.

To oczywiście duże uproszczenie, ale konkluzja jest taka - bycie Wrocławiem to niekoniecznie luksus. Nieraz lepiej być DWR, ale mieszkać blisko DW i korzystać z jego uroków :)

Nie chodzi mi o to że Samotwór zostanie wchłonięty przez Wrocław. Zastanawiam się czy miejscowości na zachód od Wrocławia zyskają na atrakcyjności i czy warto kupowac tam ziemię aby się wybudować.

Wiem że jest dużo gmin naokoło Wrocławia ale tutaj bliskość lotniska to chyba plus bo miejscowość nie jest ani w strefie odlotowej, ani dolotowej. Ponadto będzie w przyszłości łatwiejszy dojazd do wylotówek ( ... autostrad .. ) Jeżeli koniec przebudowy lotniska ma być w 2011 roku to z uwagi na przepustowość pasażerów musi się poprawić i to zdecydowanie dojazd do Wrocławia.

Biorąc te wszystkie rzeczy zaczynam się zastanawiać czy Samotwór to nie jest ta miejscowość która zyska więcej niż inne - ot tyle

pozdrawiam

Zkot

Wiesz, to jest jak z inwestowaniem na giełdzie - gdyby ktoś znał odpowiedź na pytanie co podrożeje, to nie siedziałby na tym forum i nie dzielił się tą wiedzą :)

Moim zdaniem Samotwór ma taką samą szansę jak na przykład Mirków (położenie przy krajowej 8mce, w przyszłości węzeł dla obu obwodnic) czy sąsiadujący z nim Kiełczów albo Pruszowice/Pawłowice z drugiej strony. Albo inny Wilkszyn - w przyszłości niedaleko dobrze skomunikowanego boiska na Euro i obwodnicy oraz wylotu na Środę Śląską.

PS. Samotwór leży na terenach potencjalnie zalewowych (chociaż może nie aż tak bardzo jak Radwanice i te okolice). http://www.um.wroc.pl/powodz/mapa.htm

Kupujesz ziemię pod inwestycję, czy szukasz przyjemnego miejsca do życia?

Kupujesz ziemię pod inwestycję, czy szukasz przyjemnego miejsca do życia?

Tak naprawdę to sam nie wiem - na pewno chciałbym kupić ziemię taką że można na niej wybudować dom i żyć blisko centrum a mimo to na wsi - no i to musi być taka ziemia że jak coś w życiu nie wyjdzie to można ją sprzedać i nie stracić

pozdrawiam

Zkot

(...) no i to musi być taka ziemia że jak coś w życiu nie wyjdzie to można ją sprzedać i nie stracić

Zkot

Akurat inwestowanie na terenach uznanych za zalewowe ma tą wadę, że po większej powodzi ceny gruntów spadają.

Dokładnie takie samo zjawisko było po powodzi w '97.

Jeżeli akurat będziesz miał pecha i coś takiego będzie miało miejsce to możesz stracić na takiej inwestycji.

(...) no i to musi być taka ziemia że jak coś w życiu nie wyjdzie to można ją sprzedać i nie stracić

Zkot

Akurat inwestowanie na terenach uznanych za zalewowe ma tą wadę, że po większej powodzi ceny gruntów spadają.

Dokładnie takie samo zjawisko było po powodzi w '97.

Jeżeli akurat będziesz miał pecha i coś takiego będzie miało miejsce to możesz stracić na takiej inwestycji.

Mądre słowa ale trzeba żyć nadzieją :-)

Czy może ktoś mi powiedzieć która część Samotworu jest zalewowa - bo z mapki to ja zbyt dużo nie mogę odczytać. Mysle o terenach przy sadach akademi

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Sprzedam dzialke budowlana w Szczepanowie kolo Srody Slaskiej o powierzchni 1600m2(ksztalt kwadratu 40/40).Media w trakcie realizacji.Dzialka polozona na nowopowstajacym osiedlu domkow jednorodzinnych ,w pieknej okolicy ,otoczona drzewami ,niedaleko stadnina koni i staw.Dzialka pierwsza od glownej drogi.Bardzo blisko do dworca PKP i PKS, niedaleko szkola .Dobry dojazd do Wroclawia(okolo 15 d0 20min).Cena 79zl/m2 ,oferta bez posrednikow.GORACO POLECAM :D :D :D :D :D :D :D

Gość ******b

Witam mam do sprzedania działkę budowlaną w Szymanowie, tj. 3 km od granic Wrocławia, zaraz za Psarami trasa na Poznań, spokój, cisza, końcówka wsi, wkoło nowo wybudowane domy jednorodzinne, przy drodze asfaltowej, wszystkie media, brak tylko kanalizacji, działka jest duża bo 1874m2, ale jest podłużna (wzdłuż drogi) można więc podzielić ją na dwie mniejsze, cena do negocjacji, jeśli ktoś chętny to zapraszam 693-456-345.

Jeśli jest ktoś zainteresowany to mam też do sprzedania pole w ciągłej uprawie w Szymanowie 15 700m2.

Witam,

wg. mnie mówienie o dobrym skomunikowaniu zachodniej części a zwłaszcza wylotu na Środę Śląską to jakiś absurd. O tyle o ile legnicka-lotnicza-kosmonautów oraz droga od Leśnicy przez las Leśnicki i dalej na Środę Śl. (aktualnie koniec remontu) są rewelacyjne, to przejazd przez centrum Leśnicy po kostce między kamienicami jest bardzo wąskim gardłem i niejednokrotnie tworzy masakryczne korki. Szukałem, ale nie znalazłem informacji o drodze (obwodnicy?) mającej przyspieszyć przejazd tego odcinka. Jeśli się mylę to pokornie się do tego przyznam jak tylko ktoś wyprowadzi mnie z błędu....

Witam,

wg. mnie mówienie o dobrym skomunikowaniu zachodniej części a zwłaszcza wylotu na Środę Śląską to jakiś absurd. O tyle o ile legnicka-lotnicza-kosmonautów oraz droga od Leśnicy przez las Leśnicki i dalej na Środę Śl. (aktualnie koniec remontu) są rewelacyjne, to przejazd przez centrum Leśnicy po kostce między kamienicami jest bardzo wąskim gardłem i niejednokrotnie tworzy masakryczne korki. Szukałem, ale nie znalazłem informacji o drodze (obwodnicy?) mającej przyspieszyć przejazd tego odcinka. Jeśli się mylę to pokornie się do tego przyznam jak tylko ktoś wyprowadzi mnie z błędu....

Nie wiem jak szukałeś, ale proszę oto pierwsze z brzegu informacje na ten temat z Googla

Artykuł 1

Artykuł 2

Artykuł 3

To naprawdę żadna tajemnica. Obwodnica Leśnicy ma być gotowa przed Euro 2012.

• 1 month później...
Witam! Jeżeli są tacy, którzy rozglądają się za kupnem fajnej działki budowlanej w rejonie Wrocławia, to polecam działkę 22 a w Białej. Do Wrocławia - Bielan tylko 26 km drogą krajowa 35. Do Świdnicy kamieniem rzucając - 16 km. Atrakcyjna, ogrodzona, budowlano-usługowa. Bardzo piękna!

• 1 month później...
  • 1 month później...

Sorry ale zdziwienie skręca moje szlachetne oblicze :) ... Tj. broń Boże nie zamierzam nikogo z szanownych forumowiczów tu obrażać ale gdy czytam , że ktoś kupuje na zadupiu 1000 m2 działki mieszkaniowo-usługowej często z koniecznością doprowadzania z kilometra albo więcej kanalizy itp. - za ciężką kasę zresztą to nasuwają mi się takie pytania :

- czy ktoś poza miastem ( owszem , wybierając o wiele czystsze powietrze niż w mieście ) naprawdę chce się tam gnieździć na 1000 m2 budowlanki mieszkaniowej mając za oknami okna sąsiada i konieczność zasłaniania ich storami, jak w mieście ?

- czy nie lepiej kupić ziemię rolną oczywiście w odpowiedniej ilości , tj. parę hektarów i zrobić sobie siedlisko / zabudowę zagrodową ( a przecież wlaściwie po paru latach to już będzie Nasza Rezydencja) ?

- czy nie lepiej płacić za energię , wodę , kanalizację oraz podatki gruntowe nawet i parę razy mniej jak w mieście ?

- czy nie lepiej skorzystać na ułomnym prawie (póki czas) i nawet może przejść przy okazji z ZUS- na KRUS? ...:))

- czy naprawdę dojazd do pracy w mieście rzędu 20 - 30 km jest czymś tak strasznym ( amerykanie dojeżdżają po 200 , 300 km ) ...?

- czy taka nieruchomość nie będzie warta 2 , 3 razy więcej po paru latach a jak trochę poczekamy , to przy okazji Studium do MPZP w Gminie po odrolnieniu i 20 razy więcej ?

Przykładów jest cała masa np. pierwszy z brzegu : http://wolow.olx.pl/sprzedamy-piekna-duza-dzialke-obok-obornik-slaskich-iid-85362712

albo nawet jeszcze taniej : http://www.autogielda.pl/nieruchomosci_sprzedam_dzialki_budowlano_-_siedliskowe,dzialka_budowlano-siedliskowa,II0JXK3L.html

Brak odwagi , umiejętności liczenia , niedoinformowanie ? Brać Panowie szlachta ołówki i kalkulatory i liczyć . Po prostej arytmetyce głowa nie boli a wyniki są oszałamiające . Ja w każdym razie tak zrobiłem ..:, mieszkam na "zapupiu" , mam sąsiadów , którzy też dojedżają do miasta - jeden z nich to właściciel firmy deweloperskiej !!!! :)) - buduje domki (dla lalek :)) w mieście a na wiosce mieszka w ponad 600 m2 domu chłopa na 10 hektarach wokół ...:)) tak , tak , - chlop może sobie wybudować dowolną ilość m2 pod dachem ...!

Wokół lasy , lasy, lasy ,lasy - sam mam ok. 60-tki ale może i spokojnego konia sobie kupię dla przejażdżek ( w mieście trudno jeżdzić na koniu po działce parometrowej .. :)))))) Pozdrawiam .. i dobrze radzę

• 1 month później...

WITAM, MAM DO SPRZEDANIA DZIAŁKĘ BUD w CHRZĄSTAWIE MAŁEJ.pow 1000 m2. CENA: 130 zł/m2 działka będzie uzbrojona w prąd i wodę (uzbrojenie w cenie działki).Działki położone są ok 150-200 metrów od pięknego,starego lasu i w pobliżu nowych zabudowań.Miejsce to wiec zapewnia ciszę i spokój,ale także i bezpieczeństwo.

Chrząstawa Mała to zaledwie 8 km od granic Wrocławia,a zaczęta budowa drogi-wschodniej obwodnicy autostradowej: BIELANY-ŁANY-DŁUGOŁĘKA,znacznie skróci czas dojazdu w różne rejony Wrocławia i zapewni szybki dostęp do autostrad.Miejscowość posiada swój mikroklimat,wiele miejsc do zażywania kąpieli słonecznych,łowienia ryb,trasy rowerowe,komercyjne stadniny koni i wiele innych atrakcji,które czynią z tego miejsca wymarzone do relaksu i odpoczynku.Jest to też dobre miejsce do inwestycji,gdyż z dużym prawdopodobieństwem nowo budowana obwodnica wpłynie na atrakcyjność tych gruntów.W samej Chrząstawie Małej jest niezbędna infrastruktura wraz ze sklepami, przychodniami, szkołą podstawową, gimnazjum.

Więcej szczegółowych informacji tel.792761211

• 2 weeks później...