wari 06.06.2006 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Co do dojazdów, to nie ma mowy o tym żeby z Gajkowa czy Chwałowic jeździć na angielski po południu do miasta. Żeby dziecko odwieźć do szkoły we Wrocławiu na 8.00 to niestety najpóźniej trzeba wyjechać o 6:45 lub 7:00. Szkoda dziecka. Przesadzasz. Z Gajkowa do Wrocławia jest rzut beretem. Z Chwałowic można nawet pieszo 4 km przejść do Laskowic Jelcza - tam są tez szkoły i angliści . Można też pogłówkować trochę i tak ułożyć różne sprawy, aby nie było to zbyt uciążliwe. Oczywiście jest w tym "coś za coś", ale co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 06.06.2006 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 jest do sprzedania działka budowlana w Biestrzykowie (woda, prąd w trakcie realizacji, w tym miesiacu prawdopodobnie warunki na gaz, kanalizajcja do konca 2008 r) - działka ma 1400 mkw, cena 160 zł/mkw pozdrawiam Mam nadzieję, że to żart ! Woda i prąd, kanalizacja w ciągu dwóch lat, małe osiedle z trzech stron otoczone lasem, 27 km do centrum Wrocławia (wiem, wiem dla niektórych to strasznie daleko, ale blisko jest do Laskowic Jelcza) i płacę 10 zł za m2 ! To jest 16 razy mniej ! W tej ofercie płacę za działeczkę 14 arów aż 224 000 zł. To ja już wolę "daleko" dużą działke (ponad 40 arów) i za 40 tys. Za pozostałe 180 tys. postawię mały domek albo wystarczy na wieloletnie dojazdy dziecka na angielski lub do szkoły, nawet taksówką ! Zdzierstwo niesamowite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 07.06.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 jest do sprzedania działka budowlana w Biestrzykowie (woda, prąd w trakcie realizacji, w tym miesiacu prawdopodobnie warunki na gaz, kanalizajcja do konca 2008 r) - działka ma 1400 mkw, cena 160 zł/mkw pozdrawiam Mam nadzieję, że to żart ! Woda i prąd, kanalizacja w ciągu dwóch lat, małe osiedle z trzech stron otoczone lasem, 27 km do centrum Wrocławia (wiem, wiem dla niektórych to strasznie daleko, ale blisko jest do Laskowic Jelcza) i płacę 10 zł za m2 ! To jest 16 razy mniej ! W tej ofercie płacę za działeczkę 14 arów aż 224 000 zł. To ja już wolę "daleko" dużą działke (ponad 40 arów) i za 40 tys. Za pozostałe 180 tys. postawię mały domek albo wystarczy na wieloletnie dojazdy dziecka na angielski lub do szkoły, nawet taksówką ! Zdzierstwo niesamowite. I znow walkujemy ten sam temat - jedni wola dalej i taniej inni blizej i drozej - kwestia gustu i zasobnosci portfela chcialam jednak zaznaczyc ze te odleglosci to nie jest tylko kwestia wiekszej ilosci zuzytego paliwa to przede wszystkim czas - a on jest dla wiekszosci bezcenny co z tego, ze zaoszczedze na kupnie dzialki, skoro polowe zycia spedze w samochodzie na dojazdach - dla mnie nie ma to sensu a jesli chodzi o ta dzialke w Biestrzykowie, to jak juz wczesniej pisalam mozna kupic duzo taniej siedliskowe dowiedzialam sie o ofercie, wiec przekazuje ja dalej i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owen 07.06.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 >>biestrzykow za 160zł m2 niezle, przeciez to wioska z polami wokol >>190 mieszkancow brak szkoly urzedu, kanalizacji >>jedna asfaltowa droga reszta trudno nazwac polnymi, cos sie >>sprzedajacym w glowach przewraca!!! ci którzy chcieli sprzedać bo potrzebowali kasy już to zrobili reszta czeka na wzrost atrakcyjności terenu (obwodnica powiatowa, na marginesie wtedy ze wzmiankowanego Gajkowa do Biestrzykowa będzie blisko, oraz kanalizacja z infrastrukturą "w drodze") czyli wzrost cen lub wystawia ceny zaporowe na zasadzie a nuż się ktoś skusi Biestrzyków to własciwie Żerniki, granicy praktycznie nie ma, w Żernikach jest szkoła, urzędy (choć dla mnie to nie argument), poczta, wreszcie autobus MIEJSKI, od biedy można podejść na przystanek na Grota-Roweckiego (ok. 3 km) poza tym większość ludzi, którzy tam mieszkają oczywiście pracuje we Wrocławiu, po drodze jest parę szkół jak na przykład przy ul. Kurpiów, a cena działek jest ponadto funkcję atrakcyjności terenów mieszaniowych na Ołtaszynie, Wojszycach etc. gdzie cena 5000 PLN/m2 szokuje ale nie dziwi, gdyby działka, o której mówi fasola25 była mniejsza to wtedy mógłbym się nad nią zastanowić, może ktoś chce ją podzielić i qupić 700 m2 ? Wysoka jest też formalnie poza Wrocławiem ale jako "organizm" mieszkaniowy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 07.06.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Owen, ja chętnie na takie dzielenie bym się pisał, ale nie za tą cenę. Gdybyś miał działkę 1400m po 100zł za m2 w dobrej lokalizacji, to czemu nie. 700m za 70tys w dobrej lokalizacji kusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 07.06.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 co powiecie na temat lokalizacji w swietej katarzynie w okolicy nowych domowcena 100zl za m2 dzialka budowlana, warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owen 07.06.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 pytanie do fasola25możesz podać namiar na działkę w Biestrzykowie i/lub jej numer lub przy jakiej ulicy jest zlokalizowana ? dziękiOwen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 07.06.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 co powiecie na temat lokalizacji w swietej katarzynie w okolicy nowych domow cena 100zl za m2 dzialka budowlana, warto? to zalezy od działki ale mnie się Sw. Kasia podoba. Ale Ty chcesz sprzedać działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga00 08.06.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Dlugo mnie tu nie było, ale widze, że nadal walkowany jest temat - "daleko i tanio, czy blisko i drogo"- o którym juz pisalam na poprzednich stronach. Podobnie jak niektórzy nadal jestem "szukajaca". Moje obecne typy to dwie skrajne ( po przekatnej Wrocławia) lokalizacje - Żorawina - 15 min. pociągiem na Wr. Glówny, cena działek ok.25 -40 zl za metr. Pelna cywilizacja, chyba miła lokalizacja? - Mrozów - ok.25 min. pociagiem na Wr. Glówny, ale chyba bardziej dziko? Biorę pod uwagę te lokalizacje, bo interesuje mnie także alternatywny ( poza autem) dojazd, co przy odleglosciach "wrocławskich"- jest ważne. No i cena - oczywiście !!! Co Wy na te typy? Macie jakies negatywne odczucia co do nich? Chetnie wyslucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga00 08.06.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Jeszcze jedno pytanko.Czy Świeta Katarzyna byla zalana - bo nie pamiętam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owen 08.06.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Owen, ja chętnie na takie dzielenie bym się pisał, ale nie za tą cenę. Gdybyś miał działkę 1400m po 100zł za m2 w dobrej lokalizacji, to czemu nie. 700m za 70tys w dobrej lokalizacji kusi. niestety o cenie 100PLN/m2 na "bliskim" południu Wrocławia trzeba chyba zapomnieć, gdyby taka była to bym jej nie dzielił , za 100PLN/m2 można szukać nieco dalej: Smardzów, Św. Katarzyna, może Karwiany, zastanawiam się nad Suchym Dworem, to już gmina Żórawina ale b. blisko od Wrocławia, po drugiej stronie Biestrzykowa, sam środek wsi jest z km dalej ale nowo uchwalone PZP (z tego roku) sporą część terenów przeznaczyły pod budownictwo mieszkaniowe, które swoim zasiegiem są nawet bliżej Wrocławia niż Biestrzyków, niestety nie ma ogłoszeń, pamiętajcie o 30% podatku, które należy zapłacić, gdy ziemia rolna zostaje zamieniona w PZP na budowlaną, chyba, że minie 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 08.06.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 gdyby działka, o której mówi fasola25 była mniejsza to wtedy mógłbym się nad nią zastanowić, może ktoś chce ją podzielić i qupić 700 m2 ? niestety, tej dzialki nie mozna podzielic - PZT nie pozwala budowac na dzialkach mniejszych niz 1100 mkw - ale dzieki temu w Biestrzykowie niegdy nie powstanie drugi, betonowy Oltaszyn z dzialeczkami nawet po 500 mkw zawsze na takiej dzialce mozna postawic blizniaka (chyba) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 08.06.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Do Owena: Wiem wiem niestety ... ale może ktoś będzie chciał większą podzielić to niech zawsze się zapyta... może będę zainteresowany A jeśli chodzi o Mrozów i Żórawinę, to Mrozów ładny, ale jest znacznie dalej od centrum niż Żurawina. Ostatnio mierzyłem czas przejazu autem z Żurawiny od boiska piłkarskiego do dworca głównego i wyszło mi 12.5km, 15min ale to była sobota. Masz może namiary na te działki w Żurawinie? Najbardziej mnie interesuje to osiedle przy wylocie na Wrocław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 08.06.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 z ta odlegloscia to chyba przesadziles, moim zdaniem jest minimum 15kmw normalny dzien to co najmniej 30min w samochodzieczyli znow pozostaje nam ten sam problemtaniej ale dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga00 08.06.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Ja pisząc o Zórawinie mialam na myśli szybkie polączenie PKP, bo tylko pociągiem jest ok. 15 min. ( do wytrzymania). Samochodem to faktycznie dlużej, ale ... może warto sie zastanowić? Ja w każdym razie sie zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 08.06.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Wyzerowałem licznik w aucie przy boisku piłkarskim. Jechałem Borowską, cały czas prosto aż koło dworca PKS, PKP zobaczyłem na licznik i było 12.5km. A pociąg faktycznie jest dużym plusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 08.06.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Żórawina, Św. Kasia to wdłg mnie dobre lokalizacje.W obu miejscach macie PKP, odleglosci od miasta podobne.Nie wiem czy nie bliżej jest z Żórawiny do centrum wrocka niz z Tyńca.... Uważam (ale to moje zdanie), że ze względów komunikacyjnych te okolice są bardzo dobre. Natomiast uwzględniając walory estetycznokrajoznawczopoznawcze napewno dużo ładniej jest (przeważnie!) na północy wrocka.Każdy musi zdecydować czego chce, Nie chcę robić nikomu reklamy, ale naprawdę przyjrzyjcie się dobrze ś. kasi. I od razu mówie - była zalana.Tylko, że nie dyskutujemy tutaj o tym dlaczego "pękł" wał koło Siechnic...(i torami popłynęła woda do wrocka....) to nie jest kozanów...szczerze mówiąc o mały włos bym kupiła działkę w św. kasi....(sprzedający się rozmyslił...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 08.06.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 a wiesz moze do jakich granic byla zalana?stara czesc, czy woda do miejsc gdzie teraz powstaja nowe domy tez dotarlachyba raczej nie skoro przeniesli tam ludzi po powodzi i mieszkaja tam do dzis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 08.06.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 a wiesz moze do jakich granic byla zalana? stara czesc, czy woda do miejsc gdzie teraz powstaja nowe domy tez dotarla chyba raczej nie skoro przeniesli tam ludzi po powodzi i mieszkaja tam do dzis bolexim nie wiem niestety dokąd dokładnie dotarła wtedy woda, pomijam czy wał się przerwał sam czy nie to chciałbym zauważyć, że w ten sposób patrząc najbardziej zalewowy teren we wrocku to centrum i okolice torów kolejowych;).... skąd wiesz, że w przypadku powtórki powodzi wał "przerwie się" w tym samym miejscu>? zresztą nie chce nikogo do niczego namawiać. moim zdaniem komunikacyjnie jest bardzo ok. I bardzo polecam karczmę w św. kasi;) Koło dworca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 08.06.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Co do dojazdów, to nie ma mowy o tym żeby z Gajkowa czy Chwałowic jeździć na angielski po południu do miasta. Żeby dziecko odwieźć do szkoły we Wrocławiu na 8.00 to niestety najpóźniej trzeba wyjechać o 6:45 lub 7:00. Szkoda dziecka. Przesadzasz. Z Gajkowa do Wrocławia jest rzut beretem. Z Chwałowic można nawet pieszo 4 km przejść do Laskowic Jelcza - tam są tez szkoły i angliści . Można też pogłówkować trochę i tak ułożyć różne sprawy, aby nie było to zbyt uciążliwe. Oczywiście jest w tym "coś za coś", ale co kto lubi. Od prawie roku mieszkam, wiem co mówię. Codziennie jeżdże do miasta więc naprawdę wiem o co chodzi. Rzut beretem jest ale w niedzielę o 11.00. Kilka razy jechałam 2 godziny w jedną stronę. Od Wojnowa bywa korek taki że poruszasz się z prędkością mniej niż 5 km na godzinę i to tylko od czasu do czasu. A potem Grunwald. O korku na Wojnowie niestety w radiu nie mówią. Standardowo jadę do pracy 40 minut jak wyjadę o 6.30 albo godzinę jak później niż 6.30-6:45. Na Intercity do Wa-wy o 6.30 jedzie się 20 minut ale to środek nocy. Korki na Wojnowie są codziennie. Warto wziąć to pod uwagę przy kupnie działki. W zimie dodatkowo bywają nieciekawe warunki na drodze. Chyba że masz wolny zawód i możesz jechać do miasta po 10.00 - wtedy faktycznie śmigasz w pół godziny. Szkoda dzieci, naprawdę, na takie jeżdżenie. Dzieci nie mają takiej wytrzymałości na trudy podróży. Mnie tam nie przeszkadza, ale dzieciom takie mieszkanie za miastem może wyjść bokiem. Warto wziąć pod uwagę to czy są w sąsiedztwie dzieci, żeby nasze miały się z kim bawić, bo nie ma co skazywać dzieci na alienację towarzyską ... Dzieci są stadne, a bez towarzystwa jest im smutno. Ja dzieciństwo kojarzę z podwórkiem i koleżankami . Nie wyobrażam sobie żeby moja córka nie miała się z kim bawić. Może faktycznie warto kupić mniejszą działkę ale bliżej miasta - jeśli chcesz się związać z miastem - albo bliżej znajomych, żeby nie żyć w izolacji. Pamiętajcie że dzieciom może taka wiejska sielanka wyjść bokiem. Ten angielski to tylko przykład - bo może dziecko będzie chciało grać w kosza albo lepić garnki ceramiczne, chodzić do szkoły muzycznej czy na zajęcia teatralne (a trudno o takie w Jelczu). Moją intencją jest to, żeby kupując działkę za miastem być naprawdę świadomym co się robi. Ja drugi raz wybrałabym dokładnie to samo, ale gdybym zakładała że dzieci bedą chodzić do szkoły we wrocku, to wybralibyśmy pewnie coś bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts