Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Własnie przeczytałam ze tez kupiłas działke w Biestrzykowie-450metrow od obwodnicy.Można wiedziec czy siedliskową czy budowlaną?Bo moje siedliskowe sa zlokalizowane 1200metrow od obwodnicy-własciwie juz za granicą Biestrzykowa w stronę Suchego Dworu.

Czy to są te 15 arowe dzialki przy jezdni w kierunku Suchego Dworu? Sam je rozważałem, ale wystraszyłem się tego, że w jednej z agencji powiedziano mi, że jakiś wspólnik wyprzedaje je za długi i mogą być problemy własnościowe :o . Nie wiem ile w tym prawdy?

Pzdr,

TS

Tak!!To chyba te działki;))Nie wiem kto je sprzedawał bo bym miała odkupic od mojego znajomego który kupił od własciciela 4 działki jakies 2 miesiace temu...i teraz chce sie jednej pozbyc.Tamten pierwszy własciciel juz nic nie ma do sprzedania a szkoda bo oczywiscie moj znajomy juz sobie ładnie przytnie na metrze:(((

Witaj Fasolko!!;))

Własnie przeczytałam ze tez kupiłas działke w Biestrzykowie-450metrow od obwodnicy.Można wiedziec czy siedliskową czy budowlaną?Bo moje siedliskowe sa zlokalizowane 1200metrow od obwodnicy-własciwie juz za granicą Biestrzykowa w stronę Suchego Dworu.Działka ma 15 arow a ja zadnego gospodarstwa rolnego nie posiadam i mimo iz Pani w starostwie powiedziała ze wystarczy deklaracja to mam dalej taki wewnetrzny niepokoj-m.i.n chodzi o to ze nie bedziemy sie teraz budować-działeczke traktujemy jako lokatę a jeśli za jakies minimum 5 lat zrobi sie nam za ciasno to pewnie ją wykorzystamy pod budowę;)Także nie bede teraz wystepowała o pozwolenie na budowę bo nawet nie wiem jaki metraż domu by mnie interesował...a co jeśli w przyszłosci zmienią sie przepisy i nie pozwolą mi sie budować??

My mamy dzialke budowlana, ale jesli bylaby siedliskowa to bym sie nie przejmowala

te 3 domy o ktorych pisalam buduja sie wlasnie w tym miejscu gdzie wasza dzialka sie znajduje

pozdrawiam

Jeżeli jeszcze Cię to interesuje to ja zapłaciłam za scalenie 4 działek i dokonanie nowego podziału na 3:

- 2800 zł geodecie

- + jakieś tam bzdety na znaczki skarbowe i.t.d.

Dzięki za informację. Na razie zdecydowałem się raczej nie dzielić działki i zostawić sobie całą, ale być może zmienię zdanie za jakiś czas :wink: .

Pzdr,

TS

Tak!!To chyba te działki;))Nie wiem kto je sprzedawał bo bym miała odkupic od mojego znajomego który kupił od własciciela 4 działki jakies 2 miesiace temu...i teraz chce sie jednej pozbyc.Tamten pierwszy własciciel juz nic nie ma do sprzedania a szkoda bo oczywiscie moj znajomy juz sobie ładnie przytnie na metrze:(((

Jeszcze jakieś 1,5 miesiąca temu tamten właściciel sprzedawał 3 ostatnie działki przy ulicy - każda po 15arów za 85zł za 1m2. Minus to to, że były przy ulicy i chyba niedaleko była linia napowietrzna.

Za to działki zaraz obok sprzedawane przez agencję i większe (ponad 2000m2) to już koszt 120zł + VAT (1,5 miesiąca temu), czyli ponad 146zł :( . Mniejsze (około 1800m2) kosztowały jeszcze więcej, bo 160zł + VAT :o .

Z budową domu nie powinno być problemu. Dzwoniłem do władz gminy i wydawali się sensownie podchodzić do tematu :wink: .

Pzdr,

TS

Jest jedno ogłoszenie:

http://wroclaw.gumtree.pl/wroclaw/84/5640584.html

W miarę świeża data. Może jeszcze aktualne.

Wszystko jasne. 80zł w Gajkowie to przesada. Działka faktycznie jest ładna, ale jeszcze miesiąc temu facet w gajkowie chciał 50zł za m2. Jeszcze bym zrozumiał tą cenę przy mniejszej działce... ale przy 1500m2 to naprawdę przesada.

Dziwna rzecz - parę tygodni temu zacząłem śledzić ceny działek w kilku interesujących mnie miejscach i jedno powtarzające się ogłoszenie zwróciło moją uwagę: jakieś 3-4 tygodnie temu jedna działka w Mrozowie, budowlana, ogrodzona, z mediami była wystawiona po 79/m2, potem co parę dni drożała, było 85, 89, a teraz jest ok. 92/m. A wszystko to w sytuacji, gdy obok są zwykle 2-3 ogłoszenia z Mrozowa po 48 i 65/m2. Co to za gra? :o

Witam seredecznie,

natrafilam na to forum przypadkiem ale jestem jak najbardziej w temacie szukania dzialki ... tylko ze to nie takie proste, ceny rosna, ludzie wstrzymuja sie ze sprzedaza ...

Czytalam tu niektore posty zachecajace do wspolpracy z posrednikiem, jezeli ktos moze mi podeslac namiar na godnego polecenia posrednika z Wrocławia lub okolic, to bede wdzieczna

Pozdrawiam

Luna

Dlatego, że płacąc 100tys za działkę i dając pośrednikowi 3tys nabędziesz działkę szybciej niż szukając samemu. Wystarczy miesiąc lub dwa a Twoja działka może już kosztować 110tys i zamiast 3tys tracisz 10tys.

Bardzo na serio potraktował mnie facet z Royal House. Nie chciał jednak przesłać umowy przed podpisaniem abym ją przeczytał, więc mnie przestraszył. Ale nie oszukujmy się... nikt nie będzie ci szukał działki aby zarobić 1500zł. Trafi się to ok... nie to skoncentrują się na działkach za 200tys lub mieszkaniach.

Z tymi działkami to jakiś obłęd! Moi znajomi mieli upatrzoną działkę, dogadani już byli z właścicielem i czekali tylko na kredyt z banku. Dostali kredyt po kilku dniach, nawet tydzień nie minął, a właściciel działki się wycofał, bo jego żona doszła do wniosku, że nie będzie teraz sprzedawać w ogóle żadnych działek, zrobi drogę, podciągnie wodę i zarobi na tym jakieś 30 zł więcej na metrze. W tej wiosce ja kupiłam działkę za 50 zł/m a słyszałam już o cenie 100 zł !!

A nie macie już dość szukania działki i w efekcie wpakować się w zakup megadrogich (niestety) szeregówek ?

Bo ja tak powoli mam..... :(

Po ponad pięciu latach poszukiwań działki we Wrocławiu zdecydowałam się na zakup bliźniaka od dewelopera. Poszukiwania działki zaczęłam w roku 2000, początkowo ograniczałam sie do konkretnych osiedli z czasem obszar moich poszukiwań się powiększał aż w końcu rozglądałam się również za działkami poza miastem. Po tak długim okresie poszukiwania stwierdzam, że z czasem wymagania w stosunku do działki się zmieniają . Zmieniają się również nasze potrzeby, rosną dzieci, zmieniamy pracę itp.

Mam nadzieję, że podjęta decyzja zaspokoi moje potrzeby na kilka najbliższych lat (póki dzieci nie skończą edukacji). Poki co myślę już o urządzaniu nowego niewielkiego gniazdka. Mimo wszystko za działkami nadal się rozglądam - może coś fajnego się trafi.

Działki pod wrocławiem: Grunty

Zajrzałam w link podany przez Ciebie w sygnaturce i spodobał mi się pomysł z opisem miejscowości :)

To Twoje dzieło??

Pozwolę sobie w takim razie zwrócić uwagę na błąd który wkradł się do miejsowości Kiełczów i namieszał lekko w orientacynych odległościach ;)

Od granic Wrocławia to chyba nawet 1 km nie ma...

W Bodaszowicach? No po to jest umowa przedwstępna. Zadatek 10% jak się wycofuje to zwraca podwójnie.

No właśnie nie zdążyli jej spisać. Mieli podpisać umowę przewstępną (wiadomo, i tak przy działce rolnej trzeba czekać aż Agencja Rynku Rolnego wypowie się w sprawie pierwokupu), ale na trzy dni przed podpisaniem tej umowy facet się wycofał :evil:

Tak to moje dzieło, ale nie chciałem jeszcze o tym pisać, bo jest rozgrzebane i brak mi zarówno czasu jak i wiedzy.

Ale jak ktoś ma ochotę mi pomóc to bardzo proszę o wszelkie informacje. Jak ktoś chce opisać jakąś miejscowość w kontekście podobnym do tych opisanych, lub przesłać zdjęcia to także bardzo chętnie.

Generalnie cieszę się, że komuś to się spodobało. Po prostu szukam, więc czemu tego nie opisać dla innych. Mam jeszcze wiele pomysłów, ale czasu niestety niewiele.

Natomiast jeśli chodzi o Kiełczów, to zależy czy mierzy się odległość od Tablicy do Tablicy około 400m), czy np. od poczty :) Generalnie odległości mierzę za pomocą map24.intera.pl. No w Kiełczowie byłem tysiące razy, bo to tuż obok mojego bloku. W bazie danych jednak przyjąłem, że będę tam wpisywał liczby całkowite, więc mogem wpisać albo 0 albo 1. Wpisałem więc 1.

Pozdrawiam i cieszę się, że komuś się to spodobało i ktoś tam zagląda :D