Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jesli mogę się włączyć w dyskusję o bankach. Mam furę doświadczeń i dużo przejść. Też jestem kułak i prywatna inicjatywa.

Niestety 99% banków traktuje nas w dalszym ciągu jak złodziei. Najlepszym sposobem jest pokazanie, że nie potrzebujesz ich łaski :D

WBK to trudny bardzo przeciwnik. Mam kilka rachunków w wbku i za kazdym razem przechodziłem drogę przez mękę. Ale jest też wsród bankowców opinia, że WBK prześwietla bardzo dokładnie kredytobiorców i jak oni dadzą to znaczy że klient jest pewny. Ma to o tyle znaczenie, że możesz kiedyś chcieć wziąśc kredyt na kredyt i z kolejnym bankiem jest dużo łatwiej.

GE daje niezłe warunki, ale ma niejasną strukturę i trudno z nimi się działa na każdym etapie. Nawet takie sprawy jak ustalenie salda i wcześniejsza spłata wymaga kilku telefonów do Warszawki.

Millenium potwierdzam, bank niepoważny, potrafi zmienić warukni i wymagania dziań przed decyzją.

Dodam, że 3 lata temu korzystałem z pośrednictwa Expandera i byłem bardzo zadowolony.

Sami złożyli podania od razu w kilku bankach. Kredyt załatwili. Warunki miałem lepsze niż klienci, którzy brali kredyt bezpośrednio w tym banku. Nie wiem jak działają teraz, ale z moich doświadczeń to mogę polecić taką formę załatwiania.

Miałem wtedy kredyt w BPH i w sumie byłem zadowolony. Brałem go na 10 lat na zakup działki, jako zabezpieczenie dałem mieszkanie, kredyt spłaciłem ku niezadowoleniu banku po 3 latach, dzięki Expanderowi bez dodatkowych opłat. Współpraca z BPHem była niezła. Teraz wiadomo to już inny BPH, ale Expandera polecam, nawet żeby szybko się zorientować co na rynku kredytów słychać.

Do jaga00:

W Czernicy na 100% nie było powodzi. Ludzie mówią, że w Kamieńcu też nie, choć podobno ktoś strzelał do wałów, aby wylały na tą stronię. Inni mówią, że mocno wylała Widawa, więc Dobrzykowice mogły być zalane, ale dokłądnie nie wiem. Z tej mapy:

http://www.wbu.wroc.pl/INF/INFOR_OPR/PZPW/PZPWD_MAPA/6_6.pdf

wynika, że były. Szary obszar to granice powodzi w 97 roku.

Do Asik_76:

Podziwiam waszą determinację. Powodzenia. A co do pytania pana z BZ to się nie dziwię, bo w ewidencji gruntów nie ma takiego pojęcia jak siedlisko, czy działka siedliskowa.

Do Zagussi:

Bardzo ciężko będzie znaleźć działkę w tej cenie w rozsądnej odległości. Może Golędzinów, może Pierwoszów, może uda się w Siedlcu. W Brzeziej Łące czy Chrząstawie, Wojnowicach czy Czernicy już może być ciut drożej. Z tej strony to może Miłoszyce. Może uda się jeszcze w Gałowie lub Lutynii w tych cenach. Na połudnu do dopiero za Kobierzycami, czy Gaszowicami. Może Marcinkowice? Napisz co oczekujesz? Chcesz mieć szkołę? Nowe domki w pobliżu? Jaka komunikacje i ile km od Wrocławia?

Do Slasha:

Dwa wnioski kredytowe? I co zrezygnowałeś z jednego? Coś zapłaciłeś? Powiedz coś więcej.

Do Pepe:

Jeśli chodzi o Expandera, to kiedyś byłem zadowolony. Jak po którymś kredycie sam już wiesz co jest dla Ciebie najlepsze. Expander ma tylko kilka banków i wcale nie daje lepszych warunków.

A co sądzicie o mBanku i nowej ofercie BPH?

Witam

Ja juz kupno dzialki mam prawie za soba (umowa przedwstepna podpisana, tereaz zbieraja sie papiery do notariusza). Ze wzgledu na mala zasobnosc portfela padlo na bliskie okolice trzebnicy, dojazd calkiem dobry, zwlasza w perspektywie rozbudowy komunikacji w tym terenie, tylko nieco czasochlonny poki co - ok 40min do pl.Jana Pawla II oczywiscie w cudownych wroclawskich korkach. mam nadzieje ze do przezycia to bedzie. Ciezkie boje kredytowe dopiero przede mna niestety :( ale jestem dobrej mysli.

pozdrofka dla wszystkich

Jeśli chodzi o Expandera, to kiedyś byłem zadowolony. Jak po którymś kredycie sam już wiesz co jest dla Ciebie najlepsze. Expander ma tylko kilka banków i wcale nie daje lepszych warunków.

Z tego co wiem to tacy pośrednicy często dają lepsze warunki niż bezpośrednio. Moi znajomi są na bieżąco i wiem że np. Notus przez jakiś czas w ramach umowy z PKO dawał wyjątkowo korzystne oprocentowanie. Być może nie zawsze będzie korzystniej, ale na pewno nie dostaniesz warunków gorszych niż indywidualnie w banku.

Masz tam oprocentowanie oparte na zasadzie wibor/libor + marża czy stopę zmienną?

Bo mi trochę podpadł ten bank :evil: .

Pzdr.

Wibor+marża, składka malejąca.

Marża nie jest może jakaś specjalnie konkurencyjna, jednak mam pełną swobodę wcześniejszej spłaty, częściowej lub w całości bez dod.opłat

Coś za coś - słyszałem od znajomej o DomBanku (czy coś takiego), w którym marża jest podobno zabójczo niska, ale za wszelkie manipulacje trzeba płacić, a możliwość wcześniejszej spłaty/nadpłaty w ciągu pierwszych 10 lat jest mocno ograniczona.

Do Slasha:

Dwa wnioski kredytowe? I co zrezygnowałeś z jednego? Coś zapłaciłeś? Powiedz coś więcej.

Dwa równoległe wnioski w BZ WBK i Santanderze. Rezygnacja nic nie kosztuje, bo do momentu decyzji kredytowej jedyne koszty mogą dotyczyć zbierania niektórych papierków, a i tak zbierasz je tylko raz i zanosisz do dwóch (lub więcej) banków. One to sobie odbijają i już.

W rezultacie BZ WBK kredytu nie dał, bo działka na samym końcu przestała im się podobać, a Santander dał.

Znajomi składali równolegle wnioski w 4-ch bankach. Chyba 3 z nich kredyt przyznały i wtedy oni zaczęli się zastanawiać nad wyborem konkretnej oferty - jest też wtedy okazja, by się trochę potargować o lepsze warunki.

do Pomarańczowego:

Już Ci mówię po co. Idąc bezpośrednio do doradcy masz opiekuna, który zawsze będzie miał dla Ciebie czas. Ci którzy przychodzą z Expandera są traktowani po macoszemu. Bynajmniej tak utrzymuje moja kuzynka która jest doradcą w jednym z Banków w Wawie.

do Slasha:

Thx... dobry pomysł!

do zagussi:

15km od granic, czy od Rynku? Bo od Rynku, to w tej cenie będzie bardzo trudno coś znaleźć. Jeśli chodzi o granice Wrocławia to łapią się Oborniki, Trzebnica itp w tej odległości. Ja bym wybrał jednak:

- Golędzinów. Jest ładnie, mikroklimat, niedrogo i będzie dobra komunikacja po wybudowaniu obwodnic. Może nawet Wilczyn leśny.

- Bielawa czy Brzezia łąka, Oleśniczka

- Chrząstawa, Miłoszyce lub nawet za Jelczem Chwałowice

- Marcinkowice

- Na południu jest dużo małych wiosek, ale albo ceny kosmiczne, albo ciężko o osiedle. Może Galowice lub Wilczków.

- Może w Sadowicach się uda

- Lutynia, Gałów, Miękinia, Zabór wielki

W takiej odległości jest dużo działek i ceny jeszcze się trzymają na przyzwoitym poziomie.

Jeśli jednak chodzi o 15km od centrum ty może Wisznia Mała albo Siedlec Trzebnicki.

A jak szukać? Chyba najwięcej ogłoszeń jest w autogiełdzie. są też w traderze, gratce, ofery.net. Polecam też Środowe dzienniki czy strony agencji. Ogłoszenia Kupię działkę... nic nie dają. Można chodzić i się pytać, ale trzeba mieć dużo czasu odwagi i bezczelności trochę. Zwykle sołtys jest dobrym źródłem, ale trzeba się pytać wszystkich i 5 razy tą samą drogę przechodzić. Trzeba proponować ludziom warianty, pytać się kto jest właścicielem pola obok itp. Można też startować w przetargach gminnych. Na naszym forum można także coś znaleźć. Wystarczy dopytać się użytkowników. W urzędach gminy w okolicach 10-ej można spotkać tych co załatwiają podział większych parceli. Możliwości jest dużo. Aha i jeszcze tygodnik Nieruchomości, ale tam się niewiele zmienia!

Jeśli chodzi o mapkę S5 to możesz zobaczyć róznież na tej stronie co wcześniej wkleiłem. Może Ci nie działać link, bo wymaga Acrobat Readera. Spróbuj to: http://www.wbu.wroc.pl/INF/INFOR_OPR/PZPW/PZPWD_MAPA/pzpwd_mapa.htm ale Reader i tak będzie potrzebny bo tam są PDFy. W Gminie jest naniesiona ta droga. Widziałem ją, ale podobno nie ma jeszcze dokładnego jej przebiegu. Wiadomo tylko, że na wysokości Poświętnej będzie węzeł z A8, potem wbije się na zakrętach między Psarami i Krzyżanowicami. Tam pójdzie najprawdopodobniej zwdłuż linii drzew (można na maps.google.com zobaczyć), potem przetnie drogę między Krynicznem a Malinem i przetnie starą 5-kę między Krynicznem a Ligotą. Potem lewym bokiem mija Ligotę Piękną, Przechodzi między Wisznią i Strzeszowem i odbija na północny Zachód mijając po prawej stronie las "Pęgowski". W razie czego pytaj.

U nas pojawiło się światełko w tunelu...

Wstępnie w PKO BP powiedziano nam, że nie będą robić problemów.

Po wizycie w PKO BP jestem zdania, że połowa sukcesu to trafić na sensownego doradcę. Pani po pierwszej rozmowie oczywiście nie wiedziała co to znaczy pozwolenia na zabudowę siedliskową, ale nie zrobiła miny pt. 'a wogóle to spadajcie' tylko obiecała się dowiedzieć i do nas oddzwonić. Oddzwoniła na drugi dzień i widać, że mocno pogłębiła swoją wiedzę. Możemy składać wniosek nawet na 100% wartości. Choć uwierzę, jak dostanę kase.

Co do Expandera to jestem totalnie zrażona. To już nie ten sam Expander co kilka lat temu - wybrzydzają, kręcą nosem. Nie wspomnę, że gdy chodzi o jakąś sprawę wykraczającą poza regularne przypadki to się gubią. Choć to też pewnie kwestia człowieka, a nie instytucji..

W każdym bądź razie ja wolę sama iść do banku. W poniedziałek próbujemy jeszcze w Santanderze.

No i mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu uda nam się podpisać umowę przedwstępną.

A na ile szacujecie czas rozpatrzenia wniosku kredytowego?

8 tygodni na przelanie pieniędzy będzie dobrze?

Czas rozpatrzenia wniosku? Zależy, jak się liczy. Banki z reguły liczą ten czas od momentu skompletowania wniosku. I wtedy trwa to np. od 1-2 dni w Santanderze do tygodnia w BZ WBK i paru innych bankach.

Kiedyś ktoś się żalił, że w GE Money już po skompletowaniu doradca jeszcze 2 razy życzył sobie dodatkowych informacji/papierków i cały cykl zaczynał się od nowa. Najgorzej jest w sytuacji, gdy umowa przedwstępna podpisana i termin podpisania umowy głównej goni. Dlatego warto - moim zdaniem - składać wnioski w kilku bankach równolegle - szansa, że któryś z nich zdąży z decyzją pozytywną jest nieporównanie większa.

Coś za coś - słyszałem od znajomej o DomBanku (czy coś takiego), w którym marża jest podobno zabójczo niska, ale za wszelkie manipulacje trzeba płacić, a możliwość wcześniejszej spłaty/nadpłaty w ciągu pierwszych 10 lat jest mocno ograniczona.

ja brałam kredyt w Millenium ale to dopiero po wielkiej wpadce w DomBanku.... nie polecam tego banku, zalatwialismy tam wszystko, w sumie dwa miesiące to trwało, już mielismy podpisywac umowe kiedy nagle doradca nam zaczął przedstawiac w ogóle inne warunki, w dzień podpisania umowy wyszło tyle rzeczy dodatkowych, że za głowe sie zlapalam 8) przez to zamiast miec kase w czerwcu kredyt dopiero dostalismy w sierpniu i to w innym banku :evil: od nowa cała procedura, dokumentacja, jak sobie przypomne to szlaq mnie trafia.... taka zła wtedy byłam na Dombank :evil: dobrze, że przynajmniej częśc dokumentów mozna było wykorzystac w Millenium a częśc nie straciła swojej ważności.... grrr...

także nie polecam Dom Banku 8)