mi5iak 15.10.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Wiem gdzie są Księgnice. No odległość zależy od punktu widzenia. Ja bym nie wyobrażał sobie jazdy z Trzebnicy do Wrocławia. Bo niby 10km więcej, ale to 40km dziennie więcej jak się jeździ na 2 samochody w jedną i drugą to wychodzi 800km miesięcznie więcej, czyli ponad 200zł. A to to już około 40-50tys kredytu więcej. Nie mówiąc o czasie. Dla mnie Pęgów i Malin to już daleko. No ale każdy ma swoją tolerancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczescie_moje 15.10.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Wiem gdzie są Księgnice. No odległość zależy od punktu widzenia. Ja bym nie wyobrażał sobie jazdy z Trzebnicy do Wrocławia. Bo niby 10km więcej, ale to 40km dziennie więcej jak się jeździ na 2 samochody w jedną i drugą to wychodzi 800km miesięcznie więcej, czyli ponad 200zł. A to to już około 40-50tys kredytu więcej. Nie mówiąc o czasie. Dla mnie Pęgów i Malin to już daleko. No ale każdy ma swoją tolerancję. w zaden sposob nie moge sie z toba zgodzic.czas dojazdu jest dokladnie taki sam jak w korkach jadac przez wrocław wiec takze na paliwie nie zaoszczedze bo w korku wiecej palisz niz w trasie . A skoro Malin dla ciebie jest za daleko to zdecydowanie powinienes poszukac dzialki we Wrocławiu-bedzie ci sie wydawac ze oszczedzasz na dojazdach czas i paliwo a tak naprawde zmarnujesz jedno i drugie stojac w koszmarnych korkach -pomijajac remonty ulic, miasto i tak jest i bedzie zatloczone bo po prostu jest coraz wiecej samochodow i budowa obwodnicy czy drogi S nie poprawi tu jakos znaczaco sytuacji. nie znam miasta ktore by nie mialo korkow mimo posiadania obwodnic i drog szybkiego ruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michałki 15.10.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Fakt, te Księgnice to dość daleko..ale każdy wybiera rózne priorytety w poszukiwaniu działki.Jednakże dojeżdżając z Trzebnicy czy okolic, pracując natomiast we Wrocławiu w korkach też się stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 15.10.2006 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 No dokładnie to chciałem napisać. Wygląda to mniej więcej tak: Załóżmy, że pracuje na legnickiej i jadę do pracy: Księgnice-Malin: 10min, 13km Malin-Widawa: 5km, 5min Widawa-Bałtycka: 10min, 5km Bałtycka-Legnicka: 5km, 40min 1. Mieszkając we Wrocławiu na widawie do pracy jedziesz 10km przez 50min 2. Mieszkając w Malinie do pracy jedziesz 15km przez 55min 3. Mieszkając w Księgnicach jedziesz 28km przez 65min. 1. Działka za 150tys, kredyt 750zł 2. Działka za 100tys, kredyt 500zł + 100zł na paliwo dla 2 aut więcej. 3. Działka za 50tys, kredyt 250zł + 300zł na paliwo dla 2 aut więcej. Tak więc nie licząc kosztów eksploatacyjnych i czasu Twój wariant wychodzi ciut taniej, ale ja chyba wolę ten drugi wariant. I broń boże nie chcę cię zniechęcić. Po prostu pokazuje inny punkt widzenia. Przekonujące natomist jest ta odległość od miasta, bo nim dalej odjeżdża się, tym bardziej człowiek się odstresowuje i odpoczywa. Teraz rozważam czysto aspekt finansowy. 300zł wyszło mi licząc tak: 18km jedziesz więcej w jedną stronę niż z Widawy 36km w dwie strony 72km jak jeździ jeszcze druga połówka 20dni w miesiącu pracujemy 72*20=1440km miesięcznie więcej niż mieszkańcy Widawy 6l/100km na trasie będa paliły wasze oszczędne samochody dla zaokrąglenia 14 setek w miesiącu więcej po 6l na każdą daje 84l więcej 84l * 4zł = 336zł więcej PLUSY MIESZKANIA "DALEJ": + Większa działka + Ładnejsze krajobrazy + Tańsze życie i opłaty (np. ubezpieczenie auta) + Większy odpoczynek (dla uciekających z miasta) + Lepsze i mniej zanieczyszczone środowisko + Sąsiad nie mówi ci "Na zdrowie" jak kichniesz + Możesz kupić pole rolne obok działki za grosze i zrobić sobie ogródek lub zasadzić sad. + Bardzo cicho i ciemno wieczorem + Mniejsza przestępczość + Lepsze media PARADOKSALNIE ale pod Wrocławiem jest tragedia z mediami. Już dalej jest lepiej niż tu :/ + Dalej dzieciom do narkotyków MINUSY MIESZKANIA "DALEJ": - Więcej czasu w aucie, większe koszty komunikacyjne - Problem gdy wysiądzie auto - Problem z wyjściem do pubu na piwo w Rynku, lub do znajomych bez auta - Dzieci mają utrudnione korzystanie z różnych zajęć i imprez - Daleko od łatwych masowych zakupów w Hiermarkecie. Często trzeba kupować na zapas. - Mniej bogatych, wykształconych, ludzi w okół, bardziej światłe dzieci w szkole wychowujące się z Twoim dzieckiem, wyższy poziom. Bogaci bo pieniądze wymuszają inwestycje jak basen w Kobierzycach, wykształceni bo ich dzieci są mądrzejsze i Twoje zadając się z nimi ma mniejsze problemy z nauką. Oczywiście to generalizacja... chodzi mi tylko o statystyczną większość. Ale się rozpisałem. Co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagussia 16.10.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Tez sie nad tym zastanawiem i juz sama nie wiem co zrobic.Nie wiem tez czy kupic np 1000m2 czy za ta sama cene ciut dalej i w polu, gdzie niby cos kiedys powstanie bo jest podział 3000m2:(Czy jesli gmina poowiedziała ze działki nie moga miec mniej niz 3000m to jest jakakolwiek szansa na podział działki na mniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 16.10.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 mi5iak napisał: Moja kolejna wymarzona działka ma kolejną wadę. Wjazd od południa. I nie wiem czy się tym przejmować? Jesli o mnie chodzi to taka dzialka odpada. no chyba ze chcesz miec dom pod samym koncem dzialki a sloneczny ogrod od ulicy Z tym trzeba uważać, nie zawsze dom można zbudować z tyłu działki, na mojej działce według PlanuZP jest ścisła linia zabudowy 6metrów od granic działki i nie moę budować ani cm z przodu lub tyłu. A myślę że ścisła linia zabudowy coraz częściej występuje w PZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 16.10.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Mi Malin/Ligota bardzo się podobają i dlatego właśnie tam kupiłem działkę niedaleko lasu. Pzdr, TS witam bliskiego sąsiada ligocianka (ligotka ?? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 16.10.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Załóżmy, że pracuje na legnickiej i jadę do pracy: Księgnice-Malin: 10min, 13km Malin-Widawa: 5km, 5min Widawa-Bałtycka: 10min, 5km Bałtycka-Legnicka: 5km, 40min 1. Mieszkając we Wrocławiu na widawie do pracy jedziesz 10km przez 50min 2. Mieszkając w Malinie do pracy jedziesz 15km przez 55min 3. Mieszkając w Księgnicach jedziesz 28km przez 65min. Mogę się odnieść do Malina/Ligoty i nie jest tak źle. Pracuję na Strzegomskiej i dotarcie ostatnio w godzinach szczytu (8.30) z Malina na Strzegomską do WPB zajęło mi 28 min (specjalnie liczyłem, bo na razie jeżdżę tylko w soboty ). Otwarta już była nitka Żmigrodzkiej (i uczciwie dodam, że nie była akurat zakorkowana ). Pzdr, TS ps. ostatnio oglądając Fakty wrocławskie jakaś osoba z urzędu maista wypowiadała się o rozpoczeciu prac na przedłużeniu Mostu Milenijnego na dniach. Ale nie uwierzę, aż nie zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 16.10.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 witam bliskiego sąsiada ligocianka (ligotka ?? ) Witam , Na razie słowo "sąsiad" jest trochę na wyrost , bo spędzam na działce z racji pracy tylko soboty karczując ją z krzaków/chwastów/etc. . Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 16.10.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 witam bliskiego sąsiada ligocianka (ligotka ?? ) Witam , Na razie słowo "sąsiad" jest trochę na wyrost , bo spędzam na działce z racji pracy tylko soboty karczując ją z krzaków/chwastów/etc. . Pzdr, TS przyszły sąsiedzie patrząc na zdjęcie zastanawiam się która to działka....typuję między Ligotą a Malinem, za kurnikami po lewej stronie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 16.10.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 mi5iak napisał: Moja kolejna wymarzona działka ma kolejną wadę. Wjazd od południa. I nie wiem czy się tym przejmować? Jesli o mnie chodzi to taka dzialka odpada. no chyba ze chcesz miec dom pod samym koncem dzialki a sloneczny ogrod od ulicy Z tym trzeba uważać, nie zawsze dom można zbudować z tyłu działki, na mojej działce według PlanuZP jest ścisła linia zabudowy 6metrów od granic działki i nie moę budować ani cm z przodu lub tyłu. A myślę że ścisła linia zabudowy coraz częściej występuje w PZP. Nawet jeśli, to sobie zrobię salon od południa i zachodu. Podobnie taras. Trochę drzewak, płot i lusik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 16.10.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 przyszły sąsiedzie patrząc na zdjęcie zastanawiam się która to działka....typuję między Ligotą a Malinem, za kurnikami po lewej stronie... Dokladnie - między Ligotą i Malinem, od strony Malina przy lesie. Działka w rzędzie z tymi na których stoją już domy (1 w łupku specyficzny, 2 w klinkerze takie czerwonawe ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 16.10.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 przyszły sąsiedzie patrząc na zdjęcie zastanawiam się która to działka....typuję między Ligotą a Malinem, za kurnikami po lewej stronie... Dokladnie - między Ligotą i Malinem, od strony Malina przy lesie. Działka w rzędzie z tymi na których stoją już domy (1 w łupku specyficzny, 2 w klinkerze takie czerwonawe ). czyli dobrze typowałam ten w łupku zwany jest przeze mnie kapliczką (ale bardzo mi się podoba), te klinkierowe nazywam "kamienice angielskie" . Czy jest to działka ok. 20ar przez część przechodzi pas z krzakami? ja mieszkam na Stawowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 16.10.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 czyli dobrze typowałam ten w łupku zwany jest przeze mnie kapliczką (ale bardzo mi się podoba), te klinkierowe nazywam "kamienice angielskie" . Czy jest to działka ok. 20ar przez część przechodzi pas z krzakami? Domki na tej polanie też mi się bardzo podobają - nadają specyficzny klimat temu miesjcu . Moja działka to dokładnie ta o której piszesz - 27ar, z tyłu graniczy z końcem lasu a z boku ma drzewa i niestety krzewy/chwasty (tych ostatnich jest dzieki kolejnym sobotom coraz mniej ). ja mieszkam na Stawowej Wiem - swego czasu mnęczyłem Cię pytaniami na temat działek przy Stawowej . Ostatecznie jednak udało się znaleźć pod lasem pomiędzy Ligota i Malinem . Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 16.10.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 ja mieszkam na Stawowej Wiem - swego czasu mnęczyłem Cię pytaniami na temat działek przy Stawowej . Ostatecznie jednak udało się znaleźć pod lasem pomiędzy Ligota i Malinem . Pzdr, TS pytałeś mnie tu na forum czy mailem? kiedyś pisałam mailowo z osobą która też szukała działki w tej okolicy i nie wiem jak zakończyły się poszukiwania i mam teraz zagwozdkę czy to byłeś Ty czy to ktoś inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 16.10.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 pytałeś mnie tu na forum czy mailem? kiedyś pisałam mailowo z osobą która też szukała działki w tej okolicy i nie wiem jak zakończyły się poszukiwania i mam teraz zagwozdkę czy to byłeś Ty czy to ktoś inny To byłem ja (zamiast Priv wysyłałem maile) . Czyli poszukiwania się udały . I to w sumie Ty mnie nakierowałas na tej rejon przy lesie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 16.10.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 pytałeś mnie tu na forum czy mailem? kiedyś pisałam mailowo z osobą która też szukała działki w tej okolicy i nie wiem jak zakończyły się poszukiwania i mam teraz zagwozdkę czy to byłeś Ty czy to ktoś inny To byłem ja (zamiast Priv wysyłałem maile) . Czyli poszukiwania się udały . I to w sumie Ty mnie nakierowałas na tej rejon przy lesie . i ja tak przez przypadek dopiero teraz sie dowiaduję że jednak kupiłeś działkę aleś sobie nagrabił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 16.10.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 i ja tak przez przypadek dopiero teraz sie dowiaduję że jednak kupiłeś działkę aleś sobie nagrabił No wiesz , trąbię o tym na forum od miesiąca - myślałem, że mnie skojarzysz z mailami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 16.10.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 i ja tak przez przypadek dopiero teraz sie dowiaduję że jednak kupiłeś działkę aleś sobie nagrabił No wiesz , trąbię o tym na forum od miesiąca - myślałem, że mnie skojarzysz z mailami . hmmm, a niby jak miałam Ciebie skojarzyć zawsze pisałeś na maila i nie znałam Twego forumowego nicka a poza tym tutaj przewija sie taka ilość osób że nie "zaskoczyłam" może gdyby w podpisie była Ligota nie Malin to bym szybciej zauważyła no ale najważniejsze że zakup działki zrealizowany - gratuluję wyboru miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 16.10.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 hmmm, a niby jak miałam Ciebie skojarzyć zawsze pisałeś na maila i nie znałam Twego forumowego nicka a poza tym tutaj przewija sie taka ilość osób że nie "zaskoczyłam" może gdyby w podpisie była Ligota nie Malin to bym szybciej zauważyła Rzeczywiście na jakiś czas umilkłem bo procedura zakupu trwała ponad 6 tygodni . no ale najważniejsze że zakup działki zrealizowany - gratuluję wyboru miejsca Dzięki jeszcze raz za wcześniejsze rady by mail i za skierowanie moich poszukiwań w to miejsce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts