beansi 17.10.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 a jakiej działki szukasz.???Ja w swoich poszukiwaniach troche juz widziałam. Moge cos podpowiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solarjoko 17.10.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 (...) A co sie tyczy tych co już są to zapewne były wydzielone wcześniej zanim przepis wszedł w życie. A kiedy ten przepis wszedł w życie? To jest jakiś gminny wynalazek, czy bardziej "centralnopaństwowy"? Z tego co ja się orjętuję to każda gmina sama sobie to ustala.... no wynika to między innymi z naszego forum bo po wypowiedziach widać , że wszędzie te warunki są inne. Jak ja się dowiadywałem w gminie Kąty Wr. około pół roku temu to nie można było wydzelić mniejszej działki niż 8 arów, a ostatnio słyszałem że obecnie minimum 10 arów. No ale nie dotyczy to najprawdopodobniej działek już wydzielonych. Ja rozumię ,że chcą gminy uniknąć zbyt dużego zagęszczenia, ale minimum 30arów jak była mowa wyżej to lekka przesada przy obecnych cenach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 17.10.2006 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Czas nadrobić zaległości Do Slasha: Zachód i Południe? Zachód znacznie ładniejszy, ale znacznie dalej. A może południowy zachód. Np. Lutynia? Dzięki za pozostałe rady. Jeśli chodzi o bank, to wybrałem mBank. A przepis ten wszedł w życie jakoś CHYBA w okolicach czerwca chyba. Nie znam szczegółów. Kiedyś jakiś agent mi mówił, że czegoś nie można podzielić na mniej niż 30a. do xpaula: Dojazd z Pietrzykowic kiesyś w zimie zajął mi 1h do Oporowa . Taki minus żółtych dróg :/ do zagussi: W Pęgowie gmina w sierpniu sprzedała za 45zł za m2, ale nie w specjalnie ładnym miejscu. Ogłoszenia dochodzą nawet do 100zł. Ja znalazłem za 60zł. Myślę, że troszkę przepłacam jak na dzień dzisiejszy, ale ta działka ma tylko jedną wadę, więc najmniej jak do tej pory i postanowiłem w końcu coś kupić. A jak znasz miejscowość i numer działki tonajlepiej pytać się sąsiadów czyja to działka i uderzyć do właściciela. Możesz też próbować w gminie. Idziesz i się pytasz, czy działka nr xx/xxx jest budowlana czy nie. A przy okazji możesz się zapytać o właściciela. do TS147: - Długo się czeka w KW w Trzebnicy? - mBank toleruje cywilną przedwstępną, więc nie będę się bawił w 2xnotariusz. - nie mów, że na tej w sumie dużej działce masz jeszcze służebność? - Rozumiem, że przelałeś pieniądze 7 dni po 2-giej wizycie u notariusza? Można tak? - A co gdyby się stanie gdy się spóźnię z kasą? do magwaw: Działkę kupuję (bynajmniej chcę) w Pęgowie. Przekonałem się do tej miejscowości. do Wisienek: 60/80zł w Dobrzykowicach? To bardzo dobra cena. Kiedy kupiliście? W której częście Dobrzykowic? Ja się trochę tam zniechęciłem. do beansi: 3h chodzenia po Pęgowie i znalazł się ktoś kto może mi sprzeda. Polecam. Trzeba pytać się wszystkich. W Golędzinowie ostatnio w autogiełdzie się ktoś ogłaszał. Poza tym bodajże w Szewcach, albo na Świniarach jest reklama działek w Golędzinowie. No i jeszcze gmina Oborniki ma aktualny przetarg na Pęgów. Jak masz jakieś namiary na osoby sprzedające działki, których nie kupujesz to dawaj. Może ktoś skorzysta. do solarjoko: Nie jestem pewien czy przepis o 30a i minimalnej wielkości działki to to samo. Wiam, że we Wrocławiu na Zgorzelisku agent mi mówił, że nie może wydziliś mniej niż 30a, bo jakiś nowy przepis, a nie ma tam PZP i Wrocław na pewno nie ograniczył się do takich działek. Do wszystkich: Wycena działki. Muszę ją zrobić. Bank dał mi listę rzeczoznawców (podobno są tu wszyscy z uoprawnieniami). A ja potrzebuję kogoś, kto powie, że faktycznie działka jest warta tego ile daję. Myślicie, że jest to problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beansi 17.10.2006 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Sliczne dzieki.Goledzinow sprawdze napewno i zdam relacje Ladnie jest na goledzinowie-kolonii.ale tam nikt niechce sprzedawac. Za Pegow dziekuje ale ogladałam -zero uczuc jak chce gzies mieszkac prze conajmniej 30 lat to niech bedzie milo javascript:emoticon('') Jest w Lubnowie facet ktory ma 2h do sprzedania z działka budowlana(chyba ok.4000m2),ogladalam to w niedziele.Mowil ze moze sprzedac 1h,ale i tak mnie nie stac-cena 20zl za m2. Wtej samej wsi jest tez dzialka budowlana -57 zl zam2.ale dopiero po nowym roku,bo 2006 juz sprzedali jedna i musial by zaplacic vat -ale waska w centrum wsi-kichniesz a sasiad mowi ci na zdrowiejavascript:emoticon('')i oczywiscie cena bedzie juz inna i napewno nie taniej. W Urazie tez facet ma działke 2h rolno-budowlana ale jeszcze drozej-43zl zam2 Tamta w Lubnowie dzialeczka sliczna pod lasem z niezlym dojazdem blisko do wodociagu i pradu, sucho -iglaki,wioska ma przeznaczenie agro-turystycznej, a ja niechce brac kredytu.Trudnoszukam cos mniejszego. Acha namiary:Dam najnowszy bo starsze tel.musze poszukac Dzialka budowlano-rolna 1h Lubnów 717905979 i 504483559 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 18.10.2006 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 hmmm, a niby jak miałam Ciebie skojarzyć zawsze pisałeś na maila i nie znałam Twego forumowego nicka a poza tym tutaj przewija sie taka ilość osób że nie "zaskoczyłam" może gdyby w podpisie była Ligota nie Malin to bym szybciej zauważyła Rzeczywiście na jakiś czas umilkłem bo procedura zakupu trwała ponad 6 tygodni . no ale najważniejsze że zakup działki zrealizowany - gratuluję wyboru miejsca Dzięki jeszcze raz za wcześniejsze rady by mail i za skierowanie moich poszukiwań w to miejsce . teraz tylko pozostało mi trzymac kciuki za wybór projektu (chyba że już jest) i za calą budowę no i zapraszam do nas w odwiedziny jeśli będziecie mieli czas i ochotę :-)ysponowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagussia 18.10.2006 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 szukam działki do 20km od centrum wrocka, wielkosc 1000-1500m2 lub wieksza z mozliwością podziału, za ok 60000-80000 zł, blisko drogi asfaltowej, tzn zeby nmie była w szczerym polu bez dojazdu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagussia 18.10.2006 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 czy wjazd od północy jest do przyjęcia - jak myślicie? czy lepiej mieć dwóch sąsiadów po bokach czy kupic działk narozna - jedna droga główniejsza, druga boczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 18.10.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 do beansi: Strasznie wybrzydzasz. A ceny idą w górę cały czas. Gdybyś kupił działkę 3 lata temu i szukał dalej, to teraz byś na niej zarobił. do zagussi:Wlot z północy będzie dobry. Na Widawie węzeł z śródmiejską i autostradową, a do centrum 4 pasmówka. DO widawy raczej się nie korkuje. A jeszcze za jakieś 10lat pójdzie S5. Nie będzie źle. Bardzo skorzysta na tym Wilczyn Leśny bo S5 przejdzie tam między Wilczynem i Kowalami. 30km na S5 = 20km teraz zarówno w szybkości dojazdu jak i ilości paliwa. No ale to jeszcze trochę czasu. Moje typy od północy to Wisznia, Pęgów, Siedlec, Bąków i Łozina. Na wschód to w Bykowie jeszcze za taką cenę kupisz. Z innych miejscowości jest kiepski dojazd. Na Jelcz jak się jedzie jest dużo terenów. Aktualnie strasznie się korkuje. Może Wsch OW coś pomoże. No i wysoki poziom wód gruntowych jest i ludziom robią się wykwity na ścianach i woda stoi. Na połódniu to już trzeba za Żórawiną i Kobierzycami szukać. Może jeszcze Marcinkowice lub Gaszowice. No i zostaje Zachód: Lutynia, Gałów. Moim zdaniem to wszystko co jest ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 18.10.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 - Długo się czeka w KW w Trzebnicy? Na szczęscie krótko - ja czekałem 3 tygodnie. We Wrocławiu czekam od 6 miesięcy... - mBank toleruje cywilną przedwstępną, więc nie będę się bawił w 2xnotariusz. Jak uważasz. Przedwstępna u notariusza jest za free, więc ja bym to jednak rozważył . - nie mów, że na tej w sumie dużej działce masz jeszcze służebność? Nie rozumiesz - służebność jest nie na mojej działce. Inna działka ma służebność "bezpłatnego i nieograniczonego w czasie przechodu, przejazdu i przperowadzenia mediów" wobec mojej działki. Ta działka o którą chodzi jest po prostu drogą która jest dojazdem dla wszystkich działek domów na polanie (pewnie docelowo będzie gminna). Jeśli droga nie jest gminna radzę Ci załatwić sobie coś takiego - Rozumiem, że przelałeś pieniądze 7 dni po 2-giej wizycie u notariusza? Można tak? Bank przelał 4 dni po podpisaniu (miały byc 3). - A co gdyby się stanie gdy się spóźnię z kasą? Jak ktoś byłby uparty i złośliwy mógłby pewnie zatrzymać zadatek i uważać akt za niebyły - ale nie jestem prawnikiem i nie wiem. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 18.10.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 teraz tylko pozostało mi trzymac kciuki za wybór projektu (chyba że już jest) i za calą budowę Dzięki . Mocne nerwy i szczęście będzie potrzebne. Projekt to najprawdopodobniej Dom pod Limbą http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3f019c4c43464 albo Dom pod Sekwoja (trochę zmniejszony) http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3ffac3a368ace . Jesteśmy właśnie na etapie burzy mózgów . no i zapraszam do nas w odwiedziny jeśli będziecie mieli czas i ochotę :-)ysponowali Na pewno kiedyś skorzystamy . Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 18.10.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Jesli chodzi o ten podział na działki min 30 arów to ten zapis jest regulowany ustawą o gospodarce nieruchomościami, a więc dotyczy wszystkich. Przepis brzmi: "Podział nieruchomości położonych na obszarach przeznaczonych w planach miejscowych na cele rolne i leśne, a w przypadku braku planu miejscowego wykorzystywanych na cele rolne i leśne, powodujący wydzielenie działek gruntu o powierzchni mniejszej niż 0,3 ha, jest dopuszczalny jedynie w celu powiększenia sąsiedniej nieruchomości lub regulacji granic między sąsiadującymi nieruchomościami." ( art. 93 ust. 2a)W innym przypadku nie jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michałki 18.10.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Jesli chodzi o ten podział na działki min 30 arów to ten zapis jest regulowany ustawą o gospodarce nieruchomościami, a więc dotyczy wszystkich. Przepis brzmi: "Podział nieruchomości położonych na obszarach przeznaczonych w planach miejscowych na cele rolne i leśne, a w przypadku braku planu miejscowego wykorzystywanych na cele rolne i leśne, powodujący wydzielenie działek gruntu o powierzchni mniejszej niż 0,3 ha, jest dopuszczalny jedynie w celu powiększenia sąsiedniej nieruchomości lub regulacji granic między sąsiadującymi nieruchomościami. " ( art. 93 ust. 2a) W innym przypadku nie jest to możliwe. Ale to chyba nie dotyczy działek budowlanych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 18.10.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Jak jest działka w PZP jako budowlana to nie dotyczy. Słyszał ktoś o opłacie planistycznej? Dzisiaj się dowiedziałem co i jak. Nie dziwię się, że ludzie trzymają działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slash 18.10.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 AnetkaS i solarjoko: Dzięki za informacje - a więc pozostaje poczekać na PZP lub "podregulować" granice m. nieruchomościami ... Jak ktoś byłby uparty i złośliwy mógłby pewnie zatrzymać zadatek i uważać akt za niebyły - ale nie jestem prawnikiem i nie wiem. Aktu podpisanego u notariusza nie można uznać za niebyły - w takim wypadku wchodzi w grę tryb egzekucyjny (na wzór weksli - to ostatnio b.popularny wynalazek ) lub np. przeprowadzenie transakcji odwrotnej. O tych możliwościach i sposobach ich rozwiązania zwykle informuje notariusz w trakcie przygotowań do podpisania aktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slash 18.10.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 W ostatnich czasach - zanim uda mi się zdecydować i kupić działkę - staram się wstępnie wybrać ze 3-4 projekty, z których w przyszłości jeden z ew.niewielkimi adaptacjami chciałbym wcielić w życie. W tej chwili na tapecie są: z Archonu: Pod fikusem W gladiolach Pod jemiołą 2(P) W nenufarach 3 W tamaryszkach 3 W tuberozach z Domowych Klimatów: Atrium Cztery kąty II Fiord Klasyk 3 Klif Przystań II Saga Wszystkich, którzy realizują lub mają ten zamiar wobec jednego z w/w projektów i są lub będą w bliżej określonej przyszłości na etapie SSO wzwyż i zgodzą się na ew. "wizję lokalną" z mojej strony - proszę o cynk.Byłaby to nieoceniona możliwość weryfikacji moich - na razie wirtualnych - rozważań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 18.10.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Ja chyba chciałbym mieć projekt indywidualny. Jaki to koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slash 18.10.2006 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Słyszałem o cenach w przedziale 8-15 tys. Nie wątpię, że granice tego przedziału mogą być znacznie szersze, szczególnie w prawo.Ja zakładam, że wśród tych chyba kilku tysięcy (?) gotowych projektów szwendających się w internecie i katalogach, znajdę kilka najbliższych moim preferencjom projektów, a ew.przeróbki będą kosztowały niewiele. Zresztą te preferencje nadal się kształtują na podstawie przeglądanych pomysłow.Ja mam wyobraźnię "odtwórczą" - łatwiej mi udoskonalić coś wymyślonego, niż wymyślić coś od zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.10.2006 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Jesli chodzi o ten podział na działki min 30 arów to ten zapis jest regulowany ustawą o gospodarce nieruchomościami, a więc dotyczy wszystkich. Przepis brzmi: "Podział nieruchomości położonych na obszarach przeznaczonych w planach miejscowych na cele rolne i leśne, a w przypadku braku planu miejscowego wykorzystywanych na cele rolne i leśne, powodujący wydzielenie działek gruntu o powierzchni mniejszej niż 0,3 ha, jest dopuszczalny jedynie w celu powiększenia sąsiedniej nieruchomości lub regulacji granic między sąsiadującymi nieruchomościami. " ( art. 93 ust. 2a) W innym przypadku nie jest to możliwe. Ale to chyba nie dotyczy działek budowlanych?? Oczywiście, chodzi o działki rolne. O wielkości działek budowlanych decyduje PZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 19.10.2006 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Przedwstępna u notariusza i konieczność czekania na zrzeczenie sie prawa do pierwokupu przez ARiMR dotyczy działek rolnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 19.10.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 teraz tylko pozostało mi trzymac kciuki za wybór projektu (chyba że już jest) i za calą budowę Dzięki . Mocne nerwy i szczęście będzie potrzebne. Projekt to najprawdopodobniej Dom pod Limbą http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3f019c4c43464 albo Dom pod Sekwoja (trochę zmniejszony) http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3ffac3a368ace . Jesteśmy właśnie na etapie burzy mózgów . no i zapraszam do nas w odwiedziny jeśli będziecie mieli czas i ochotę :-)ysponowali Na pewno kiedyś skorzystamy . Pzdr, TS jeśli miałabym wybierać wśród tych 2 to bardziej podoba mi się pod sekwoją. jeden i drugi ma rozbudowany dach, ale chyba juz podarowałabym sobie bawole oko - po pierwsze koszt, po drugie za duża mieszanka - i połaciowe i w wykuszu i bawole oko. w sekwoji tez bardziej podobaja mi sie okna - w limbie bardzo dużo tych szprosów i takie bardzo podzielone na małe kawałeczki ....ale to oczywiście moje subiektywne odczucia pozdrawiam i dajcie znać jak zdecydujecie się na wizytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts