zagussia 19.10.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 jak ato działka, z czym sie wiąże ? czym różnis ie od zwykłej budowlanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xpaula 20.10.2006 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 do misiaka jak jest ostra zima i zaskoczy drogowcow to z dojazdami wszedzie jest krucho czy to malin czy to ligota czy to jakas inna miejscowoosc ale zima na szczescie nie trwa caly rok do zagusi dzialka o ktorej ja mysli nie byla nigdy zalana nawet w czasie powodzi w 97 r. takze tego sie nie boje nie wiem jak namowic ta kobiete zeb sprzedala mi jeszcze w tym roku,.jaka sa ceny mniej wiecej w tym rejonie jakos w ogloszeniach nie widze ofert a tu yule nowych domow,wiem ze eko-bau ktore wybudowalo tu osiedle liczy sobie ponad 100 zl ale dzialki sa male Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 20.10.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 jeśli miałabym wybierać wśród tych 2 to bardziej podoba mi się pod sekwoją. jeden i drugi ma rozbudowany dach, ale chyba juz podarowałabym sobie bawole oko - po pierwsze koszt, po drugie za duża mieszanka - i połaciowe i w wykuszu i bawole oko. w sekwoji tez bardziej podobaja mi sie okna - w limbie bardzo dużo tych szprosów i takie bardzo podzielone na małe kawałeczki ....ale to oczywiście moje subiektywne odczucia pozdrawiam i dajcie znać jak zdecydujecie się na wizytę Dzięki za opinię! Okna można zrobić w obu przypadkach takie same. Limba ma dla mnie tą przewagę, że jest trochę mniejsza, a co za tym idzie tańsza. Druga rzecz, że widziałem wybudowaną Limbę i była bardzo ok. Wydaje mi się, że z ciemną dachówką i częścią ścian w ścianie 3W z klienkierem pasowałaby do innych domów w okolicy. Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 20.10.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 do misiaka jak jest ostra zima i zaskoczy drogowcow to z dojazdami wszedzie jest krucho czy to malin czy to ligota czy to jakas inna miejscowoosc ale zima na szczescie nie trwa caly rok do zagusi dzialka o ktorej ja mysli nie byla nigdy zalana nawet w czasie powodzi w 97 r. takze tego sie nie boje nie wiem jak namowic ta kobiete zeb sprzedala mi jeszcze w tym roku,.jaka sa ceny mniej wiecej w tym rejonie jakos w ogloszeniach nie widze ofert a tu yule nowych domow,wiem ze eko-bau ktore wybudowalo tu osiedle liczy sobie ponad 100 zl ale dzialki sa male Tylko na czerwonych drogach drogowcy szybko nadrabiają zaskoczenie... na żółtych już wolniej... a na innych często trzeba samemu zasuwać z łopatką... ale zgadzam się... nie ma co się na to oglądać zwłaszcza, że grozi nam ocieplenie klimatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 20.10.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Dzięki za opinię! Okna można zrobić w obu przypadkach takie same. Limba ma dla mnie tą przewagę, że jest trochę mniejsza, a co za tym idzie tańsza. Druga rzecz, że widziałem wybudowaną Limbę i była bardzo ok. Wydaje mi się, że z ciemną dachówką i częścią ścian w ścianie 3W z klienkierem pasowałaby do innych domów w okolicy. Pzdr, TS no tak tańsza....to duzy argument plusem baaaardzo dużym jest również to, że mogłeś zobaczyć już wybudowany dom - byłeś też w środku? myślę że i limba i sekwoja ładnie wpasowałaby sie w istniejące domy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 20.10.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 no tak tańsza....to duzy argument plusem baaaardzo dużym jest również to, że mogłeś zobaczyć już wybudowany dom - byłeś też w środku? myślę że i limba i sekwoja ładnie wpasowałaby sie w istniejące domy pozdrawiam Niestety w środku nie byłem, ale mam też fotki . Na żywo wygląda tak (tylko ja chciałbym ciemny dach, brązową stolarkę): http://img247.imageshack.us/img247/5673/3307ww2.jpg Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagussia 20.10.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 gdzie to cudo stoi? czy każda pomarańczowa dachówka porasta mchem? sciany polecam ciut ciemniejsze, ale domek jest dduuuuzy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 20.10.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 no tak tańsza....to duzy argument plusem baaaardzo dużym jest również to, że mogłeś zobaczyć już wybudowany dom - byłeś też w środku? myślę że i limba i sekwoja ładnie wpasowałaby sie w istniejące domy pozdrawiam Niestety w środku nie byłem, ale mam też fotki . Na żywo wygląda tak (tylko ja chciałbym ciemny dach, brązową stolarkę): http://img247.imageshack.us/img247/5673/3307ww2.jpg Pzdr, TS rzeczywiście wygląda na bardzo duży, zresztą 180 m2 musi wyglądac dużo stolarkę brązową zdecydowanie popieram :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 20.10.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Nie jest taki duży . 180m2, 3 sypialnie na górze i jedna gościnna na dole + garaż na 2 auta. Tyle pomieszczeń chcieliśmy wczesniej i stad wybór takiego projektu . Być może zrezygnujemy z wolego oczka. ale zobaczymy . A jesli chodzi o kolorystykę to tak jak napsiałem: dachówka grafitowa, stolarka brązowa, elewacja jasna kawa lub oliwka jasna, wykusze, wejście i lukarny oraz taras w ściane 3w z ciemnym klinkierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 20.10.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 projekt wizualnie to kwestia gustu, mnie sie nie podobanatomiast kasowo sporo bedzie kosztowal no i ten garaz laczony malo to ekonomiczne rozwiazanieobejrze jeszcze sobie wnetrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 20.10.2006 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 projekt wizualnie to kwestia gustu, mnie sie nie podoba Tak jak napisałeś - ma się podobać mojej żonie i mi . natomiast kasowo sporo bedzie kosztowal no i ten garaz laczony malo to ekonomiczne rozwiazanie Każdy dom o tej wielkości będzie kosztował wiecej niż "mało". U nas dodatkowo musi być dach czterospadowy co podraża koszt (a także lukarny, etc). Co do garażu w bryle budynku to dla mnie to JEDYNE słuszne rozwiązanie (powtarzam - dla mnie ). Kiedyś mieszkałem z wolnostojącym i powiedziałem sobie "dość" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 21.10.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Mam dylemat. Facet chce zaniżyć cenę działki i mówi, że zapłacimy mniejsze podatki. To znaczy ja mu niby mam dać np. 100zł za m2, a w umowie będzie widnieć 80zł. No i nie wiem co robić. Boję się, że nie będzie chciał inaczej. Napiszcie co myślicie o tym zaniżeniu? Drugi problem to wycena. Podobno ludzie tak zaniżają i wyceny są niższe. Przez to bank nie da mi pełnej kwoty na działkę. Jak to jest z tymi wycenami. Gość dolicza sobie opłatę planistyczną do ceny a podobno z wyceny dostanę cenę bez tej opłaty. Da się jakoś dogadać z rzeczoznawcą? A może jest jakiś bank co nie potrzebuje wyceny. Help plizzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga00 21.10.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Kochani Budowlańcy.Szukałam działki i szukałam, ale teraz mam okazje kupic dom w stanie surowym otwartym , ok.10 km. na wschód od Wrocka. dom jest na działce 15-arowej i ma miec 180 m.powierzchni (całkowitej), jest to domek parterowy z użytkowym poddaszem.( Serafina - wg projektu Archipelagu). Cena w tym stanie + działka, to ok.250 tys. - czy to nie aby za dużo??? Co sądzicie??? Prosze o radę , bo mam niewiele czasu na rozterki. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slash 21.10.2006 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 (...) A może jest jakiś bank co nie potrzebuje wyceny. Owszem, jest! Może nie bank, ale rozwiązanie. Otóż możesz wziąć kredyt pod hipotekę innej nieruchomości - wtedy bank nie będzie potrzebował wyceny działki. W tym miejscu warto dodać, że większość banków (a może nawet wszystkie) posługują się tzw. "operatem szacunkowym", co jest szczególnym przypadkiem wyceny. W tym przypadku są bowiem uwzględniane indywidualne cechy nieruchomości, jej położenie, aktualna sytuacja na lokalnym rynku nieruchomości itp. Dogadanie się z rzeczoznawcą pewnie jest teoretycznnie możliwe (w końcu to IV-ta RP! ), ale to chyba ostateczność (?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 22.10.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Kochani Budowlańcy. Szukałam działki i szukałam, ale teraz mam okazje kupic dom w stanie surowym otwartym , ok.10 km. na wschód od Wrocka. dom jest na działce 15-arowej i ma miec 180 m.powierzchni (całkowitej), jest to domek parterowy z użytkowym poddaszem.( Serafina - wg projektu Archipelagu). Cena w tym stanie + działka, to ok.250 tys. - czy to nie aby za dużo??? Co sądzicie??? Prosze o radę , bo mam niewiele czasu na rozterki. Dzięki. zalezy od polożenia działki.Koszt takiego domu w stanie surowym to 110000-150000zł więc dodaj sobie koszt działki, przyłączy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 22.10.2006 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 (...) A może jest jakiś bank co nie potrzebuje wyceny. Owszem, jest! Może nie bank, ale rozwiązanie. Otóż możesz wziąć kredyt pod hipotekę innej nieruchomości - wtedy bank nie będzie potrzebował wyceny działki. W tym miejscu warto dodać, że większość banków (a może nawet wszystkie) posługują się tzw. "operatem szacunkowym", co jest szczególnym przypadkiem wyceny. W tym przypadku są bowiem uwzględniane indywidualne cechy nieruchomości, jej położenie, aktualna sytuacja na lokalnym rynku nieruchomości itp. Dogadanie się z rzeczoznawcą pewnie jest teoretycznnie możliwe (w końcu to IV-ta RP! ), ale to chyba ostateczność (?). No niestety nie mam możliwości obciążenia hipoteki innej nieruchomości. Muszę zrobić wycenę. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 23.10.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 wegług mnie wycena rzeczoznawcy jest dla banku cenna w innej sytuacjikiedy cena działki odbiega od rynkowej ale w góręw twoim przypadku taka wycena ma byc potwierdzeniem dla jakiego faktu?bank sfinansuje ci max 110% bo chyba wiecej nie daja ceny zakupu z umowy sprzedaży więc różnice musisz pokryc ze swojej gotowki, jesli masz to ok w innym wypadku trudno o rozwiązanie, moze jakas pozyczkaja robiłem wycene swojej działki bo bank nie miał porównywalnej transakcji od pół roku dla miejsca gdzie kupowałem co do współpracy z rzeczoznawcą cene mozesz przesuwac gora/dół ale tylko w ramach historii sprzedaży dla danego terenu, przynajmniej u mnie tak byłokazda z tych osob ma licencje a to jest podstawa ich dzialalnosci wiec nie pozwoli sobie na utrate wiarygodnosci dla paru pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magwaw 23.10.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 DO mI5siakPonownie prosze ciebie o poradę, bo widze ze posiadasz wiedze i doświadczenie. ZNalazłam działki w Brzeziej Łące, czy orientujesz sie może czy ma tamtędy w przyszłości przebiegać jakas obwodnica, która zakłóciłaby spokój tamtej wioski. Chętnie poczytam cos wiecej na temat tamtej wioski, równiez od innych znawców tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 23.10.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 wegług mnie wycena rzeczoznawcy jest dla banku cenna w innej sytuacji kiedy cena działki odbiega od rynkowej ale w górę w twoim przypadku taka wycena ma byc potwierdzeniem dla jakiego faktu? bank sfinansuje ci max 110% bo chyba wiecej nie daja ceny zakupu z umowy sprzedaży więc różnice musisz pokryc ze swojej gotowki, jesli masz to ok w innym wypadku trudno o rozwiązanie, moze jakas pozyczka ja robiłem wycene swojej działki bo bank nie miał porównywalnej transakcji od pół roku dla miejsca gdzie kupowałem co do współpracy z rzeczoznawcą cene mozesz przesuwac gora/dół ale tylko w ramach historii sprzedaży dla danego terenu, przynajmniej u mnie tak było kazda z tych osob ma licencje a to jest podstawa ich dzialalnosci wiec nie pozwoli sobie na utrate wiarygodnosci dla paru pln mój bank chce wycenę tylko po to, aby być pewnym, że nie da mi więcej niż ta działka jest warta. Więc jak trochę przepłacając zapłacę 60zł za m2 to jak rzeczoznawca da mi wycenę na 60zł za m2 to nie mam problemu. Jak mi da na 55zł za m2 to będę musiał z ładnych parę tys. wyskoczyć... ale już wiem jak to jest... biorą pod uwagę sprzedaże z tej i sąsiednich miejscowości, odrzucają mało-wiarygodne (mało-reprezentatywne) ceny, przyjmują trend i wychodzi im wycena. No i jeszcze subiektywne walory. Ładnie położone działki są subiektywnie droższe, więc może wyjść te 60zł... a co do zaniżania wartości, to na szczęście sprzedający się wycofał, bo nic mu to nie da! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 23.10.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 DO mI5siak Ponownie prosze ciebie o poradę, bo widze ze posiadasz wiedze i doświadczenie. ZNalazłam działki w Brzeziej Łące, czy orientujesz sie może czy ma tamtędy w przyszłości przebiegać jakas obwodnica, która zakłóciłaby spokój tamtej wioski. Chętnie poczytam cos wiecej na temat tamtej wioski, równiez od innych znawców tematu. Brzezia Łąka? Kiedyś chciałem tam kupić. Rozumiem, że chodzi ci o ogłoszenia z autogiełdy? Taki piękny sad ktoś sprzedaje . Pamiętam jak w czerwcu gość sprzedawał za 20zł za m2. Chciałem kupić, ale szybko podniósł na 25zł i nic nie wskazywało, że za tydzień nie będzie 30zł. Niby miał kupców i widzę, że teraz sprzedaje za 45zł. Może coś już sprzedał, a resztę przytrzymał. Kto wie. Oferta jest do rozważenia poza tym naciupaniem domków na tej małej powierzchni, bo to mnie nie kręci... ale to subiektywne. No i ten cmentarz na horyzoncie (200m), co przy braku wody nie zachęca Sama Brzezia Łąka w drugiej linii zabudowy jest ładna. Niedaleko jest duży las i Widawa. Jest szkoła, gimnazjum, ośrodek zdrowia, sklep, kościół i PKS. Nie ma jeszcze komunikacji innej, ale mieszkańcy usilnie się starają i pewnie to kwestia czasu kiedy pojedzie tam jakiś autobys typu 999. Problem może być z dojazdem. Strasznie długo ciągnie się Kiełczów. Nie przejedzie się go szybciej, bo dzieci do szkoły chodzą. Potem niezbyt szeroka i kręta droga z zakrętami mocnymi w Śliwicach i Piecowicach. Za Piecowicami, a przed cmentarzem już można w prawo na te działki skręcić. Latem da się przejechać... gorzej zimą albo podczas roztopów. W Brzeziej Łące buduje się dużo domów i będzie to ładny teren. Komunikację poprawi wschodnia obwodnica, która przejdzie zaraz za Kiełczowem wpadnie przed długołęką a w drugą stronę minie dobrzykowice, kamieniec, siechnice, św. katarzynę, nieasmowicie drogie Radomierzyce, wysoką i wpadnie koło Auchana. I to wszystko. Tak więc Brzezia nie ma co się obawiać autostrad pod nosem. Jak z gazociągami czy słupami elektrycznymi to nie wiem, ale to się chyba jeszcze mniej zmienia niż drogi. Aha... w Brzeziej chyba jest kanalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts