bolexim 23.10.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 wegług mnie wycena rzeczoznawcy jest dla banku cenna w innej sytuacji kiedy cena działki odbiega od rynkowej ale w górę w twoim przypadku taka wycena ma byc potwierdzeniem dla jakiego faktu? bank sfinansuje ci max 110% bo chyba wiecej nie daja ceny zakupu z umowy sprzedaży więc różnice musisz pokryc ze swojej gotowki, jesli masz to ok w innym wypadku trudno o rozwiązanie, moze jakas pozyczka ja robiłem wycene swojej działki bo bank nie miał porównywalnej transakcji od pół roku dla miejsca gdzie kupowałem co do współpracy z rzeczoznawcą cene mozesz przesuwac gora/dół ale tylko w ramach historii sprzedaży dla danego terenu, przynajmniej u mnie tak było kazda z tych osob ma licencje a to jest podstawa ich dzialalnosci wiec nie pozwoli sobie na utrate wiarygodnosci dla paru pln mój bank chce wycenę tylko po to, aby być pewnym, że nie da mi więcej niż ta działka jest warta. Więc jak trochę przepłacając zapłacę 60zł za m2 to jak rzeczoznawca da mi wycenę na 60zł za m2 to nie mam problemu. Jak mi da na 55zł za m2 to będę musiał z ładnych parę tys. wyskoczyć... ale już wiem jak to jest... biorą pod uwagę sprzedaże z tej i sąsiednich miejscowości, odrzucają mało-wiarygodne (mało-reprezentatywne) ceny, przyjmują trend i wychodzi im wycena. No i jeszcze subiektywne walory. Ładnie położone działki są subiektywnie droższe, więc może wyjść te 60zł... a co do zaniżania wartości, to na szczęście sprzedający się wycofał, bo nic mu to nie da! co do zasad wyceny jest tak jak napisaleś, jest tam pole manewru - lokalizacja, komunikacja, funkcje, infrastruktura ale najbardziej istotny jest fakt czy rzeczywiście w okolicy miały miejsce i kiedy podobne transkacje - tego moj bank szukal gdy zanioslem im operat w kazdym razie powodzenia!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magwaw 23.10.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Brzezia Łąka? Kiedyś chciałem tam kupić. Rozumiem, że chodzi ci o ogłoszenia z autogiełdy? Taki piękny sad ktoś sprzedaje . Pamiętam jak w czerwcu gość sprzedawał za 20zł za m2. Chciałem kupić, ale szybko podniósł na 25zł i nic nie wskazywało, że za tydzień nie będzie 30zł. Niby miał kupców i widzę, że teraz sprzedaje za 45zł. Może coś już sprzedał, a resztę przytrzymał. Kto wie. Oferta jest do rozważenia poza tym naciupaniem domków na tej małej powierzchni, bo to mnie nie kręci... ale to subiektywne. No i ten cmentarz na horyzoncie (200m), co przy braku wody nie zachęca Tak to chyba o te działki chodzi. Nie wiedziałam, że facet je juz kiedys sprzedawał. Jest jeszcze jeden mankament, podobny do tego o czym Ty piszesz. Wjazd na tą działkę jest od strony południowej. Poza tym ten cmętarz(!!!).Facet ma na swojej działce ujęcie wody ze studni, i tylko taka woda wchodzi w grę. To chyba nie jest plus. Na swojej działce ma prąd ale o słabej mocy, więc trzeba będzie ciągnąc osobne łacze do tych działek.Jaki to byłby koszt i jak z ta wodą?Czy ona sie nadaje do spożycia???? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagussia 23.10.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Brzezia Łąka - brak kanalizacji, gazu, dobrej komunikacji, daleko - od kiełczowa "ciemna droga", generalnie robi ponure wrażenie, mało nowych domów, z wrocka 20km - jedzie sie nawet 1,5h;(jakby wysadzili wały to by popłynęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magwaw 23.10.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 DO mI5siak Brzezia Łąka? Kiedyś chciałem tam kupić. Rozumiem, że chodzi ci o ogłoszenia z autogiełdy? Taki piękny sad ktoś sprzedaje . Pamiętam jak w czerwcu gość sprzedawał za 20zł za m2. Chciałem kupić, ale szybko podniósł na 25zł i nic nie wskazywało, że za tydzień nie będzie 30zł. Niby miał kupców i widzę, że teraz sprzedaje za 45zł. Może coś już sprzedał, a resztę przytrzymał. Kto wie. Oferta jest do rozważenia poza tym naciupaniem domków na tej małej powierzchni, bo to mnie nie kręci... ale to subiektywne. No i ten cmentarz na horyzoncie (200m), co przy braku wody nie zachęca Tak to chyba o te działki chodzi. Nie wiedziałam, że facet je juz kiedys sprzedawał. Jest jeszcze jeden mankament, podobny do tego o czym Ty piszesz. Wjazd na tą działkę jest od strony południowej. Poza tym ten cmętarz(!!!).Facet ma na swojej działce ujęcie wody ze studni, i tylko taka woda wchodzi w grę. To chyba nie jest plus. Na swojej działce ma prąd ale o słabej mocy, więc trzeba będzie ciągnąc osobne łacze do tych działek.Jaki to byłby koszt i jak z ta wodą?Czy ona sie nadaje do spożycia???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagussia 23.10.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 a czemu nie można pociągnąć wody z wodociągu? a prąch chyba energetyka ma obowiązek zeby pociągnąć? (wody z takiej studni bym chyba nie piła, nawet ogrudek dziwnie podlewac;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 23.10.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 wegług mnie wycena rzeczoznawcy jest dla banku cenna w innej sytuacji kiedy cena działki odbiega od rynkowej ale w górę w twoim przypadku taka wycena ma byc potwierdzeniem dla jakiego faktu? bank sfinansuje ci max 110% bo chyba wiecej nie daja ceny zakupu z umowy sprzedaży więc różnice musisz pokryc ze swojej gotowki, jesli masz to ok w innym wypadku trudno o rozwiązanie, moze jakas pozyczka ja robiłem wycene swojej działki bo bank nie miał porównywalnej transakcji od pół roku dla miejsca gdzie kupowałem co do współpracy z rzeczoznawcą cene mozesz przesuwac gora/dół ale tylko w ramach historii sprzedaży dla danego terenu, przynajmniej u mnie tak było kazda z tych osob ma licencje a to jest podstawa ich dzialalnosci wiec nie pozwoli sobie na utrate wiarygodnosci dla paru pln mój bank chce wycenę tylko po to, aby być pewnym, że nie da mi więcej niż ta działka jest warta. Więc jak trochę przepłacając zapłacę 60zł za m2 to jak rzeczoznawca da mi wycenę na 60zł za m2 to nie mam problemu. Jak mi da na 55zł za m2 to będę musiał z ładnych parę tys. wyskoczyć... ale już wiem jak to jest... biorą pod uwagę sprzedaże z tej i sąsiednich miejscowości, odrzucają mało-wiarygodne (mało-reprezentatywne) ceny, przyjmują trend i wychodzi im wycena. No i jeszcze subiektywne walory. Ładnie położone działki są subiektywnie droższe, więc może wyjść te 60zł... a co do zaniżania wartości, to na szczęście sprzedający się wycofał, bo nic mu to nie da! co do zasad wyceny jest tak jak napisaleś, jest tam pole manewru - lokalizacja, komunikacja, funkcje, infrastruktura ale najbardziej istotny jest fakt czy rzeczywiście w okolicy miały miejsce i kiedy podobne transkacje - tego moj bank szukal gdy zanioslem im operat w kazdym razie powodzenia!!!!! A jaki to był bank? Po co szukał skoro miał opinię biegłego ze swojej listy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 23.10.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Brzezia Łąka? Kiedyś chciałem tam kupić. Rozumiem, że chodzi ci o ogłoszenia z autogiełdy? Taki piękny sad ktoś sprzedaje . Pamiętam jak w czerwcu gość sprzedawał za 20zł za m2. Chciałem kupić, ale szybko podniósł na 25zł i nic nie wskazywało, że za tydzień nie będzie 30zł. Niby miał kupców i widzę, że teraz sprzedaje za 45zł. Może coś już sprzedał, a resztę przytrzymał. Kto wie. Oferta jest do rozważenia poza tym naciupaniem domków na tej małej powierzchni, bo to mnie nie kręci... ale to subiektywne. No i ten cmentarz na horyzoncie (200m), co przy braku wody nie zachęca Tak to chyba o te działki chodzi. Nie wiedziałam, że facet je juz kiedys sprzedawał. Jest jeszcze jeden mankament, podobny do tego o czym Ty piszesz. Wjazd na tą działkę jest od strony południowej. Poza tym ten cmętarz(!!!).Facet ma na swojej działce ujęcie wody ze studni, i tylko taka woda wchodzi w grę. To chyba nie jest plus. Na swojej działce ma prąd ale o słabej mocy, więc trzeba będzie ciągnąc osobne łacze do tych działek.Jaki to byłby koszt i jak z ta wodą?Czy ona sie nadaje do spożycia???? pozdrawiam podaj maila na priva to wyślę Ci korespondencję z właścicielem... wodę trzeba by prowadzić z 200m, więc drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 23.10.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Brzezia Łąka - brak kanalizacji, gazu, dobrej komunikacji, daleko - od kiełczowa "ciemna droga", generalnie robi ponure wrażenie, mało nowych domów, z wrocka 20km - jedzie sie nawet 1,5h;(jakby wysadzili wały to by popłynęła Kanalizacja jest we wsi. Gaz nie wiem, ale gaz to już luksus. Zresztą po co komu drogi gaz . Komunikacja będzie pewnie niedługo. Już miała być, gdyby nie przekręty na przetargu z DLA i POLBUSem. Ciemna i zbyt długa droga jest faktycznie. Nie dość, że Kiełczów, to jeszcze Psie Pole. 20km jak nic od centrum. Jeśli chodzi o wysadzenie wałów, to wszędzie jest takie prawdopodobieństwo. Generalnie Brzezia Łąka jest daleko i kiepsko skomunikowana, dlatego nie polecam. Jak ktoś ceni bardziej walory krajobrazowe, to z pewnością jest tam ładniej niż na południu Wrocka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomaranczowymis 24.10.2006 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Wszyscy się zgadzamy że Brzezia Łąka jest w tej chwili kiepsko skomunikowana, ale może ktoś zmierzył czas ile jedzie się stamtąd do centrum? Np. Na Pl. Dominikański czy na Jana Pawła II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 24.10.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 A jaki to był bank? Po co szukał skoro miał opinię biegłego ze swojej listy? nie zrozumielismy siępisałem o tym czego szukał doradca gdy połozyłem przed nim operata bank to lukas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 24.10.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Wszyscy się zgadzamy że Brzezia Łąka jest w tej chwili kiepsko skomunikowana, ale może ktoś zmierzył czas ile jedzie się stamtąd do centrum? Np. Na Pl. Dominikański czy na Jana Pawła II. No ja mierzyłem, ale to za każdym razem inny czas. Stały czas jest na Psie Pole i jest to około 10min. A z Psiego Pola w sobotę do centrum (grunwaldzki, rynek) dajadę w 12-15min. W korkach za każdym razem inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magwaw 24.10.2006 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Brzezia Łąka? podaj maila na priva to wyślę Ci korespondencję z właścicielem... wodę trzeba by prowadzić z 200m, więc drogo cos nie chcą mi się wysłać wiadomości prywatne do Ciebie, napisze tu e-maila- odezwij się proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikrusek 24.10.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 No ja mierzyłem, ale to za każdym razem inny czas. Stały czas jest na Psie Pole i jest to około 10min. A z Psiego Pola w sobotę do centrum (grunwaldzki, rynek) dajadę w 12-15min. W korkach za każdym razem inaczej. Potwierdzam czasy co do minuty. Od skrzyżowania Poleskiej z Kiełczowską do "centrum" Brzeziej jest 9,5 km. Z kolei od tego miejsca na pl. Dominikański (ewentualnie w drugą stronę) można jechać od 15 minut (np. późnym wieczorem) do 1,5 h (w korkach). Obecnie droga (z pl. Wolności) zajmuje mi około 30-40 min (trochę kombinuję z objazdami korka na Sienkiewicza- ale jak widać warto ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 24.10.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Brzezia Łąka? podaj maila na priva to wyślę Ci korespondencję z właścicielem... wodę trzeba by prowadzić z 200m, więc drogo cos nie chcą mi się wysłać wiadomości prywatne do Ciebie, napisze tu e-maila- odezwij się proszę. już skopiowałem sobie maila. usuń go jak najszybciej możesz, bo będziesz dostawała tony spamu. nie publikuje sie adresów bo cię zasypią! dostałem od ciebie 5 wiadomości, ale odpiszę juz na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 24.10.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 No ja mierzyłem, ale to za każdym razem inny czas. Stały czas jest na Psie Pole i jest to około 10min. A z Psiego Pola w sobotę do centrum (grunwaldzki, rynek) dajadę w 12-15min. W korkach za każdym razem inaczej. Potwierdzam czasy co do minuty. Od skrzyżowania Poleskiej z Kiełczowską do "centrum" Brzeziej jest 9,5 km. Z kolei od tego miejsca na pl. Dominikański (ewentualnie w drugą stronę) można jechać od 15 minut (np. późnym wieczorem) do 1,5 h (w korkach). Obecnie droga (z pl. Wolności) zajmuje mi około 30-40 min (trochę kombinuję z objazdami korka na Sienkiewicza- ale jak widać warto ). dzisiaj nie było warto objeżdżać Sienkiewicza. wszystko stało w tych objazdach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikrusek 24.10.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 dzisiaj nie było warto objeżdżać Sienkiewicza. wszystko stało w tych objazdach Start- pl. Wolności 15:05 Meta- Korona 15:35 Kolega skrótem (kiedyś tajnym, teraz powszechnym ) przez Jaracza i pl. Kromera jechał 20 min dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 24.10.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 o której? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikrusek 24.10.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Na Moście Pokoju dzieliło nas kilkanaście samochodów. Więc godzina przejazdu ta sama. Stąd mam porównanie- specjalnie dzwoniliśmy do siebie co chwilę porównując w którym miejscu jesteśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 25.10.2006 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Ja jechałem od 16-17 z Grabiszyńskiej na Psiaka. Wszystkie moje stałe ścieżki zawiodły i były zakorkowane. Przez Jaracza dobrze się jeździło (ludziom pod oknami) jak wszyscy wpadali na czerwonym świetle tam na most warszawski, ale stoi tam policjant i skończyło się bezprawie. Ja szukając objazdu zwykle przyczepiam się do DHLa. Oni zawsze jadą najszybszą drogę Ale wczoraj 15min stałem na Prusa i 10min na Nowowiejskiej i skończyła mi się ochota na objazdy Sienkiewicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkness 25.10.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Witam wszystkich, po pierwsze chciałabym sie przywitac - jestem nowa na forum A od razu korzystajac ze tu jestem, to mam pytanko - jeżeli ktos wie cos o wolnych dzialkach do kupienia w Mrozowie i okolicach, to bardzo prosze o kontakt Edit: poprzednio poszlo nie tu gdzie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts