NOTO 04.12.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Witajcie znów, namierzyłam dzisiaj z ogłoszenia działkę w Ramiszowie, ale na razie są to działki rolne "w trakcie pertraktacji z gminą", jak twierdzi właściciel. Czyli na razie jeszcze nieprzekształcone, niepewne... ale są już geodezyjnie podzielone na wiele małych działek pod domki. Oczywiście mediów zero, najbliższy dom 200 metrów dalej... Cena 70 zł za metr... Myślicie że to ma sens??? Jak duże są to działki ? Jak one leżą w stosunku do tego łacznika autostradowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 04.12.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 _Adam12: Pytałem się w niedzielę rozpoznawczo w dwóch sklepach, lecz nic nie dowiedziałem się o działkach, tylko to że jeden pan już sprzedał dawno. Dodzwoniłem się do gminy, ale pani też nic nie wiedziała, a po za tym mówiła, że "prywatni" to są czasem niezadowoleni jak udziela się takich informacji... No nic -będę szukał dalej. Jakby się Tobie obiło coś o uszy o jakiejś działeczce to daj znać pozdrawiam Na pewno się odezwę jak coś będę wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 04.12.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Witajcie mam pytanie czy wiecie ile moze kosztowac dzialka na Krzykach? tzn jakiego rzedu moga to byc kwoty? chodzi mi konkretnie o Krzyki Borek pozdrawiam borek to moze nawet z 800 podobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomaranczowymis 04.12.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Witajcie znów, namierzyłam dzisiaj z ogłoszenia działkę w Ramiszowie, ale na razie są to działki rolne "w trakcie pertraktacji z gminą", jak twierdzi właściciel. Czyli na razie jeszcze nieprzekształcone, niepewne... ale są już geodezyjnie podzielone na wiele małych działek pod domki. Oczywiście mediów zero, najbliższy dom 200 metrów dalej... Cena 70 zł za metr... Myślicie że to ma sens??? Jak duże są to działki ? Jak one leżą w stosunku do tego łacznika autostradowego ? Te działki są różne, mniejsze (po ok. 10 arów) w odległości 400-500 m od przyszłej drogi szybkiego ruchu na Warszawę, a co do łącznika autostradowego to nie wiem. Z drugiej strony mikrolasku są większe, po 20-30 arów, dalej do tej drogi ekspresowej. Ale zwróć uwagę na wszystkie ostrzeżenia napisane wcześniej, ja jednak z tego zrezygnowałam bo to taki kot w worku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 04.12.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Nie czytałem wcześniejszych ostrzeżeń. Ale poszukuję 2 działek obok siebie (na bliźniaka) w tych okolicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 04.12.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Mój sprzedawca podobno zaczął się procesować z siostrą i napisał, abym sobie szukał innej działki. Albo sprzedał innej osobe Ehhh - podobała mi się i znowu to samo Powoli mam już dość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomaranczowymis 05.12.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Mój sprzedawca podobno zaczął się procesować z siostrą i napisał, abym sobie szukał innej działki. Albo sprzedał innej osobe Ehhh - podobała mi się i znowu to samo Powoli mam już dość Skąd my to znamy... Mimo wszystko uszy do góry i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 05.12.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Mój sprzedawca podobno zaczął się procesować z siostrą i napisał, abym sobie szukał innej działki. Albo sprzedał innej osobe Ehhh - podobała mi się i znowu to samo Powoli mam już dość Fatalnie... Pozostaje mieć nadzieję, że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Miałeś umowę przedwstępną? Ja się zastanawiam jak to będzie w moim przypadku, jak dojdę do tego etapu, bo zamierzamy wziąć działkę na kredyt i nie mam środków nawet na zadatek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 05.12.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Fatalnie... Pozostaje mieć nadzieję, że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Miałeś umowę przedwstępną? Ja się zastanawiam jak to będzie w moim przypadku, jak dojdę do tego etapu, bo zamierzamy wziąć działkę na kredyt i nie mam środków nawet na zadatek. pozdrawiam Zadatek warto dać - chocby nawet minimalny 5-10tys (mozesz nawet przeciez wziać gotówkowy kredyt i spłacić go później hipotecznym). Zawsze jest to jakiś bat na sprzedającego i ogranicza choć trochę chęc kombinowania i znalezienia kogoś kto da 3zł/1m2 więcej... Trzymam kciuki. Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 05.12.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Zadatek warto dać - chocby nawet minimalny 5-10tys (mozesz nawet przeciez wziać gotówkowy kredyt i spłacić go później hipotecznym). Zawsze jest to jakiś bat na sprzedającego i ogranicza choć trochę chęc kombinowania i znalezienia kogoś kto da 3zł/1m2 więcej... Trzymam kciuki. Pzdr, TS Ja dopiero szukam, ale dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia1719500858 05.12.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 A ja mam pytanie trochę z "innej beczki", jak to jest u notariusza przy zakupie działki, opłaty są naliczane od ceny, którą ja zadeklaruję czy może bierze się pod uwagę przeciętną cenę działki w danej okolicy? Wiem, że trzeba się liczyć z opłatą notarialną i podatkiem od umowy/sprzedaży czy jeszcze o czymś zapomniałam?I jeszcze ważne pytanie: czy osoba sprzedająca działkę (zaznaczam, że po raz pierwszy, ale w przyszłosci planuje sprzedać kolejne) płaci podatek VAT (22%) od pierwszej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 05.12.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Mój sprzedawca podobno zaczął się procesować z siostrą i napisał, abym sobie szukał innej działki. Albo sprzedał innej osobe Ehhh - podobała mi się i znowu to samo Powoli mam już dość Fatalnie... Pozostaje mieć nadzieję, że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Miałeś umowę przedwstępną? Ja się zastanawiam jak to będzie w moim przypadku, jak dojdę do tego etapu, bo zamierzamy wziąć działkę na kredyt i nie mam środków nawet na zadatek. pozdrawiam trochę mi przechodzi własny dom. może to chwilowy kryzys. nie miałem zadatku, bo sprzedający kłócił się z siostrą. Jak ktoś z was usłyszy o Pęgowie i o siostrze współwłaścicielce to niech ucieka z dala, bo szkoda czasu. Ale działka była duża ustawna więc fajna :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 05.12.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 trochę mi przechodzi własny dom. może to chwilowy kryzys. nie miałem zadatku, bo sprzedający kłócił się z siostrą. Jak ktoś z was usłyszy o Pęgowie i o siostrze współwłaścicielce to niech ucieka z dala, bo szkoda czasu. Ale działka była duża ustawna więc fajna :/ To przejściowe trudności na pewno trafisz jeszcze działkę która będzie idealna. Trzymaj się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 05.12.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 A ja mam pytanie trochę z "innej beczki", jak to jest u notariusza przy zakupie działki, opłaty są naliczane od ceny, którą ja zadeklaruję czy może bierze się pod uwagę przeciętną cenę działki w danej okolicy? Wiem, że trzeba się liczyć z opłatą notarialną i podatkiem od umowy/sprzedaży czy jeszcze o czymś zapomniałam? I jeszcze ważne pytanie: czy osoba sprzedająca działkę (zaznaczam, że po raz pierwszy, ale w przyszłosci planuje sprzedać kolejne) płaci podatek VAT (22%) od pierwszej działki? swoja droga ciekawy sposob rozumowania ale mniejsza z tym oczywiscie ze wszelkie oplaty sa naliczane od ceny zakupu wymienionej w umowie jaka by ona nie byla jesli ma kilka dzialek to bedzie musial odprowadzic go od sprzedazy kazdej dzialki zas ty placac VAT nie zaplacisz PCC ale to male pocieszenie bo 22 a nie 2 to kolosalna roznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia1719500858 05.12.2006 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 swoja droga ciekawy sposob rozumowania ale mniejsza z tym oczywiscie ze wszelkie oplaty sa naliczane od ceny zakupu wymienionej w umowie jaka by ona nie byla jesli ma kilka dzialek to bedzie musial odprowadzic go od sprzedazy kazdej dzialki zas ty placac VAT nie zaplacisz PCC ale to male pocieszenie bo 22 a nie 2 to kolosalna roznica Chyba źle się wyraziłam, rozumiem że opłaty są naliczane od ceny zakupu wymienionej w umowie, ale chodziło mi raczej o to czy jest jakiś taryfikator, który określa średnią cene gruntów w gminie. Wyobraźmy sobie sytuację że kupujemy działkę w cenie 50 zł/m2, ale średnia cena ziemi w gminie, w której nabywamy działkę jest dużo wyższa i wynosi np. 100 zł/m2. Czy w takiej sytuacji opłaty będa naliczane od ceny, którą deklarujesz że poniosłeś, czy od sredniej ceny gruntów w gminie. Pytam o to ponieważ z podobną sytuacją spotkałam sie podczas zakupu samochodu, kupiłam go za cene niższą od wartości, którą naliczono mi na podstawie urzędowego taryfikatora i związku z tym niestety dodatkowe opłaty naliczono mi od ceny obliczonej przez urzednika a nie faktycznej (nizszej) ceny za którą kupiłam auto. Zastanawiam się czy przy zakupie gruntu nie bedzie analogicznej sytuacji? Co do drugiej części mojego pytania, dowiedziałam się, że przy sprzedaży pierwszej działki nie trzeba ponosić podatku VAT, dopiero sprzedaż kolejnych działek jest opodatkowana. A zatem jeśli właściciel od którego nabywam działkę sprzedaje nieruchomość po raz pierwszy, nie płaci VAT, ale jeśli zechce np. po roku sprzedać kolejną działkę to zostanie naliczony VAT od działki nr 2 ale i nr 1 ale dopiero w momencie gdy sprzeda te drugą działkę. Czy macie jakieś informacje na ten temat, czy faktycznie tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 06.12.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 A to? http://www.locumnet.pl/nieruchomosci-sprzedaz/dzialki-budowlane--czernica/dzialka-budowlana-gajkow-1100005239.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 06.12.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 swoja droga ciekawy sposob rozumowania ale mniejsza z tym oczywiscie ze wszelkie oplaty sa naliczane od ceny zakupu wymienionej w umowie jaka by ona nie byla jesli ma kilka dzialek to bedzie musial odprowadzic go od sprzedazy kazdej dzialki zas ty placac VAT nie zaplacisz PCC ale to male pocieszenie bo 22 a nie 2 to kolosalna roznica Chyba źle się wyraziłam, rozumiem że opłaty są naliczane od ceny zakupu wymienionej w umowie, ale chodziło mi raczej o to czy jest jakiś taryfikator, który określa średnią cene gruntów w gminie. Wyobraźmy sobie sytuację że kupujemy działkę w cenie 50 zł/m2, ale średnia cena ziemi w gminie, w której nabywamy działkę jest dużo wyższa i wynosi np. 100 zł/m2. Czy w takiej sytuacji opłaty będa naliczane od ceny, którą deklarujesz że poniosłeś, czy od sredniej ceny gruntów w gminie. Pytam o to ponieważ z podobną sytuacją spotkałam sie podczas zakupu samochodu, kupiłam go za cene niższą od wartości, którą naliczono mi na podstawie urzędowego taryfikatora i związku z tym niestety dodatkowe opłaty naliczono mi od ceny obliczonej przez urzednika a nie faktycznej (nizszej) ceny za którą kupiłam auto. Zastanawiam się czy przy zakupie gruntu nie bedzie analogicznej sytuacji? Co do drugiej części mojego pytania, dowiedziałam się, że przy sprzedaży pierwszej działki nie trzeba ponosić podatku VAT, dopiero sprzedaż kolejnych działek jest opodatkowana. A zatem jeśli właściciel od którego nabywam działkę sprzedaje nieruchomość po raz pierwszy, nie płaci VAT, ale jeśli zechce np. po roku sprzedać kolejną działkę to zostanie naliczony VAT od działki nr 2 ale i nr 1 ale dopiero w momencie gdy sprzeda te drugą działkę. Czy macie jakieś informacje na ten temat, czy faktycznie tak jest? wiesz wszelkie oplaty na rzecz skarbu panstwa ponosisz od ceny zakupu jesli ja zanizyzysz wzgledem cen rynkowych to i te oplaty beda niskie US ma prawo naliczyc domiar oczywiscie z kara, sprawa wydaje sie oczywista - nie warto skoro wlasciciel wie ze nieuchronnie zaplaci vat rowniez od 1 dzialki to powiedz mi czemu tego podatku ma nie doliczyc do sprzedazy dzialki juz tej pierwszej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 11.12.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Czy ktoś z was dzwonił na ostatnie ogłoszenie w AG o działkach w Kiełczowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.12.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Czy ktoś z was dzwonił na ostatnie ogłoszenie w AG o działkach w Kiełczowie? AG co to jest ? I co to za działki ? Jak duże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagussia 11.12.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 zniknęły, sprzedane w tempie wiatła czy kto sie wycofał - dzwonił ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts