Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

Recommended Posts

służebnośc jest wtedy kiedy nie masz bezpośredniego dostępu do Twojej działki z drogi gminnej lub nie masz własnosci - współwłasnosci na taka drogę.Przykład - do Twojej działki dojezdza się drogą ale on a nie jest Twoja tylko kupującego - zeby dojechac do domu musisz jezdzic po niej - dostajesz więc wpisana w akt notarialny służebnośc. I tu przestrzegam! Wpisywać w ta służebnośc wszystko co się da - wszystkie media- ich przeprowadzanie, 24h dostęp, itd, (mieć formułki z tych firm!), przechody i przejazdy

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich forumowiczów.Jestem od ponad roku mieszkańcem Św. Katarzyny i chętnie odpowiem na pytania osób zainteresowanych tą miejscowością.

Witam.

No to niedługo bedzie bliższymi lub dalszymi sąsiadami. :D

My zaczęliśmy budowe w Radwanicach. To też chyba po sąsiedzku. Pozdrawiam. :p

widze male zaintersowanie kupnem gruntu przez grupe ludzi

chociaz juz mamy ja, adamlock, ania2

pewnie sa jakies obawy ale mysle ze to jest duza szansa na kupienie czegos teraz w rozsadnej cenie

tak jak wyzej napisal bart jest to mozliwe

rozmawialem w biurze nieruchomosci z facetem z branzy i powiedzial ze jest to calkiem realne do wykonania ...jedynie trzeba sobie zaufac ..a najlepiej ustalenia ostateczne dokonac na wstepie przy notariuszu i wtedy jest ok

mnie martwi fakt ze trzeba miec gotowke ...ja nie mam takiej kasy i musze sie kredytowac

wczoraj jezdzilismy po okolicy ...ogladalismy dzialke w raclawicach ale nie przypadla nam do gustu ... jakos takie zastodole

a do tego gospodarz sasiedniego budynku cos cial pila albo slusarstwo uprawial i halasowal niemilosiernie ...to wszystko zlozylo sie do kupy i zrezygnowalismy z tej dzialki

Witam wszystkich forumowiczów.Jestem od ponad roku mieszkańcem Św. Katarzyny i chętnie odpowiem na pytania osób zainteresowanych tą miejscowością.

Witam.

No to niedługo bedzie bliższymi lub dalszymi sąsiadami. :D

My zaczęliśmy budowe w Radwanicach. To też chyba po sąsiedzku. Pozdrawiam. :p

Dzięki :D

Witam serdecznie uczestników forum :D :D :D

jestem w sytuacji jak większość tu początkujących - starałem się przejrzec wszystkie posty ale jest tego zdecydowanie zbyt wiele..., a dodatkowo sytuacja z działkami zmienia się baaaardzo dynamicznie - okazje, nowe miejsca, ceny wszysko sie dewaluuje. Wybaczcie jeśli powtarzam temat.

Od dłuższego czasu poszukujemy wspólnie z żoną działki na południu Wrocławia - upatrzyliśmy sobie szczególnie Tyniec Mały jak oraz Żerniki Małe (nawet do Racławic ostatnio zajrzeliśmy). Jak zapewne wielu z Was podczas poszukiwań zdarzyły się również sytuacje gdzie kręciliście nosem, a po miesiącu okazało sie że była to jednak okazja ale bezpowrotnie mineła.... :(

Postanowiliśmy się troche jednak zdyscyplinować, mniej kręcic nosem i szybciej podejmować decyzje - ale po dzisijszym objeździe tych terenów troszkę nam zapały opadły - posiadacze gruntów wzieli na wstrzymanie przynajmniej do marca....

Mam do Was pytanie, czy ktoś z Was wie cos może na temat działek w rozsądnej cenie w tych rejonach? Być może ktoś z Was zbiera grupę chetnych do podzielenia większego obszaru gruntu budowlanego na mniejsze działki? Być może będziemy mieli okazje odwdzięczyć się już jako sąsiedzi :D

Pamiętaj, że niedaleko Tyńca, Iwin, bedzie biegła A8 (obwodnica autostradowa), więc sprawdź to dokładnie, przed podjęciem ostatecznej decyzji! Ja musiałam niestety zrezygnować z paru fajnych działek w tych okolicach ze względu na planowaną A8

Witam Forumowiczów,

jak można zauważyć z wielu postów, część z Was jest już po zakupieniu działki i posiada doświadczenie w tym zakresie.

Chciałbym Was prosić o poradę, a w zasadzie klika podstawowych kroków na które należy zwrócić uwagę podczas zakupu działki aby nie popełnic błędu i nie wylądowac na działce która np. okaże się nia nadającą sie do zabudowy, bez dostępu do mediów (wbrew wcześniejszym zapewnieniom), będzie wadliwa prawnie lub za pól roku powstanie na niej np. wielki słup energetyczny ;-). Jakie dokumenty powinno się przejrzeć na co w nich zwrócic uwagę, do jakich urzędów sie udac aby potwierdzić np. stan prawny, warunki zabudowy, media, etc... generalnie wszystko co może w przyszłości obrócić się przeciwko kupującym działki.

Być może też pamietacie post związany z tym zagadnieniem i możecie go wskazać - będę wdzięczny :-)

Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc :-)

Jeśli znasz nr działki, zadzowoń po prostu do gminy do wydziału Planowania Przestrzenego, czy jak on tam się nazywa i zapytaj o ta konkretna działkę, powinni ci powiedzieć, jakie jest jej przeznaczenie w planie zagospodarowania, a jeśli takowego nie ma, czy jest mozliwość wybudowania tam domu (warunki zabudowy), czy nie leci tam jakiś gazociąg, czy tez nie ma tam linii wysokiego napięcia ...

199zl za metr ...kurcze duzo ... cena wrecz przerazajaca ...

(sa okazje tak jak wyzej 1500m2 za 150 tys)

ale moze ostatecznie daloby rade ... ale chociaz ladna ta dzialka ? :)

na 4 dzialki trzeba byloby to podzielic zeby wyszlo tak po 10 arow

ale sleza faktycznie jest blisko A4 ale i tez blisko wrocka ... jakos nam chyba ta bliskosc A4 nie przeszkadza do konca ...

Zorawina i nowe osiedle dzialek tez jest dosc blisko i jedynie co slychac to lekki szum z oddali ...

nasze upodobane miejsca to : Galowice, Biestrzykow, Tyniec, Mędłow, Radomierzyce, Pelczyce, :)

Rozmawiałem przed chwilą z kobietą od tej działki w Tyńcu, chce sprzedać ale całość - bez podziału. Podobno jeśłi to podzieli to od każdej sprzedanej działki musi płacic podatek... ciekawe o co tu chodzi z tym podatkiem...

Pzdr - Adam

Jeśli sprzeda więcej niż jedną działkę rocznie, musi zapłacić podatek.

Szukal ktos w Pierwoszowie? Znalazlem interesujaca oferte, ale na http://www.wrosip.pl widac w planach jakies fermy drobiu :((

http://www.nowagazeta.pl/nowat/index.php?did=art&id=nta20040122&kid=1

ten artykul choc stary, to rowniez nie zacheca :(

W Pierwoszowie juz istnieje ferma drobiu i podobno niestety jest "odzczuwalna"

Ciekawa jestem czy jest tu ktoś kto ma dzialkę we wsi Gądów Jaszkotle ( gmina Kąty Wrocławskie ) Moim zdaniem to całkiem sympatyczna wioska.

Dowiedzialam sie ze niedawno ktos kupił pole należące dopaństwowej agencji rolnej i ma zamiar to dzielić i sprzedawać na działki. W gminie dowiedziałam się ze ten teren jest przeznaczony na budownictwo jednorodzinne ale nie wiem jak dowiedzieć sie kto jest teraz właścicielem tego terenu..?

Macie jakiś pomysł na to ? w tej chwili teren jest nie uzbrojony ale gdyby te plany byly prawdziwe to pewnie wkrotce to sie stanie?

Ja też interesowałam się tymi terenami, ale niestety bliskość autostrady i planowanej obwodnicy autostradowej, no i ceny, zniechęciły mnie dość skutecznie!

raczej ptaszki ćwierkają, że nieszybko będzie ta autostradowa.....

a co do tej wschodniej - no cos mi sie po porstu obiło o uszy - nie jeste to żadna supersprawdzona informacja...

ale co do widoków - z ego co wiem miały byc przewidziane ekrany w biestrzykowie, żernikach, iwinach,świętej kaśce

Według pierwotnych planów to do Św. Katarzyny jest ok. 2 km do omawianej obwodnicy.

Podobno nasz prezydent W-wia przekrał batalię o środki unijne z Kielcami i Lublinem. Jeśli to prawda to faktycznie nie prędko to nastąpi.

Z drugiej strony bez tego za kilka lat centrum miasta bezie jedną wielką ruiną przy takiej ilości Tirów przejeżdżających kilkaset metrów od rynku. :evil:

z tego co ja slyszalam :-?

to wczesniej obwodnica Bielany-Łany-Długołęka miała byc drogą wojewodzka - czyli zarzadzana z poziomu wojewodzkiej dyrekcji drog i autostrad

i generalnie prawie wszystko bylo juz przygotowane do budowy (nawet rondo w iwinach powstalo :D ) - choc odcinek kolo biestrzykowa iwin i sw. kaski mial byc budowany na koncu

niestety ktos madry wymyslil ze bedzie to droga krajowa i przeszla ona pod "zarzad" krajowej dyrekcji (pewnie w warszawie)

i tam to utknelo, bo takich drog doi zbudowania to oni maja mnostwo i jakosc szczegolnie im na tej naszejj obwodnicy nie zalezy

ale to tylko gdzie slyszalam, nawet nie wiem gdzie

pozdrawiam

Ciężko będzie, bo zwykle pod wrocławiem nie można budować się na takich małych działkach. Gmina wyznacza minimalną wielkość działki budowlanej decydując o tym jak bardzo zwartą zabudowę chce mieć. Myślię że najmniejsze na co możesz liczyć to z 700m2 w Smolcu.

Wybralismy się z żoną na objazd po okolicy. W związku z ograniczeniami co do wartości zakupu zdecydowaliśmy że skupimy się na wioskach dalszych niż smolec czy Krzeptów.

Zaliczyliśmy Sadków, Małkowice, Skałka, Bogdaszowice. Chodziliśmy po sklepach, zaczepialiśmy napotkanych pijaczków (tacy są czasami niezłym źródłem informacji bo wiedzą co się we wsi dzieje - choć informacjie mają zwykle nieaktualne), odwiedzaliśmy sołtysów.

A oto kilka spostrzeżeń:

1) Przyjęcie ludzi było bardzo miłe - byliśmy mile zaskoczeni, bo ludzie w wiekszości byli niezwykle pomocni i chętnie udzielali informacji

2) Różnica czasowa w dojeździe do wioski bardziej oddalonej wcale nie jest duża - najwięcej czasu traci się jednak podczas wyjazdu z miasta

3) Niestety cena działek w miejscowościach które odiwedziliśmyu nie jest niższa niż w tych bliższych (np. Sadków 100-110 zł/m2)

Znaleźlismy ciekawą działkę właśnie w Sadkowie - 1500 m2 po cenia 100 zł/m2. Dużym plusem jest to że działka jest przy drodze i w poblizu sa wszystkie media (włącznie z kanalizacją). Niestety nie stac nas na wydanie na działkę 150 tys zł :( .

Zawsze ozna ja spróbowac podzielić, ale dochodzi problem który opisywaliście powyżej.

na tym etapie wiedzy polecam dobrego agenta

ja korzystalem i nie zaluje

wbrew pozorom kupno dzialki ma w sobie wiecej niebezpieczenstw niz inne transakcje zwiazane z nieruchomosciami

Agenta mam, ale polegać na 100% mogę tylko na sobie - czyz nie? ;-) Za wszelkie błędy i pomyłki w efekcie ja poniose konsekwencje ;-(

Pzdr

NIE. Agent jest ubezpieczony i jeśli "sprzeda" Ci to co nie chciałeś to zakładasz sprawę. Musisz tylko w umowie wyspecyfikować jakiej dokładnie działki szukasz i że z zamiarem wybudowania domu.

na tym etapie wiedzy polecam dobrego agenta

ja korzystalem i nie zaluje

wbrew pozorom kupno dzialki ma w sobie wiecej niebezpieczenstw niz inne transakcje zwiazane z nieruchomosciami

Agenta mam, ale polegać na 100% mogę tylko na sobie - czyz nie? ;-) Za wszelkie błędy i pomyłki w efekcie ja poniose konsekwencje ;-(

Pzdr

NIE. Agent jest ubezpieczony i jeśli "sprzeda" Ci to co nie chciałeś to zakładasz sprawę. Musisz tylko w umowie wyspecyfikować jakiej dokładnie działki szukasz i że z zamiarem wybudowania domu.

dokładnie

faktem jest ze znalezienie dobrego agenta nie jest latwe

wielu z nich albo udaje ze pracuje albo zwyczajnie sie do tego nie nadaje

najlepiej otworzyc rachunki w kilku biurach oni zawsze maja wiecej informacji niz czlowiek z zewnatrz

poza tym po kilku weekenedowych objazdach wiekszosc stwierdza ze to bez sensu tylko strata czasu, u mnie tak wlasnie bylo

a dzialki ciagle drozeja i te 3-5 tys na prowizje szybko zniknie przy ciekawej ofercie

dokładnie

faktem jest ze znalezienie dobrego agenta nie jest latwe

wielu z nich albo udaje ze pracuje albo zwyczajnie sie do tego nie nadaje

najlepiej otworzyc rachunki w kilku biurach oni zawsze maja wiecej informacji niz czlowiek z zewnatrz

poza tym po kilku weekenedowych objazdach wiekszosc stwierdza ze to bez sensu tylko strata czasu, u mnie tak wlasnie bylo

a dzialki ciagle drozeja i te 3-5 tys na prowizje szybko zniknie przy ciekawej ofercie

A kto to ten agent? I potrafi ktos polecic kogos? ;)

Z gory przepraszam jezeli narusze reguly panujace na tym forum (choc widze ze wymieniacie sie nr tel.)

Mam do sprzedania 2 dzialki budowlane (do sprzedania razem), razem ok. 2150m2 w Galowicach przy wjezdzie, cena 160 PLN m2.

Zainteresowanych prosze o tel. 663 731 829 (po 19.00).

Z gory przepraszam jezeli narusze reguly panujace na tym forum (choc widze ze wymieniacie sie nr tel.)

Mam do sprzedania 2 dzialki budowlane (do sprzedania razem), razem ok. 2150m2 w Galowicach przy wjezdzie, cena 160 PLN m2.

Zainteresowanych prosze o tel. 663 731 829 (po 19.00).

cena jest z kosmosu ... w listopadzie byly po 50 zl/m

a jeszcze tydzien temu widzialem Twoje ogloszenie za 230 tys chciales to sprzedac a dzis 340 tys :)))

a powiedz co jest budowane obok ? bo nie wyglada mi to na domek a raczej na jakis zaklad produkcyjny .. to sa dzialki siedliskowo budowlane wiec cuda moga tam byc ... i czy gmina sie zgodzi na podzial jednej na dwie ? bo w planach byla to chyba jedna dzialka z tego co widzialem (siedliskowo budowalne sa wlasnie rozmiarow 2500 m2)

..no dla mnie to forum jest jak skarbnica..

uprzejme uklony jestem tu po raz pierwszy.rownie uprzejmie prosze o rade.pakuje manatki pod koniec tygodnia i lece do Polski tylko i az z powodu dzialki w Lubnowie kolo Obornik Sl.budowlana.cena 45zl.za metr.nie ukrywam w tej dziedzinie laikiem zupelnym jestem ale z wielu zrodel slysze"jedz,kupuj".oczywiscie nic przesadzonego ale ten pospiech nieco mnie irytuje i niepokoji.czlowiek chce sprzedac teraz i koniec.hm.nawet tam nigdy nie bylem.co mozecie powiedziec o tej okolicy i cenie?wasze sugestie sa teraz dla mnie bezcenne.serdecznie pozdrawiam