Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

Recommended Posts

Wątpie aby w najblizszej przyszłosci Galowice były za 180zł poniewaz znam osobiscie rolnikow ktorzy tam sprzedaja za 60-70zł i jakos wielkiego zainteresowania wcale nie ma.

Ale my mówimy o rolnych czy budowlanych? Rolnych już po 50 zł nie chcą sprzedawać, nawet w większych kawałkach, a budowlanych jest tak mało, że sprzedają się teraz po 110zł (patrz ostatnia licytacja).

Jeśli komuś się nie spieszy z budową a chciałby nabyć działkę w gm. Żórawina w rozsądnej cenie to polecam zapoznać się z tym obrazkiem: http://www.bip.zorawina.pl/uploads/images/4/STUDIUM_GMINY_-_GRAFICZNE.jpg (uwaga duży) a później porozmawiać z odpowiednimi rolnikami w terenie :wink:

Jak widać jest sporo działek dobrze rokujących na przyszłość choć oczywiście PZP może się jeszcze różnić od studium. Wg urzędników z gminy następny plan nie będzie zbyt szybko uchwalony bo to co jest nie zostalo jeszcze zabudowane :o

pozdrawiam,

Peterka:)

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wątpie aby w najblizszej przyszłosci Galowice były za 180zł poniewaz znam osobiscie rolnikow ktorzy tam sprzedaja za 60-70zł i jakos wielkiego zainteresowania wcale nie ma.

Ale my mówimy o rolnych czy budowlanych? Rolnych już po 50 zł nie chcą sprzedawać, nawet w większych kawałkach, a budowlanych jest tak mało, że sprzedają się teraz po 110zł (patrz ostatnia licytacja).

Jeśli komuś się nie spieszy z budową a chciałby nabyć działkę w gm. Żórawina w rozsądnej cenie to polecam zapoznać się z tym obrazkiem: http://www.bip.zorawina.pl/uploads/images/4/STUDIUM_GMINY_-_GRAFICZNE.jpg (uwaga duży) a później porozmawiać z odpowiednimi rolnikami w terenie :wink:

Jak widać jest sporo działek dobrze rokujących na przyszłość choć oczywiście PZP może się jeszcze różnić od studium. Wg urzędników z gminy następny plan nie będzie zbyt szybko uchwalony bo to co jest nie zostalo jeszcze zabudowane :o

pozdrawiam,

Peterka:)

Tak mówisz?To ja wezmę chyba kredyt i sobie kupię ze 2 budowlane w tych Galowicach za podana przezemnie wczesniej cene i odsprzedam Wam za 100zł/metr..hihihihi(juz nie bedę taka zachłanna zeby brac 110zł;)-jak Ci z gminy..hehehe.

Są jacys chetni??

;))))))

hej witam wszystkich

jestem u tu pierwszy raz ale wasze porady sa nie ocenione

jestem w trakcie zakupu dzialeczki (18 a) w Olesniczce za 30 zl/m2 kolo lasu w strone Rakowa moze ktos sie bedzie chcial wypowiedziec na temat tego miejsca

wszystkie opinie mile widziane :wink:

a propos ta dzialka w ksiedze wieczystej jest gruntem rolnym a w planach zagospodarowania przestrzennego jest dzialka budowlana

czy to ma jakies znaczenie??

a propos ta dzialka w ksiedze wieczystej jest gruntem rolnym a w planach zagospodarowania przestrzennego jest dzialka budowlana

Nie, to właściwie nawet lepiej bo zanim rozpozniesz budowę będziesz składac deklarację podatku rolnego a nie podatek od nieruchomosci. Za 1000m działkę z gruntami 4 klasy zapłacisz za rok podatku rolnego mniej niż 30 plz

a gdyby przysło do płacenia podatku od nieruchomosci ok 250plz (zalezy od gminy)

W ogóle to jest jakaś chora nierowność bo jak sobie kupisz działkę na budowę i posadzisz sad to za sad też zapłacisz jak za "grunty inne" a jak będzie rolna to płacisz rolny. W gminach nie chcą na ziałkach typu Bp odralniać tylko powierzchni zabudowy + podjazd, bo to dla gminy uszczuplenie dochodu

A w Twojej sytuacji do wniosku o pozwolenie na budowę musisz złożyć wniosek o odrolnienie, przy działkach Bp, małych i z gruntami kiepskich klas czeka się ok 2 tygodnie w powiecie we Wrocławiu.

Na początek chciałam się przywitać (jako że to mój pierwszy post) ale desperacja działkowa osiągnęła szczytu i zwracam się do pepsicoco ratuj z tymi namiarami na Biestrzyków albo Mędłów. Czy jeśli ktoś już wie dokładnie gdzie chciałby spędzić reszte życia :lol: (poszukiwania zawężone do 4 wiosek) to trudniej się szuka? Jak to z wami jest doświadczeni forumowicze? Bo przecież na stronie WROSIPu jest masę ziemi niezabudowanej jeszcze a my szukamy bezskutecznie od 7 miesięcy. :oops: Jak dotrzeć do właścicieli działek?

Desperacja działkowa wpływa na wzrost ich cen. Wystarczy, że jeden we wiosce sprzeda za tyle i tyle to się rozejdzie i reszta już nie spuści. Wiesz... ja szukam chyba jeszcze dłużej, ale nie dlatego, że nie ma ziemii, tylko dlatego, że nie chcę mieć działki tylko dla samego faktu bo rosną ceny. Po prostu szukam tej wymażonej. Nie stać mnie na kupienie działki i szukanie następnej. Poza tym brakuje czasu. Trzyba za to zabrać się intensywnie. Może podzwoń po geodetach.

Na początek chciałam się przywitać (jako że to mój pierwszy post) ale desperacja działkowa osiągnęła szczytu i zwracam się do pepsicoco ratuj z tymi namiarami na Biestrzyków albo Mędłów. Czy jeśli ktoś już wie dokładnie gdzie chciałby spędzić reszte życia :lol: (poszukiwania zawężone do 4 wiosek) to trudniej się szuka? Jak to z wami jest doświadczeni forumowicze? Bo przecież na stronie WROSIPu jest masę ziemi niezabudowanej jeszcze a my szukamy bezskutecznie od 7 miesięcy. :oops: Jak dotrzeć do właścicieli działek?

rzeczywiscie ziemi na WROSIPie jest sporo ale problemem sa sprzedajacy :(

w 2006 roku dzialki osiagnely juz kosmiczne ceny i sprzedajacy sa pewni ze ta sytuacja powtorzy sie i wtym i w nastepnym roku

i dlatego tez nie chca sprzedawac dzialek

znam 2 wlascicieli wiekszej ilosci dzialek w Biestrzykowie, ale oni w tej chwili nie chca sprzedac ani ""pol metra" ziemi choc ostatnio kilka osob chcialo zaplacic im 250 zl :o za metr

wydaje mi sie jednak ze dzialki powoli osiagaja swoje maximum (przynajmniej na poludniu Wroclawia) - chociaz tak samo myslalam na poczatku ubieglego roku :-?

pozdrawiam i zycze powodzenia

rzeczywiscie ziemi na WROSIPie jest sporo ale problemem sa sprzedajacy :(

Obawiam się, że Wrosip jest lekko nieaktualny...bynajmniej patrząc na okolice Kiełczowa.

Mąż pracuje w budownictwie i już kilka domków stoi na tych niby pustych działkach...

Teściowie też już dom postawili jakieś dwa lata temu, a na mapie go nie ma.

http://www.autogielda.pl/nieruchomosci/nieruchomosci_dzialki,dzialka_budowlana,25847830.html?wojewodztwo=DL&dataod=2007-01-27&datado=2007-01-30&tbi=on&tbg=on&tbw=on&strona=15#zdjecie

kojarzy mi sie ze szukales w Pegowie.

ta jest w Rakowie i troszke duza.

ale dobrze mi sie czytalo twoje posty wiec moze pomoge

pzdr

witam Cie serdecznie jak by co to moge podac namiary na dzialki w Olesniczce za okolo35- 40 zl jesli nic sie nie zmienilo bo nie mialam kontaktu z gosciem juz jakis czas zapraszam na gg 6805685 ;-)

Nie, to właściwie nawet lepiej bo zanim rozpozniesz budowę będziesz składac deklarację podatku rolnego a nie podatek od nieruchomosci. Za 1000m działkę z gruntami 4 klasy zapłacisz za rok podatku rolnego mniej niż 30 plz

a gdyby przysło do płacenia podatku od nieruchomosci ok 250plz (zalezy od gminy)

W ogóle to jest jakaś chora nierowność bo jak sobie kupisz działkę na budowę i posadzisz sad to za sad też zapłacisz jak za "grunty inne" a jak będzie rolna to płacisz rolny. W gminach nie chcą na ziałkach typu Bp odralniać tylko powierzchni zabudowy + podjazd, bo to dla gminy uszczuplenie dochodu

A w Twojej sytuacji do wniosku o pozwolenie na budowę musisz złożyć wniosek o odrolnienie, przy działkach Bp, małych i z gruntami kiepskich klas czeka się ok 2 tygodnie w powiecie we Wrocławiu.

wielkie dzieki ale uswiadom mnie co to znaczy dzialka Bp :-? bo jestem troszke nie doinformowana :roll: i jeszcze jedno gdzie mozna sprawdzic jaka to klasa ziemi ??

pozdrawiam :oops:

Bardzo dziękuję cocaine02 ale na razie szukamy na południu. :p A tak w ogóle to świetne miejsce ten temacik. Tak szybko można uzyskać informacje i zawsze ktoś pocieszy, że szuka dłużej ( :lol: dzięki mi5iak). Na razie mam na oku działkę w Wojkowicach. Co prawda nie dokładnie to miejsce ale do Mędłowa rzut beretem :wink: Nie jest tania i przez agencje ale za rok może kosztować dwa razy tyle. Zauważyłam, że wraz z upływem czasu próbuje widzieć tylko dobre strony w odnalezionych działkach :lol: :lol: :lol:

Witam serdecznie wszystkich stałych bywalców i nowicjuszy jak ja. 9 i poł miesiąca poszukiwan działki i nici......zawsze coś jest "nie halo". Ceny w tym czasie oszalały a ja już nie mam siły. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje. Lokalizacja jest mi juz obojętna.....

Pozdrawiam :(

No tak cena Biestrzykowa powala z nóg. Choć6 miesięcy temu zakładaliśmy, że kupimy działke za max 70 000 :D A jutro chcemy podpisać umowę przedwstępną za 140 000. :-? Do outdoor2 spójrz kilka postów wstecz cocaine02 ma namiary na działeczke na północy a ja znalazłam na południu w Wojkowicach tutaj http://www.kp-nieruchomosci.com.pl/main.html Co prawda agencja i niezbyt tanio... Ale nie wiem do jakiej kwoty szukasz. Pozdrawiam wszystkich desperatów ... i nie desperatów też oczywiście :D :D