annamar 13.02.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 a moze ktos wie ile trzeba zaplacic podatku od sprzedazy dzialki jaka sie kupilo np przed 6 miesiacami ? podatek placi sie od roznicy ceny kupna i sprzedazy czy od ceny dzialki ? kiedy mozna sprzedawac dzialke zeby nie placic podatku ? Od 1 stycznia 2007 19 % od różnicy miedzy zakupem i sprzedażą w okresie do 5 lat. Pozdrowienia no ale jesli pieniadze ze sprzedazy przeznacze na zakup innej dzialki lub na budowe domu (ale posiadam oprocz tego mieszkanie) to tez place te 19% ? i 10% od wartosci sprzedazy a 19% od roznicy jest znaczaca roznica ...to moge sobie wybrac opcje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 14.02.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 no ale jesli pieniadze ze sprzedazy przeznacze na zakup innej dzialki lub na budowe domu (ale posiadam oprocz tego mieszkanie) to tez place te 19% ? Też. Ulga obowiązywała do 31.12.2006. i 10% od wartosci sprzedazy a 19% od roznicy jest znaczaca roznica ...to moge sobie wybrac opcje ? Nie. Każda nieruchomość zakupiona po 1 stycznia 2007 podlega nowym zasadom. 19% od różnicy ( zysku ) przy sprzedaży. Zysk jest pomniejszany o koszty prawne. Nieruchomości nabyte do 31.12.2006 według starych zasad czyli przy sprzedaży do 5 lat i nie zadeklarowane do zwolnienia płaciło się zawsze 10% bez znaczenia czy był zysk czy strata. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomaranczowymis 15.02.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Każda nieruchomość zakupiona po 1 stycznia 2007 podlega nowym zasadom. 19% od różnicy ( zysku ) przy sprzedaży. Zysk jest pomniejszany o koszty prawne. Witam, Widzę że dobrze orientujesz się w tematach prawnych. Wiesz może czy do kosztów prawnych można zaliczyć koszy podziału geodezyjnego działki, czy tylko notariusza, wpis do księgi itp.? I czy to pomniejszenie zysku dotyczy też przypadku z VATem (sprzedaż większej ilości działek) czy tylko podatku od dochodu od sprzedaży nieruchomości... Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 15.02.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Pytań jest więcej... np. czy można odliczyć koszty kredytu? Albo koszty robót budowlanych? A zysk na robotach? Np. kupiłem działkę, zbudowałem dom - powiedzmy nawet, że całą budowę mam popartą papierami i dla ustalenia uwagi: 1. Działka kosztowała 100 000 zł2. Koszt budowy domu 200 000 zł3. Koniunktura jest na rynku i sprzedaję całość za 500 000 zł. To pewnie płacę 19% z 200 000 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 15.02.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Pytań jest więcej... np. czy można odliczyć koszty kredytu? Albo koszty robót budowlanych? A zysk na robotach? Np. kupiłem działkę, zbudowałem dom - powiedzmy nawet, że całą budowę mam popartą papierami i dla ustalenia uwagi: 1. Działka kosztowała 100 000 zł 2. Koszt budowy domu 200 000 zł 3. Koniunktura jest na rynku i sprzedaję całość za 500 000 zł. To pewnie płacę 19% z 200 000 zł... o ile ktos Ci nie zakwestionuje 200000zł za dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 15.02.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Każda nieruchomość zakupiona po 1 stycznia 2007 podlega nowym zasadom. 19% od różnicy ( zysku ) przy sprzedaży. Zysk jest pomniejszany o koszty prawne. Witam, Widzę że dobrze orientujesz się w tematach prawnych. Wiesz może czy do kosztów prawnych można zaliczyć koszy podziału geodezyjnego działki, czy tylko notariusza, wpis do księgi itp.? I czy to pomniejszenie zysku dotyczy też przypadku z VATem (sprzedaż większej ilości działek) czy tylko podatku od dochodu od sprzedaży nieruchomości... Dzięki [/qote] Specjalistą nie jestem ale czytałem ostatnio artykuł o zmianach podatkowych. Wynikało z niego, że w koszty wlicza sie wszystkie koszty związane z sprzedażą nieruchomości czyli opłaty notarialne. Nie nie wspominano o kosztach geodezyjnych. Odnośnie VATu to nie wiem ale logicznie rzecz biorąc to powinno siębrać pod uwagę kwotę netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 15.02.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Pytań jest więcej... np. czy można odliczyć koszty kredytu? Albo koszty robót budowlanych? A zysk na robotach? Np. kupiłem działkę, zbudowałem dom - powiedzmy nawet, że całą budowę mam popartą papierami i dla ustalenia uwagi: 1. Działka kosztowała 100 000 zł 2. Koszt budowy domu 200 000 zł 3. Koniunktura jest na rynku i sprzedaję całość za 500 000 zł. To pewnie płacę 19% z 200 000 zł... o ile ktos Ci nie zakwestionuje 200000zł za dom. W takim przypadku chyba urząd skarbowy wycenia nieruchomość. Trzeba to dokładnie sprawdzić ponieważ wszystko można liczyć na różne sposoby. Np. urządzeniei ogrodu może kosztować 30.000 i 50.000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomaranczowymis 15.02.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Każda nieruchomość zakupiona po 1 stycznia 2007 podlega nowym zasadom. 19% od różnicy ( zysku ) przy sprzedaży. Zysk jest pomniejszany o koszty prawne. Witam, Widzę że dobrze orientujesz się w tematach prawnych. Wiesz może czy do kosztów prawnych można zaliczyć koszy podziału geodezyjnego działki, czy tylko notariusza, wpis do księgi itp.? I czy to pomniejszenie zysku dotyczy też przypadku z VATem (sprzedaż większej ilości działek) czy tylko podatku od dochodu od sprzedaży nieruchomości... Dzięki [/qote] Specjalistą nie jestem ale czytałem ostatnio artykuł o zmianach podatkowych. Wynikało z niego, że w koszty wlicza sie wszystkie koszty związane z sprzedażą nieruchomości czyli opłaty notarialne. Nie nie wspominano o kosztach geodezyjnych. Odnośnie VATu to nie wiem ale logicznie rzecz biorąc to powinno siębrać pod uwagę kwotę netto. Dzięki! Nie ma to jak nasze polskie prawo - byle mocniej zamieszać... faktycznie sporo jest wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 16.02.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Każda nieruchomość zakupiona po 1 stycznia 2007 podlega nowym zasadom. 19% od różnicy ( zysku ) przy sprzedaży. Zysk jest pomniejszany o koszty prawne. Witam, Widzę że dobrze orientujesz się w tematach prawnych. Wiesz może czy do kosztów prawnych można zaliczyć koszy podziału geodezyjnego działki, czy tylko notariusza, wpis do księgi itp.? I czy to pomniejszenie zysku dotyczy też przypadku z VATem (sprzedaż większej ilości działek) czy tylko podatku od dochodu od sprzedaży nieruchomości... Dzięki [/qote] Specjalistą nie jestem ale czytałem ostatnio artykuł o zmianach podatkowych. Wynikało z niego, że w koszty wlicza sie wszystkie koszty związane z sprzedażą nieruchomości czyli opłaty notarialne. Nie nie wspominano o kosztach geodezyjnych. Odnośnie VATu to nie wiem ale logicznie rzecz biorąc to powinno siębrać pod uwagę kwotę netto. Dzięki! Nie ma to jak nasze polskie prawo - byle mocniej zamieszać... faktycznie sporo jest wątpliwości nie obrazaj prawa to jest jakies skundlenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 17.02.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 A my właśnie znaleźliśmy kawałek pola, który może okaże się naszym miejscem na ziemi... jutro idziemy gadać z właścicielem o konkretach, czyli o umowie. Prosimy trzymać kciuki, jak się uda to wkrótce pochwalę się moją działeczką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annamar 17.02.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 A my właśnie znaleźliśmy kawałek pola, który może okaże się naszym miejscem na ziemi... jutro idziemy gadać z właścicielem o konkretach, czyli o umowie. Prosimy trzymać kciuki, jak się uda to wkrótce pochwalę się moją działeczką... powiedz gdzie, moze to tez bedzie nasze miejsce na ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 18.02.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Jeśli tylko sprzedający się nie wycofa to niedługo zostaniemy posiadaczami 1500metrów w Brzeziej Łące, gmina Długołęka bardzo się cieszę i boję, czy coś nie stanie na przeszkodzie (przy ostatniej planowanej transakcji sprzedająca wycofała się na parę dni przed umową przedwstępną). Tak czy inaczej - kciuki dalej potrzebne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirax 18.02.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Czesć , jestem tu nowy . Pewnie temat , który podnosze był juz wałkowany nie raz ale przyznam , ze nie znajduje odpowiedzi czytająć wcześniejsz wątki. Tak mnie ostatnio coś naszło aby kupić teren pod budowę domu ( jakieś 10 ar) i zaczęło się1. Moje miasto nie ma planu zagospodarowania przestrzennego tylko jakieś studium a i to w fazie mało konkretnej 2. Działka , którą mam na oku jest jako " rolna " 3. Dojazd do działki to nie droga gminna tylko jakaś polna Reasumująć . może ktos juz temat przerabiał ? - jak się najlepiej zabezpieczyć w umowie/ akcie notarialnym , ze jak już kupię i jak potem wystapię o warunki zabudowy i jak dostanę negatywną decyzje to będe mógł żądać zwrotu kasy lub znacznego obniżenia ceny no i bede mógł do nie dojechąc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 18.02.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 He, he!Pewnie nikt Ci nie da takiej klauzuli. Niektórzy sprrzedają działkę już z warunkami. Uzyskanie warunków to pół roku do 9 mies. Możesz np. spisać umowę przedwstępną z wysokim zadatkiem i warunkiem, że mają być warunki. Co do drogi... nie ma czegoś takiego jak droga polna. Albo właścicielem jest gmina, albo osoba prywatna (wówczas musisz się postarać o służebność do przejazdu i ciągnięcia mediów; często działka już ma taką służebność dla każdoczesnego właściciela), albo masz współwłasność. Tak, czy inaczej pogadaj o wszystkim w gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annamar 18.02.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 ten temat pewnie juz tez byl poruszany ale zapewne dobrze jeszcze raz go poruszyc bo szukanie czegos w setkach postow jest trudne ... a mianowicie na co zwrocic uwage podpisujac umowe przedwstepna, jak sie zabezpieczyc wplacajac ewent. kaucje itd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aS2 18.02.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 bardzo śmieszne skończyć tak jak mi5iak ;> Po prostu z przerazeniem zaobserwowalem u siebie syndrom 'mi5iaka' Tu za daleko, tam zly dojazd, a jeszcze dalej ferma drobiu Koniec koncow im dluzej szukam dzialki, tym bardziej dopuszczam mozliwosc zamieszkania w okolicach Trzebnicy. Ksiegnice wygladaja interesujaco. Dzis do FATu jechalem 'ekonomicznie' 40 minut, wyszlo 30km i doszedlem do wniosku, ze nie jest tak zle, a miesiac temu bym sie w glowe popukal, ze to kawal straszny, daleko i dlugo. Ciezko bedzie, zwlaszcza ze teraz mieszkam 15 minut rowerem od roboty i 20 minut piechota od Rynku. oby się odgryźć napiszę, że przez najbliższe 10lat S5 nie ma szans powstać. Więc nie ma co liczyć na dobry dojazd narazie. Ale jak powstanie, to super lokalizacją będzie Wilczyn Leśny. To prawda, ale nawet teraz 5-tka w porownaniu z innymi drogami nie wypada najgorzej, a perspektywa poteznej trasy za jakis czas nastawia mnie do tej czesci 'okolic Wroclawia' optymistycznie Co do 30km szybciej niż wiejską 20km to racja, choć nie dla wszystkich. Są tacy, którzy pokonują szybciej 20km wiejską, ale zwykle to jest do czasu. Zresztą dużo krzyży na drogach stoi więc widać ilu ich było ehhh :/ Ale fakt, że z Oleśniczki ciężko i długo się jedzie. 20min do Korony. Liczac koszta paliwa (gaz, hamulec, gaz, hamulec, krowa, gaz, hamulec, kury), koszta zwiazane z eksploatacja samochodu (dziura, dziura, dziura, gdzie moje kolo?) i dojazd w zimie (cholera, gdzie ta saperka?!) ... zdecydowanie wole 30km bez atrakcji no a jeśli chodzi o moją działkę, to nie wiem czy kiedykolwiek będzie. nie jestem do końca zdecydowany. to znaczy byłem, ale przestałem być hehe brak czasu na budowę, chęć mieszkania jednak w mieście itp. wariantów jest kilka. łącznie z domkiem weekendowym. Sam nie wiem... zobaczymy na co sie zdecydujemy. Ja mam ten problem, ze najnormalniej w swiecie nie stac mnie na mieszkanie. Minimum to 80m^2, a to przy obecnych cenach jest kosztem olbrzymim. Zreszta... na starosc i tak sie bede chcial wyniesc z miasta, wiec moze od razu to zrobic? Jestem na etapie planowania rodziny i takich tam, biore pod uwage rzeczy w rodzaju kino, szkola, knajpa, przedszkole, szpital, straz pozarna, policja, pogotowie... okolice Obornik Slaskich, Trzebnicy, Olesnicy mimo iz dalej od Wroclawia, to jednak jakos tak bardziej cywilizowanie. A jeszcze gdyby uruchomili kolejke do Trzebnicy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagussia 19.02.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 po ile za m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aS2 19.02.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 po ile za m2? ~50zł/m^2 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 19.02.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 40min to ja do FATu z Psiego Pola jadę ... Kiedyś jeździłem 25min i pamiętaj, że jak cokolwiek zacznie nagle przeszkadzać na tej drodze to będzie się jeździło 80min. Ale generalnie gdyby w Trzebnicy była jakaś dobra komunikacja z centrum i wioskami przyległymi tereny szybko by się rozbudowały... nie mówiąc o połączeniu kolejowym do Wrocławia. Wiesz... mnie na 80m2 na mieszkanie tez nie stac. Dlatego tez chcialbym miec dom... ale aby cie troche ostudzic powiem, ze raczej w tym sezonie budowlanym nie wybudujesz domu, a za rok przy tym wzroscie cen materialow, moze nie okazac sie to takie tanie. Pamietaj, ze bum budowlany sprawil, ze brakuje materialow i podnosza caly czas ich ceny. Jestem na etapie planowania rodziny i takich tam, biore pod uwage rzeczy w rodzaju kino, szkola, knajpa, przedszkole, szpital, straz pozarna, policja, pogotowie... okolice Obornik Slaskich, Trzebnicy, Olesnicy mimo iz dalej od Wroclawia, to jednak jakos tak bardziej cywilizowanie. A jeszcze gdyby uruchomili kolejke do Trzebnicy.... Jestem na etapie planowania rodziny i takich tam, biore pod uwage rzeczy w rodzaju kino, szkola, knajpa, przedszkole, szpital, straz pozarna, policja, pogotowie... okolice Obornik Slaskich, Trzebnicy, Olesnicy mimo iz dalej od Wroclawia, to jednak jakos tak bardziej cywilizowanie. A jeszcze gdyby uruchomili kolejke do Trzebnicy.... No właśnie... Ja już mam rodzinę i znam te bóle. Problem tylko czy najpierw drugie, czy dom, a może i to i to. Kino??? I tak jadę autem do multikina więc mogę czasami do Wrocka poskoczyć. Knajpa??? Tu gorzej... pozostaje grill na działeczce, lub knajpa w Trzebnicy. No chyba, że spotkanie z kimś z Wrocka i to wieczorem, to trzeba sobie załatwiać gdzieś nocleg Przedszkole... Dziecka i tak samego do przedszkola się nie puści, więc może być koło pracy Szpital... oby nie był potrzebny. W Trzebicy jest... to bliżej czasami niż przejechanie karetki po Wrocławskich korkach. Straż pożarna, Policja... jw. Kolejka??? NIedawno trzebnica wystąpiła o ekspertyzę linii Trzebnica Wrocław tej lecącej przez Zakrzów... Gdzieś o tym czytałem... Nie wyszło to źle... Ale jaka przyszłość??? Nie wiem... może kiedyś, ale nie sądzę aby była zbyt szybka, bo wlecze się pagórkami i wiochami. 50zł za m2... drogo! Pogadaj z ludźmi może uda się coś taniej kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagussia 19.02.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 50zł za metr w Brzeziej Łące to drogo???? !??jesli tak uważacie to poproszę o namiary - chetnie skorzystam z takiej oferty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts