Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

Recommended Posts

Sprzedali właśnie w Dobrzykowicach.

Działki po około 1000m2, wiem, że ostatnio (chodzi o ten rok) sprzedali 3 działki po 120 zł/ m2 brutto, czyli netto to wychodzi w przyblizeniu około 100 zł/m2.

No i wracamy własnie z Dobrzykowic. Wiadomość dla wszystkich, ktorzy kupili tam ziemię: Nogi mieliśmy suche :lol:

Już chyba wiem na czym polega "zalewowość" rejonów przy Widawskiej i w czym leży przyna niechęci "miejscowych" do tych terenów.

Wzdłuż Widawskiej ciągnie się rów melioracyjny, w ogóle cały ten teren jest pokryty rowami melioracyjnymi i wiadomo, że nie jest to przyjemne.

Nie jestem specjalistką, ale chyba do czasu powstania tam osiedla, powinni je chyba zakopać, ale na pewno warto się po prostu dowiedzieć w gminie. Widziałam tam nawet jedną posesję, która była tym rowem otoczona jak fosą.

No dziecka to bym tam na pewno nie puściła.

Jeżeli mi się uda to wkleję tu parę zdjęć z okolic ul. Widawskiej

widok rowu po prawej stronie ulicy

http://images20.fotosik.pl/185/1e5483797a36b7e2.jpg

rów wzdłuż ulicy

http://images22.fotosik.pl/78/102b8c7561668735.jpg

a tu już rów biegnący prostopadle do ulicy

http://images20.fotosik.pl/185/22a911bad8336802.jpg

mam jeszcze zdjęcie rozpoczętej budowy (dół pod fundameny) pełnej wody, ale może to deszczówka i nie chcę, że by mi zarzucono nieobiektywność :D więc nie zamieszczę fotki, ale za to daję ładny widok, który rozciąga się patrząc z ulicy Widawskiej

http://images20.fotosik.pl/185/ad023902cdca36a8.jpg

a tu już widok z naszego "pola" w oddali widać domki Archicomu, jak to mówi mój mąż: "tu na razie jest ściernisko..."

http://images20.fotosik.pl/185/2ecc37c6fb8aa40b.jpg

i z drugiej strony

http://images21.fotosik.pl/130/bebf9a4c5447144c.jpg

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobrze, że są rowy melioracyjne. Prawdopodobnie działki /pola/ mają podziemną sieć drenarską i woda spływa do rowów. Ogólne w północnej stronie Wrocławia jest wysko woda gruntowa. Przejeżdzając ul.Mydlaną to na polu z obu stron aż świeci się lustro wody. Niby zimy nie było ale pola są nadal mokre.

Nie wiem jak jest w innych stronach.

magdamile bardzo fajny pomysł z tym wklejeniem zdjęć. Na dobrą sprawę mogłabym przeszukać dysk i zobaczyć, czy nie wyrzuciałam wszystkich tych okolic, które odwiedziliśmy :roll: Jakiś pogląd na ich podstawie można by sobie wyrobić.

Jakiś czas temu widzieliśmy ogłoszenie z Nadolic Wielkich. Ładna działka, pod lasem, w sąsiedztwie dwa wybudowane domy, cena również ciekawa 25zł/mkw, duża, ale teren pot-wor-nie podmokły. Jeden domek to stał jak na wyspie.. Choć po tej konkretnej działce przeszłam suchą nogą, ale jednak ten nadmiar wody wokół przerażał :( A było tam tak pięknie.

magdamile bardzo fajny pomysł z tym wklejeniem zdjęć. Na dobrą sprawę mogłabym przeszukać dysk i zobaczyć, czy nie wyrzuciałam wszystkich tych okolic, które odwiedziliśmy :roll: Jakiś pogląd na ich podstawie można by sobie wyrobić.

Rzeczywiście jeżeli to forum i ten akurat wątek ma być swego rodzaju pomocą w poszukiwaniach tego wymarzonego miejsca - to umieszczanie zdjęć z okolic Wrocławia, które juz pewnie wielu z nas odwiedziło, byłoby może inspiracją chociażby dla tych, którzy nie mają aż tak dużo czasu, na zwiedzanie okolic.

Ale może umieszczać fotki w galeriach na stronie Grunty stworzonej przez mi5iak, które dokładnie opisują najbliższe tereny wokól Wrocławia (zeby nie przeładowywać forum)? Chętnie prześlę te i inne zdjęcia.

Mi5iak Czy podejmuje Pan wyzwanie?

Pogoda naprawdę sprzyja wycieczkom za miasto, a pewnie Ci co już kupili też mają zdjęcia różnych ciekawych miejsc.

pozdrawiam

A potem nie mają kasy na dokończenie budowy, albo żyłują się całe życie na kredyt rzędu 2000 zł miesiecznie. ...kredyt 2tys miesięcznie. Każde wakacje w domu a jak chcę ich wyrwać na weekend to nigdy nie mają kasy.

Kredyt to dzisiaj optymalna forma finansowania budowy - jest to tani pieniądz i głupio byłoby z niego nie skorzystać :wink: . Własne pieniądze wolałbym 100 razy bardziej gdzieś zainwestować i na pewno stopa zwrotu przewyższyła by 5-6%, czyli wysokość oprocentowania kredytu.

Kwestia tego czy mieć dom i nie jeździć na wakacje, czy nie mieć i jeździć - tu pewnie byłoby 5 osób i 5 różnych opinii :wink: . Najlepiej mieć i jeździć :) .

Pzdr,

TS

Rzeczywiście jeżeli to forum i ten akurat wątek ma być swego rodzaju pomocą w poszukiwaniach tego wymarzonego miejsca - to umieszczanie zdjęć z okolic Wrocławia, które juz pewnie wielu z nas odwiedziło, byłoby może inspiracją chociażby dla tych, którzy nie mają aż tak dużo czasu, na zwiedzanie okolic.

Ale może umieszczać fotki w galeriach na stronie Grunty stworzonej przez mi5iak, które dokładnie opisują najbliższe tereny wokól Wrocławia (zeby nie przeładowywać forum)? Chętnie prześlę te i inne zdjęcia.

Mi5iak Czy podejmuje Pan wyzwanie?

Pogoda naprawdę sprzyja wycieczkom za miasto, a pewnie Ci co już kupili też mają zdjęcia różnych ciekawych miejsc.

pozdrawiam

Sam mam dużo miejsc i mógłbym opisać te wszystkie miejscowości, ale jakoś brakuje czasu i motywacji... Ale może jeszcze do tego sięgnę... :)

Budujemy więc z moją połówką w tym grajdołku:

http://img64.imageshack.us/img64/2002/dziuracc2.jpg

Może macie jakieś sugestie odnośnie mojego jeziora... :roll: :lol: :o

Ale co Ci się nie podoba w tej dziłeczce? :D Jest śliczna już na samym wstępie. A po zagospodarowaniu będzie cudna!

To "jeziorko" ma dopływ wody, czy stoi samo z siebie?

Woda nie ma ujścia - po prostu sobie wysycha. Spływa do grajdołka sama - z drogi i od sasiadów - po prostu z okolicy. Troszkę jestem przerażona kosztem doprowadzenia tego do stanu używalności (drenaż, podniesienie gruntu do poziomu drogi i wycinka kilku wielkich i tych małych drzewek), ale już się zakochałam w miejscowości - to Strzeszów. Widoki boskie!

Mi5iek, myslisz że wystarczy zasypać?

Dziękuję za słowa otuchy

:lol: :roll:

Ja bym się nad wycinaniem drzew poważnie zastanowiła. Wycina się szybko, a rośnie powoli... Przynajmniej na tym zdjęciu wygląda urokliwie :)

Też tak myslałam, ale to wierzby i za chwilę będą wielkie i nieładne. Po lewej są juz takie stare i trzeba uważać, żeby nie zostac trafionym spadającą gałęzią. :o

Co do powodzi - dzisiaj jest tu jutro jest tam , zalezy gdzie padalo skad wylalo. Dzis wschod jutro polnoc ,dzis Mazowsze jutro Bieszczady. Jezeli nie nastepuje powodz co rok lub co kilka lat i teren nie jest podmokly to jest do zamieszkania. Prosze mi znalesc miejsce na Dolnym Slasku ktore nie bylo by zagrozone powodzia. Najlepiej wybudowac sie w Tatrach (uwaga na lawiny). Gdy teren jest w miare suchy i najlepiej gdy jest na pagorku to jest dobrze. Moj kuzyn kupil taka dzialke w "OZOROWICACH " przy glownej drodze -anfaltowej (1600m2) prad, woda itd, to jest to na co poloje....

No chodzi o podwyższenie trochę terenu. Najlepiej to zaprosić geologa, aby sprawdził wysokośc wód gruntowych. Jeśli są nisko to znaczy, że faktycznie jest gdzieś warstwa nieprzepuszczalna i woda nie ma ujścia. Wystarczy wówczas ją odprowadzić. Jeśli zaś są wysoko wody gruntowe, to można podwyższać teren, odpowiednio izolować fundamenty lub palować fundamenty. Czasami warto wydać 500zł zna Geologa i zaoszczędzić na fundamentach albo na konsekwencjach. Jeśli w Dubaju usypują sztuczne wyspy, to problemy z wodą można na 100% pokonać. Powodzenia

No chodzi o podwyższenie trochę terenu. Najlepiej to zaprosić geologa, aby sprawdził wysokośc wód gruntowych. Jeśli są nisko to znaczy, że faktycznie jest gdzieś warstwa nieprzepuszczalna i woda nie ma ujścia. Wystarczy wówczas ją odprowadzić. Jeśli zaś są wysoko wody gruntowe, to można podwyższać teren, odpowiednio izolować fundamenty lub palować fundamenty. Czasami warto wydać 500zł zna Geologa i zaoszczędzić na fundamentach albo na konsekwencjach. Jeśli w Dubaju usypują sztuczne wyspy, to problemy z wodą można na 100% pokonać. Powodzenia

Mam pytanie, czy ktos z was (lub ktos znajomy)przeksztalcal rolna ziemie kategori 3 - ciej na budowlana lub siedliskowa. Czy to jest mozliwe i jakie sa koszta. Kto musi zaakceptowac Gmina , Powiat czy Ministerstwo.A moze lepiej kupic i czekac az przepisy sie zmienia i nie bedzie tak duzo biurokracji i takich kosztow.Na razie chcialbym sie dowiedziec cos wiecej na temat przeksztalcenia ,a moze da sie to jakos skrucic lub ominac???? .