Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

Recommended Posts

Znalazłem jakiś czas temu Wasz wątek i choć mam już działkę kupioną w kwietniu 2006, przyglądam się dyskusji z ciekawością.

Chciałem zwrócić Waszą uwagę że wielki boom na mieszkania nie będzie trwał wiecznie i można się spodziewać że za jakiś czas nastąpi załamanie na tym rynku. Zapewne skończy się kiedyś zainteresowanie mieszkaniami po 8 tysięcy, a pojawią się mieszkania na rynku wtórnym wysprzedawane przez deweloperów lub banki.

Podobna sytuacja jest teraz w niemczech, jest tam dużo wolnych mieszkań których nikt nie chce wynająć ani kupić, spowodowało to na tamtym rynku spadek wartości mieszkań o połowę. Więc wydaje mi się ryzykowne oprzeć budowę domu tylko na czynszu uzyskanym z wynajmu mieszkania, za kilka lat ceny wynajmu ( w związku z dużą ilością budowanych mieszkań) mogą się zmienić.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli przeciętny Kowalski z przeciętnym mieszkaniem i przeciętnym kredytem na tym mieszkaniu musi wydać w optymistycznej wersji 1500zł miesięcznie na kredyt przez 30 lat chcąc wybudować się na działce za 150zł za m2

Jeszcze jedno: przypominam że są w Europie takie miejsca, gdzie ludzie zarabiają świetnie w porónaniu z nami, a tam i tak kredyt na 30 lat to minimum, a 40 lat nikogo nie dziwi... Po prostu nieruchomości są z różnych przyczyn horrendalnie drogie i nie tanieją, ani nawet nikt nie spodziewa się spadku cen. U nas może być dokładnie tak samo :(

Więc wydaje mi się ryzykowne oprzeć budowę domu tylko na czynszu uzyskanym z wynajmu mieszkania, za kilka lat ceny wynajmu ( w związku z dużą ilością budowanych mieszkań) mogą się zmienić.

Ależ ja nie napisałem żeby oprzeć TYLKO na wynajmie :wink: . Chodzi mi tylko o to, że jeśli ktoś sobie może na to pozwolić, to warto zatrzymać mieszkanie i je wynająć, tym bardziej że popyt na mieszkania w nowym budownictwie i blisko centrum zawsze we Wrocławiu będzie. Ja chcę tak zrobić i zostawić sobie obecne mieszkanie (może będzie dla dzieci kiedyś :wink:), a w razie czego zawsze można sprzedać (oby :lol: ).

do barbarelki:

Faktycznie nikt nie wie ile jest aktualnie i ile będzie. Bardziej mi chodzi o to, że ludzie nie potrafią szukać (albo raczej nie mają czasu pojechać i popytać) kilkw weekendów pod rząd i przepłacają. To, że ktoś płaci 120zł za m2 w Chrząstawie to przepłacanie, bo jak się poszuka to za 80zł za m2 się kupi. Na pewno się na gruncie nie straci, ale czy za rok tam gdzie jest 100zł za m2 będzie 200zł za m2... wątpię. Tym bardziej że:

Szybszy i tańszy podział gruntów to spadek ich cen (http://biznes.onet.pl/5,1404116,prasa.html)

do TS147:

aby w zaproponowanym wariancie nie wynajmować mieszkanie trzeba wziąć te 300tys dodatkowo na kredyt. Nie każdy ma taką zdolność, choć można kombinować wliczając do zdolności opłaty z wynajmu... ale to jest dość ciężki i ryzykowne w okresach gdy nie ma chętnych na wynajem.

do secam:

Ludzie tak nie chcą przepłacić, że mają tendencje do paniki. Nie ma ogłoszeń w autogiełdzie, pojawi się jedno za 150zł to już kupują... a obok sąsiad sprzedaje po 100zł i wystarczy tylko popytać. Nie ogłasza się, bo i tak ludzie co 2 miesiące sami do niego przychodzą. Takich sytuacji miałem już multum.

do pomaranczowego misia:

To co piszesz wynika ze srednich cen na rynku z roznych publikacji. Poza tym to sa kraje typu szwajcaria, gdzie ciezko jest o grunt pod budownictwo. W krajach takich jak Polska dlugo takiego problemu nie bedzie. Pol ponizej III-klasy i nieuzytkow pod miastami jest nadal multum. Dlugo nie dojdziemy do tej sytuacji jaka jest w Szwajcarii. Znacznie blizszy jest nam model niemiecki.

Niech Państwo wprowadzi opłatę za niezabudowaną działkę w miejscu gdzie jest PZP pod budownictwo jednoroadzinne z każdym rokiem coraz większą i szybko ceny spadną. I to wydaje się logiczne, bo po to się wprowadza PZP, aby stymulować rozwój, a nie, aby kilku cwaniaków kupiło sobie działeczkę jako lokatę kapitału i trzymało ją aż wzrosną ceny, a miejscowość w tym czasie się nie rozwija.

do secam:

Ludzie tak nie chcą przepłacić, że mają tendencje do paniki. Nie ma ogłoszeń w autogiełdzie, pojawi się jedno za 150zł to już kupują... a obok sąsiad sprzedaje po 100zł i wystarczy tylko popytać. Nie ogłasza się, bo i tak ludzie co 2 miesiące sami do niego przychodzą. Takich sytuacji miałem już multum.

Całkowicie się z Tobą zgadzam.

Z moich doświadczeń w szukaniu działki, (a były to naprawdę traumatyczne przeżycia :) ) wynika że w gazetach są przede wszystkim ogłoszenia deweloperów lub ludzi zajmujących się handlem ziemią. Zwykli właściciele tacy jak rolnicy, nie ogłaszają się bo oni sprzedają powoli, jedną działkę na kilka miesięcy i do nich zawsze ktoś trafi. Najlepsza metoda szukania to ta opisywana wcześniej chodzić po wsi pytać pytać i jeszcze raz pytać..... a ogłoszenia zostawić tym co mają dużo pieniędzy ;)

Witam!

Z moich obserwacji w Niemczech na przykladzie miasta Hamm 30 km od Dortmund sytuacja na rynku mieszkaniowym wyglada nastepujaco:

mieszkania sa na stalym poziomie ale od czasu do czasu mozna kupic juz po nizszych cenach (okazje),

ziemia natomiast jest przerazliwie droga i nie w samym centrum tylko na peryferiach miasta ksztaltuje sie w granicach 250 euro za mk tj.1000 zlotych.

Z tego jasno widac,mieszkania sa produktem,ktory sie starzeje technologicznie i jego wartosc w miare wzrastania wieku ma mniejsza wartosc.

Ziemia natomiast nigdy sie nie starzeje i jej wartosc jest zawsze uzalezniona od aktualnych cen panujacych na rynkach obrotu ziemia.

I jeszcze jeden problem odnosnie wynajmu mieszkan ceny sa naprawde niskie a wynajmujacy az sie prosza, zeby od nich wynajac i jest bardzo duza podaz mieszkan, mozna przebierac i grymasic taki jest wybor.

A ja trochę zmienię temat, bo chciałam się pochwalić, że chyba mam działkę!!! Do tej pory się bardzo mało udzielałam na forum, ale dużo za to czytałam :lol: a teraz może i ja się włączę.

Na przyszły tydzień jesteśmy umówieni na "dogadanie szczegółów", ale wstępne ustalenia już zapadły. Kurcze, trzeba być naprawdę wytrwałym, ale się opłaca. Ja znalazłam za 50 zł, działka 12 arów. Trzymajcie za mnie kciuki.

A ja trochę zmienię temat, bo chciałam się pochwalić, że chyba mam działkę!!! Do tej pory się bardzo mało udzielałam na forum, ale dużo za to czytałam a teraz może i ja się włączę.

Na przyszły tydzień jesteśmy umówieni na "dogadanie szczegółów", ale wstępne ustalenia już zapadły. Kurcze, trzeba być naprawdę wytrwałym, ale się opłaca. Ja znalazłam za 50 zł, działka 12 arów. Trzymajcie za mnie kciuki.

No to super, a w jakiej to odległości od Wrocławia?

dokładnie... brzmi zbyt atrakcyjnie i takich prawie dogadanych sytuacji już miałem 3 :)

sprawdź wszystko dokładnie:

- hipotekę, plany zagospodarowania, czy przez działke nie będzie przebiegało coś, popytaj sąsiadów itp...

raz trafilem na goscia, ktory siedzial w wiezieniu, innym razem dowiedzialem sie, ze gosc wzial zaliczke i wyjechal gdzies za granice... podobno potrzebowal kasy na wyjazd

Może szukającym działek przyda się informacja, że w lipcu tego roku mija 5 lat od uchwalenia planu zagospodarowania terenu w Biestrzykowie (pewnie w całej Gminie Święta Katarzyna też) i ludzie zaczną sprzedawać więcej działek.

Od działek sprzedanych przed tym terminem trzeba było płacić jakąś opłatę do gminy i dlatego wiele osób wstrzymywało się ze sprzedażą.

Zgadzam się ze stwierdzeniem , że trudno kupić działkę z ogłoszenia za rozsądną cenę a i często mają one jakieś wady ( warto popytac ludzi , którzy mieszkają na tym terenie - mnie to uratowało przed zakupem działłki z zasypanym rowem odwadniajacym )

Szukam działki mniej więcej od pół roku ( rozpytuję ludzi ) - było parę osób , które były zainteresowane sprzedażą ale po bliższej rozmowie okazuje się , ze działki bardzo często nie mają uregulowanego statusu prawnego tj. często sa to wspołwłasności rodzeństwa etc...

W mojej opinii aktualnie nie jest dobry czas na zakup , jest zbyt duży szum medialny wokół tego tematu, ludzie sami się nakręcają , sprzedawcy żądają czasami smiesznych kwot za działki właściwie rolne bo się naczytali jak to ziemia drożeje etc... - moze mają rację ??!.

Mój dochód netto ( rodzina ) to około 8 tys. /miesiąc i uważam , ze nie stac mnie na działkę powyżej 100pln /m2 w promieniu do 25km od Wrocławia

( aktualnie mieszkam w bloku)

I tak sobie postanowiłem, ze drożej nie kupię :))). Wole pieniądze zainwestować w jakiś fundusz inwestycyjny , zabezpieczyć dzieciom kasę na dobrą szkołę , sobie od czasu do czasu jakieś fajne wakacje etc...

Uważam , ze Polska jest zbyt ryzykownym krajem aby w miarę bezpiecznie pokusic się na kredyt powiedzmy ratą 2 000 pln/ miesiąć na 30 lat

Teraz mamy hossę za niedługo to się skończy , człowiek się starzeje ( trzeba mieć kasę na doktorów ), jestem bardzo ciekaw jak to się wszystko zakończy.

Wiem jedno , na zachodzie ludzie , którzy posiadają domy to ludzie zamożni, których też stac na ich utrzymania nie rezygnując jednoczesnie ze wszystkiego

A tak swoją droga ciekawe czy ktos wyliczył ile trzeba u nas zarabiać aby formalnie było stać na średniej wielkości dom ?

Przepraszam za nieco przydługi tekst ale jakos tak mnie coś naszło :))))))

Co do tego zachodu to sie mylisz,poprosru wybierasz cz bedziesz wynajmowal i napychal komus kase do kieszeni lub bedziesz splacal swoje , bo ceny sa podobne. To samo jest wszedzie - W jednym kraju oplaty za dom sa wysze a jedzedie tansze a w drugim na odwrot - tak ze sie pokrywa.I nie mysl ze tam jest lepiej gdzie - ciebie nie ma....A cena ziemi idzie w gore i to jest inwestycja..

W mojej opinii aktualnie nie jest dobry czas na zakup , jest zbyt duży szum medialny wokół tego tematu, ludzie sami się nakręcają , sprzedawcy żądają czasami smiesznych kwot za działki właściwie rolne bo się naczytali jak to ziemia drożeje etc... - moze mają rację ??!.

Święte słowa dobry człowieku. To, że traaz masz 8tys netto na rodzinę nie znaczy, że przez 30lat dasz radę z kredytem 2tys zł (rata). Niech stpy pójdą trochę w górę i jedno z was przez pół roku nie będzie miało pracy. Kurs walut w górę i mamy rata 3tys dochód na rodzinę 4tys. Mieszkanie w bloku we wrocławiu ma swoje zalety.

Najśmieszniejsze, że całe życie mieszkałem w domu i przeprowadziłem się do bloku i ... ???

- komunikacja pod nosem (2min do przystanku) zamiast 10-15min

- pełno sklepów pod nosem (w bloku na dole) zamiast 10-15min

- internet z komnetu, upc, dialogu lub tpsa zamiast lichej neostrady ktora przez kilka lat nie mozna bylo u mnie zalozyc.

- kablowka o ktorej moglem tylko pomazyc. Platformy cyfrowe sa drozsze i nie maja tylu fajnych kanalow co kablowka

- szkola na osiedlu, wiele znojomych

- i jak Polska strzela gola to wychodzac na balkon nie widze lusego dziatka popijajacego seteczke tylko cale bloki hucza

slowem. dzialka tak - ale nie za wszelka cene... coraz bardziej jestem pewien, ze ceny jeszcze spadna dzialek... rynek jest sztucznie nadmuchany - polska to nie szwajcaria!

Witam Wszystkich.

Śledzę tą dyskusję od pewnego czasu i odnosze wrażenie, że nie bierzecie pod uwagę jednej kwesti. Nasze społeczeństwo generalnie się bogaci i dobra materialne typu domy i mieszkanią są coraz łatwiej dostępne.

Jeżeli dołożymy do tego:

1. łatwość uzyskania kredytu

2. coraz niższe jego koszty

3. perspektywa wejścia do uni monetarnej ( co wpłynie na kolejne obniżenie kosztów )

4. zwrost zarobków

5. chęć jak naszybszego usamodzielnienia się młodych małżeństw

uzyskamy siłe popytu na rynku nieruchomości jaką mamy w chwlii obecnej. Polska po prostu nadrabia stracony czas.

Wprowadzenie na rynek wrocławski 200 nowych mieszkań nic tu nie zmieni. Nie jestem pewnień czy 2000 coś by zmieniło.

Ceny rosną i będą rosły a najgorsze jest to, że średnie koszty domów plus działek są w chwili obecnej nienaturalnie niskie i wszystkie firmy analityczne jednoznacznie mówią, że boom na domki jednorodznne dopiero przed nami.

Najwięksi developerzy przewidują wychamowanie cen mieszkań i przenoszą całość swoich inwestycjcji w projekty osiedli domków jednorodzinnych w tzw. przedmieściach. Ich plany zakładają budowę np. 200 domków w jednm osiedlu. A to wymaga odpowiedniej powierzchni....

pozdr.

Adam

slowem. dzialka tak - ale nie za wszelka cene... coraz bardziej jestem pewien, ze ceny jeszcze spadna dzialek... rynek jest sztucznie nadmuchany - polska to nie szwajcaria!

Podstawą Twojej analizy jest to, że sam chcesz żeby ceny działek spadły.

Taka analiza zawsze będzie obarczona błędem.

Weź się w końcu w garść i kup działkę. Bądź mężczyzną i przestan się bawić w analizy, których życie w żaden sposób nie potwierdza.

Popełniłes błąd nie kupujac działki rok, pół roku temu i teraz szukasz sposobu na pogodzenie się z tym błędem. Przy okazji wciskasz ludziom analizy, które powstały w świecie fantazji i dobrych życzeń.

Wybacz jesli wydaje Ci się niegrzeczny, ale chyba najwyzsza pora pogodzić się z rzeczywistością, co?