TS147 26.04.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 najmniejsza działka to 2000 m2 a największa prawie 10000 m2 - rezydencje w lesie pozdrawiam No i wszystko jasne - super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexturka 26.04.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Wyraznie tutaj pisze, ze chodzi o budowe malego miasteczka na 170 hektarowej dzialce.Malin (LC Corp - 170 hektarów - pewnie kilka tysiecy różnych mieszkań i domków jednorodzinnych). LC Corp należące do Leszka Czarneckiego zakupiło właśnie 170 hektarową działkę pod Wrocławiem, w Malinie (gmina Wisznia Mała). Zbuduje na tej działce małe miasteczko dla kilku tysięcy mieszkańców). Info: FAKTY TVP3 Wrocław --------------------------------------------------------------------------------alsen strasse 67 - Wczoraj 18:13 --------------------------------------------------------------------------------Wiadomość z ostatniej chwili. W Faktach podali, że LC Corp wybuduje na północ od Wrocławia (Malin), osiedle na parę tys. mieszkań. --------------------------------------------------------------------------------Darek - Wczoraj 18:27 --------------------------------------------------------------------------------Wkrótce będziemy mieli naprawdę prawdziwą aglomerację wrocławską. W najbliższych kilku-kilkunastu latach wokół Wrocławia powstanie wiele wielkich osiedli mieszkaniowych - praktycznie małych miasteczek. Rozbudowie ulegną też niektóre podwrocławskie wioski i miasteczka. Przykładowo: Siechnice (kilka projektów, w sumie około 2000-2500 mieszkań w ciągu 5 najbliższych lat) Radwanice (kilka projektów, w sumie około 1000 mieszkań w ciągu 4-6 lat) dwie inwestycje w gminie Kąty Wrocławskiej (jedna to praktycznie nowe miasteczko, w którym wg różnych szacunków powstanie od 4000 do 5000 mieszkań, druga to jedna z wiosek pod Kątami, ilość mieszkań to około 1500). Malin (LC Corp - 170 hektarów - pewnie kilka tysiecy różnych mieszkań i domków jednorodzinnych) gmina Kamieniec Wrocławski - kilka projektów, w sumie szacuje sie, że w najbliższych 5 latach powstanie tam około 3500 nowych mieszkań (domki jednorodzinne) Mirków/Długołęka/Kiełczów - w sumie planuje się w tej chwili i w najblizszych 4-5 latach około 14 nowych inwestycji, które powinny dać blisko 5000 mieszkań i domków jednorodzinnych grunty kupione przez Impel w okolicach autostrady A4 - projekt szacowany na około 1000 mieszkań (głównie domki jednorodzinne) gmina Żórawina - głównie Komorowice (Osada Gencz) i kilka innych, planowanych inwestycji w okolicach - w sumie szacuje sie, ż epowstanie tam w najblizszych kilku laatch od 5000 do 7000 mieszkań (głównie domki jednorodzinne) Smolec (kilka projektów, w sumie ponad 2500 mieszkań w budowie i w planach) gmina Miękinia - trzy projekty, które do 2010/11 roku powinny dać do 2000 mieszkań (domki jednorodzinne) gmina Kobierzyce - tu szacuje sie, że w ciągu najbliższych kilku lat powstanie nawet do 10 000 nowych mieszkań. Być moze dojdzie też do realizacji wielkiego osiedla na 2000 mieszkań, które miałoby być zlokalizowane pomiędzy Bielanami Wrocławskimi a Kobierzycami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexturka 26.04.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Tylko mnie jedno zastanawia, kto to bedzie wszystko potem kupowal, az taki popyt we Wroclawiu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JulianKowal 27.04.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Czy ktos zna obecne ceny w Szewcach i Ozorowicach, po ogloszeniu o MS we Wroclawiu i o budowie drogi " S - 5 " ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 27.04.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 gmina Kamieniec Wrocławski Gmina Kamieniec... no proszę proszę - pierwsze słysze. Podaj linka do tej strony - ciekawy jestem kto takie informacje sprawdzone rozsiewa. Nie napisali o gałowie i wilkszynie w których podobno też powstaną osiedla. Dla mnie to nic innego jak taki Archikom w Dobrzykowicach. Wygląda to kiepsko, ceny koszmarne. Jak ktoś chce ładować w dom na przedmieściach 800tys na to super. Nie sądzę, aby tylku super sytuowanych było aby to wszystko zasiedlić. Poszli za modą i tyle. Pewnie będzie to stało przez długi czas. Nie napiszę, że ceny spadną, bo Emipre State Building stał pusty wiele lat a ceny nie spadały. Ale jakoś nie wierzę w ten hurra optymizm. Dom w cenie mieszkania, 20tys domów pod Wrocławiem - każdy za 600-800tys, nowe drogi itp. Nakręcają media rynek i tyle. Powstaną tylko drogi szkieletu i to i tak nie wiadomo, czy uda im się przeforsować. Droga dojazdowa z Kryniczna do Malina pewnie jeszcze przez parę ładnych lat będzie na szerokość jednego samochodu a uliczki między osiedlami będą po skanalizowaniu utwardzane, więc mieszkańcy będa paplali się w błocie i stali w korkach na wjazd do Wrocławia. Mam znajomego w jednej z gmin i powiada, że praktyka jest taka: Nie będzie nowej drogi dopóki nie będzie wszystkich mediów. Jak będą media, to muszą powstać PZP. Najpierw musi być studium. Studium 2 lata, plan 2 lata, kanalizacja jeszcze ze 2 lata, potem trzeba wpisać drogę w wieloletni plan inwestycyjny i znów musi swoje odczekać, potem pierwszeństwo mają drogi zbiorcze ... Jeśli ktoś mi nie wierzy niech pojedzie na ulice Grochowiaka lub Gąsiorowskiego we Wrocławiu. Piękne osiedle domków wiele lat temu powstało i ludzie już z 15 lat jeżdżą po dziorach i błocie. Jakoś mi się nie chce wierzyć, że w 5 lat zrobimy ze ścierniska San Francisco, no ale może jestem urodzonym sceptykiem. Chciałbym się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexturka 28.04.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 http://forum.investmap.pl/printview.php?t=60&start=1175&sid=80a957d0becada17424f0c797086e00f Najgorsze lokalizacje na takie osiedla to Radwanice i Kamieniec Wroclawski, pamietam jeszcze z 1997 jak ludzie wtedy rozpaczali po powodzi, jakie tam spustoszenia powstaly i teraz budowac tam na masowa skale osiedla??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DASARIA286 28.04.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Alexturka- coś chyba Ci się pomieszało, przecież w Kamnieńcu Wrocławskim nie było powodzi!!!!! Rozbawiają mnie takie teksty, przeciez tam nie było zalanych domów, co za bzdury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexturka 28.04.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 No moze mi sie pomieszalo z tym Kamiencem Wroclawskim ze byl zalany, ale patrzac na mape to ma bardzo duze szanse w przyszlosci byc zalanym, jest polozony bardzo blisko zaledwie 0,5 km od Odry, ja osobiscie nigdy w zyciu byl tam nie chciala mieszkac nawet za darmo.Nawet firmy nieruchomosci maja taka klasyfikacje, jesli chodzi o strony Wroclawia, gdzie warto szukac dzialek i wlasnie strona wschodnia jest w ich oczach jedna z najgorszych lokalizacji ze wzgledu na podmokle tereny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexturka 28.04.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 I jeszcze jeden aspekt za nie na dzialki znajdujace sie na wschodnich obrzezach Wroclawia jest to, ze najczesciej mamy wiatry wiejace z zachodu i mieszkancy wschodnich obrzezy odczuwaja zanieczyszczenie calego Wroclawia na swoich terenach i jest tych zanieczyszczen niestety sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viamedia 29.04.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 I jeszcze jeden aspekt za nie na dzialki znajdujace sie na wschodnich obrzezach Wroclawia jest to, ze najczesciej mamy wiatry wiejace z zachodu i mieszkancy wschodnich obrzezy odczuwaja zanieczyszczenie calego Wroclawia na swoich terenach i jest tych zanieczyszczen niestety sporo. Ponieważ mam działkę na wschód od Wrocławia interesował mnie temat zanieczyszczeń tych rejonów. Rzeczywiście wschodnie tereny są bardziej narażone na zanieczyszczenia powietrza ze względu na średni układ wiatrów (zach-wsch). Oglądałem opracowania dotyczące tego tematu i wygląda to mniej więcej tak: Nie ma już wielkiego przemysłu i generalnie zanieczyszczenie zmniejszyło się. Największe źródło zanieczyszczeń to indywidualne ogrzewanie czyli osiedla domków przypadające na okres grzewczy. Czynnik motoryzacyjny to głównie wielkie aglomeracje czyli centrum miasta. Myślę, że jeżeli mieszkasz an osiedlu domków ogrzewanych indywidualnie lub po prostu na wsi to większy wpływ na Twoje zdrowie ma fakt czy mieszkasz we wschodniej części tego osiedla czy zachodniej. Ja się nie martwię i tak lepiej będzie jeżeli wyniosę się z miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAViD_BRZ 30.04.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Atrakcyjna działka o pow 1100 m2 w Brzeziej łące ( 7 km na wschód od wrocławia - okolice kiełczowa) W pobliżu media (woda,prad tel. ) Atrakcyjna miejscowoś - szkoła , przychodnia, apteka, kościół ,sklepy i inne punkty usługowe, Poblize nowego osiedla domków jednorodzinnych. cena 180zł/m2 - do uzgodnienia kontakt na forum lub tel. 0516814821 wieczorem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viamedia 30.04.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Atrakcyjna działka o pow 1100 m2 w Brzeziej łące ( 7 km na wschód od wrocławia - okolice kiełczowa) W pobliżu media (woda,prad tel. ) Atrakcyjna miejscowoś - szkoła , przychodnia, apteka, kościół ,sklepy i inne punkty usługowe, Poblize nowego osiedla domków jednorodzinnych. cena 180zł/m2 - do uzgodnienia kontakt na forum lub tel. 0516814821 wieczorem, Ładne ceny, a jeszcze rok temu było 1/3 tej kwoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 01.05.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Do Alexturki: Też tak wybrzydzałem rok temu ... Jeśli chodzi o gminę czernica to tam brzeg odry jest kilka metrów wyższy niż po drugiej stronie i woda naturalnie zawsze pójdzie na drugą stronę, chyba, że wały wysadzą. Ale nie ma co wybrzydzać aktualnie, bo jak się jeszcze poczeka to w Brzeziej Łące będzie 400zł. Dla biorących na kredyt ostatnio rzeczoznawca robił wycenę znajomemu działki w Brzeziej i wycenił na 100zł za m2. Pozostałe 20zł za m2 musiał dopłacić z własnej kieszeni. Kurcze, a rok temu były po 50zł :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawol2 04.05.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Witam . mam pytanie , czy ktoś ma rozeznanie ile treraz mogą kosztować działki nieuzbrojone w Chwałowicach ? (1500-2000m,kw) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimki 04.05.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 a ja mam pytanie odnośnie planu zagospodarowania w Chrząstawie. Czy plan jest już zatwierdzony, czy nadal trzeba na coś czekać? Coś slyszalem, ze plan zagospodarowania jest zatwierdzony, ale dzialki jeszcze nie zostaly przekształcone z rolnych na budowlane. ma to byc zrobione za 2-3 miesiace i ludzie nie chca sprzedawac zanim to "cos" nie nastapi. Nie wiecie o co moze chodzic? Co tam sie ma wydarzyc w ciagu tych 2-3 miesiecy?No bo jezeli dzialka jest rolna, a w zatwierdzonym planie jest juz budowlana, to chyba sama taka zamiana nie trwa 3 miesiecy, ale kilka dni - a moze sie myle? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 04.05.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Najlepiej zadzwoń albo podjedź do gminy Czernica i tam zapytaj. Oni Ci podadzą najdokładniejsze informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ricewind 04.05.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Witam! Ciekawy temat - czytam już trzecią godzinę i powoli "wysiadam" Widzę, że czas leci, a problem od lat ten sam... Ja, wraz z moją połówką, szukaliśmy działki prawie rok. Zawsze coś było nie tak: wymiary działki (za wąska, niekształtna itd.itp.), brak mediów, media za daleko,daleko od szosy, zadupie typowe, brak jakiejkolwiek komunikacji, po bułki rano tylko autem, komary, rzeka, fatalne sąsiedztwo, fatalna cena, gbur właściciel, ... mógłbym tak jeszcze długo. Niemniej jednak opłaciło się szukać. Kupiłem działkę która, co prawda, nie jest idealna, ale nas satysfakcjonuje w 100%. Kwestia gustu. 40x40m tj. 16 arów w Kamieniu koło Długołeki po 30 zł za metr (listopad 2005 r.). Od Galerii Dominikańskiej dokładnie 17 km, ale niezły i na szczęście coraz szybszy dojazd. brak kanalizacji i gazu, jest woda, prąd po sąsiedzku. mpzp pod zabudowę jednorodzinną, warunki zabudowy ok. Dobrze, że kupiłem, bo kalkulując inwestycję wg dzisiejszych cen musiałbym mieć dochód netto ok 10 tys. zł na rodzinę [którą dopiero zakładam btw ], a to już hmmm.... wyzwanie. A co do mieszkań: Właśnie sprzedaję mieszkanie 60 mkw + garaż w centrum Wrocławia - za to można spokojnie postawić dom. I jak to nazywacie: kupiłem je spekulacyjnie w roku 2001. Teraz cena x3. Prawda jest taka, że budynek ma 7 lat i trzeba w niego wpakować 0,5 mln zł. Nie wszyscy mieszkańcy zdają sobie z tego sprawę, bo i nie wszyscy mają ochotę interesować się własnym budynkiem i troszkę koło tematu pochodzić. Niestety tak wygląda nowe budownictwo - jak najtaniej, jak najszybciej, byle zarobić. Do tego ustawa o własności lokali przepisana z prawa niemieckiego, nie przystająca do mentalności polaków. A gwarancja i rękojmia na budynek szybko mijają :-] Odradzam długofalowe wynajmowanie. To już druga taka sytuacja "przerobiona" przeze mnie. Wspólnoty (właściciele mieszkań) po "x" latach (raczej prędzej niż później) od przekazania budynku do użytkowania, będą musiały wyłożyć grube pieniądze na fuszerki i oszczędności developerskie. Obecnie wynajmuję jeszcze jedno mieszkanie w nowym budownictwie - poczekam 5 lat od aktu i sprzedaję. Wyleczyłem się z mieszkań i wynajmów, a opcja kup, zamelduj się, poczekaj rok i sprzedaj, już nie jest taka różowa, bo osiągamy granicę popytu lokalnego na mieszkania. Mieszkańców Wrocławia po prostu na nie nie stać . Obcokrajowcy nie kupują pojedynczych, używanych mieszkań, bo i nimi później nie pohandlują - więc i drobny handel tymi mieszkaniami, w najbliższej przyszłości mija się z celem . No chyba, że irlandczycy kupujący całe osiedla będą podbijać cenę, a polacy dużo więcej zarabiać. Ale duży kapitał nie kupuje na rok, dwa, czy pięć, a mnie tylko taka perspektywa handlu interesuje. "Nakrętka" w mediach jest straszna i wszyscy jej ulegamy. Budowlańcy wołają 50-100% więcej za robociznę niż rok temu. Czy ktoś z Państwa dostał 100% podwyżkę w ciągu roku? Nie? Czyli tylko budowlańcy? Rozumiem... Chyba, że się mylę Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 05.05.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 nie bardzo rozumiem twoj wywod co do mieszkancieszy cie to czy martwi ostatecznie?jak na kazdej fali wzrostu plyna zwykli ludzie ktorym zaczyna juz brakowac na bilet oraz spekulanci czy tez mali inwestorzy jak tyto normalneceny nie spadna pewnie sie zatrzymaja ewentualnie beda sie mocno rozniowac - miejsce jakosc inwestycjii nic tu ma do rzeczy nakrecanieowszem pewnie malo kto zarabia 100% wiecej ale w jakiej branzy brakuje 150tys ludzi do pracy?slowem ciezkie czasy dla inwestorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirax 05.05.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Niestety tak wygląda nowe budownictwo - jak najtaniej, jak najszybciej, byle zarobić. Do tego ustawa o własności lokali przepisana z prawa niemieckiego, nie przystająca do mentalności polaków. A gwarancja i rękojmia na budynek szybko mijają :-] Dobra uwaga - od paru miesięcy szukam kogoś do remontu mieszkania. Wszyscy dobrzy , których znałem już wyjechali . Został mało kto. W końcu ubłagałem jednego płytkarza ze " starej gwardii" . Trochę żesmy pogadali i : 1. Jakośc " nowego budownictwa " jest w jego opinii generalnie do bani , watahy przypadkowych ludzi zatrudnianych na czas budowy, bez doświadczenia budują, wykanczają budynki " jak najtaniej, jak najszybciej, byle zarobić" , 2. Do budowy przewaznie uzywane są kiepskie materiały. Kolega aktualnie procesuje sie z developerem o jakośc użytych materiałów i wykończenia Troche podziwiam ludzi , którzy aktualnie zaczęli budowę domu jednorodzinnego bądź tez już zapłacili całośc za mieszkanie , którego jeszcze nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ricewind 05.05.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 nie bardzo rozumiem twoj wywod co do mieszkan cieszy cie to czy martwi ostatecznie? W zasadzie powinno mnie to cieszyć, bo mam co sprzedać za niezłą cenę. Zastanawia mnie to, ile jeszcze ceny będa rosnąć, bo już w tej chwili ceny transakcyjne na rynku wtórnym, a ceny zamieszczane w ogłoszeniach, to dwie różne historie. Mam wrażenie, że media skupiają się na cenach z ogłoszeń, a te są irracjonalne. Można wystawić 150m2 domek na 900 m2 działce w średnio atrakcyjnej, pozawrocławskiej lokalizacji za 1,2 mln, ale to jeszcze nie znaczy, ze ktoś da za niego chociaż 800 tys. Tylko nad tym już nikt się nie skupia. A co do wynagrodzeń budowlańców: Jeżeli robotnik zarabia więcej niż lekarz, to nie jest to normalne. Fakt, mamy w kraju dziwny, przejściowy okres. Czasem myślę, że zamiast studoiwać 7 lat mogłem zostać murarzem, albo jeździć rozścielaczem asfaltu. W końcu, żeby zostać robotnikiem nie trzeba zbyt wielkiej filozofii - wystarczy zawodówka i praktyka, lub podstawówka i sama praktyka. Ostatnio sprędziłem pół dnia ze średnio trzeźwym kafelkarzem. Po miesiącu praktyki nauczyłby się tego nawet mój pies Ok. To tyle, bo odchodzimy od tematu działek, a tego dotyczy to forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts