Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

Recommended Posts

Koniec wywodów - czas odpowiedzieć na kilka pytan ;)

Witam . mam pytanie , czy ktoś ma rozeznanie ile treraz mogą kosztować działki nieuzbrojone w Chwałowicach ? (1500-2000m,kw)

pozdrawiam

50-75zł za m2 to realna cena. Te przy lesie nawet 80zł.

a ja mam pytanie odnośnie planu zagospodarowania w Chrząstawie. Czy plan jest już zatwierdzony, czy nadal trzeba na coś czekać?

Coś slyszalem, ze plan zagospodarowania jest zatwierdzony, ale dzialki jeszcze nie zostaly przekształcone z rolnych na budowlane. ma to byc zrobione za 2-3 miesiace i ludzie nie chca sprzedawac zanim to "cos" nie nastapi. Nie wiecie o co moze chodzic? Co tam sie ma wydarzyc w ciagu tych 2-3 miesiecy?

No bo jezeli dzialka jest rolna, a w zatwierdzonym planie jest juz budowlana, to chyba sama taka zamiana nie trwa 3 miesiecy, ale kilka dni - a moze sie myle?

pozdrawiam

Chrząstawa ma tylko miejscowe plany zagospodarowania. Ale jest tak zwane studium w którym część Rolnych terenów jest przeznaczona pod zabudowę. Niestety na PZP dla całej wioski będzie trzeba czekać. Studium można znaleźć na stronach Czernicy, a aktualne przeznaczenie gruntów na wrosipie. IMO nie ma sensu czekać na PZP. Ale Chrząstawa do dla mnie jedna z ładniejszych lokalizacji. Lasy, pełno nowych domków, szybko będą pełne media, w planach dobra komunikacja (droga wzdłóż torów omijająca Nadolice i Dobrzykowice dochodząca do Wsch Obw Wroc, następnie trasa swojczycka, oś Karłowicka. ) i szynobus. Z jednej-dwóch drogi wjazdu do Wrocka przez Swojec zrobią się aż 4. Od Siechnic, Od Długołęki, Trasa Swojczycka i Mickiewicza). Poza tym Chrząstawa za 5 lat będzie małym około 5tysięcznym miasteczkiem.

Pytanie tylko co powstanie na działce przy rozjeździe na Chrząstawę i Miłoszyce. Widziałem piękne wizualizacje, ale co to będzie? Wygląda na usługi + rekreację.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://forum.investmap.pl/printview.php?t=60&start=1175&sid=80a957d0becada17424f0c797086e00f

Najgorsze lokalizacje na takie osiedla to Radwanice i Kamieniec Wroclawski, pamietam jeszcze z 1997 jak ludzie wtedy rozpaczali po powodzi, jakie tam spustoszenia powstaly i teraz budowac tam na masowa skale osiedla???????????

Sorki, ale jak czytam takie bzdury, to mi sie śmiać chce. Proponuje wysiedlić cały Kozanów i może jeszcze Śródmieście, bo tam przecież też była powódź. Wszyscy pamietamy,że np. Radwanice były zalane w 97. I co z tego skoro teraz działki tam, jeśli w ogóle ktoś sprzedaje zaczynają się od 250 zł mkw. Może dlatego, że są tam wszystkie media z gazem i kanalizą , drogi asfaltowe i 8 km do Galerii Dominikańskej. Uciekajmy z miasta, ale pamiętajmy,ze nasze dzieci pójdą do szkoły, zechcą kiedyś chodzić na basen itp. A i my też musimy jakoś dojechać do pracy...

Witam.

Dużo było w tym wątku o trasie s-5, budowie osiedla przez p. Czarneckiego.

W związku z tym, wie ktoś może gdzie dokładnie będzie przebiegać trasa s-5. Chodzi mi o okolice Kryniczna/Malina bo słyszałem, że gdzieś właśnie tutaj. Czy są już to ostateczne plany?

Nie ukrywam, że mam działkę w Krynicznie i trochę głupio by było, jakby droga się wybudowała 100m ode mnie.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Szymon

Tylko co potem bedzie, jak powtorzy sie taka sama powodz, szlak trafi ten nowo wybudowany dom i dobytek zycia????????

A mnie sie chce smiac, ze ludzie kupuja wlasnie takie felerne ziemie za duze pieniadze, jak mozna miec bezpieczna dzialke za normalna cene.

A ja myśle, że jednemu rybka, drugiemu p....ipka.

Jedni wolą działkę blisko Wrocławia z jej zaletami i wadami, a inni wolą bardziej oddalone miejsce i z jego zaletami i wadami.

Wazne, żeby kazdy czuł sie dobrze z jego wybranym miejscem na ziemi.

Tak jak np ja. Kupiłam rok temu piekną działkę 1333m w Gajkowie, dałam za metr 46 zł i nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia, ze są tacy, którzy nie chcieliby za darmo mieć ziemię w tej okolicy:))

Ja też nie chciałabym w wielu miejscach mieszkać, rozumiem jednak, ze dla innych są to najpiekniejsze okolice na ziemi. Kazdy musi wybierac dla siebie.

Koniec wywodów - czas odpowiedzieć na kilka pytan ;)

Witam . mam pytanie , czy ktoś ma rozeznanie ile treraz mogą kosztować działki nieuzbrojone w Chwałowicach ? (1500-2000m,kw)

pozdrawiam

50-75zł za m2 to realna cena. Te przy lesie nawet 80zł.

no nie żartuj,

znajoma kupowała we wrześniu ok 0,5h rolną IV klasy z wyłączoną produkcją rolną i z decyzją o przeznaczeniu na budownictwo - (wg studium) za 20zł.

to jakieś szaleństwo te skoki cen! :o

Tak jak np ja. Kupiłam rok temu piekną działkę 1333m w Gajkowie, dałam za metr 46 zł i nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia, ze są tacy, którzy nie chcieliby za darmo mieć ziemię w tej okolicy:))

1333m w Gajkowie? chyba ją oglądałem. Odstraszył mnie dojazd, ale okolica super. Wybierałem właśnie pomiędzy Kamieniem a Gajkowem.

Witam.

Dużo było w tym wątku o trasie s-5, budowie osiedla przez p. Czarneckiego.

W związku z tym, wie ktoś może gdzie dokładnie będzie przebiegać trasa s-5. Chodzi mi o okolice Kryniczna/Malina bo słyszałem, że gdzieś właśnie tutaj. Czy są już to ostateczne plany?

Nie ukrywam, że mam działkę w Krynicznie i trochę głupio by było, jakby droga się wybudowała 100m ode mnie.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Szymon

Droga będzie przebiegała zaraz za Krynicznem (w kierunku na Malin) w takim obniżeniu (wzdłuż drzew ta jakby obecnie tam rosnących) i następnie w kierunku stacji benzynowej za Krynicznem (w stronę Ligoty). S-5 będzie szła bardziej z lewej strony (zachodniej) niż obecna 5-ka (przynajmniej na odcinku Kryniczno-Wisznia).

Pzdr

1333m w Gajkowie? chyba ją oglądałem. Odstraszył mnie dojazd, ale okolica super. Wybierałem właśnie pomiędzy Kamieniem a Gajkowem.

:D na bank jej nie ogladałes bo:

1. to były 4 mniejsze działki, które ze znajomymi kupilismy wspólnie, łączyliśmy w jedną i dzieliliśmy znowu na 3

2. Nikt ich nie oglądał przed nami bo one nie były na sprzedaż:) Trochę przypadkiem na nie trafiliśmy, namówiliśmy własciciela na sprzedaż, który wcale ich nie chciał sprzedawać i ponoć do dzisiaj załuje, ze sie wtedy dał namówić:)

A co do dojazdu - zalezy gdzie się dojeżdża, ale 2012 rok być może wiele we wrocławskiej i podworcławskiej komunikacji zmieni :wink:

Hej,

Pęgów - czy ktoś z Was posiada działkę, dom lub informacje na temat tej lokalizacji (plusy, minusy, dojazdy, etc.)?.

Całkiem nie tak dawno zmieniłem kierunki poszukiwan i trafiło m.in. na Pęgów. Wiem że do niedawna był problem z wodą pitną - dziś widziałem informację na przystanku w Pęgowie że woda jest już zdatna do picia. Czy jest coś jeszcze co może wpłynąc na decyzję o wyborze tego miejsca do budowy własnego domku?

Pzdr - Adam

Pęgów to bardzo dobra lokalizacja. Polecam. Niedaleko las, fajny mikroklimat, PZP, dużo terenów pod budownictwo, pociag, dobra komunikacja zwlaszcza w zachodnie tereny wrocka, bedzie nowa droga omijajaca Pegow i dochodzaca do mostu millenijnego. Niestety minimum dwoch ludzi z dzialkami ktorym nie mozna ufac. Troche jest problem z mediami tez, ale tak jest wszedzie. A co masz jekies namiary?

Pęgów to bardzo dobra lokalizacja. Polecam. Niedaleko las, fajny mikroklimat, PZP, dużo terenów pod budownictwo, pociag, dobra komunikacja zwlaszcza w zachodnie tereny wrocka, bedzie nowa droga omijajaca Pegow i dochodzaca do mostu millenijnego. Niestety minimum dwoch ludzi z dzialkami ktorym nie mozna ufac. Troche jest problem z mediami tez, ale tak jest wszedzie. A co masz jekies namiary?

Nie ukrywam że z jednej strony cieszy mnie Twoja opinia, gdyż wcześniej ta lokalizacja nie cieszyła się jakimś szczególnym zainteresowaniem (przynajmniej na tym forum) - zastanawiałem się co jest nie tak, a teren jest naprawde super. Mankament to dojazd (dość wąska i czasem kręta droga, no i przeprawa na drugą stronę Odry...)- powiem szczerze że nie słyszałem nic o budowie nowej drogi o której wspomniałeś - znasz jakieś terminy?

Jeśli chodzi o namiary to obecnie "wizytowałem" raczej gotowe lub prawie gotowe domy, a wcześniej (około 3 tyg. temu) widziałem w ofertach działki po 100 zł/ metr (mam nadzieję że to nie te osoby o których wspominasz) - zamierzam dopiero się rozejrzeć.

Pzdr - Adam

Jeśli chodzi o drogę, to jest na planach zagospodarowania. Weź np. Golędzinów Kolonię i zobaczysz jak przebiega. Tam ją zobaczyłem pierwszy raz. Termin nie znany, ale dla gminy ta droga ma priorytet. Nie wiem tylko jak dla powiatu bo to chyba powiatówka będzie. Myślę, że 2015 jest realny więc tylko jakieś 5 lat będziesz musiał przeżyć, choć tak źle poza 2 miejscami się nie jedzie tą drogę. Zresztą sam kiedyś szukałem w Pęgowie, ale przez dwóch nieuczciwych właścicieli zniechęciłem się. Jeden zmarnował mi 3 miesiące, a drugi po 2 miesiącach sprzedał działkę innej osobie za większą kasę i jeszcze musiałem wezwania do zwrotu zadatku pisać.

Mieszkania tanieją, brakuje chętnych na domy

(Dziennik, pr/07.05.2007, godz. 07:31)

Pojawiają się pierwsze, wyraźne sygnały schładzania koniunktury na rynku nieruchomości. Z najnowszego raportu firmy doradczej Open Finance wynika, że w kwietniu w kilku dużych miastach ceny mieszkań wyraźnie spadły - pisze "Dziennik".

Tak było choćby w Lublinie, gdzie średnia cena metra kwadratowego mieszkania w porównaniu z marcem zmniejszyła się o 6,7 proc. Z kolei lokale w Krakowie potaniały o 3,6 proc., a w Gdyni o 5 proc. Największą zniżkę zaobserwowano w Katowicach, gdzie metr kwadratowy jeszcze w marcu kosztował średnio 3570 zł, a miesiąc później już tylko 3100 zł. To spadek o 15 proc.

- Te dane potwierdzają nasze wcześniejsze analizy na temat sytuacji na rynku mieszkaniowym. - Popyt słabnie bo nie ma już wielu chętnych na zakup mieszkania po wygórowanych cenach - mówi Tomasz Lebiedź, członek zarządu Polskiej Federacji Rynku Nieruchomości.

Więcej w dzisiejszym wydaniu "Dziennika".

---------

Jak widać mieszkania już tanieją i to szybciej niż wszyscy przypuszczali. Ciekawe czy to samo czeka działki a jeśli tak to kiedy?

Jak widać mieszkania już tanieją i to szybciej niż wszyscy przypuszczali. Ciekawe czy to samo czeka działki a jeśli tak to kiedy?

Dzisiaj w Pulsie Biznesu niejako odpowiedź na to pytanie :wink: :

"Widzimy ogromną zmianę. Jeszcze rok temu większość klientów chciała kupić mieszkania, broniąc się przed skokiem cen. Obecnie to się już nie opłaca. Coraz więcej osób jest zainteresowanych kredytami na zakup działek i budowę domów, bo mogą go mieć w cenie mieszkania"

"Polacy chcą się budować, głównie ze względu na niższe koszty i dlatego, że wolą mieszkać w domach. Widać tu spory potencjał. Wielu wraca nawet do budowy systemem gospodarczym. Taki homoeconomicus wie, że tańszym rozwiązaniem jest budowa własnego domu. Ale ten trend spowoduje wzrost cen działek wokół miast i wkrótce mniej będzie się opłacało budowanie "

"Podobnego zdania jest Mariusz Kowalczyk, doradca finansowy z Money Expert. Jego zdaniem, ceny gruntów poza miastem będą systematycznie rosły — i to w znacznie szybszym tempie niż lokale mieszkalne w większych miastach."

Ale takze niestety kolejny aspekt:

"Eksperci zwracają uwagę na wzrost cen materiałów i robocizny, który spowoduje zwyżkę cen działek wokół miast. To może zahamować trend na ich zakup i budowę domów."

Także niestety potwierdzi się raczej to o czym pisze większość osób na forum - ceny działek będą dalej rosnąć i niestety niedługo działki w fajnych miejscach blisko Wrocławia staną się dobrem luksusowym na który stać będzie nielicznych... :(

Pzdr,

TS

Witam,

Przebrnięcie przez cały wątek to nielada wyzwanie :roll: ale jakoś udało się. Udało nam się także znaleźć i kupić wymarzoną działkę :lol: Na północy Wrocławia w Wiszni Małej. Teraz pora zająć się jej uzbrojeniem no i poszukiwaniem projektu choć zapewne z budową będziemy musieli jeszcze trochę poczekać :-?