LoGu 08.05.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Gratulacje - Wisnia Mala bardzo ladna okolica....Mam pytanie jakie sa ceny obecnie w W.M. Dzięki Z tego co mi wiadomo to niektóre działki są już po 150 PLN/m (na początku Wiszni od strony Wrocławia). Nam udało sie kupić po 110 PLN. Dość sporo ale działka naprawdę nas urzekła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 09.05.2007 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Coraz więcej osób jest zainteresowanych kredytami na zakup działek i budowę domów, bo mogą go mieć w cenie mieszkania" No to brawo Puls Biznesu. Ładne herezje wciskają. To niesamowite jak wiele ludzi się łudzi, że będą mieli dom w cenie mieszkania. Zakładając, że ktoś chce kupić kawalerkę za 240tys lub 2 pokojowe za 320 i wyda na działkę 150tys to mu gratuluje jak wybuduje dom za 100tys, czy 150tys. Zakładając nawet, że ktoś kupuje mieszkanie 4 pokojowe za 400tys bo po tyle chodzi jakieś 75m2 we Wrocławiu i przenosi ten rozkład na dom, to wychodzi mu 250tys na Dom, a to nadal jest mało. Potem dochodzi do wniosku, że nie wybuduje przecież domu 75m2, a jak budować dom to i garaż często podwójny. i powstaje projekt za 350tys. Potem okazuje się, że materiały poszły w górę i trzeba wydać na taki dom 400tys. Ale to przy założeniu, że mieszkamy w najtańszej okolicy pod Wrocławiem do 25-30km od Rynku. A co w momencie gdy chcemy mieszkać na połódniu. Wówczas 300tys na małą działeczkę + te 400tys na dom i wychodzi 700tys za dom 150m2. Potem patrzymy na rozkład i widzimy, że cały czas mamy 4 pokoje, tyle, że zamiast 10m2 mają 13m2, salon jest o pasek 7m x 1,5m większy, co się stało z resztą powierzchni? Wiatrołapy, hole, schody, 2 łazienki, pomieszczenie gospodardze, niefunkcjonalne skosy. No i wychodzi na to, że mamy niewiele więcej od 4 pokojowego mieszkania za 700tys + dojazdy 300zł więcej dla faceta i 300zł więcej dla żony na paliwo nie mówiąc już o czasie w aucie i sporym wysiłku związanym z budowaniem. 600zł więcej to kredyt większy o jakieś 140tys. Więc nagle takie misie zmieniając dwójkę na czwórkę mogli by wydawać 500zł na ratę miesięcznie, a wydają na same dojazdy 600zł + jakieś 1400zł na ratę i pocieszają się, że może płacą sporo, ale za to mieszkają we własnym domu. Ktoś z was wierzy w ogóle w mit typu dom w cenie mieszkania? PS. Kupuję działkę. Ładna okolica, atrakcyjna cena. Ale narazie nic więcej, aby nie zapeszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 09.05.2007 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Czy ktos zna obecne ceny w Szewcach i Ozorowicach, po ogloszeniu o MS we Wroclawiu i o budowie drogi " S - 5 " ??? Wlasnie, jak sie ksztaltuja ceny w Szewcach i okolicach? Szewce, Psary, Szymanów, Krzyżnanowice to rząd minimim 200zł za m2. Ciut dalej: Pęgów, Ozorowice, Wisznia mała, Pasikurowice to 120-150zł za m2. Jeszcze dalej: Golęzinów, Pierwoszów, Strzeszów, Siedlec to 100zł za m2. Potem linia Oborniki, Trzebnica, Oleśnica gdzie działki do tanich też nie należą i dopiero za tą linią możemy liczyć na mniej niż 100zł za m2. Jeśli chodzi o drogę S5 to entuzjazm powoli opada, bo nie wiadomo w końcu czy powstanie. Czasu jest tak mało, że musieliby w tym roku zacząć wykup gruntów który musiałby potrwać nie dłużej niż do połowy 2008. Wówczas budując wieloma ekipami (ciekawe skąd je wezną ) te 200km drogi może na koniec 2011 by dali radę. Ale znając Polaków zaczną się kłócić i S5 pojedzie w końcu przez Wołoszczową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nado 09.05.2007 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Witam szanownych Grupowiczów, Na gorąco kilka słów o działkach po udanie zakończonej transakcji Wspólnie z Żonką dużo czasu poświęciliśmy na poszukiwania odpowiedniej działki pod zabudowę. Odwiedziliśmy wiele wiosek pod Wrocławiem (wschód, zachód, północ, południe Niestety, albo ceny są super wygórowane, albo dojazd kiepski (niby blisko do Wrocławia ale droga wąska, zatłoczona i kręta), albo wioska brzydka, usiana starymi chałupami i rozłupanymi drogami. Aż tu pewnej niedzieli natknęliśmy się przypadkowo na miejscowość Nieciszów. Spokojna miejscowość z pięknymi krajobrazami dookoła. Odległość od Wrocławia niby taka sama jak np. z Chrząstawy ale za to o połowę krótsza bo "jeżdżona" prostą dwupasmówką No i stało się - jesteśmy szczęśliwymi właścicielami 30 arów w super miejscu - cena nam na to pozwoliła Teraz, po sfinalizowaniu transakcji, możemy się "podzielić" tą miejscowością z szanownymi grupowiczami i przejść do kolejnego etapu - do budowy Aby szybko zaludnić pozostałe na sprzedaż tereny (w tym koło nas) postanowiliśmy umieścić zebrane informacje o Nieciszowie na naszej stronie (szczegóły na priv): http://www.grygiel.com.pl/nieciszow.jsp Udanych łowów! jak macie już działkę polecam ekipę budowlaną, działają w pólnoc. i wschod. części Wrocławia. Lepiej teraz zaklepać sobie już wykonawców, bo potem jest ciężko. Powodzenia na polu walki budowlanej. Namiar wyślę na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 09.05.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Zakładając nawet, że ktoś kupuje mieszkanie 4 pokojowe za 400tys bo po tyle chodzi jakieś 75m2 we Wrocławiu i przenosi ten rozkład na dom, to wychodzi mu 250tys na Dom, a to nadal jest mało. Znajdź mi mieszkanie 4 pokojowe w fajnym miejscu we Wrocławiu 75m2 za 400tys - . Za tyle niestety chodzą mieszkania 3 pokojowe 60m2. Ktoś z was wierzy w ogóle w mit typu dom w cenie mieszkania? Ja też w to nie wierzę. Wierzę za to w to, że dużo ludzi majac wybrać mieszkanie 4 pokojowe we Wrocławiu za 450-550tys, woli dołożyć 100-150tys. i zamieszkać już w domu. PS. Kupuję działkę. Ładna okolica, atrakcyjna cena. Ale narazie nic więcej, aby nie zapeszać Powodzenia - należy Ci się w końcu udana transakcja Szewce, Psary, Szymanów, Krzyżnanowice to rząd minimim 200zł za m2. Ciut dalej: Pęgów, Ozorowice, Wisznia mała, Pasikurowice to 120-150zł za m2. Jeszcze dalej: Golęzinów, Pierwoszów, Strzeszów, Siedlec to 100zł za m2. Czyli wzrost cen działek w ciągu 8 miesięcy o ponad 100% . Chyba sam juz nie wierzysz w to, że działki zaczną tanieć . Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik_76 09.05.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Zakładając nawet, że ktoś kupuje mieszkanie 4 pokojowe za 400tys bo po tyle chodzi jakieś 75m2 we Wrocławiu i przenosi ten rozkład na dom, to wychodzi mu 250tys na Dom, a to nadal jest mało. Znajdź mi mieszkanie 4 pokojowe w fajnym miejscu we Wrocławiu 75m2 za 400tys - . Za tyle niestety chodzą mieszkania 3 pokojowe 60m2. Po 400tys. chodzą dwupokojowe (+/- 55m^2) np. na ul. Vivaldiego (Jagodno). Od pewnego czasu się nimi interesuje i wiem, że schodzą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magwaw 09.05.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Witam szanownych Grupowiczów, Na gorąco kilka słów o działkach po udanie zakończonej transakcji Wspólnie z Żonką dużo czasu poświęciliśmy na poszukiwania odpowiedniej działki pod zabudowę. Odwiedziliśmy wiele wiosek pod Wrocławiem (wschód, zachód, północ, południe Niestety, albo ceny są super wygórowane, albo dojazd kiepski (niby blisko do Wrocławia ale droga wąska, zatłoczona i kręta), albo wioska brzydka, usiana starymi chałupami i rozłupanymi drogami. Aż tu pewnej niedzieli natknęliśmy się przypadkowo na miejscowość Nieciszów. Spokojna miejscowość z pięknymi krajobrazami dookoła. Odległość od Wrocławia niby taka sama jak np. z Chrząstawy ale za to o połowę krótsza bo "jeżdżona" prostą dwupasmówką No i stało się - jesteśmy szczęśliwymi właścicielami 30 arów w super miejscu - cena nam na to pozwoliła Teraz, po sfinalizowaniu transakcji, możemy się "podzielić" tą miejscowością z szanownymi grupowiczami i przejść do kolejnego etapu - do budowy Aby szybko zaludnić pozostałe na sprzedaż tereny (w tym koło nas) postanowiliśmy umieścić zebrane informacje o Nieciszowie na naszej stronie (szczegóły na priv): http://www.grygiel.com.pl/nieciszow.jsp Udanych łowów! mozna wiedziec w jakiej cenie kupiliscie działi tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimki 09.05.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 ja bylem w Nieciszowie sie rozeznać. Pytałem kilku "chłopów" i wnioski są takie: - nikt nie ma nic do sprzedania, wszystko poszlo - wiekszosc dzialek skupil jeden facet i mieszka za takim wysokim betonowym plotem (na przeciwko sklepu) i tylko on ma dzialki na sprzedaz. Jest niesympatyczny w rozmowie i chce 100zl za metr. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 09.05.2007 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Zakładając nawet, że ktoś kupuje mieszkanie 4 pokojowe za 400tys bo po tyle chodzi jakieś 75m2 we Wrocławiu i przenosi ten rozkład na dom, to wychodzi mu 250tys na Dom, a to nadal jest mało. Znajdź mi mieszkanie 4 pokojowe w fajnym miejscu we Wrocławiu 75m2 za 400tys - . Za tyle niestety chodzą mieszkania 3 pokojowe 60m2. Ktoś z was wierzy w ogóle w mit typu dom w cenie mieszkania? Ja też w to nie wierzę. Wierzę za to w to, że dużo ludzi majac wybrać mieszkanie 4 pokojowe we Wrocławiu za 450-550tys, woli dołożyć 100-150tys. i zamieszkać już w domu. PS. Kupuję działkę. Ładna okolica, atrakcyjna cena. Ale narazie nic więcej, aby nie zapeszać Powodzenia - należy Ci się w końcu udana transakcja Szewce, Psary, Szymanów, Krzyżnanowice to rząd minimim 200zł za m2. Ciut dalej: Pęgów, Ozorowice, Wisznia mała, Pasikurowice to 120-150zł za m2. Jeszcze dalej: Golęzinów, Pierwoszów, Strzeszów, Siedlec to 100zł za m2. Czyli wzrost cen działek w ciągu 8 miesięcy o ponad 100% . Chyba sam juz nie wierzysz w to, że działki zaczną tanieć . Pzdr, TS W styczniu z żoną oglądaliśmy 4 pokojowe na Kuźnikach 72m2 za 400tys. No a jeśli chodzi o działeczkę to złożyłem już wniosek kredytowy. Też trzymam kciuki - dzięki. Jeśli chodzi o to czy będą działki taniały to powiem tak: nie wierzę aby całe życie szły w górę. Jeśli tak to ja wolę kupić piękny dom na florydzie za $250tys bo po tyle chodzą... Grunty też staniały w USA - zmusiła je do tego ekonomia. Jakoś tak ślepo wierzę że ceny kształtuje stosunek podaży do popytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbarelki 10.05.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Kochani, chcialabym dodac swój głos do dyskusji: dom w cenie mieszkania. Ostatnio poprosiłam dewelopera o aktualną ofertę mieszkań na Biskupinie Dąbiu - mieszkam w pobliżu i stwierdziliśmy z mężem, że jeśli mieszkanie, to właśnie tam. Mieszkanie 59 m2 na przykład - 502.000, do tego miejsce na samochód od 35.000, a także wykończenie stanu deweloperskiego wg uznania. "Troszeczkę" drogo i ciasno (jest nas już czworo). No i kupiliśmy tę działkę w Chrząstawie Małej, o której kiedyś tam Wam wspominałam - wiem, że są zwolennicy i przeciwnicy miejsca - nam się podoba, jest sucho, rosną brzózki, pachnie las i w ogóle - widzę tam naszą rodzinkę. Daliśmy za 10 arów 1/5 ceny mieszkania, a mam nadzieję, że za 4/5 postawimy przyzwoity 120 - metrowy domek. Działkę zaczęliśmy szukac rok temu i Chrząstawa dosyc nam się podobała, ale kręciliśmy nosem i jeździliśmy w różne miejsca. Mogliśmy rok temu dac za podobną działkę 50% aktualnej ceny, ale .... było minęło. Pozdrawiam szukających i życzę udanych transakcji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JulianKowal 10.05.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Co do spadku cen nieruchomosci, moze i spadna ale nie tak szybko i napewno nie teraz, najpierw pojda kilka razy w gore ....A w USA na codzien ceny spadaja a na drogi dzien ida w gore, i mozesz mi wierzyc o tyle co pojda do gory to maja prawo spasc kilka centow w dol - to jest gra. Procetowo na koniec miesiaca mozna zaowarzyc wzrost o kilka %(co rok domy ida w gore do 10 do 25 % - zalezy w ktorym rejonie - o to Ameryka). Ziemi nie przybywa lecz na odwrot a w szczegulnosci tej ktora sasiaduje z wielkom aglomeracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michałki 10.05.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Są wyjątki gdy dom na wsi jest bardziej realny niż mieszkanie w mieście.Chociażby nasz przypadek. Mamy grunt rolny, na którym przy dużej dawce szczęścia i czasu będzie można wybudować domek...pytałam tu kiedyś o Kamień - cieszył się małym zainteresowaniem - grunt który mamy pewnie też (w poblizu brak drzew, widoków zapierających dech, niedaleko biegnie rura z gazem... nie ma szkoły, przedszkola, itp...ale ratuje nas odległość od Długołęki) U nas odpadają koszty robocizny, bo mąż ma firmę budowlaną...więc dla nas to zdecydowanie lepsze niż wieczne mieszkanie z rodzicami lub TBS z którego własnie zrezygnowaliśmy.I mieszkanie w bloku to zdecydowanie nie dla nas...bylibyśmy wyjątkowo upierdliwymi sąsiadami, dzięki naszemu trzylatkowi, który wiecznie biega i krzyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JulianKowal 10.05.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Beata to znaczy masz zdrowe dziecko, i bardzo dobrze teraz przynajmniej bedzie mial gdziwe pobiegac. Nie mowiac o tesciach tez owarzam ze dom to potrzeba wiekszosci rodzin, a nie moloch 10-cio pietrowy z kilku set sasiadami. Wracajac do domu wiesz ze nikt nie bedzie ci tanczyl nad glowa lub stukal w sciane, to jest wolnosc czyli inne zycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody_budowlaniec 10.05.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 ja bylem w Nieciszowie sie rozeznać. Pytałem kilku "chłopów" i wnioski są takie: - nikt nie ma nic do sprzedania, wszystko poszlo - wiekszosc dzialek skupil jeden facet i mieszka za takim wysokim betonowym plotem (na przeciwko sklepu) i tylko on ma dzialki na sprzedaz. Jest niesympatyczny w rozmowie i chce 100zl za metr. pozdrawiam NIE ZGADZAM SIĘ !!! Za pierwszym razem nie znajdziesz ciekawej oferty. Musiałbyś mieć duuuuuuuuużo szczęścia (krótko mówiąc ) aby być tym pierwszym. ...wiekszosc dzialek skupil jeden facet.... Z tego co słyszę wynika, że ów Pan z Nieciszowa wciąż jeszcze zwiększa swój majątek windując cenę swoich działek. Ja też 6 miesięcy temu napotkałem go na swojej kilku-podejściowej drodze poszukiwań. Wtedy przebijał cenę dwukrotnie. Teraz pewnie również. Tubylcy opowiadali o nim różne historie i bardzo wątpie aby ktoś nagle zdecydował się odsprzedać mu swoje grunty. Pan posiada dużo działek bo przewidział sprawę już kilka lat temu - nie to co my ...chce 100zl za metr... Jeśli chodzi o ceny to kilka miesięcy temu w Nieciszowie wahały się one od 25 do 40zł na m2 (brutto). Z operatu przygotowanego dla banku przez Nieciszowskiego geodetę wynika, że średnia cen podawanych w umowach była jeszcze niższa ...nikt nie ma nic do sprzedania, wszystko poszlo... Pamiętam co najmniej 3 nazwiska osób, które posiadają w Nieciszowie duże grunty budowlane. Z tego co się dowiedziałem od grupowiczów na priv'ie to są również inni, których ja nie spotkałem (po znalezieniu odpowiedniej oferty wycofałem się z dalszej penetracji ). Porada na Nieciszów: Nie można poprzestawać na jednym podejściu. Ja wydrukowałem sobie plan zagospodarowania miejscowości Nieciszów (umieszczony na mojej stronie), zwiedziłem miejsca przeznaczone pod zabudowę i odznaczyłem te, które były jeszcze polami albo stały puste. Wtedy zacząłem szukać ich właścicieli. I znalazłem Polecam tą metodę Do zobaczenia w Nieciszowie - z niecierpliwością czekam na sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 10.05.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Kochani, chcialabym dodac swój głos do dyskusji: dom w cenie mieszkania. Ostatnio poprosiłam dewelopera o aktualną ofertę mieszkań na Biskupinie Dąbiu - mieszkam w pobliżu i stwierdziliśmy z mężem, że jeśli mieszkanie, to właśnie tam. Mieszkanie 59 m2 na przykład - 502.000, do tego miejsce na samochód od 35.000, a także wykończenie stanu deweloperskiego wg uznania. "Troszeczkę" drogo i ciasno (jest nas już czworo). No i kupiliśmy tę działkę w Chrząstawie Małej, o której kiedyś tam Wam wspominałam - wiem, że są zwolennicy i przeciwnicy miejsca - nam się podoba, jest sucho, rosną brzózki, pachnie las i w ogóle - widzę tam naszą rodzinkę. Daliśmy za 10 arów 1/5 ceny mieszkania, a mam nadzieję, że za 4/5 postawimy przyzwoity 120 - metrowy domek. Działkę zaczęliśmy szukac rok temu i Chrząstawa dosyc nam się podobała, ale kręciliśmy nosem i jeździliśmy w różne miejsca. Mogliśmy rok temu dac za podobną działkę 50% aktualnej ceny, ale .... było minęło. Pozdrawiam szukających i życzę udanych transakcji! No tych mieszkań nikt nie kupuje Na rynku wtórnym można znacznie taniej i równie ładnie kupić. Ale przecież nikt z nas nie chce mieszkać w mieszkaniu. Chrząstawa Mała w przyszłości (gdy powstanie planowana droga przy torach omijająca Nadolice) będzie 3-4min od węzła obwodnicy wschodniej Wrocławia. To może 2min dłużej niż krańce Dobrzykowic. Aktualnie jest to 6min więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawol2 10.05.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 może ktoś wie czy i za ile poszła ziemia? podaję jeden link http://www.powiatolawa.finn.pl/index.jsp?bipkod=/002/008/091 pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amelia77 11.05.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Witam, Przebrnięcie przez cały wątek to nielada wyzwanie ale jakoś udało się. Udało nam się także znaleźć i kupić wymarzoną działkę Na północy Wrocławia w Wiszni Małej. Teraz pora zająć się jej uzbrojeniem no i poszukiwaniem projektu choć zapewne z budową będziemy musieli jeszcze trochę poczekać No własnie jak to jest z tym uzbrojeniem, czy warunki przyłączy są ważne tylko jakiś określny czas i jeśli nie ropoczni esię budowy, to trzeba starać się o nie ponownie? Ja własnie chciałam podciągnąc media pod działkę, niech sobie będą (na prąd czeka się i tak ok. 14 miesięcy, jak mnie poinformowali w energiapro) ale budowę rozpocząc cchciałam dopiero za ok. 3 lata. I przy wypełnianiu wniosku o przyłącze gazu, babka zapytała kiedy zamierzam rozpocząć budowę, jak powiedziałam, że za 3 lata, to powiedziała, żebym zgłosiła się za 2,5 roku, bo te warunki i tak stracą ważność. To jak to jest z działkami niezabudowanymi, a uzbrojonymi, przecież jest ich cała masa .... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 11.05.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Witam, Przebrnięcie przez cały wątek to nielada wyzwanie ale jakoś udało się. Udało nam się także znaleźć i kupić wymarzoną działkę Na północy Wrocławia w Wiszni Małej. Teraz pora zająć się jej uzbrojeniem no i poszukiwaniem projektu choć zapewne z budową będziemy musieli jeszcze trochę poczekać No własnie jak to jest z tym uzbrojeniem, czy warunki przyłączy są ważne tylko jakiś określny czas i jeśli nie ropoczni esię budowy, to trzeba starać się o nie ponownie? Ja własnie chciałam podciągnąc media pod działkę, niech sobie będą (na prąd czeka się i tak ok. 14 miesięcy, jak mnie poinformowali w energiapro) ale budowę rozpocząc cchciałam dopiero za ok. 3 lata. I przy wypełnianiu wniosku o przyłącze gazu, babka zapytała kiedy zamierzam rozpocząć budowę, jak powiedziałam, że za 3 lata, to powiedziała, żebym zgłosiła się za 2,5 roku, bo te warunki i tak stracą ważność. To jak to jest z działkami niezabudowanymi, a uzbrojonymi, przecież jest ich cała masa .... ??? Gaz i Energia to dwie różne sprawy. Według prawa budowlanego nie można wykonać przyłącza gazowego do nie istniejącego domu. Warunki w energetyce i gazownictwie są ważne 12 miesięcy. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LoGu 11.05.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Witam, Przebrnięcie przez cały wątek to nielada wyzwanie ale jakoś udało się. Udało nam się także znaleźć i kupić wymarzoną działkę Na północy Wrocławia w Wiszni Małej. Teraz pora zająć się jej uzbrojeniem no i poszukiwaniem projektu choć zapewne z budową będziemy musieli jeszcze trochę poczekać No własnie jak to jest z tym uzbrojeniem, czy warunki przyłączy są ważne tylko jakiś określny czas i jeśli nie ropoczni esię budowy, to trzeba starać się o nie ponownie? Ja własnie chciałam podciągnąc media pod działkę, niech sobie będą (na prąd czeka się i tak ok. 14 miesięcy, jak mnie poinformowali w energiapro) ale budowę rozpocząc cchciałam dopiero za ok. 3 lata. I przy wypełnianiu wniosku o przyłącze gazu, babka zapytała kiedy zamierzam rozpocząć budowę, jak powiedziałam, że za 3 lata, to powiedziała, żebym zgłosiła się za 2,5 roku, bo te warunki i tak stracą ważność. To jak to jest z działkami niezabudowanymi, a uzbrojonymi, przecież jest ich cała masa .... ??? Gaz i Energia to dwie różne sprawy. Według prawa budowlanego nie można wykonać przyłącza gazowego do nie istniejącego domu. Warunki w energetyce i gazownictwie są ważne 12 miesięcy. pzdr. To ciekawe co piszecie. Muszę pojechać do gminy i o wszystko dokładnie wypytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 12.05.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Z tego co się orientuję gmina nic do tego nie ma.W gazowni przy warunkach trzeba dokładnie określić termin podłaczenia/odbioru gazu. W innym przypadku odmawiają wydania warunków. Wiem, że można załatwić wykananie szafki gazowej do działki gdzie nie ma domu ale trzeba za to płacić co miesiąc oraz gazowania może stwarzać problemy. W umowie jest wyraźnie zaznaczone, że odbiorca jest zobowiazany do pokrycza kosztów i ewentualnych zysków jakie spodziewa się gazowania z wykonanego przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts