drzankos 12.05.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 witam grupowiczów! Jezeli wszystko będzie Ok, już wkrotce stanę sie właścicielem ziemi pod Wrocławiem...działki siedliskowej w Mokronosie Górnym ( szczególne pozdrowienia dla mokrych nosów). Tak więc teraz dopiero zaczną się kłopoty Jestem coprawda budowlańcem, drogowcem...ale jak przeglądam forum to widze ze sporo trzeba się nagimnastykować aby wybudować wymarzoy dom. Mam jednak nadziję że przy małej pomocy szanownych forumowiczów uda mi się ten cel zrealizować pozdrawiam Wszystkich serdecznie Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amelia77 12.05.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 witam grupowiczów! Jezeli wszystko będzie Ok, już wkrotce stanę sie właścicielem ziemi pod Wrocławiem...działki siedliskowej w Mokronosie Górnym ( szczególne pozdrowienia dla mokrych nosów). Tak więc teraz dopiero zaczną się kłopoty Jestem coprawda budowlańcem, drogowcem...ale jak przeglądam forum to widze ze sporo trzeba się nagimnastykować aby wybudować wymarzoy dom. Mam jednak nadziję że przy małej pomocy szanownych forumowiczów uda mi się ten cel zrealizować pozdrawiam Wszystkich serdecznie Janusz Ja też zastanawiałam się nad zakupem dzialki siedliskowej w M. G., ale zrezygnowałam ze względu na fakt, że właśnie między M.G. a Dolnym będzie przbiegać obwodnica autostradowa. Sprawdziałeś, czy nie będzie biegła za blisko działki, gdzie masz zamiar postawić dom??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amelia77 12.05.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Z tego co się orientuję gmina nic do tego nie ma. W gazowni przy warunkach trzeba dokładnie określić termin podłaczenia/odbioru gazu. W innym przypadku odmawiają wydania warunków. Wiem, że można załatwić wykananie szafki gazowej do działki gdzie nie ma domu ale trzeba za to płacić co miesiąc oraz gazowania może stwarzać problemy. W umowie jest wyraźnie zaznaczone, że odbiorca jest zobowiazany do pokrycza kosztów i ewentualnych zysków jakie spodziewa się gazowania z wykonanego przyłącza. Hmmm..czyli jeśli mam zamiar rozpocząć budowę za jakieś 3 lata, to nie ma co się zabierać za doprowadzenie mediów? Myślałam, że załatwię to na spokojnie, żeby potem nie latać na ostatnią chwilę ... A co z wodą? wniosek na określenie warunków już złożyliśmy i nie pytali, kiedy mamy zamiar rozpocząć budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 14.05.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Z tego co się orientuję gmina nic do tego nie ma. W gazowni przy warunkach trzeba dokładnie określić termin podłaczenia/odbioru gazu. W innym przypadku odmawiają wydania warunków. Wiem, że można załatwić wykananie szafki gazowej do działki gdzie nie ma domu ale trzeba za to płacić co miesiąc oraz gazowania może stwarzać problemy. W umowie jest wyraźnie zaznaczone, że odbiorca jest zobowiazany do pokrycza kosztów i ewentualnych zysków jakie spodziewa się gazowania z wykonanego przyłącza. Hmmm..czyli jeśli mam zamiar rozpocząć budowę za jakieś 3 lata, to nie ma co się zabierać za doprowadzenie mediów? Myślałam, że załatwię to na spokojnie, żeby potem nie latać na ostatnią chwilę ... A co z wodą? wniosek na określenie warunków już złożyliśmy i nie pytali, kiedy mamy zamiar rozpocząć budowę. Energia tak, gaz nie. Z wodą jest trochę inaczej. Zrobią kiedy zapłacisz ale chcesz przez 3 lata mieć wysatjącą rurkę PCV z ziemi ? A co jak będziesz musiała założyć licznik wody ? Jest on w zasadzie obowiązkowy. Moim zdaniem powinnaś sprawdzić czy nie ma problemu z poszczególnymi miediami a podłączyć prąd. Na to czeka się najdłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LoGu 14.05.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Z tego co się orientuję gmina nic do tego nie ma. W gazowni przy warunkach trzeba dokładnie określić termin podłaczenia/odbioru gazu. W innym przypadku odmawiają wydania warunków. Wiem, że można załatwić wykananie szafki gazowej do działki gdzie nie ma domu ale trzeba za to płacić co miesiąc oraz gazowania może stwarzać problemy. W umowie jest wyraźnie zaznaczone, że odbiorca jest zobowiazany do pokrycza kosztów i ewentualnych zysków jakie spodziewa się gazowania z wykonanego przyłącza. Hmmm..czyli jeśli mam zamiar rozpocząć budowę za jakieś 3 lata, to nie ma co się zabierać za doprowadzenie mediów? Myślałam, że załatwię to na spokojnie, żeby potem nie latać na ostatnią chwilę ... A co z wodą? wniosek na określenie warunków już złożyliśmy i nie pytali, kiedy mamy zamiar rozpocząć budowę. Energia tak, gaz nie. Z wodą jest trochę inaczej. Zrobią kiedy zapłacisz ale chcesz przez 3 lata mieć wysatjącą rurkę PCV z ziemi ? A co jak będziesz musiała założyć licznik wody ? Jest on w zasadzie obowiązkowy. Moim zdaniem powinnaś sprawdzić czy nie ma problemu z poszczególnymi miediami a podłączyć prąd. Na to czeka się najdłużej. Adam, dzięki za wyjaśnienia. Teraz już wiem co na mojej działce załatwiać w pierwszej kolejności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 14.05.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Nie ma sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 14.05.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Czy ktos zna obecne ceny w Szewcach i Ozorowicach, po ogloszeniu o MS we Wroclawiu i o budowie drogi " S - 5 " ??? Wlasnie, jak sie ksztaltuja ceny w Szewcach i okolicach? Ostatno w Ozorowicach był przetarg na działkę w środku wsi (obok boiska) 27 arów poszło za 120 000 zł brutto. (przetarg pod patronatem ANR) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DelfinUm 15.05.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Ostatno w Ozorowicach był przetarg na działkę w środku wsi (obok boiska) 27 arów poszło za 120 000 zł brutto. (przetarg pod patronatem ANR) Mam pytanie: gdzie sa informacje o takowych przetragach ? Jakas strona internetowa ? Bo na stronie gminy takiego przetargu nie widzialem... Dzieki za pomoc, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 15.05.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Na stronach gmin. A właściwie w ich BIP'ach. Ale wejść i tak można do nich ze strony. Jest tam zakładka przetargi. Wczoraj rozmawiałem z rzeczoznawcą i wyceny działek są o połowę niższe niż ich aktualna wartość z dwóch powodów:- zaniżanie cen na aktach- dwumiesięczne opóźnienie w danych u rzeczoznawców Skutkuje to tym, że żaden bank nie sfinansuje takiej działki w 100% jej wartości. Trzeba mieć to na uwadze łudząc się, że sprzedając mieszkanie i budując dom można to zrobić nie mając minimum 50tys w kieszeni. (To informacja dla nowych na tym formum) PS. Oczywiście można i trzeba kombinować. Kredyty refinansowe, dźwignie, pożyczki hipoteczne, pożyczki gotówkowe i refinansowanie itp. Ale to wszystko trwa. A sprzedawca chce mieć kasę ASAP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagussia 15.05.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 a ty w koncu kupiłęs? gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 15.05.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 wlasnie mi5iak:) teraz wszyscy czekaja na informacje na jaka lokalizacje padło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 15.05.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Już kilka razy kupowałem i nic nie wyszło. Narazie mam przedwstępną. Ale nie chcę zapeszać. Mogę tylko powiedzieć, że niedaleko Kulki (ale nie Gajków) i trochę taniej za m2 niż chciała Twoja znajoma ... ale więcej nie mówię, bo czekam na kredyt ... ps. 100m od lasu, 4-6 min od granic Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 15.05.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Oooo No to sie domylam:))))))) To trzymam kciuki, zebymy byli sasiadami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawol2 15.05.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Na stronach gmin. A właściwie w ich BIP'ach. Ale wejść i tak można do nich ze strony. Jest tam zakładka przetargi. Wczoraj rozmawiałem z rzeczoznawcą i wyceny działek są o połowę niższe niż ich aktualna wartość z dwóch powodów: - zaniżanie cen na aktach - dwumiesięczne opóźnienie w danych u rzeczoznawców Skutkuje to tym, że żaden bank nie sfinansuje takiej działki w 100% jej wartości. Trzeba mieć to na uwadze łudząc się, że sprzedając mieszkanie i budując dom można to zrobić nie mając minimum 50tys w kieszeni. (To informacja dla nowych na tym formum) mógłbyś wyjaśnić dlaczego bank tego nie sfinansuje w 100%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 15.05.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 bank sfinansuje 100%, ale kwoty wycenionej przez rzeczoznawcę.Więc jeżeli chcesz kredyt na 100% działki, gdzie płacisz 100 zł/m2 a rzeczoznawca wyceni na 50zł/m2 to dostaniesz 100% na dzialke po 50zl/m2 czyli połowę tego co chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawol2 15.05.2007 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 bank sfinansuje 100%, ale kwoty wycenionej przez rzeczoznawcę. Więc jeżeli chcesz kredyt na 100% działki, gdzie płacisz 100 zł/m2 a rzeczoznawca wyceni na 50zł/m2 to dostaniesz 100% na dzialke po 50zl/m2 czyli połowę tego co chcesz. no tak - racja,w aktach zaniża się ceny transakcyjne a rzeczoznawca bierze średnie do operatu.w międzyczasie ceny rosną i tak w kółko... podciągam moje pytanie o przetarg "w powiecie oławskim" na ziemię w Chwałowicach - ktoś coś wie za ile poszło Interesują mnie chwałowice k /jelcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik_76 16.05.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Moje subiektywne odczucie jest takie, że chyba trochę demonizujecie sprawę rzeczoznawcy. Ja kupowałam działkę jeszcze w zeszłym roku za cenę na ten czas dość przeciętną. Działka nie jest idealna, niejeden by jej w cale nie kupił. Oglądało ją dwóch rzeczoznawców z dwóch banków, a właściwie było tak: - w jednym banku powiedzieli mi od razu, że wycenę robi tak naprawdę pani od kredytów hipot. na podstawie lokalizacji i porównania cen z ofertami dostępnymi w necie i tak było; kredyt przyznali na 100% i nikt się nie pofatygował nawet na działkę; - w drugim banku był faktycznie rzeczoznawca, sympatyczny pan, dał mi do zrozumienie, że on by tej działki nie kupił za tą cenę i żebym się zastanowiła jeszcze, ale opinię wydał pozytywną - przyznali 100% Tyle moich doświadczeń. Może miałam szczęście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 16.05.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 No wiec sama piszesz, ze wydal pozytywna opinie:) Ja tez kupowalam dzialke z kredytem na 100%, byl rzeczoznawca, wycenil działke nawet wyżej niz za nia placilam i nie było najmniejszego problemu. Ale gdyby wycenł ja na 30 tys, a ja za nia placilam 60tys - to kredyt dostalabym na 30 tys a drugie 30 muialabym miec w kieszeni. Nic nowego, tak to po prostu funkcjonuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik_76 16.05.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Ale gdyby wycenł ja na 30 tys, a ja za nia placilam 60tys - to kredyt dostalabym na 30 tys a drugie 30 muialabym miec w kieszeni. No co Ty? Naprawdę? Intencją mojego posta było pokazanie, że wg moich doświadczeń rzeczoznawca nie ma na celu za wszelką cenę wycenienia działki wg 'własnego zdania' i koniecznie poniżej wyśrubowanych cen rynkowych.. Nie mówiąc o tym, że można dostać niezły kredyt na 100% działki bez wizyty takowego. Chodzi o to, że rzeczoznawca nie taki straszny jak np. kolega mi5iak go opisuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 16.05.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Chodzi o to, że rzeczoznawca nie taki straszny jak np. kolega mi5iak go opisuje A no to jasna sprawa:) Kolega robiac 'casting' na rzeczoznawce pytal od razu przez telefon na ile tam i tam sa w stanie wycenic:) Czasem pytaja inwestora czy ten chce zeby lekko zawyzyc albo lekko zanizyc:) Rzeczoznawca tez człowiiek, ale dobrze zeby Ci co planuja na 100% kredyt wiedzieli co i jak sie moze zdarzyc, zeby w pore temu zapobiec i pewnie o to chodzilo mi5akowi:) W kazdym badz razie mi o to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts