Ricewind 27.05.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Mniej patosu, więcej pokory. Typowe, to jest najeżdżanie jednych na drugich. Większość z nas ma już działki, a siedzimy tu, bo to lubimy. A ceny komentujemy zgodnie z własnymi odczuciami. Nie uważam się za biedaka i stać mnie również na działkę po kilkaset złotych za metr - jak pewnie niejednego na tym forum. Jednak tyle bym w życiu nie dał A jeśli kogoś nie stać, to być może jeszcze nie stać - nie powód, żeby z niego robić biedaka. Ok. Szkoda gadać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 28.05.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Annamar ciągle nie łapiesz tematu. Naturalny i wolny rynek to jest w Europie zachodniej a nie w Polsce. Tam nie czeka się na zmianę PZP 5. Tam wójtowie gmin nie decydują gdzie ma być gaz i kanalizacja a gdzie nie, tam nie decydują o kilku innych kwestiach mających wpływ na ceny ziemi. I tu jest problem. Złe prawo powoduje, że jest mało nieruchomości nadających się pod zabudowę a my "biedacy" bogacimy się coraz bardziej i wychodzimy z " cuchnących bloków". PS. Jestem chyba ostatnią osobą, która powinna narzekać na wzrost cen. W zeszłym roku kupiłem dwie działki przylegające do mojej. W sumie około 2500 m.kw po 43 zł. Wczoraj sąsiadka zapytała czy nie sprzedałbym jednej po 180 bo jej znajoma chcę się tutaj wybudować. Czy to jest normalne, rynkowe zjawisko ? Proponuje żebyś poczytał kilka poważnych opinii specjalistów a dowiesz się jak bardzo przeszacowany jest nasz rynek nieruchomości podobnie jak giełda. Dla mnie koniec tematu. pozdrowienia dla szukających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 28.05.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Przymierzam się do działki w Nadolicach Wielkich. Sprzedający proponuje cenę 200zł / m2 brutto. Czy uważacie, że cane jest "realna" w obecnych warunkach? Niestety tak ceny poszybowaly w gore w Chrząstawie to samo i pomyslec ze ja kupowalam w Chrzastawie dzialke 2 lata temu za 30 zł/m2 a teraz ceny pojedynczych dzialek od 150-200, choc chyba na autogieldzie ktos sprzedaje dzialke 20 arów po 70 zł /m2 pozdrwiam flowera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 28.05.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 i pomyslec ze ja kupowalam w Chrzastawie dzialke 2 lata temu za 30 zł/m2 a teraz ceny pojedynczych dzialek od 150-200, choc chyba na autogieldzie ktos sprzedaje dzialke 20 arów po 70 zł /m2 A ja kupując w Gajkowie rok temu za 46 zl/m2 słyszalam od tych co kupili parę miesięcy przede mną, ze to strasznie drogo bo oni kupili za 32.. mi5ak-kupileś już działeczkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 28.05.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 a ja w tym wątku przeczytałam , ze nie warto kupowac bo duzo miejscowych....a teraz miejscowym grozi, ze będą w mniejszości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogumiła 28.05.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 No właśnie misiak kupiłeś już działkę - pochwal się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annamar 29.05.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Adam: jesli Twoim zdaniem to ze wojewoda decyduje gdzie ma byc kanalizacja ma wplyw na makro ekonomie w gosporadce nieruchomosci to sorry i to ze tym probujesz teraz zatuszowac swoje calkowiecie mylne pojecie o cenie rynkowej to szkoda gadac. pamietaj ze jesli nawet za akcje spolki x zaplacisz 100zl a jej wartos ksiegowa to tylko 2 zl to cena rynkowa to wlasnie te 100zl i nie wazne ze sa przeszacowane jak to okreslasz zapamietaj sobie ze cena rynkowa to ta cena po ktorej zostala zrealizowana transakcja (tym bardziej jesli owa transakcja nie jest odosobniona - nie dotyczy to rynku akcji bo tam moze obrot o wartosci kilku mln odbyc sie po cenie 2zl a jedna akcja moze zostac kupiona po 3zl i te 3 zl to cena rynkowa) i jeszcze jedno Adasiu ... kazdy rzeczoznawca wyceniajac wartos danej dzialki, zapewniam cie ze kieruje sie m.in. cenami jakimi zostaly obarczone transakcje z ostatniego czasu i do tego uwzglednia sie oczywiscie wspolczynnik czasu takze Adasiu, wiesz ze dzwonia ale nie do konca wiesz gdzie ale masz sie za najmadrzejszego i plujesz na mnie za to ze krytykuje traktowanie Polakow jak niewolnikow i za to ze nie chwale naszych obrzydliwych blokowisk gratuluje tych 2,5 k metrow branych po 43 moze misiakowi sprzedaj bo facet spedzi pol zycia na forum i na nic sie nie zdecyduje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 30.05.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 mi5ak-kupileś już działeczkę? No właśnie misiak kupiłeś już działkę - pochwal się! Już za chwileczkę, już za momencik 15.06 idziemy do notariusza... z kredytem też już na prostej. Wczoraj sprzedający utrzymywał, że jak już dał słowo to na bank się nie wycofa! moze misiakowi sprzedaj bo facet spedzi pol zycia na forum i na nic sie nie zdecyduje ... zapamietaj sobie ze ... ... że jestem biednym blokersem ze slamsów ciśniętym przez mojego pracodawcę za grosze oszukującym się i dorabiającym sobie filozofię i dlatego nie kupiłem jeszcze działki bo mnie na to po prostu nie stać jestem z tego powodu w depresji... chyba będę musiał się udać do psychologa. może ktoś na forum podejmie za mnie decyzję? bo ja sam nieboraczek nie mogę ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 30.05.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Adam: jesli Twoim zdaniem to ze wojewoda decyduje gdzie ma byc kanalizacja ma wplyw na makro ekonomie w gosporadce nieruchomosci to sorry i to ze tym probujesz teraz zatuszowac swoje calkowiecie mylne pojecie o cenie rynkowej to szkoda gadac. Popieram Adama. Prawo jest do bani. Gdyby tak jak zapowiadają tereny w granicach administracyjnych miast zostały automatycznie odrolnione (miliony m2) wówczas by była znacznie większa podaż działek (więc stanowczo wpłynęło by na makro ekonomię w nieruchomościach gruntowych. Ale problem byłby jeszcze z dojazdem i mediami. Co z tego, że moje pole było by odrolnione i uzyskałoby warunki zabudowy, skoro jest 0,5km od szosy i mediów. Więc kolejne uregulowania prawne pomagające rozbudowywać tą infrastrukturę a nie spowolniające ten rozwój przy nagłym zwiększeniu podaży gruntów wpłynęło by na spadek ich cen. Pytanie tylko, czy ten spadek nie wzmógłby jeszcze popytu bardziej i tak czy siak utrzymał ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 30.05.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 misiak lepiej pokaz zdjęcie bo za chwile okaże się, że jestes murzynem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 30.05.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 W tej chwili rośnie tam żyto. Działka jest w środku pola a droga która ma do niej prowadzić jest jedynie na papierze, więc nie właziłem w pole, aby fotografować. Ale obiecuję, że jak we wrześniu (zgodnie z umową) ogrodzę sobie działeczkę to zrobie parę ładnych fotek Oby tym razem udało już się kupić, i aby się nie wycofał kolejny sprzedawca tuż przed aktem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 30.05.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 no to czekamy do 15 czerwca na więcej szczegółów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spad 30.05.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Jeśli jeszcze chodzi o Nadolice Małe to nie polecam przy torach, bo tam będzie szła droga za parę lat zbiorcza. Już lepiej przy tej aktualnej szosie. mam pytanie o tą zbiorczą szosę - jakie są plany, którędy będzie szła i jak łączyła się z Wrocławiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 30.05.2007 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Zacznie się na wysokości przejazdu kolejowego w Nadolicach Wielkich i ma przebiegać wzdłóż południowej strony torów mijając wszytkie wioski tak jak tory aż dojdzie za Kamieńcem/Dobrzykowicami do Wschodniej obwodnicy Wrocławia (droga Długołęka, Łany, Bielany), następnie minie swojczyce i kowale również po stronie torów i dojdzie do obwodnicy śródmiejskiej na wysokości Korony. Ta część Wrocławska to do roku 2020 ma powstać bo jest w tym planie budowy infrastruktury do roku 2020. Z tą wojewódzką to ciężko powiedzieć. Gmina twierdzi, że to droga wojewódzka, a nie gminna i od nich to nie zależy, ale i jest już brana pod uwagę przy wszelkich projektach. Aczkolwiek dat nie ma. Myślę, że to jakieś 10 lat potrwa (jak wszystko w Polsce)... chyba, że coś się zmieni. Z drugiej strony wschodnia część jest bardzo ładna i dlatego oblegana przez Wrocławian szukających domków. Już teraz jak się jedzie to są olbrzymie osiedla. W takim tępie za 3-5 lat będzie duża potrzeba tej drogi i może się przyspieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirax 31.05.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 W tej chwili rośnie tam żyto. Działka jest w środku pola a droga która ma do niej prowadzić jest jedynie na papierze, więc nie właziłem w pole, aby fotografować. Ale obiecuję, że jak we wrześniu (zgodnie z umową) ogrodzę sobie działeczkę to zrobie parę ładnych fotek Oby tym razem udało już się kupić, i aby się nie wycofał kolejny sprzedawca tuż przed aktem Podpisujesz finalny akt czy umowę przedwstępna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 31.05.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 finalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 31.05.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Zacznie się na wysokości przejazdu kolejowego w Nadolicach Wielkich i ma przebiegać wzdłóż południowej strony torów mijając wszytkie wioski tak jak tory aż dojdzie za Kamieńcem/Dobrzykowicami do Wschodniej obwodnicy Wrocławia (droga Długołęka, Łany, Bielany), następnie minie swojczyce i kowale również po stronie torów i dojdzie do obwodnicy śródmiejskiej na wysokości Korony. Ta część Wrocławska to do roku 2020 ma powstać bo jest w tym planie budowy infrastruktury do roku 2020. Z tą wojewódzką to ciężko powiedzieć. Gmina twierdzi, że to droga wojewódzka, a nie gminna i od nich to nie zależy, ale i jest już brana pod uwagę przy wszelkich projektach. Aczkolwiek dat nie ma. Myślę, że to jakieś 10 lat potrwa (jak wszystko w Polsce)... chyba, że coś się zmieni. Z drugiej strony wschodnia część jest bardzo ładna i dlatego oblegana przez Wrocławian szukających domków. Już teraz jak się jedzie to są olbrzymie osiedla. W takim tępie za 3-5 lat będzie duża potrzeba tej drogi i może się przyspieszy. Witaj a gdzie mozna przeczytac dokladniejsze informacje na temat tej drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 31.05.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Jeśli chodzi o tą część dotyczącą Czernicy to:- rozmowa z radnym- studium uwarunkowań- podgląd map w geodezji (ale chyba na wrosip też już powinna być zaznaczona)- http://www.wbu.wroc.pl/INF/INFOR_OPR/PZPW/PZPWD_MAPA/5_6.pdf Jeśli chodzi o trasę swojczycką to już ciężej:- http://www.e-grunt.pl/files/w-studium-2006-rys-7.jpg - poza tym czytałem gdzieś na stronach wrocławia, że powyższy plan jest do 2020 roku. Jak ktoś ma dokładniejsze informacje odnośnie trasy swojczyciej to będzie super. Na jednej z sesji rady miasta było napisane, że nie ma jeszcze dat na tą drogę ustalonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 31.05.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Znalazłem jeszcze coś takiego w studium Czernicy: Przewiduje się budowę następujących dróg (ulic) klasy głównej: drogi relacji Bielany – Łany – Długołęka (stanowiącej tzw. wschodnią obwodnicę Wrocławia) kategorii drogi wojewódzkiej; docelowo dwujezdniowej, drogi relacji Wrocław (Swojczyce - Wojnów) – Jelcz-Laskowice, poprowadzonej przez teren gminy Czernica w sąsiedztwie linii kolejowej nr 292; o kategorii drogi wojewódzkiej, która ma przyjąć numer i funkcję obecnej drogi nr W455. Droga ta w Planie zagospodarowania przestrzennego województwa dolnośląskiego została określona jako droga klasy głównej (KG) a w Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Wrocław jej odcinek przebiegający przez miasto, jako klasy głównej ruchu przyspieszonego (KGP). W tej sytuacji dopuszcza się podniesienie klasy tej drogi w granicach gminy Czernica także do klasy głównej ruchu przyspieszonego (KGP). czyli pozytywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amelia77 01.06.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 A macie może jakieś namiary na grunty, może być rolny (ale tak min. klasa 3) w okolicach Sobótki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts