Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

Recommended Posts

Serdecznie Witam wszystkich na forum.

Obserwuje to ciekawe forum od kilku tygodni. Budowę rozpocznę jak wiatr w plecy zawieje w przyszłym roku w Mokronosie Górnym, działeczka ma prawie 13 arów.Powierzchnia domu około 150m/2 ."Parterówka".Przy okazji gratuluje Mi5iakowi odwagi i przemyślanej decyzji.

Pozdrawiam :wink:

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem to optymistyczny artykuł. Zamierzają wykupować grunty. To chyba dobra wiadomość... a przepychanki o kasę to jak mówiłem wcześniej gra polityczna.

No moim zdanie też.

PS. Podpisałem ten akt w końcu. Mogę więc powiedzieć, że jestem ziemianinem ze wsi Chrząstawa Mała :D Jeszcze tylko czekam na przelew kasy z banku na konto właściciela :) No i mam pod lasem tak jak chciałem, wśród nowych domków, wszystkie media mają być w przeciągu 2 lat, no i stosunkowo niedrogo, bo poniżej 100zł za m2 :D (ale tylko dlatego, że ugadałem się ponad 2 michy temu) Ostatnie działki co właśnie sprzedawał szły już za 120zł za m2.

Nooooo - gratulacje!!!! Podejrzewałam, ze Chrząstawa:))) Ładnie tam jest, prawie same nowe, kolorowe domki te brzozki wszędzie:))

Prawie sąsiedzi my wiec:)

Jak zaczniesz budowe i szukałbyś fachowców do rożnych prac/etapow - to pisz. Mam juz spora bazę, a gmina ta sama.

Nooooo - gratulacje!!!! Podejrzewałam, ze Chrząstawa:))) Ładnie tam jest, prawie same nowe, kolorowe domki te brzozki wszędzie:))

Prawie sąsiedzi my wiec:)

Jak zaczniesz budowe i szukałbyś fachowców do rożnych prac/etapow - to pisz. Mam juz spora bazę, a gmina ta sama.

Domków faktycznie będzie pełno nowych (ale w Gajkowie także). Brzózki nie tak wysokie i nie tak dużo tych brzózek co w Gajkowie. Ale za to dalej od Odry, co przerażało mnie w Gajkowie. Są jeszcze sosenki i strasznie szybko rosną. Uwielbiam sosenki. Są naprawdę ładne. Brzozy natomiast wysuszają grunt więc na podmokłe tereny się nadają :). Mówiąc szczerze od roku polowałem na to osiedle, ale co przychodziłem to nigdy właściciel nie miał działek i mówił, że może za kilka miesięcy. Jak przyjechałem z żoną i dzieckiem to się okazało, że są :). Wygląda zupełnie tak jakby chciał sprzedawać tylko rodzinom. Ale generalnie się cieszę.

Kulka - a masz jakąś ekipę która w normalnych cenach postawi stan surowy zamknięty bez bycia na budowie 3 razy dziennie (bo mam czas tylko raz i to po pracy - wieczorami), załatwiania wszystkiego samemu i patrzenia im się na każdą rzecz czy dobrze zrobili?

Za tartakiem są 4 rzędy działek. My właśnie sąsiadujemy z działkami, na których rosną te wysokie brzozy, ale same zasiały się i u nas. Jest klimat. A te działki megadrogie, których piszesz, oglądaliśmy w sierpniu ubiegłego roku - były za 45 m2 brutto pod warunkiem, że budowę zlecimy sprzedającemu. Już, już mieliśmy się decydować, ale ... we wrześniu 06 znaleźliśmy właściciela działek obok, który miał jedną wadę - nie chciał ich sprzedać. No, ale sprzedał.

A wiem gdzie. Ale podobno tam była droga wspólna?

Za tartakiem są 4 rzędy działek. My właśnie sąsiadujemy z działkami, na których rosną te wysokie brzozy, ale same zasiały się i u nas. Jest klimat. A te działki megadrogie, których piszesz, oglądaliśmy w sierpniu ubiegłego roku - były za 45 m2 brutto pod warunkiem, że budowę zlecimy sprzedającemu. Już, już mieliśmy się decydować, ale ... we wrześniu 06 znaleźliśmy właściciela działek obok, który miał jedną wadę - nie chciał ich sprzedać. No, ale sprzedał.

A wiem gdzie. Ale podobno tam była droga wspólna?

Właściciel przekaże drogę gminie po zakończeniu inwestycji (czyli po doprowadzeniu prądu). Do tego czasu mamy bezterminową bezpłatną służebność.

Myślę, że uczciwy sprzedawca to podstawa. Mój mi powiedział, że ceny strasznie poszły do góry od momentu kiedy się z nim dogadałem, ale dał już słowo i nie zamierza go zmieniać

Ze świecą szukać takich ludzi...

Najbardziej mnie wkurza bezinteresowne draństwo albo głupota - przecież facet nic nie zyska na tym że powie mi o zmianie ceny w ostatniej chwili. Gdyby powiedziałby mi to od razu, nie straciłabym tyle czasu i nerwów. Na tą działkę nie stać mnie tak czy tak. Ale nie, po co zachowywać się przyzwoicie, skoro można inaczej.

Sytuacja robi się chora... dorzuciłabym jeszcze skromne 50 tys. i może udało by się już kupić jakąś kawalerkę we Wrocku... a tak mam dać 200 tys. za mały kawałek gołej ziemi? :o

Dlatego też podstawa to umowa przedwstępna ( najlepiej u Notariusza ) z jakims wiekszym zadatkiem

Ostatno tato mi opowiadał, jak w latach '80 kupował działkę R, zapłacił za nią ( w przeliczeniu na obecna kase 7 tyś, 76arów, Iwiny) , ale musiał zrobić kurs rolniczy i przez 6 miesięcy dwa razy w tygodniu jeździł na kurs do gminy, dostał świstek czeladniczy i dopiero mugł kupić pole.

Myślę, że uczciwy sprzedawca to podstawa. Mój mi powiedział, że ceny strasznie poszły do góry od momentu kiedy się z nim dogadałem, ale dał już słowo i nie zamierza go zmieniać

Ze świecą szukać takich ludzi...

Najbardziej mnie wkurza bezinteresowne draństwo albo głupota - przecież facet nic nie zyska na tym że powie mi o zmianie ceny w ostatniej chwili. Gdyby powiedziałby mi to od razu, nie straciłabym tyle czasu i nerwów. Na tą działkę nie stać mnie tak czy tak. Ale nie, po co zachowywać się przyzwoicie, skoro można inaczej.

Sytuacja robi się chora... dorzuciłabym jeszcze skromne 50 tys. i może udało by się już kupić jakąś kawalerkę we Wrocku... a tak mam dać 200 tys. za mały kawałek gołej ziemi? :o

Dlatego też podstawa to umowa przedwstępna ( najlepiej u Notariusza ) z jakims wiekszym zadatkiem

Tak... święta racja. Ale pod warunkiem że sprzedający chce taką umowę podpisać. Jeśli nie chce, to nikt go do notariusza wołami nie zaciągnie :( U mnie sprawa była trochę bardziej skomplikowana bo facet do ceny chciał dorzucić rentę planistyczną, a jej wysokość miała być określona przez gminę. I przez to dwa miesiące czekaliśmy jak idioci :(

Hej,

mam pytanie co sądzicie o kupnie działeczki w północno-wchodzniej części Wrocławia (wylot na Warszawę).

Generalnie od ponad miesiąca jeżdzę wokół Wrocławia i na dzień dzisiejszy zdecydowanie odrzucam południe (brzydko, zero lasów, a ceny z kosmosu). Tak więc zacząłem się rozglądać na północy.

Jak wyremontują Grunwaldzki i Kromera to i dojazd do tej części miasta będzie znacznie szybszy.

Jako, że ceny w Mirkowie, Długołęce są już kosmiczne pojeździłem po okolicy i bardzo spodobał mi się Bąków oraz Łozina. Jako, że niedługo dzieci będą szły do szkoły to Bąków odpada. W Łozinie jest piękna szkoła. Na tym forum przeczytałem, że ma tam gdzieś przebiegać S8 i nawet planowany jest węzeł. Może ktoś potwierdzić tą informację?? Gdyby tak było to naprawdę poważnie zacznę się zastanawiać nad tą miejscowością ;))

Z tym węzłem w Łozinie to chyba prawda. Znalazłem takie ogłoszenie http://szybko.pl/116571 . Jest tam zamieszczona mapka gdzie właśnie widać że będzie zjazd w Łozinie. Są też zdjęcia szkoły, wygląda naprawdę nieźle. Zapowiada się że będzie to atrakcyjna miejscowośc w przyszłosci. Euo tuż tuż, więć ekspresówke na Warszawe muszą zbudować.

Hej,

mam pytanie co sądzicie o kupnie działeczki w północno-wchodzniej części Wrocławia (wylot na Warszawę).

Generalnie od ponad miesiąca jeżdzę wokół Wrocławia i na dzień dzisiejszy zdecydowanie odrzucam południe (brzydko, zero lasów, a ceny z kosmosu). Tak więc zacząłem się rozglądać na północy.

Jak wyremontują Grunwaldzki i Kromera to i dojazd do tej części miasta będzie znacznie szybszy.

Jako, że ceny w Mirkowie, Długołęce są już kosmiczne pojeździłem po okolicy i bardzo spodobał mi się Bąków oraz Łozina. Jako, że niedługo dzieci będą szły do szkoły to Bąków odpada. W Łozinie jest piękna szkoła. Na tym forum przeczytałem, że ma tam gdzieś przebiegać S8 i nawet planowany jest węzeł. Może ktoś potwierdzić tą informację?? Gdyby tak było to naprawdę poważnie zacznę się zastanawiać nad tą miejscowością ;))

Ekspresówka dla tej miejscowości to błogosławieństwo a nie przekleństwo. Jeszcze ceny będą większa niż w Długołęce. Zdecydowanie najszybciej tam rosną. Polecam lokalizację za szkołą, tam na pewno S8 nie będzie uciążliwa. A nawet Bierzyce (500m za szkołą w Łozinie) lub Zaprężyn, czy Węgrów. To tylko parę minut za Łoziną, a ceny znacznie znacznie niższe.

Dzięki. Na szczęście droga będzie od razu z założenia gminna, choć teraz rośnie tam żyto. Za 2 lata ma być jeszcze gaz i kanalizacja i będą ją utwardzać (a może nawet zrobią już aswaltową z chodnikami... łudzę się co? :)

Tak czy siak ma mieć 8m. To wystarczy na 5m drogi po 1,5m na szerokie chodniki :)

Dzięki. Na szczęście droga będzie od razu z założenia gminna, choć teraz rośnie tam żyto. Za 2 lata ma być jeszcze gaz i kanalizacja i będą ją utwardzać (a może nawet zrobią już aswaltową z chodnikami... łudzę się co? :)

Tak czy siak ma mieć 8m. To wystarczy na 5m drogi po 1,5m na szerokie chodniki :)

Z tego co się orientuję to całość ma mieć min. 10 metrów. Przynajmniej według przepisów ale w większości gmin jest wolna amerykanka.

misiak krótki wywiad

-jak się teraz czujesz

Nawet nie wiesz ile to dla mnie teraz znaczy ;). Chciałbym podziękować reżyserowi, scenarzyskom... ;) No wiesz... najważniejsze że już jest i to taka jaką chciałem. Większość kryterów spełniona. :) Nadal jednak nie wiem czy i kiedy będę się budował... ale nie lubię jak ceny przypierają mnie do muru. tak się działo z działkami i tak się dzieje teraz z robocizną i materiałami

-czy nadal uważasz, że Twoja działka powinna teraz tanieć?

No gdyby nagle pojawiło się 100 ogłoszeń sprzedaży działek tuż obok, to pewnie by spadła na cenie. Może kiedyś tak się stanie. Z naciskiem na kiedyś ;) Ale nie zależy mi na tym aby zyskiwała na wartości bo i tak jej nie zamierzam sprzedawać :D

:> i co z tym króliczkiem...

muszę sobie poszukać innego króliczka do gonienia... jakaś propozycja? :)

Z tego co się orientuję to całość ma mieć min. 10 metrów. Przynajmniej według przepisów ale w większości gmin jest wolna amerykanka.

a może i 10m jest :)... nie pamiętam... ale to nie 4m a tyle miałbym w Pęgowie, gdyby mnie sprzedający nie załatwił

a może i 10m jest :)... nie pamiętam... ale to nie 4m a tyle miałbym w Pęgowie, gdyby mnie sprzedający nie załatwił

Droga wewnętrzna dojazdowa ( np. do domu lub działki ) musi mieć minimum 3,5 m. a droga gminna utwardzona chyba 10m.