brzydlak 10.04.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 yagularka - nasz dom po zagospodarowaniu pow na garazem i podniesieniu scinay kolankowej bedzie mial 140m2 i zamierzam s zmiescic w 220tys. tzn zmieszcze s bo 20 tys musze sobie z tego odciagna c na inny wydatek.powiem ze mamy b. duzo fundamentow, dach z dachowki,2 tarasy,ogromny dach, 7 okien dachowych, na dole wielkie okna i duzo, ogrz piec na drewno, pelety i dodtak wegiel, ogrzewanie podlogowe plus grzejniki, instalacja solarna, panele, sciany i sufit wykonczane plyta GK, 2 lazienki, sauna strop plyta zeranska, oczyszczalnia sciekow, 2 kominki. ocieplenie poddasza plus nidy na sciane , plytki i panele bedziemy klasc sami wiec odpada nam robocizna.w 200k musimy s zmiescic bo za gotowke to bedziemy robic meble do kuchni wykladac podjazdy, robic ogrod. to wszystko zalezy od tego ile zrobicie sami i ile bedzie was kosztowala robocizna. ja tez jeszcze miesiac temu myslalam ze nam nie starczy a teraz wiem ze starczy i jeszcze musi zostac mysle ze zmiescisz s w 200k pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 10.04.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Dopisuje sie do Was szybciutko Dzialki nie mam, mamy mieszkanko warte jakies 200 tys obecnie, ale chcemy je sprzedac w momencie ukonczenia budowy i nie bardzo chce aby Bank na jego hipoteke wchodzil juz teraz. Kredytow nie mam do splacania zadnych. Dochody mamy takie sobie - raczej mniejsze niz wieksze. Nikt nam nie pomoze - ani mamusia, ani tatus, ani nikt. Chcemy wybudowac maly domek, ociupke powyzej 100m2 Moj planowany domek znajdziecie tu: http://www.domexpert.pl -. nasze domy - bungalow108. Ten domek mialaby zbudowac od razu firma. Ja nie mam czasu, podobnie moj maz, kompletnie sie na tym nie znamy i obawiamy sie, ze jak nas jakis budowlaniec zrobi w jajo, to dopiero bedziemy "w plecy" finansowo.... Jak Wy podchodzicie do takiego budowania? Dzis ide do tej firmy na spotkanie. Gdyby ktokolwiek z Was cokolwiek na temat tej firmy wiedzial, bede wdzieczna Wychodzi mi, ze kredyt ze 400 tys bede musiala wziac, chociaz na chwile... A moze najpierw mniej a pozniej go dobrac? Na razie jestem baba-goraczka, bo decyzje o budowie podjelismy jakies 10 dni temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yagularka 10.04.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 no to jam mam o wieeele skromniej, trochę w wykończeniówce też zrobimy sami np. panele, płytki, elektryka, może zabudowę poddasza z płyt GK Już to robiliśmy w domku u rodziców Ale te ceny są przerażające Przyznam, że czuję sie pocieszona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 10.04.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 yagularka- do banku to na oko. my mamy kosmiczny.tzn wtedy juz bank twierdzil ze nam nie starczy a przeciz wszystko tak podrozalo. rozpisz tak zeby bylo chociaz troche prawdopodobne. wazne zebys faktycznie byla w stanie za to dom postawic. beton do fund srednio 300zl bruttom3, stal srednio 2,50zł za kg, sciana z BK - 70zl za m2, bloczki fund sr nawet 3 zl za szt, cegla 80gr, okno dachowe to ok 1400szt z kolnierzem, normalne to roznie- duza rozpietosc cen, wiexba - drewno sr 900brutto m3, blachodachowka ok 30zlm2 . ogrzewanie DGP to ok 14tys,oczyszczalnia 0d 5-7tys, instal elektr do 5tys w tak malym domku, wodna i sanit to pewnie ok6 tys u Ciebie, strop 4-5 tys. nie wiem co jeszcze naoisac Tobie bo nie wiem jaki to domek, styropian kup jak masz gotowke bo bardzo drozeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yagularka 10.04.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 dzięki brzydlak bardzo pomogłeś, czeka mnie dużo liczenia i szperania w necie Więźbę już kupiłam wyszło mnie średnio 580zł/m3 bez faktury, właśnie szukam w sklepach impregnatu i ruszam do malowania Niestety nie mogę dostać u nas tych tańszych ale zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 10.04.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 pomóżcie jutro mam dać zaliczke za działkę jak ma to być napisane aby było wszystko prawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 10.04.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Anher - ja bym pomogla ale mialam spisana umowe przedwstepna u notariusza. napisz kto z kim zawiera umowe i na co / danez DO/. i ze zobowiazuje s do tego i tego dnia do zawarcia umowy kupna sprzedazy.ze zbywajacy oswiadcza jak jest wielkosc, uzbrojenie i ze nie nie ma obciazen na hipotece, ze jest jego wlasnoscia i nie ma innych wlascicieli,. ze okr dnia zostala wplcona zaliczka w kwocie przy świadku.ze jesli zerwiecie umowe to przepada zaliczka na korzysc sprzedajacegoi najlepiej ze jesli on nie wywiaze s z umowy to dla niego tez jaks kara..podpisy wazse i swiadka. to chyba tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 11.04.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Anher a ile tej zaliczki? Jeśli z 1000 zeta to rób w zwykłej formie pisemnej. I uzgodnijcie czy to ma byc zaliczka czy zadatek. Jesli wchodzi w grę większa kwota to idźcie do notariusza. Bo umowa spisana między wami nie ma żadnych konsekwencji prawnych i nie liczy się w sądzie w sprawach cywilnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 11.04.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 A jeśli chcesz gotowca umowy przedwstępnej sprzedaży to mogę wysłać Ci na meila napisaną w Wordzie ale wyślij mi adres na priv. Nie wcześniej jednak niż za 2 godzinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 12.04.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 yagularka- do banku to na oko. my mamy kosmiczny.tzn wtedy juz bank twierdzil ze nam nie starczy a przeciz wszystko tak podrozalo. rozpisz tak zeby bylo chociaz troche prawdopodobne. wazne zebys faktycznie byla w stanie za to dom postawic. beton do fund srednio 300zl bruttom3, stal srednio 2,50zł za kg, sciana z BK - 70zl za m2, bloczki fund sr nawet 3 zl za szt, cegla 80gr, okno dachowe to ok 1400szt z kolnierzem, normalne to roznie- duza rozpietosc cen, wiexba - drewno sr 900brutto m3, blachodachowka ok 30zlm2 . ogrzewanie DGP to ok 14tys,oczyszczalnia 0d 5-7tys, instal elektr do 5tys w tak malym domku, wodna i sanit to pewnie ok6 tys u Ciebie, strop 4-5 tys. nie wiem co jeszcze naoisac Tobie bo nie wiem jaki to domek, styropian kup jak masz gotowke bo bardzo drozeje Hehe, te ceny to chyba z końca zeszłego roku U mnie (Gdańsk i okolice) ceny dochodzą za zwykły gazobeton 24" do 16zl a za bloczek betonowy do 5 zl za szt., najniższa cena to ok 11 zl za pustak 24" a i tak nie od reki tylko na zamówienie oczekiwanie ok 2 tyg. gdzie jak powiedzieli cena może być jeszcze większa - a są to newsy z końca marca. Z tego co wiem w tej chwili, zaznaczam - w tej chwili - za dachówkę cementową wołają 50 zł (w wzwyż off korz) z terminem dopiero na sierpień !!! Za wywrotkę żwiru (ok. 18 t.) w grudniu płaciłem ok. 600 zł - teraz podobno wołają po 1800 . Ale to wina Skanska bo qpa inwestycji w Gdańsku (mnóstwo remontów i budowa A1) więc wykupili wszystko co było w okolicy. Szczerze mówiąc, gdybym teraz miał brać kredyt to chyba bym mnożył aktualne ceny co najmniej x1,5 albo nawet i x2 - może wtedy wartość kredytu byłaby bardziej realna do wykończenia domu. Całe szczęście, że przede mną już wykończeniówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 12.04.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 ich troje- to nie zazdroszcze Tobie tych cen ja robilam oczy na te ktore dostalam a tu widze ze mozna jeszcze piekniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 12.04.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 ich troje- to nie zazdroszcze Tobie tych cen ja robilam oczy na te ktore dostalam a tu widze ze mozna jeszcze piekniej A nie jest tak źle Na szczęście mury stawiałem jeszcze w zeszłym roku więc patrząc na to co dzieje się z cenami teraz załapałem się jeszcze całkiem nieźle (chociaż wtedy wydawało się że to kosmos ) Teraz już wykończeniówka a tej ceny na szczęście (dla mnie) tak nie szaleją. Ale współczuję tym, którzy dopiero zaczynają lub będą zaczynać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 12.04.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 ich troje - ceny ktore podalam sa z ostatnich 3 tygodni wiec mimo wszystko wypadacie drogo slyszalam od znajomego ze na mazurach jest material, nie ma takiego szalu ani budowlanego ani cenowego. przede wszystkim towar jest dostepny od reki. nawet s zastanawialismy czy nie zamowic tira z calym materialem na budowe, ale do tej pory /tfu tfu/ wszystko udaje nam s kupic na miejscu i bez szalenstw no moze poza wiezba bo tu terminy sa z kosmosu a ja chce s wprowadzic do domu koniec czerwca- polowa lipca /tfu tfu/ /puk puk/ i inne zaklecia pozdrawiam goraco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 15.04.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 czesc oszołomy jednak zostałałam posiadaczem działki budowlanej 800m co prawda w kształcie trójkąta prostokątnego ale jednak bardzo fajna ogrodzona płotem z opłyt betonowych jednak jeszcze troche potrwa zanim bede móogła coś na niej zrobić bo podpisaliśmy umowe przedwstepną włascicielka robi podział geodezyjny i to potrwa około 3 miesięcy wtedy musimy przenieśc ogodzenie z jednej strony i odgrodzić się od niej jest sliczna bo na uboczu a zarazem blisko do centru troche nas to kosztowało bo 45 zł za metr ale co tam teraz bedzie trzeba załatwiać kredyt ale w tym roku jak dobrze pujdzie to tylko podłączymy media i zrobimy fundamenty bardzo się cieszę mąż też tak wogle to jest konto męża ale ja pisze z jego konta pa oszołomki aga ps z tą większą działką to nie było tak pieknie byłby olbrzyi problem z podziałem z podłaczeniem mediów jeszcze wiekszy koszt podłaczenia wody i kanalizy około 45 tyś i napewno w najblizszym czasie nie można byłoby jej p[odzielićps1 co do projektu to zdecydowaliśmy i napewno nie zmienimy zdania bedą małe przeróbki tylko zmniejszenie pokoju wejście do garażu przez hol schody w wc i poprowadzenie prosto ściany w kuchni http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 16.04.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 No to gratuluję. Niedługo staniesz się posiadaczką ziemską Ale papierków przed Tobą co niemiara Tego Ci akurat nie zazdroszczę ale warto przez to przejść żeby mieć swój kawałek raju na ziemi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 16.04.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 wiem ze najgorsze przede mną ale zastanawiam się nad zleceniem tej papierkologi i bieganie po urzedach odpowiedniej osobie mamy małe dziecko klaudynke która 28 kwietnia bedzie miała roczek do tego dwa psy a mąż pracuje za granicą wiec wszystko na mojej głowie zastanawiam sie ile to może kosztować zlecenie tejj całej paierkologi może ktoś wie??????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 16.04.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 wiem ze najgorsze przede mną ale zastanawiam się nad zleceniem tej papierkologi i bieganie po urzedach odpowiedniej osobie mamy małe dziecko klaudynke która 28 kwietnia bedzie miała roczek do tego dwa psy a mąż pracuje za granicą wiec wszystko na mojej głowie zastanawiam sie ile to może kosztować zlecenie tejj całej paierkologi może ktoś wie??????????????? Wie A przynajmniej wiedział Pod koniec ubiegłego roku płaciłem za takie usługi coś między 1500-2000 zł. Dokładnie nie pamiętam bo trochę cenę negocjowaliśmy Fakt trochę kasy zapłaciłem, ale żadnego urzędu jak do tej pory na oczy nie widziałem i nawet nie wiem gdzie się mieszczą Nawet pism żadnych nie musiałem pisać, dostawałem tylko do podpisu i mój keirbud sam jeździł, załatwiał i gadał z kim trzeba. Wolę nie myśleć ile załatwiałbym tę całą papirologię - ja, laik i żółtodziób w sprawach administracyjno-budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Idziu5 16.04.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Bylem dzisiaj na składzie budowlanym i widziałem cenę pustaczka 24 kto zgadnie.......... 18,30 szt. nieżle ( klient kupił ) no no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 16.04.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Bylem dzisiaj na składzie budowlanym i widziałem cenę pustaczka 24 kto zgadnie.......... 18,30 szt. nieżle ( klient kupił ) no no Tia, ceny iście europejskie Na dodatek wróciły do niektórych (czyt. tych tańszych) składów budowlanych kolejki społeczne. Kto nie wiem lub nie pamięta jak to wyglądało zapraszamy w celach edukacyjnych na Pomorze. Wojtek a kojarzysz gdzieś w okolicy wypożyczalnie/wynajem maszyn i sprzętu ogrodniczego? Będę parę rzeczy wkrótce potrzebował i szukam, szukam. Kurcze pióro, via internet, w takiej Warszawie znalazłem a 3city nijak nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MONTY PYTON 16.04.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Bylem dzisiaj na składzie budowlanym i widziałem cenę pustaczka 24 kto zgadnie.......... 18,30 szt. nieżle ( klient kupił ) no no Tia, ceny iście europejskie Na dodatek wróciły do niektórych (czyt. tych tańszych) składów budowlanych kolejki społeczne. Kto nie wiem lub nie pamięta jak to wyglądało zapraszamy w celach edukacyjnych na Pomorze. Wojtek a kojarzysz gdzieś w okolicy wypożyczalnie/wynajem maszyn i sprzętu ogrodniczego? Będę parę rzeczy wkrótce potrzebował i szukam, szukam. Kurcze pióro, via internet, w takiej Warszawie znalazłem a 3city nijak nie mogę Czytam i czytam i oczom nie wierzę . Zacząłem budowę w tym roku. Budujemy pod Łodzią. Cena za pustak 24 o której piszesz jest tak odjechana, że aż dziw bierze że ktoś to kupuje. Ludzie , porotherm 25 p+w w Łodzi (import Austria - Wieneberger) - ceny ~ 9 - 10 zł bez łaski. Nie dajmy się zwariować. Rynek nie znosi pustki. Jeśli (nawet 800 - 1000 km stąd) cegłę można kupić bez problemu to jaki sens jest płacić dwa razy więcej tylko dlatego, że jest na miejscu??? Budując na kredyt nie można sobie na to pozwolić . Nie wystarczy być oszołomem (też nim jestem - kredyt - 540kpln). Potrzeba w tym odrobiny rozsądku. Pozdrawiam wszystich oszołomów - trochę więcej optymizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts