AgataL 18.04.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 My teraz godzinami siedzimy w necie, głównie na allegro i szukamy baterii łazienkowych, sprzętów AGD bo może uda się taniej kupić. Ale frajdy przy tym jest, że hoho. Przynajmniej mamy zajęcie na wieczorki, póki jeszcze na budowie wszystko stoi. No i pomarzyć można, np. o bateriach za 4000 zł. Potem znów wracamy do tych za góra 500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagłoba 18.04.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Ja zaś żałuję, że nie zabrałem się za budowę wcześniej. Teraz widzę, że wprawdzie kredyt mogę dostać bez trudu, ale prawdziwy problem będzie z materiałami i wykonawstwem. Uzyskam kredyt na podstawie obecnych cen, a za dwa miesiące okaże się, że dodatkowe 10% trzeba wyczarować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viamedia 18.04.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Ja zaś żałuję, że nie zabrałem się za budowę wcześniej. Teraz widzę, że wprawdzie kredyt mogę dostać bez trudu, ale prawdziwy problem będzie z materiałami i wykonawstwem. Uzyskam kredyt na podstawie obecnych cen, a za dwa miesiące okaże się, że dodatkowe 10% trzeba wyczarować... Zanim skończysz budowę dawno skończą się pieniądze z kredytu. Mam tylko nadzieję, że banki na to nie liczą. Bo perspektywa przejęcia nieruchomości to łakomy kąsek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 18.04.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 My teraz godzinami siedzimy w necie, głównie na allegro i szukamy baterii łazienkowych, sprzętów AGD bo może uda się taniej kupić. Ale frajdy przy tym jest, że hoho. Przynajmniej mamy zajęcie na wieczorki, póki jeszcze na budowie wszystko stoi. No i pomarzyć można, np. o bateriach za 4000 zł. Potem znów wracamy do tych za góra 500 zł Tia, bez intenetu urządzać dom - ciężka rzecz. Też nie wyobrażam sobie budowy bez netu. Szczerze mówiąc te baterie po 4k i więcej jakoś mnie nie kręcą. Ja stawiam w domu na funkcjonalność a takie cudo za ileś tysięcy to nie wygląda na specjalnie funkcjonalne. No chyba, że ma pełnić funkcję wkurzania sąsiadów Na razie stawiam na "bakterie" te tańsze 100-200 zł a jak będzie więcej kasy to się wymieni na docelowe. Jedynie na piętrze, gdzie będą dzieci mam zamiar zainstalować porządne termostatyczne baterie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagłoba 18.04.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Zanim skończysz budowę dawno skończą się pieniądze z kredytu. Mam tylko nadzieję, że banki na to nie liczą. Bo perspektywa przejęcia nieruchomości to łakomy kąsek. Myślisz, że to z tej przyczyny wynika boom kredytowy? Damy kredyt każdemu chętnemu, a potem będziemy największym właścicielem ziemskim w kraju? *Przymrużenie oka.* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viamedia 18.04.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Zanim skończysz budowę dawno skończą się pieniądze z kredytu. Mam tylko nadzieję, że banki na to nie liczą. Bo perspektywa przejęcia nieruchomości to łakomy kąsek. Myślisz, że to z tej przyczyny wynika boom kredytowy? Damy kredyt każdemu chętnemu, a potem będziemy największym właścicielem ziemskim w kraju? *Przymrużenie oka.* Jestem daleki od lamentu, ale przyjdą chude lata i na pewno cześć kredytobiorców którzy swoją rzeczywistą zdolność kredytową wyliczyli na styk będą "cienko piszczeć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 18.04.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Wlasnie sie zastanawiam czy nie lepiej kupic w innym miescie i zaplacic za transport. U nas podobno BK sa po 13-15zl i kolejki po 135osob- chore. Bylem dzisiaj na składzie budowlanym i widziałem cenę pustaczka 24 kto zgadnie.......... 18,30 szt. nieżle ( klient kupił ) no no Tia, ceny iście europejskie Na dodatek wróciły do niektórych (czyt. tych tańszych) składów budowlanych kolejki społeczne. Kto nie wiem lub nie pamięta jak to wyglądało zapraszamy w celach edukacyjnych na Pomorze. Wojtek a kojarzysz gdzieś w okolicy wypożyczalnie/wynajem maszyn i sprzętu ogrodniczego? Będę parę rzeczy wkrótce potrzebował i szukam, szukam. Kurcze pióro, via internet, w takiej Warszawie znalazłem a 3city nijak nie mogę Czytam i czytam i oczom nie wierzę . Zacząłem budowę w tym roku. Budujemy pod Łodzią. Cena za pustak 24 o której piszesz jest tak odjechana, że aż dziw bierze że ktoś to kupuje. Ludzie , porotherm 25 p+w w Łodzi (import Austria - Wieneberger) - ceny ~ 9 - 10 zł bez łaski. Nie dajmy się zwariować. Rynek nie znosi pustki. Jeśli (nawet 800 - 1000 km stąd) cegłę można kupić bez problemu to jaki sens jest płacić dwa razy więcej tylko dlatego, że jest na miejscu??? Budując na kredyt nie można sobie na to pozwolić . Nie wystarczy być oszołomem (też nim jestem - kredyt - 540kpln). Potrzeba w tym odrobiny rozsądku. Pozdrawiam wszystich oszołomów - trochę więcej optymizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 18.04.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Wlasnie sie zastanawiam czy nie lepiej kupic w innym miescie i zaplacic za transport. U nas podobno BK sa po 13-15zl i kolejki po 135osob- chore. Trochę przestudiowałem temat. Niestety nie jest to takie proste i różowe jakby wydawać sie mogło. Cała impreza może wyjść na granicy opłacalności. Owszem , towar kupisz taniej ale to co zaoszczędzisz na kupnie w innym mieście najprawdopodobniej przejedzą koszty transportu - chyba - że masz własną ciężarówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 18.04.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Wlasnie, koszty transportu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MONTY PYTON 19.04.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Wlasnie sie zastanawiam czy nie lepiej kupic w innym miescie i zaplacic za transport. U nas podobno BK sa po 13-15zl i kolejki po 135osob- chore. Trochę przestudiowałem temat. Niestety nie jest to takie proste i różowe jakby wydawać sie mogło. Cała impreza może wyjść na granicy opłacalności. Owszem , towar kupisz taniej ale to co zaoszczędzisz na kupnie w innym mieście najprawdopodobniej przejedzą koszty transportu - chyba - że masz własną ciężarówkę. Transport z centrum do trójmiasta nie powinien wyjść więcej niż 2kpln więc myśle, że przy cenie PTH 25 P+W sięgającej 10 pln i tak się opłaca A przede wszystkim nie ma taaaakich kolejek W końcu czas to pieniądz, czyż nie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 19.04.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 o transporcie materialow z daleka to powiem tyle ze s oplaca, zwlaszcza jesli czas nas goni. nam np potrzebna byla wiezba jak najszybciej. a w poznaniu i okolicach terminy na za 3 , za 6 miesiecy,. tymczasem z pomorza wiezba zamowiona tuz przed swietami przyjedzie we wtorek. gotowa byla juz w piatek, ale nie mogli puscic do polowy wypelnionego auta. w poznaniu metr3 wiezby srednio za 820 netto. a my z transportem /razem 400km/ zaplacilismy 750 netto. wiec czysty zysk bez nerwow i laski. gdybym jeszcze czegos nie mogla tu znalezc to na pewno to sciagne. nic nie strace a moze nawet jak na drewnie bede do przodu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zopafisa 28.04.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Wiadomość z wczoraj Aida ma bliźniaczki - Dominikę i Natalię http://karolinka.bajt.biz/forum/dominika.jpghttp://karolinka.bajt.biz/forum/natalia2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 28.04.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Gratulacje dla Aidy!!!!! szybciutko, nie spodziewalam sie ze to bedzie juz. Moja szwagierka urodzila synka tez 27.04.07, tyle ze jeden i 3680g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 28.04.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Aida- podwojne gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pineska 29.04.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 słodkie maleństwa, gratuluję aido i trzymam za wasza trojkę kciuki, byście szybciutko wrocily zdrowe do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 29.04.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Mam do Was pytanie. Jestem przed wyborem kredytu. Jakie sa wasze dosawiadczenia z bankami: Millenium, PKOBP i BPH. Biore te trzy pod uwage i nie moge sie zdecydowac. Czy wiecie moze jak wygladala wycena przez rzeczoznawce z tych bankow? Jaka oni obieraja kwote za m2 pu.domu? Nie wiem ile moze mnie kosztowac wybudowanie domu, ze wzgledu na szybkie zmiany cen. Bede chcial wziasc okolo 170000 na budowe domku o pow.94m2. wykonawce juz mam, za stan surowy bez dachu chce 16tys bez materialow. Jak dlugo czeka sie na decyzje z banku, a potem po podpisaniu umowy na wyplate I transzy? Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 29.04.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Mam do Was pytanie. Jestem przed wyborem kredytu. Jakie sa wasze dosawiadczenia z bankami: Millenium, PKOBP i BPH. Biore te trzy pod uwage i nie moge sie zdecydowac. Czy wiecie moze jak wygladala wycena przez rzeczoznawce z tych bankow? Jaka oni obieraja kwote za m2 pu.domu? Nie wiem ile moze mnie kosztowac wybudowanie domu, ze wzgledu na szybkie zmiany cen. Bede chcial wziasc okolo 170000 na budowe domku o pow.94m2. wykonawce juz mam, za stan surowy bez dachu chce 16tys bez materialow. Jak dlugo czeka sie na decyzje z banku, a potem po podpisaniu umowy na wyplate I transzy? Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Mam doświadczenie z PKOBP. Przenosiłem kredyt z Mbanku (nie polecam). Całość - rozpatrznie wniosku, przyznanie kredytu, pomoc w papierologi i walce z drugim bankiem zajęła tydzień. Co do wyceny przez rzeczoznawce nie wiem dokładnie. Musisz zorientować się jaka wartość mają budowane podobne domy w Twojej okolicy. To na pewno jest brane pod uwagę. Tylko przy tych szalejących cena to nie wiem czy ten rzeczoznawca cokolwiek da rade oszacować Pierwszą ratę dostałem prawie od ręki (musiałem pozałatwiać drobne paierki - zajęło to 2-3 dni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 29.04.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 ich_troje - a co ci sie w tym kredycie z Mbanku nie podobało? Co np jest lepsze w pko? Mi sie podoba w mbanku ten mechanizm bilansujacy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 29.04.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 ich_troje - a co ci sie w tym kredycie z Mbanku nie podobało? Co np jest lepsze w pko? Mi sie podoba w mbanku ten mechanizm bilansujacy... Rozpatrywanie trwało pół toku !! Papiery były niby ok ale ciągle coś nowego wymyślali. Wkurzało nas że oddział nie miał żadnej decyzyjności, wszystko musiało iść do centrali a nam ziemia pod nogami się paliła. W końcu doprowadzili nas do białej gorączki (delikatnie mówiąc) więc powiedzieliśmy im: z pierwszego na parter i poszliśmy do PKO BP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 30.04.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Aida gratulacje, dzieciaczki malutkie, pewnie wcześniaki, jak będzie coś wiadomo jak się czują dzeci i ich mama to dajcie znać. Co do kredytu mam w PKO BP, jeśli chodzi o czas oczekiwania na przyznanie kredytu i późniejsze rozliczanie transz, to nie mam uwag, wszystko szło szybko i bezproblemowo, my mamy w CHF jesteśmy świeżo po rozliczeniu ostatniej transzy , bardzo się bałam, że strasznie stracimy na różnicy kursowej, bo wiadomo jak przez miniony czas stał frank, ale jestem mile rozczarowana, nie było tak najgorzej, straciliśmy tylko ponad 2 tyś. zł., a liczyłam, że różnica będzie tak ok. 6 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts