boodzisz 16.08.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Witam. Bardzo chcemy mieć z nażeczoną domek do 100m2 z poddaszem użytkowym. Narazie mieszkamy na 38m2 w bloku. W tym roku narazie zalatwiam dzialke, nieduza bo 700m2 ale wystarczy. szkoda tylko ze nie uzbrojona.Dopiero podpisana umowa przedwstępna Moja dzialka jest druga od ulicy. Sąsiad wszystkie media ma . Moje pytanie brzmi czy bede musial ciągnąc media od ulicy? (ok. 40m) czy jakos dogadac sie z sąsiadem. czy ktos ciagnął media typu woda, prąd, kanalizacja ok. 40-50mb? Strasznie jestem ciekawy jaki to bedzie koszt. Przyłączam się z rozkoszą do grupy oszołomów optymistów. Mam takie klapki na oczach że masakra. W tym roku planuje splacic kredyt zaciagniety w zeszlym na mieszkanie w którym obecnie mieszkamy (wpadnie troche kasy z wesela). Zawsze bedzie cos na początek. pytanie tylko czy sprzedawac poki ceny sa wysokie czy wynajmowac kilka pierwszych lat. Wydaje mi sie ze jest takie zainteresowanie wlasnymi domkami ze mieszkania beda taniec. Nie chcialbym na tym stracic. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuross 16.08.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 mieszkania raczej nie stanieja bo wciaz ich jest za malo tylko ceny juz tak nie rosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mama Muminka 17.08.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Witam wszystkich i pragnę dołączyc wraz z mężusiem do grona "oszołomów" (dzisiaj Was znalazłam i w te dyrdy zabieram się do zawierania znajomości ). Chcemy szybko wybudowac dom, by uciec z TBS-ów w których obecnie mieszkamy. Płacimy ponad 700 złotych czynszu + gaz, który ogrzewa nam wodę i zimą kaloryfery, no i służy do pichcenia, więc w sezonie grzewczym trzeba dodać jakies 300 złotych miesięcznie , latem troszkę mniej. Do tego oczywiście prąd, więc suma kosztów jest straszna . I stąd nasza decyzja. Mamy już działeczkę, którą musieliśmy wziąć na kredyt gotówkowy , bo banki nie chcą dawać hipoteki na działki rolne, chyba, że jest jakieś zabezpieczenie w innej nieruchomości (czyt. mieszkanie). A my golasy jesteśmy. Mamy warunki zabudowy, ale w papierach jest literka "R" i to dla banków świętość. A może znacie jakiś bank, który udzieli kredytu hipotecznego na taką działkę. Płacimy strasznie wysokie raty, przy hipotece byłoby mniej. Wybraliśmy już projekt domu, to będzie FAWORYT z pracowni MG PROJEKT (zapraszam do oglądania i ew. komentarz - niestety nie umiem wkleić strony). Wersja podstawowa z aneksem "E" czyli o 1 metr mniejsza. I tu chcemy wziąć kredyt na całość, nie mając żadnego innego zabezpieczenia, ani wkładu własnego (chyba, że bank uzna działkę, ale rolna jest, więc nie wiem). Pewnie to szaleństwo, ale jakie mamy wyjście ? Co myślicie na ten temat ? Pozdrawiamy wszystkich szalonych . Lidia i Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuross 17.08.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Witam wszystkich i pragnę dołączyc wraz z mężusiem do grona "oszołomów" (dzisiaj Was znalazłam i w te dyrdy zabieram się do zawierania znajomości ). Chcemy szybko wybudowac dom, by uciec z TBS-ów w których obecnie mieszkamy. Płacimy ponad 700 złotych czynszu + gaz, który ogrzewa nam wodę i zimą kaloryfery, no i służy do pichcenia, więc w sezonie grzewczym trzeba dodać jakies 300 złotych miesięcznie , latem troszkę mniej. Do tego oczywiście prąd, więc suma kosztów jest straszna . I stąd nasza decyzja. Mamy już działeczkę, którą musieliśmy wziąć na kredyt gotówkowy , bo banki nie chcą dawać hipoteki na działki rolne, chyba, że jest jakieś zabezpieczenie w innej nieruchomości (czyt. mieszkanie). A my golasy jesteśmy. Mamy warunki zabudowy, ale w papierach jest literka "R" i to dla banków świętość. A może znacie jakiś bank, który udzieli kredytu hipotecznego na taką działkę. Płacimy strasznie wysokie raty, przy hipotece byłoby mniej. Wybraliśmy już projekt domu, to będzie FAWORYT z pracowni MG PROJEKT (zapraszam do oglądania i ew. komentarz - niestety nie umiem wkleić strony). Wersja podstawowa z aneksem "E" czyli o 1 metr mniejsza. I tu chcemy wziąć kredyt na całość, nie mając żadnego innego zabezpieczenia, ani wkładu własnego (chyba, że bank uzna działkę, ale rolna jest, więc nie wiem). Pewnie to szaleństwo, ale jakie mamy wyjście ? Co myślicie na ten temat ? Pozdrawiamy wszystkich szalonych . Lidia i Krzysztofwitam,jesli macie warunki zabudowy na ta dzialke to jest ona traktowana jako dzialka budowlana i w banku niema problemu-proponuje wziac kredyt konsolidacyjny na splate tego kredytu gotowkowego a potem na budowe hipoteczny,niektore banki uznaja taka dzialke jako wklad wlasny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 17.08.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Witaj lidiajanikowska) Zapraszam do grupy szczecińskiej dla początkujących Grupa zaczynających w 2007 Szczecin i okolice Jak najszybciej zamieńcie ten kredyt bo to bez sensu - jeżeli macie warunki zabudowy to tak jak napisał artuross dostaniecie kredyt na budowę. Sprawdźcie PKO BP mają tam ciekawą ofertę kredytową Własny Kąt MIX - można jednym kredytem spłacić różne zobowiązania - kredyt z oprocentowaniem jak mieszkaniowe ale na różne cele. Korzystnie również wyliczają zdolność kredytową. A gdzie macie działeczkę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boodzisz 17.08.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Witam. My stoimy przed podobną decyzją (podpisana umowa wstepna na działkę rolną z warunkami zabudowy) tez bez wkladu wlasnego. Banki taką dzialke traktują jak budowlaną a przynajmniej te: BGŻ, BPH, PKO BP, Multibank i mBAnk, Santander Bank, czy też Raiffeisen Bank. Proponowalbym przejsc sie i dopytac. Narazie Multibank zrobil na mnie najlepsze wrazenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mama Muminka 17.08.2007 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Jak to dobrze, że Was odnalazłam . dzięki za podpowiadajki bankowe. Ten gotówkowy kredyt wzięliśmy w PKO S.A, bo taki nam polecił doradca finansowy polecony z kolei przez panią z biura nieruchomości, która załatwiała nam formalności związane z kupnem działki. Od niego dowiedzieliśmy się, że żaden bank nie udzieli kredytu hipotecznego na działkę rolną bez zabezpieczenia inną nieruchomością. Byliśmy dodatkowo w Exspanderze (wydawało mi się, że tam powinni wiedziec wszystko) i usłyszeliśmy to samo . Ufając więc ludziom, zdawało by sie kompetentnym, przełknęliśmy fakt płacenia wysokich rat na zasadzie "damy radę". Ale to przecież niepotrzebny wydatek. Teraz znowu pani architektka, która pilotuje papierologię pod przyszłą budowę i zajmie się projektem podesłała nam faceta z PKO BP. W tym banku dają kredyt na działki rolne z warunkami zabudowy, tylko należy dołączyć akt notarialny, wypis i wyrys, warunki oczywiście i wypis z księgi wieczystej. Ponadto tak jak Malgolinka napisała korzystnie wyliczają zdolność kredytową i nie sprawdzają faktur w trakcie budowy, tylko naocznie postępy na placu "boju". Jeszcze nie podpisaliśmy z nim żadnej umowy, bo znowu obawialiśmy się jakiejś wtopy i dlatego sie wypytuję innych. Ale widzę, że ten bank przewija się w Waszych tekstach, więc pewnie trzeba sie zastanowić. Działeczkę nabyliśmy koło Goleniowa we wsi Krępsko nad strumyczkiem . Przepływa on wzdłuż granicy z sąsiadami, bardzo przemiłymi zreszta ludźmi. Przynajmniej wodę do podlewania będę miała gratis, tylko pompkę podłączyc no i jeden bok ogrodzenia też odpada. Niestety nie ma kanalizy, wodociągów i gazu, ale na dzień dzisiejszy jeszcze nie myslę o tym, jak rozwiązać te problemy. Może za kilka dni, jak przyjdzie adaptowac projekt. Za to po naszej, jeszcze łące spacerują bociany, kicają zające i rechoczą w strumieniu żaby. Póki co, serdeczne dzięki za porady. Skoczę jeszcze do polecanej strony początkujących Szczeciniaków. Ale to może rano, bo pora jakas wczesna sie zrobiła Tak mnie wciągają dzienniki pisane przez forumowiczów, że kiedyś mnie ranek przy nich zastanie Pa ! Pa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 26.08.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Witaj Grupo Oszołomów Kiedyś trafiłem na Wasze rozmowy i to głównie oine przekonały mni o sensie budowania na kredyt. Jaki jest tego efekt?- dom prawie gotowy, wprowadzamy się za miesiąc. W ramach odwdzięczenia chciałbym się zrobić cos dla Was- prowadze bardzo szczegółowy kosztorys wszelkich wydatków związanych z budową- jeżeli ktoś z Was chciałby sprawdzić, jakie wydatki planowałem a jakie poniosłem - a co za tym idzie- ucząc się na moich doświadczeniach wyciągnąć dla siebie jakieś pozytywne wnioski- służę pomoca. Jeżeli ktoś chciałby dostać taki kosztorys- proszę o info na priv. Dodam tylko, że kredyt wystarczył mi na to wszystko, co zaplanowałem choć były różne "poślizgi" Powodzenia wszystkim startującym z budową! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 26.08.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 robin 2 świetny domek aż miło popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapiotr 27.08.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam, Robin2 co za słowa otuchy Ja jestem przerażona tym budowaniem na kredyt No ale co zrobić, jak nie da sie inaczej.... Gdybyś był uprzejmy i wysłał kosztorys, byłabym wdziędzna Mój adres [email protected] (za a jest podkreślnik, to tak dla pewności ) Ps. Gratuluje pieknego domku! Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela78 27.08.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 DO Robin2 hej, jestem również ciekawa jak wyszły twoje kalkulacje cenowe związane z budową domu. Byłabym bardzo wdzięczna za przesłanie na moją priv. skrzynkę ([email protected]) twojego kosztorysu. Z góry dziękuję i pozdrawiam (kolejna oszołomka) ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 27.08.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witaj Grupo Oszołomów Kiedyś trafiłem na Wasze rozmowy i to głównie oine przekonały mni o sensie budowania na kredyt. Jaki jest tego efekt?- dom prawie gotowy, wprowadzamy się za miesiąc. W ramach odwdzięczenia chciałbym się zrobić cos dla Was- prowadze bardzo szczegółowy kosztorys wszelkich wydatków związanych z budową- jeżeli ktoś z Was chciałby sprawdzić, jakie wydatki planowałem a jakie poniosłem - a co za tym idzie- ucząc się na moich doświadczeniach wyciągnąć dla siebie jakieś pozytywne wnioski- służę pomoca. Jeżeli ktoś chciałby dostać taki kosztorys- proszę o info na priv. Dodam tylko, że kredyt wystarczył mi na to wszystko, co zaplanowałem choć były różne "poślizgi" Powodzenia wszystkim startującym z budową! Robin, ja tez poprosze o kosztorys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waszka60 27.08.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Robin Ja tez poproszę o kosztorys: [email protected]Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
navyiza 28.08.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 To i ja poproszę bardzo wojdalukasz @o2.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 28.08.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Widzę, że temat skąd (z jakiego banku) wziąć kredyt jest nadal aktualny. Ja dwa lata temu, po obkolendowaniu większości i sprawdzeniu ofert, wybrałem PKO BP. Powody - szybka obsługa, najniższe raty, nie potrzeba faktur (buduję systemem gospodarczym). W czerwcu, tak dla sprawdzenia, znowu sprawdziłem oferty innych banków. I w moim konkretnym przypadku okazało się, że nie ma sensu się przenosić. Nawet jeżeli są różnice w ratach (złotówkowe sprawy), to koszty przejścia zwróciłyby się po kilku latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuross 29.08.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Witaj Grupo Oszołomów Kiedyś trafiłem na Wasze rozmowy i to głównie oine przekonały mni o sensie budowania na kredyt. Jaki jest tego efekt?- dom prawie gotowy, wprowadzamy się za miesiąc. W ramach odwdzięczenia chciałbym się zrobić cos dla Was- prowadze bardzo szczegółowy kosztorys wszelkich wydatków związanych z budową- jeżeli ktoś z Was chciałby sprawdzić, jakie wydatki planowałem a jakie poniosłem - a co za tym idzie- ucząc się na moich doświadczeniach wyciągnąć dla siebie jakieś pozytywne wnioski- służę pomoca. Jeżeli ktoś chciałby dostać taki kosztorys- proszę o info na priv. Dodam tylko, że kredyt wystarczył mi na to wszystko, co zaplanowałem choć były różne "poślizgi" Powodzenia wszystkim startującym z budową!dzieki za kosztorys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boodzisz 29.08.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Witam ponownie. Jak juz pisalem jestem na etapie załatwiania działki (podpisana umowa przedwstępna) , cos tam włascicielka nie miala podogrywane z podzialem tych dzialek.Dzis dzwonilem do wlascicielki i usłyszalem ze jutro odbiera ostateczne mapki od Geodety i tylko trzeba bedzie poczekac na uprawomocnienie. Ile mniej więcej czeka się na taką formalnosć? Troche zależy mi na czasie bo chciałbym w tym roku chociaz "ruszyć" media typu prąd i woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela78 06.09.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Hej, jakiś zastuj widze w dyskusji. Czyżby nie było już nikogo kto finansuje swoja budowe z kredytu albo łącznie działke i budowe????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viamedia 06.09.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Hej, jakiś zastuj widze w dyskusji. Czyżby nie było już nikogo kto finansuje swoja budowe z kredytu albo łącznie działke i budowe????? Dlaczego nie. Działka już w kredycie, jak tylko załatwię papierki idę do banków po kasę. Czyli zarówno działka jak i dom w 100% z kredytu (wóz albo przewóz). Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela78 06.09.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 to tak jak ja, niestety w tym momencie to jest jedyne rozwiazanie. Moim zdaniem nie ma co czekać az sie uzbiera pieniazki tylko brać kerdyt a to co akurat się nawinie poprostu zainwestować. Niech odkładane pieniazki zarabiaja na późniejsza spłate gdy zabraknie funduszy (odpukać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts