Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa "OSZOŁOMÓW"- budowa bez wkładu,na kredyt ;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam wszystkich mam pytanie do tych którzy wzieli juz kredyt 8 pażdziernika podpisuje akt notarialny na kupno działki małej bo 710m ale własnej babka która chce ją sprzedać chce wpisać mniejsza kwotę na akcie czyli 20 tys , i dlatego też moje pytanie jeśli bede brał kredyt pod hipoteke działki czy nie lepiej aby wpisana była prawdziwa wrtośc czyli 40 tyś ? jak to jest przy braniu takiego kredytu ? No i moje kolejne pytanie dotyczy banków potrzebuje banku gdzie łatwo i szybko daja kredyt myślałem o sntander o procedurze uproszczonej , gdzie nie potrzebuję zaświadczeń o dochodach tylko pisze się oświadczenie, może ktos brał tam kredyt i powie czy jest tak prosto i fajnie jak piszą. Chcemy wziąśc 150 tyś , a może ktos doradzi jakiś jeszcze bank ja teraz mam kredyt w ge. money zreszta któryś z kolei może tam tez bedzie łatwiej. pozdrawiam

Jak ja brałam kredyt na działkę w BGŻ to trzeba było podać wartość całej działki czyli w moim przypadku to było 34 tys oraz kwotę kredytu jaki mnie interesował. Ja chciałam 21 tys kredytu a reszta wkład własny. Z tego co sie orientuję to jeśli na akcie notarialnym jest kwota 20 tys. to bank na więcej nie da. Bank interesuje wartość działki bo od tego zależy wpis hipoteki do ksiegi wieczystej. a po drugie bank wycenia wartość działki i jeszcze dochodzi urząd skarbowy który też przygląda sie takim podejrzanym transakcja, ponieważ do skarbowego odprowadzasz 2 % podatku od wartości.

wiem , że zawracam głowe ale może ktoś z oszołomów opowie mi szczegółowo jak wyglądał proces przydzielenia kredytu na całośc budowy czyli łacznie z kupnem działki,

(ja mam kupioną działkę za gotówke) ale interesuje mnie to ponieważ chcę wziąść kredyt na budowe domu troche martwie sie tym i pierw chcę dowiedzieć się jak to wygląda, prowadze własną działalność , a wiadomo jak jest z dochodami w takiej firmir , a do tego wszystkiego jest to dzialałnośc za granicą wiec już wogle może ktos opisze jak wyglądały jego starania się o kredyt pozdrawiam

witam.

Gdzie (w jakim banku) najkorzystniej wziąć kredyt na działkę budowlaną. Dzis zadzwonila wlascicielka mojej dzialki i powiedziala ze ma wszystko podogrywane i mozna sie starac o kredyt.

Oczywiscie dzialeczka bedzie finansowana w 100% przez bank.

Apropo kredytu to przydalby sie taki bank ktory pozniej udzieli dodatkowego kredytu na budowe domu. Kiedy to zobaczymy!

• 2 weeks później...

A ja myślałam, że to tylko my takie głupoty robimy i bez żadnych oszczędności zabieramy się za budowę domu :D

W grudniu 2006 kupiliśmy działkę w 100% finansowaną przez BPH, a nawet w 110%. Teraz załatwiamy kredyt na budowę domu, fundamenty już mamy ale wszystkie materiały kupiliśmy za pożyczoną kasę :D jak dostanę kredyt to będe spłacać długi... Fakt, że wykopki pod fundamenty w 90% zrobiliśmy sami i dużo rzeczy jak staną mury też będziemy robić sami, ale już wydaliśmy koło 30.000 :cry:

• 3 weeks później...
Dzień dobry wszystkim. Mam pytanie czy tu już nikt nie buduje na kredyt.? My własnie kupilismy działeczkę małą ale własną 720 m koszt 45 tyś (za gotówkę), projekt zamówiony słoneczny z mg projekt z poddaszem do adaptacji a póżniej papierki, licze na to że znajdziemy kogoś kto w rozsądnej cenie zajmie się tym wszystkim . Myśle, że wtym roku weżmiemy jeszcze kredycik na budowe domu, aby w marcu rozpocząć budowę . Chcemy wziąść 150 tyś kredyciku , ale strasznie się martwimy czy dostaniemy taką kwotę., Działka jest rolna, ale ponoc niema problemu bo ma warunki zabudowy, i włascicielka, która nam ją sprzedała obok wybudowała się , wystarczy tylko odrolnić kawałek pod dom , ale zobaczymy. Jestem ciekawa czy ge money daje na takją działkę kredyt. Strasznie boję się tego wszystkiego ale nie mogę się doczekać już budowy, choć wszystko bedzie na mojej głowce dwa psy, córcia , budowa , ponieważ mąż pracuje za granicą , ale co tam dam radę, muszę.

Dzień dobry wszystkim. Mam pytanie czy tu już nikt nie buduje na kredyt.? My własnie kupilismy działeczkę małą ale własną 720 m koszt 45 tyś (za gotówkę), projekt zamówiony słoneczny z mg projekt z poddaszem do adaptacji a póżniej papierki, licze na to że znajdziemy kogoś kto w rozsądnej cenie zajmie się tym wszystkim . Myśle, że wtym roku weżmiemy jeszcze kredycik na budowe domu, aby w marcu rozpocząć budowę . Chcemy wziąść 150 tyś kredyciku , ale strasznie się martwimy czy dostaniemy taką kwotę., Działka jest rolna, ale ponoc niema problemu bo ma warunki zabudowy, i włascicielka, która nam ją sprzedała obok wybudowała się , wystarczy tylko odrolnić kawałek pod dom , ale zobaczymy. Jestem ciekawa czy ge money daje na takją działkę kredyt. Strasznie boję się tego wszystkiego ale nie mogę się doczekać już budowy, choć wszystko bedzie na mojej głowce dwa psy, córcia , budowa , ponieważ mąż pracuje za granicą , ale co tam dam radę, muszę.

Na razie utknąłem na architekcie, muszę czekać aż upora się z bieżącymi zleceniami. Działka kupiona już w ubiegłym roku (70% kredyt w BPH) a od wiosny tego roku w miarę wolnego czasu załatwiam papierki. Do końca roku złożę wniosek o pozwolenie. Gdy będę miał już pozwolenie, dopiero wtedy ruszam na banki po 100% kredytu na dom. Myślę że na 300 tyś się nieskończy.

Andrzej

witam wszystkich mam ta strone z forum dysk. ludzikow budujacych melodie mam zamiar kupic tez ten plan mamy dzialke i 1300 pustakow ok. 20 tys oszczednosci chce wziac 150 tys kredytu postawic tak zeby na dole zamieszkac potem sprzedac mieszkanie i spokojnie wykonczyc mam pytanie do was jako doswiadczonych w mojej miejscowosci jest poko bp pko sa i bank spoldzielczy wewloclawku mg monej bank wedlug was ktory z nich ma najkorzystniejsze kredyty hipoteczne? pozdrawiam

• 2 weeks później...

My również zaliczamy się do grupy oszołomów :D

Wynajmujemy mieszkanie, nie mamy oszczędności...

Rok temu kupiliśmy działkę w 100% finansowaną przez bank.

Właśnie dostaliśmy pozwolenie na budowę i "zabieramy" się za zwiększenie kredytu do kwoty ok. 350 tys.

A na wiosnę 2008 rozpoczynamy budowę naszego domu.

My również zaliczamy się do grupy oszołomów :D

Wynajmujemy mieszkanie, nie mamy oszczędności...

Rok temu kupiliśmy działkę w 100% finansowaną przez bank.

Właśnie dostaliśmy pozwolenie na budowę i "zabieramy" się za zwiększenie kredytu do kwoty ok. 350 tys.

A na wiosnę 2008 rozpoczynamy budowę naszego domu.

Jakbym czytał o sobie.

Ja też jestem oszołomem, może tylko w troche lepszej sytuacji, ponieważ działka została kupiona za gotówkę 50 tyś, przyłącza i projekt też bedziemy finalizować za gotówkę Stan surowy zamknięty na kredyt mamy nadzieje zmieścimy się w 150 tyś i tyle bierzemy kredytu, a wykończeniówkę całą robi mąż z pracownikiem więc poniesiemy koszty tylko materiałów, no i ta część pieniędzy zdobędziemy ze sprzedaży mieszkania . Zapomniałam powiedzieć , że wybraliśmy projekt http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/index.php , oczywiście robimy tylko parter a góre może kiedyś za pare lat narazie bedzie tam schowek. Obecnie dałam wszystkie dokumenty do adaptacji nic nie zmieniamy, trochę się martwie bo mamy małą działkę , i jest w kształcie trójkąta i za domem nie zostaje dużo . Działka jest w kształcie trójkąta i ma wymiary u podstawy 40,8m przyprostokątna 35,03m a przeciw prostokątna ma 53,83m co daje razem 720m i do tego ogrodzenie betonowe które szpeci wszystko , ale co tam ważne , że bedzie domek

http://images22.fotosik.pl/182/90d8266d3e9b974am.jpg' alt='90d8266d3e9b974am.jpg'>

[/img]http://images22.fotosik.pl/182/427938134dadc2bfm.jpg

własnie zamówiłam winobluszcz na tem moje okropne ogrodzenie, dziś mam spotkac z panem od adaptacji projektów, ale dziś dopatrzyłam się, że potrzebne są mapy do celów projektowych ja ich niemam

Nic nie chciałem mówić, ale zastanawiałem się czy to ze względu na sąsiadów czy to stan zastany.

Oj oj :D :D :D :D

W końcu wątek dla mnie!!!!

To ja się chcę dopisać na listę oszołomów! - tak niecierpliwie :D

Ola żonka Adasia i mamusia dwóch chłopaczków Marka i Matusia

Mój pomysł na dom własny ale ciasny:

1. kupujemy działkę na kredyt (tak ze 100 000)

2. sprzedajemy mieszkanie (250 000 zł gotówki)

3. wprowadzamy się do mojem mamy ( a latem i tak mieszkamy w domku w ogródkach działkowych POD)

4. budujemy z gotówki coś małego (hmmm pytanie jak małego :-? )

5 dobieramy kredytu ze 100 000zł - 150 000 zł - zdolność jest :)

6. sprzedajemy domek w ogródkach działkowych - jakieś 35000

Szalone?

Wieczorkiem sobie przeczytam ten wątek od początku do końca :p