baska_st 14.03.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witam! Śledziłam wasz wątek już jakiś czas temu. Kupiliśmy działkę w Częstochowie. Potem przeprowadzka do Poznania i znowu będziemy szukać działeczki, aby tutaj zrealizować to czego nie udało się zrealizować w Częstochowie. Plany mamy zamiar finansować za pieniądze banku więc jak najbardziej się do Was zapisuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 21.03.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Coś tu tak cichawo Słyszałam, że chwilowy zastój w kredytach ale czy to prawda?? Ja korzystając z tego, że Wy juz przebrnęliście przez etap wyboru banku mam do Was Oszołomy drogie pytanie. W pysk przecież nie dostanę, co nie? W kwietniu dostanę umowę na stałe, bo zmieniłam pracę przerywając wychowawczy i będziemy się orientować ile możemy dostać kredytu. Podobno po skokach stóp i spadku cen mieszkań banki zaostrzyły kryteria i teraz sporo osób odchodzi z kwitkiem z banku. Ale do rzeczy. Mamy juz jedną działkę w Częstochowie, rolną, bez warunków zabudowy gdyż brak sąsiedztwa. Razem z nami wpakowało się w zakup kilkanaście osób, bo jest to ulica która jest na mapach (szkoda, że tylko na nich) każdy z nas ma kupioną część gruntu na którym ma stanąć słup z prądem czy cos tam, prestiżowa dzielnica, piekna okolica, ... Niemniej rolna Ale do rzeczy. Wpadła mi w ręce ulotka, że banki zaczynają kredytować działki rolne jeśli te spełniają szereg warunków a nasza spełnia. Nie chcemy się jej pozbywać, bo podobno mają wejść jakieś nowe przepisy, że wszystkie działki rolne w obrębie miasta automatycznie mają byc przekształcone na budowlane a wtedy oczywiste, że więcej za nią dostaniemy. Czy jest bank, który da nam kredyt hipoteczny na działkę budowlaną traktując tamtą działkę którą spłacamy (kredyt na 5 lat) jako wkład własny i łącząc te dwa kredyty w jeden hipoteczny?? A jeśli jest to jaki polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 21.03.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 No i na budowę oczywiście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 21.03.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Dam Wam linka do filmiku, który akurat na tym wątku może średnio ubawić, ale zaryzykuję http://co.interia.pl/filmy,id,49,p,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 21.03.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 http://www.7dni.com.pl/pics/101,01.jpg To tak z okazji świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 22.03.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 http://grzaniecgalicyjski.blox.pl/resource/wielkanoc018.jpg stara Oszołomka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 26.03.2008 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 to i ja się zapiszę czekam na motykę i idę w stronę słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 26.03.2008 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Czy jest bank, który da nam kredyt hipoteczny na działkę budowlaną traktując tamtą działkę którą spłacamy (kredyt na 5 lat) jako wkład własny i łącząc te dwa kredyty w jeden hipoteczny?? A jeśli jest to jaki polecacie? ciężko będzie z takim lewarem.... miałem problem żeby dostać kredyt na działkę nazywaną siedliskową, i póki co mam mocno większe szanse kiedy się okazało się że plan zagospodarowania obejmuje jej 2/3 jako docelowo pod zabudowę myślę że pośrednik powinien dużo powiedzieć, wiadomo że sprzedaje swoje ale może coś doradzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 26.03.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Dwóch równoległych kredytów + wynajem domu nie udźwigniemy Ale jak nie wyjdzie to będziemy musieli pozbyć się lewara, bo budowa to jedyna szansa żeby nie płacić za wynajem i mieć coś własnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 28.03.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 hej pasuej do waszej grupy zamierzamy budowac się pod Lublinem. Działka już jest kupiona bez kredytu ładny prostokąt ze wszystkimi mediami więc nie jest źle oszczędności jakieś 80 tysięcy może 90 i tyle. mamy zamiar brać kredyt max 200 tys bo na tyle mamy zdolność i ani grosza więcej. dom ma 125m użytkowej użytkowe poddasze dwuspadowy dach szukaliśmy projektu spełniającego warunki taniego domu. nie wiem jak u was ale mnie najbardziej przerażają ceny robocizny. pewnie zaraz odezwą się głosy ze jak wschód to pewnie tanio i tutaj zonk bo jak czytam wypowiedzi ludzi z zachodu to ceny mamy takie same. pozdrawiam wszystkich marzycieli i trzymam kciuki. Kto nie ryzykuje ten nie ma w ostateczności wprowadzę się do teściów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 29.03.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 To prawda, że kto nie ryzykuje ten nie ma. Trzeba tak żyć, aby na starość nie żałować, że się nie wykorzystało wszystkich szans od losu, aby mieć lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 05.04.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 He, hehehe.... aż się uśmiecham sama do siebie jak widzę, że jest tak wiele osób podobnych do nas My też mamy zamiar zbudować dom - chociaż do końca nie wiadomo skąd tu taką kasę zdobyć Mamy wprawdzie małe (ale własne) mieszkanko, które można by spieniężyć ale jak czytam wypowiedzi ludzi na form to widzę, że to mieszkanko to starczy nam zaledwie na 1/3 domu Resztę pewnie bank da .... No cóż - zaczniemy, zobaczymy na co wystarczy kredytu (nie chcemy wziąć więcej niż 150tys.) i kasy z mieszkania. Najwyżej dom będzie skromnie urządzony - ale będzie nasz własny !!!! Trzymam kciuki za wszystkich którzy porywają się na coś takiego jak my... I pozdrawiamy całą grupę "oszołomów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Peter 05.04.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Nie wiem czy pasuję do tej grupy, gdyż ja się już wybudowałem cztery lata temu. Ale w całości z kredytu i do końca spłaty zostało mi już tylko 21 lat. W tym roku przyjdzie mi odnowić malaturę wewnętrzną. Pozdrawiam wszystkich budujących. Peter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata i Łukasz 17.04.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam wszystkich.A my też w podobnej sytuacji jak Wy- a jak- jak szaleć to szaleć. Nasz plan1Bierzemy kredyt 2budujemy dom3spłacamy kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguś1982 03.05.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 a teraz pytanko z innej beczki chodzi mi o to czy jak przychodzi geodeta do wytyczenie budynku czy musi być coś przyszykowane na dziełce ( skoszona trawa itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 10.05.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Witam zdecydowaliśmy się z mężem na budowę wymarzonego własnego domku niewielki dużo będziemy robić sami, ale oczywiście nie obedzie się bez kredytu. Właściwie bez niego ani rusz. Mam więc pytanko jakiej raty mogę się spodziewac przy kredycie 250 tyś. W jaki bank najlepiej uderzyć. Wydzwania do nas bez przerwy Millenium ale nie rozmawialiśmy z nimi jeszcze zupełnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baska_st 15.05.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Dawno mnie tu nie było. Wchodzę a tu mam zupełnie inny obrazek A do rzeczy. W piątek spisujemy umowę przedwstępną. Niedługo będziemy posiadaczami dwóch działek i dostaniemy kasę na budowę. A wszystko za kredyty I o dziwo oszczędzimy na tym, bo teraz spłacamy kredyt na działkę wzięty na pięć lat i wynajmujemy dom. Kiedy odpadnie jeszcze wynajem to tylko spłacać ten jeden kredyt o racie mniejszej niż koszt wymajmu. Taki jest plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magasia 23.05.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Witam, Dołączam do grupy. W zeszłym roku kupiłam działkę na kredyt - 1001m2, 102 zł za metr. Tydzień temu złożyłam papiery do dwóch banków na kredyt skonsolidowany na budowę domu. Projekt GL 174 Ostoja - Studio Atrium. http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-174,192,61,opis.html. Pozwolenie na budowę jest, ekipa w blokach startowych. Czekam na decyzję i ruszam z budową. Miejsce: Wielgolas Brzeziński, gm. Halinów, woj. mazowieckie. Pozdrawiam wszystkich Oszołomów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 29.05.2008 03:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 To i ja się dopiszę Działeczka 1905 m2 w Nipołomicach pod Krakowem. Pozwolenie na budowę jest A w najbliższych tygodniach planuję ... zadłużyc sie na parę ładnych latek i w sierpniu zacząć budowę Pozdrawiam innych Oszołomów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 24.06.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Witam wszystkich. My podobnie idziemy na całość. Działka już prawie jest - projekt będzie nam robić żona znajomego "po znajomości taniej" więc będziemy mieć własny projekt (ja niewiarygodnie wybredna jestem i ciężko bym przeżyła dom nie dokładnie taki jaki ja chce). Mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu i płacimy tyle co za kredyt oszczędności absolutnie żadnych :] . Jak działka i projekt będzie to kredycik i wieloletnie spłacanie Mam takie pytanie: Jeszcze nie rozglądam się za bankami (będę to robić sierpień-wrzesień) ale jestem ciekawa jak to wygląda w przypadku wcześniejszej spłaty kredytu. Czy za taki luksus i wcześniejsze uwolnienie z niewoli bankowej się płaci? Jeśli tak to ile? Możliwe jest że za jakiś czas będzie trzeba babcie sprowadzić do nas (jeszcze sobie sama radzi ale za niedługo pomoc jej będzie potrzebna) a ona ma duże mieszkanie które można potem opchnąć i za to kredyt wcześniej spłacić ale zastanawiam się czy to się w ogóle opłaca (może lepiej kasę z niego wpłacić na konto i powoli z niego spłacać przez te kilkanaście lat?) Żeby nie było że ja na babci żeruje - jestem realistką i nie wierzę że ona sobie będzie tak sama w tym mieszkaniu mieszkać aż do śmierci jak ma problemy z nogami i chyba już jej się nie poprawi (zwłaszcza że ma prawie 90 lat) tak więc za niedługo możliwe że wyląduje w łóżku na stałe - do domu starców jej nie wrzucę bo to nieludzkie ale nie jestem hipokrytką by udawać że nie wiem że mieszkanie jest i w dodatku przepisane już od dawna na wnuczka (mojego męża) i ono nam może bardzo pomóc zamiast się niszczyć stojąc opuszczone - tak się tłumacze bo na innym forum gdy zadałam to pytanie zamiast odpowiedzi dostałam fale chamskich tekstów jaka jestem wredna i w ogóle sroka ze mnie żerująca na cudzym życiu i "sam szatan" i najlepiej żeby mąż się rozwiódł ze mną bo śmiem myśleć o mieszkaniu babci :/ Pozdrawiam "szalonych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts