Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa "OSZOŁOMÓW"- budowa bez wkładu,na kredyt ;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Chyba my też tu się powinniśmy znaleźć... Oszczędności - prawie zero. Działka na kredyt... na stan "zero" i pozbycie sie innych długów pożyczyłam od siostry :cry:

Ostatnio robię kolejne juz wycieczki po bankach i doradcach... Dostanie kredytu bez wkładu własnego to jakiś koszmar w tej chwili. Ale mimo to będziemy próbować po raz kolejny. Bedziemy składać wnioski do 4 bankow przez Open Finance i 1 lub 2 sami (GE Money i ew. Millennium). Wystawiłam juz mieszkanie na sprzedaż - tylko ile trzeba będzie czekać na kupca?? Juz powinni mi rezerwować miejsce w Tworkach :o

Chyba my też tu się powinniśmy znaleźć... Oszczędności - prawie zero. Działka na kredyt... na stan "zero" i pozbycie sie innych długów pożyczyłam od siostry :cry:

Ostatnio robię kolejne juz wycieczki po bankach i doradcach... Dostanie kredytu bez wkładu własnego to jakiś koszmar w tej chwili. Ale mimo to będziemy próbować po raz kolejny. Bedziemy składać wnioski do 4 bankow przez Open Finance i 1 lub 2 sami (GE Money i ew. Millennium). Wystawiłam juz mieszkanie na sprzedaż - tylko ile trzeba będzie czekać na kupca?? Juz powinni mi rezerwować miejsce w Tworkach :o

Witam! Znowu sie spotykamy :) Mysle, ze teraz jest taki durny okres do brania kredytu. Słyszałam, że za kilka miesięcy ma sie wszystko ustatkować. Jak pisałam wyzej, my tez braliśmy przez open - nie żałuję. Tam, gdzie nie udało sie nam wejść - ciągle robili jakieś fochy, tam dostał sie koleś z Open. Teraz już tylko spłacać. Powodzenia!

witam :-)

no i dołączamy do was wraz z mężem na wiosnę zaczynamy budowę z oszczędności , czekam na pozwolenie już mamy kanalizację i wszystkie warunki na media , jak tak czytam to mieliśmy mnóstwo szczęścia bo działkę wydarliśmy od rodziców oni podzielili swoją bo była duża , więc masę kosztów zaoszczędziliśmy , zdolności kredytowej nie mamy bo oficjalnie wszyscy zarabiają najniższą krajową ,oszczędzamy by miesięcznie coś odłożyć , i pewnie 10- 15 lat będzie ta budowa trwała , ale co tam będziemy mieć swoje :wink: , do odważnych świat należy , może coś w tym czasie się zmieni i jeszcze na tej budowie wszyscy wygramy , najgorsze jest dobijanie znajomych i rodziny - że to wszystko jest nie takie proste , a przecież wielu się buduje i jakoś żyje , głowy do góry damy radę w końcu jesteśmy polakami , a polak potrafi :D

Wczoraj podpisaliśmy umowę kredytową z bankiem!!

Wreszcie otrzymaliśmy kredyt!! W PKO BP SA RnS na 220 tyś zł - 30 lat.

marża 2.96%

wibor 4,18%

razem 7,14%

Przynajmniej nie jesteśmy już bezdomni (poprzedni bank kazał najpierw sprzedać mieszkanie, a potem ubiegać się o kredyt, którego zresztą nie dał), tylko bardzo zadłużeni :)

Płaczę i się śmieję ;)

Wczoraj podpisaliśmy umowę kredytową z bankiem!!

Wreszcie otrzymaliśmy kredyt!! W PKO BP SA RnS na 220 tyś zł - 30 lat.

marża 2.96%

wibor 4,18%

razem 7,14%

Przynajmniej nie jesteśmy już bezdomni (poprzedni bank kazał najpierw sprzedać mieszkanie, a potem ubiegać się o kredyt, którego zresztą nie dał), tylko bardzo zadłużeni :)

Płaczę i się śmieję ;)

Dobre wiadomości - gratuluję! My skolei jesteśmy bardzo zamieszani i nie wiemy co robic. Funamety juz praktycznie stoją i czekają na cdn. a tu klapa bo ani grosza. Nie wiemy co lepsze: ubiegać się o kredyt czy spieniężyć mieszkanie i dać sobie radę bez kredytu? Na razie wrzucam mieszkanie na rynek zobaczę co się będzie działo.

pozdrawiam

pap

...

Nie wiemy co lepsze: ubiegać się o kredyt czy spieniężyć mieszkanie i dać sobie radę bez kredytu? Na razie wrzucam mieszkanie na rynek zobaczę co się będzie działo.

pozdrawiam

pap

Jakbym mógł to bym nie sprzedawał!! Jak ktoś wcześniej pisał.... Wziąć kredyt... mieszkanie wynająć... i z tego spłacać przynajmniej część rat…

A na pewno nie sprzedawać tak jak to było w moim przypadku, bez decyzji otrzymania kredytu… Pieniądze udowadniać za pomocą umów przedwstępnych i oświadczeń zainteresowanych kupnem mieszkania!!

Wszystkie noce nie moje były :( !!

PS.

Ale jeśli masz wybór tylko kredyt lub tylko sprzedaż mieszkania bez kredytu. Czyli pieniądze ze sprzedaży starczą Ci na wszystko to SPRZEDAWAJ!!

• 4 weeks później...

a ja mam od wczoraj przyklepaną decyzję z Nordei :) Nareszcie :) Kredyt w euro, marża 2,7% z możliwością obniżenia do 2,5% (trza by oszczędzać w ich funduszu...) kredyt na 30 lat oczywiście..., niestety denominowany, tylko konta trzeba u nich założyć... wniosek składaliśmy sami. Z wnioskowanej kwoty ucięli 50k i wymagaja 50k w gotówce (hurra sprzedaliśmy mieszkanie!!więc nie ma problemu-na razie umowa wstępna wystarczy)

i w GE - marża 2,5% (fotoinspektor był wczoraj co znaczy że przyznany). żadnych dodatkowych warunków np. konto, fundusz itp kredyt też na 30 lat. indeksowany :) Na razie nic nie ucięli. Brakujący wkład własny wstępnie zaakceptowany jako "nasza 3-4 transza"

W obydwu bankach obsługa szybka i przyjemna. jak porównałam ze składanymi wnioskami przez doradcę (do 4 banków i lipa)- to tam jest chyba na ilość niestety. Tu za każdym razem był dopasowywany kosztorys po dokładnym określeniu ile możemy dostać i jak napisać żeby analityk się nie przyczepił. I na razie - odpukać - jest OK. Zobaczymy która oferta będzie lepsza po nowym roku...