Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa "OSZOŁOMÓW"- budowa bez wkładu,na kredyt ;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wniosek składaliśmy w styczniu 2010 .

Mieliśmy panią, która nas przez to przeprowadziła bezboleśnie;)

To koleżanka , mojej sąsiadki, także wszystkie papiery podpisywałam w domu. Banku nie widziałam na oczy. Ona pracuje w firmie coś jak ekspander, a wcześniej właśnie w GE.

Mają mnóstwo papierków do wypełnienia i są upierdliwi ,ale kaskę dali:)

Szkoda tylko, że cały kredyt rozbili nam na sześc transzy. To jest nieco uciążliwe. Nie chcą jednak faktur. Wystarczy dziennik budowy i zdjęcia robione przez ich człowieka . (bezpłatnie)

hahah no my też łapiemy się na mega oszołomy - mamy tylko swoją działkę.

a czym sugerowali się przyznając Ci taką niską pierwszą transzę? i na ile transz rozbity kredyt?

my wnioskowaliśmy o taką ratę bo ok 22000 PLN na płytę + ogrodzenie itp. no ale bank stwierdził, że nasza działka nie jest tyle warta! buraki! W poniedziałek składamy wniosek do BPH GE na EKO kredyt hipoteczny. Zobaczymy jak nas tam potraktują.

• 1 month później...

Witaj atija?

Przechodzę do konkretów :

1.Kiedy wypłata pierwszej transzy-przed czy po robocie(np.roboty ziemne,fundament itp.)?

2.Kiedy zaczyna się spłata kredytu-po wypłacie pierwszej transzy ,czy po wypłacie całości kredytu?

3.Jaki kredyt złotówki czy waluta(przy walucie dużo mniejsze raty)?

4.Czy na wszystkie roboty(materiały wiadomo faktura jest) musi być faktura? -chcę trochę porobić sam.

5.Czy da się wybudować "pod klucz" ( projekt Z34 ) za bardzo niecałe 300 tyś.zł czytaj:250 tyś.zł

Uściślę:działka jest - uzbrojona ,kanalizacji brak-oczyszczalnia biologiczna ,mieszkanie-do sprzedaży na pokrycie części kredytu jest,chęci są ,zarobki-średnie polskie ,troje dzieci jest ,wiek -słuszny(46l) jest ,tylko odwagi mi brak ,dlatego tu zajrzałem i bardzo podniosłem się na duchu.Pozdrawiam.

Witaj Gyna

Odpowiem na Twoje pytania , zastrzegam jednak ,ze co bank to obyczaj. Najlepiej sam przejdź się i popytaj. Jeśli chodzi o doradców kredytowych ,opinie są różne. Jednym pomogli innym tylko zaszkodzili.

Nam pomagała pewna pani (znajoma) i jesteśmy zadowoleni.

No to lecimy, powiem jak było u nas.:)

1) pierwsza transza przed robotą

2)po wypłacie pierwszej transzy zaczynasz spłacać odsetki , całość po wypłacie ostatniej transzy

3) mamy kredyt walutowy (euro) różnica około 800 zł w racie

4) to zależy od banku . Nasz nie wymaga faktur. Przyjeżdża ich fotograf, chcą też dziennik budowy.

5) myślę , że pod klucz to się nie da. Może stan deweloperski, jeśli sam będziesz dużo robił.. Trzeba liczyć około 3000 zł na m2.

Niestety tą ważną decyzję musicie podjąć sami. Też się bałam i zwlekałam a teraz serce mi rośnie ,ze wzruszenia i radości, razem z moim domkiem

Pozdrawiam i dobrych decyzji życzę:)

• 2 weeks później...

Witam w krainie oszołomów.

Tak jak wszyscy mamy kredyt. Pierwsza transza już przelana. Z tego można się cieszyć.

Natomiast z tego już nie koniecznie-kredyt na 30 lat w pln.Dali nam 247 000pln. Fajnie, dobrze że dali bo niestety z oszczędności to byśmy sobie tylko mogli wymurować chałpkę.Naszczęście chałpka mała 84m2, dach dwuspadowy może 220000pln starczy.

Może nie dokońca z nas takie oszłomy bo jeszcze dziełeczka własna i obecne lokum też na własność.

Mamy cichą nadzieję,że po wprowadzce i sprzedaży obecnej hacjendy zostanie nam do spłaty ok 100 000 ptysi.

A co dalej ....... raty,raty na długie laty.