Aida77 28.02.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 A do działki się przymierzamy gdzieś w zakreślonych rejonach;) http://karolinka.bajt.biz/forum/okolice.gif Aha, Krzeszowice, jak widac tez bierzemy pod uwage - zapomniałam napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 28.02.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Ja już dawno w pracy. Książeczki dzieciom zpodaję,miła jezdem i w ogóle Pozdrawiam cyla PS Aida ,ale bajeczne okolice. Nie to co nasze KUJAWY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 28.02.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 kurde Aida,zazdroszczę Ci,ze będziesz w takiej ładnej okolicy mieszkać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 28.02.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Mnie sie zwykłe wydawały...kwestia dojazdu do Krakowa....i do Bielska, stad ten wybór;) ale najpiękniej to chyba jest w okolocach Kryspinowa, Tyńca, no i niestety poza naszym obszarem na połódniowy zachod od Krakowa - Niepołomice i jescze dalej Dobczyce...ale wsumie zalew Kryspinów może być Z dugiej strony małe miasteczka też mnie kuszą...No i żeby w górki blisko było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 28.02.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Aida to co mam pytac znajomych czy nie maja jakiejs fajnej dizałki obok? Cyla to gdzie ty pracujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilcia 28.02.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 no, widzę, że oszołomów coraz więcej i w ogóle, wątek idzie pełną parą Aida z Karolinką na rowerze możesz jak najbardziej - fotelik, kask i wio. Tylko, że 30 km od Krakowa, to rzeczywiście za duże odległości - nie wytrzyma tyle. mój m był w niedzielę na targach budowlanych w Łodzi ( ja siedziałam z Bartulą, rówieśnik Karolinki Aidowej) naznosił mi 100 kilo ulotek plus cztery katalogi z projektami i oglądam, chociaz nie za pilnie i wiecie co, może ja głupia jestem, albo co, ale w każdym domku coś jerst nie tak - albo za mały, albo przekombinowane okna, albo układ pomieszczeń nie do końca taki i teraz nie wiem, co lepiej - kupić projekt gotowy najbardziej zbliżony do tego, co mam w głowie, i robić adaptacje, która może mnie kosztować ze dwa razy tyle, czy zamówić projekt indywidualny ktoś wie jaki może być koszt wykonania projektu indywidualnego domku ok 120 m2, parterowy, z uzytkowym poddaszem, dach dwóspadowy, garaż w bryle, kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 28.02.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 co do Twojej analizy to przydatna rzecz,ja coś takiego ułozyłem sobie w głowie ale nie pomyślałem żeby spisać "dla potomnych" Ja sobie w głowie ułożyłem taki plan: Ponieważ mamy razem z żoną niską zdolność kredytową bierzemy kredyt na działkę(powiedzmy 50 tys) na 30 lat, rata wtedy jest minimalna i nie odczuwamy jej w domowym budżecie. Jednocześnie składamy grosz do grosza na kupce(przepraszam za wyrażenie ) i w ciagu 3 lat odkładamy sumę potrzebną do spłaty kredytu. 3 lata dlatego że w BPH jest to okres po jakim możemy spłacić kredyt nie narażając się na dodatkowe koszty(w innych bankach inne okresy, w BOSiu chyba 7) W ten sposób nie mając zdolnosci kredytowej niejako "oszukujemy" bank i tu stajemy przed wyborem: 1.mozemy podniesc kwote kredytu(jeżeli nasza zdolnośc się poprawiła przez te lat,a dodatkowo mamy wkład własny w postaci działki) 2.mamy spłaconą działkę i możemy dowolnie szukać banku który udzieli nam kredytu. I tutaj także działka jest wkładem własnym. Tak sobie wykoncypowałem niestety jest minus: 1. przez 3 lata suchy chleb i woda 2.az 3 lata opcja nad którą teraz pracuję: poprawić zdolność kredytową mam nadzieję że nie zanudziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 28.02.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Tomclaw...aj tego nie pisałam tylko analitycy finansowi;) Ja tylko pozmieniałam tak, żeby nadawało się do wstawienia tutaj;) Ale gdzieś tam były moje analizy;) Trochę wczesniej, i cala masa dylematów i rozterek.. A co do Twojego planu, fajny, ale u nas by nie przeszedl..placac za wynajem nie jestesmy wstanie za duzo odłozyc a napewno nie splacic dzialki w 3 lata...Ale bedziemy na pewno rpzez najblizsze 2 lata starali się nie szalec tylko oszczedzac ...na jakies papierkin przyłącza itd...coby zostało więcej kaski na domek;) Kamilciu....jest gdzieś wątek o finansach tam pewnioe sa kwoty za takie projekty, z tego co ja wiem to są to kwoty od 3 do kilunastu tysięcy gdzieś...A z tym , że ciagle cos nie tak...ja też tak niestety mam, bo na takiej minimalnej powierzchni trudno jest zmiescic wszystko to co chcemy i jeszcze z instalacjami "w kupie" zeby było taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 28.02.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Aida to co mam pytac znajomych czy nie maja jakiejs fajnej dizałki obok? Cyla to gdzie ty pracujesz? Jasne..ale uzbrojonej szukamy;) Ewentualnei nie musi byc gaz, le byłoby dobrze, żeby był Ale prad, woda i kanalizacja obowiązkowo, nie chcę sie potem przestraszyć nagłymi ksztami, no i budowlana oczywiście:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 28.02.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 NIestety kwoty za projekty indywidualne sa wysokie a projekty gotowe zawsze maja jakis feler zeby architekci mogli dorobic Aido, my póki co mieszkamy z moimi rodzicami i widze ze mojej zonie ta syt sie niezbyt podoba i męczy się dlatego chcielibymy jak najszybciej to zmienic i dlatego opcja z działką(3 lata) jest taka zła i dlatego chcę zmienić prace zeby miec ta legendarną ZDOLNOŚĆ KREDYTOWĄ i wziąć kredyt na całość. Niestety coraz częsciej chodzą nam po głowie złe pomysły o wynajęciu jakiegoś mieszkanka lub kupnie takowego(wybijcie mi to z głowy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 28.02.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Aida to co mam pytac znajomych czy nie maja jakiejs fajnej dizałki obok? Cyla to gdzie ty pracujesz? No dyć się już "chwaliłam " ,że w szkole pracuję .Bibliotekara jestem. Ale nie taka że w brylach i z końskim ogonem do pasa tudzież warkoczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 28.02.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 a faktycznie ale jakos obrazka wtedy nie było i nie pamietałam..sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 28.02.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 a ja obecnie moge powiedzieć tak:projekt powtarzalny jest ok jak sie znajdzie taniego architekta do adaptacji u nas wyszło na cene indywidualnego - bo fundamenty trzeba pdoniesc (badanie geotechniczne) bo ściana nei ta (nie chce Ytonga) bo inne zmianyw sumie razem z uzgodnieniem butli na gaz koszt adaptacji u nas to prawie 3 tys zł.. a do tego projekt w tej cenie mozna znaleźc tańszego architekta ale zawsze jest jakies ale: kupujac porjekt gotowy możesz wzrować sie na doświadczeniach innych w indywidualnym przez błedy musisz przechodzic sam... no i w gotowym masz rpzynajmnije czesciowo zalatwione sprawy branzowe (gaz, woda, co, prad) w indywiudalnym wszystko robisz od podstaw Aida daj znac na priva czego szukasz dokaldnie bo ja przejrzalam tysiace projektow a wstepne kryteria mialam chyba podobne do twoich z grubsza moze cos doradze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 28.02.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Sylvia...moge nawet tu;) Wkoncu temat jak najbardziue pasuje.. Z grubsza szukam czegos podobnego do tego: http://karolinka.bajt.biz/forum/nasz2.jpg No i jakoś nie mogę znaleść..w prostej bryle oczywiście, musimy ciąć koszty;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 28.02.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 a patrzyłas na domek ?np Nieduzy:http://www.domek.net.pl/mur_nieduzy/nieduzy_parter.jpgpołudniowyhttp://www.domek.net.pl/mur_poludniowy/poludniowy_parter.jpg lub z500 z14http://www.z500.pl/projekty/14/rzuty/z14_rzut1_0.jpgz 38http://www.z500.pl/projekty/38/rzuty/z38_rzut1_0.jpg generalnie proponuej szuakć projektu jak juz bedizesz wiedziała co mozesz postawic na dizałce bo czasem w planie jst powiedziane np kat dachu wysokosc domu itp itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 28.02.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Aida Twoja analiza została wydrukowana przeze mnie , tak jak pisałam chyba jednak weźmiemy kredyt na 100 % budowy, pani w banku powiedziała, że dostanę taki, ale muszę ubezpieczyć te 20% budowy, której nie mam (no trochę mniej, bo działka będzie wliczona w te 20%) W czwartek umówiłam się z panią architekt na wstepną rozmowę, za wpisanie domku w działkę, bez większych zmian, czyli tylko okna i zmienienie trochę dachu powiedziała, że chce 1000 zł., ona sama wszystko załatwia łącznie z pozwoleniem na budowę. Nie wiem czy to dużo czy mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 28.02.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Sylwia...jestes nieoceniona...szukałam, ale widać, nie dość dokładnie;) Ten ostatnio spełnia nasze wymagania jeśli chodzi o rzuty no i bliskość wszelkich instalacji;) , tak mi się wydaje na pierwszy rzut oka...Natomiast i tak jest kwestia ciagle jednej rzeczy...Poddasze powinno byc nieużytkowe w teorii;) Ale moze to kwestia dogadanai się z pracownai, ze bedzie oddzielnei z poddaszem neiużytkowym + adaptacja do tego na potem...Bo jak użytkowe to co na to bank? No ale wg kosztorysu mieści się w kwocie:o Dzięki Musze się z nim blizek zapoznac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 28.02.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 W czwartek umówiłam się z panią architekt na wstepną rozmowę, za wpisanie domku w działkę, bez większych zmian, czyli tylko okna i zmienienie trochę dachu powiedziała, że chce 1000 zł., ona sama wszystko załatwia łącznie z pozwoleniem na budowę. Nie wiem czy to dużo czy mało Ja wsumie tez nei wiem..ale jak pisza inni to sie wydaje nie tak duzo...no i zalatwia papierki;) A to jest męczace...Ale Ci fajnie..już coś ruszyło bardziej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 28.02.2006 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Doradźcie Kochane Oszołomki Nie wiem co zrobić z dachem na garażu Poszerzamy go 1 metr(garaż oczywiście!) i nie wiemy czy zdecydować się na zadaszenie czy zrobić prosty z przeznaczeniem na taras coby na stare lata kości wygrzewać bliżej słońca. Najważniejsze dla nas kryterium to KOSZTY . Gdy zadaszymy - to więźba i dachówka ,a gdy taras o strop konieczny co prawda niewielki,ale zawsze to koszt!(ALE JAKI?) Musimy się zdecydować do końca tygodnia bo pani architekt nagli. A my jakoś takoś nie wiemy Nasz projekt to Chaber 2 z Archetonu http://www.archeton.pl/index.aspx Aida A ta łepetynka co podgląda to wiesz kto- nie?.......... hihihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 28.02.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Cyla..projekt bardzo fajny...ja bym zrobiła taras bo naprawde fajowa sprawa taki tarasik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts