Aida77 08.04.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Śluchajcie, jak to jest z tymi działkami, jeśli pisze, że : "wodociąg i słupy elektryczne i telefoniczne na działkach, gazociąg po drugiej stronie drogi" to dobrze, bo oznacza, że prąd i woda na działcfe, czy zle bo stoją jakieś słupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 08.04.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Śluchajcie, jak to jest z tymi działkami, jeśli pisze, że : "wodociąg i słupy elektryczne i telefoniczne na działkach, gazociąg po drugiej stronie drogi" Znakiem tego pront, woda i telefon można podłączać od razu po dopełnieniu papierkologii (Warunki, umowa, odczekać). Teoreticznie. A gaz będzie wymagał dodatkowych papierkologii, być może przecisku itp. Czyly, że pewnie może być, ale kilka miesięcy później. Tak czy owak odbędzie się to przez "Warunki podłączenia". Tam będą szczegóły i wycena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 08.04.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 a ja w końcu w ubiegłym tygoniu sfinalizowałem kredyt i zakupiłem działkę. Hurra. Jakby kogoś interesowały szczegóły to mogę o nich napisać.pozdrw,ali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 08.04.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Witaj Flameco, dzieki za odoiwiedz, ja padam, jezdzilismy p0o okolicy w poszukiwaniu działki;) no i fajnuie nawet, znaczy okolice co oglądalismy ok. Co ciekawe jakas inna para też jezdziła bo ciągle na nich wpadaliśmy;) Ale tak naprawde to ogladalismy tylko jedn a działke, reszta to tak bardziej ze mozę się trafi. Były fwie oferty tam gdzie bylismy ale nei mielismy dokaodnych namniarów i niczego nie znalezlismy... ali gratulacja:) Oczywiście że jestesmy ciekawi szczegułów, ja przynajmniej BARDZO. U nas niby nic nowego, ale samn fakt ze pojecalismy juz w teren mnie cieszy. Zawsze to jakis początek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 09.04.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 ali gratulacja:) Oczywiście że jestesmy ciekawi szczegułów, ja przynajmniej BARDZO. To na początek działka 12a + udział w drodze prywatnej - 160000,00 kredyt 100% bez wkładu własnego w CHF Opłaty na początek/: - 5000,00 - zadatek - 870,00 - opłaty notarialne do umowy przedwstępnej (mam znajomego notariusza więc było taniej) wybraliśmy wstepnie 4 banki ale po rozmowach, wizytach, kalkulacjach wybraliśmy 2: - mBank - BGŻ mBank ze względu na ofertę promocyjną z miesięcznikiem "ładny dom" - gwarantowane oprocentowanie 2,45% i prowizja 1%. Okazało się jednak że na decyzję kredytową trzeba było bardzo długo czekać i to samo na przygotowanie umowy kredytowej - wszystkie decyzje podejmowane są przez analityków w Łodzi. Do tego oprocentowanie zależne od decyzji Zarządu więc teoretycznie w każdej chwili mogące ulec zmianie. Oczywiście wcześmniejsza spłata i przewalutowanie bez opłat. BGŻ pracował szybciej i był bardziej elastyczny. Oprocentowanie to marża banku+wybrany wskaźnik. Prowizja w wysokości ok.1% możliwa do zmiany. Okres bezpłatnej wcześniejszej spłaty - po 5 latach. Przewalutowanie prawie bezpłatne bo za kżdy aneks do umowy płaci się 150,00. Wnioski złożyliśmy więc w w/w bankach i sprawy toczyły się dwutorowo. W międzyczasie skróciliśmy w BGZ okres z 5 do 2 lat kiedy to wcześniejsza spłata jest płatna i okazało się że jak założymy u nich rachunek taki najdroższy za 20zł (ale załżymy co nie znaczy że zawsze musi być to ten rachunek - później można go zmienić) to prowizja może się zmniejszyć do 0,6% i obniżyliśmy jeszcze marżę banku z 2,1 do 1.8%. Aaaa, i jeszcze jedna różnica pomiędzy bankami. W mBanku kredyt jest przeliczany na CHF w dniu uruchomienia go a w BGZ w dniu złożenia wniosku. Tak więc składając w BGZ wniosek przy mocnym złotym a wypłacając przy słabszym - można jeszcze coś uszczknąć. Ze względu że trzymał nas termin kupienia działki z umowy przedstępnej i ze względu na różnice kursowe (dla nas korzystne ) zdecydowaliśmy się więc na kredyt w BGZ. I jeszcze jedno - nie wierzciebankom jęsli mówią że całość od momentu złożenia wniosku do wupłaty środków można zrobić w 2 tygodnie. Ściema. MOże w niektórych przypadkach tak, ale w naszym kiedy sytuacja była klarowna trwało to około 4-5 tygodni. Dobra - szczegóły kredytu oprocentowanie marża 1,8% + 3 miesięczny libor - czyli wyszło na początek 3,01% prowizja od udzielenia kredytu 0,6% - 1036,00 ubezpieczenie niskiego wkładu 906,00 ubezpieczenie wpisu do hipoteki 371,00 do tego doszła umowa notarialna + opłaty i podatki - 4250,00 (wpis do hipoteki już na nowych zasadach i znajimy notariusz) pośrednik - 4800,00 tak więc opłat nie było mało. Oczywiście bank zwrócił nam zadatek w wysokości 5000,00 i tu uwaga... na różnicach kursowych zarobiliśmy ponad 6000,00zł pozdrawiam wszystkich oszołomów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 09.04.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 _ali_ No u nas to trwało nawt mniej niż dwa tygodnie ,ale najpierw to się do nich najeżdzilismy i nadzwoniliośmy jak wariaty!!!Ale od złożenia wniosku poszło migiem (PKO BP) Pozdrawiam cyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinkey 09.04.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 A u nas dalej się posunęło. Wczoraj wykorzystując ładną pogodę udaliśmy się na inspekcję. http://www.directupload.net/images/060409/TdNAJzJa.jpg A tu główni inpektorzy: http://www.directupload.net/images/060409/OREkePkY.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 09.04.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Ale to musi być wspaniałe uczucie -tak podziwiać jak mury rosną,rosną,rosną Obyśmy wszyscy tego doświadczyli jeszcze w tej dekadzie Pozdrawiam - wątpiąca cyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 09.04.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Witajcie, mam pełno do pisania i do "fotkowania", ale nei mam zdrowia;) Padam, nei było nas cały dzien, moj M wyjezdza na 2 dni , to pewnie popisze zeby cos ze sob a zrobic:) Pozdrowinka, grtatulacje dla Blinkey pieeekne mury rosną, inspekcje prosze więszka;) Sczególnie małego osobnika, no i Cyla bez warkoczów zaraz zostanie ja b ędzie wątpić Oszołomy nie wątpia tylko WALCZĄ Papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 09.04.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Doła normalnie mam na zwiesne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 09.04.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Ty sie nie dołuj tylko pogadaj z "energia";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 09.04.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Może to dla mnie jakaś szansa Może jak mi podłączą prąd na działke to i "pałeru" życiowego dostanę Bo narazie to licho jak chorera!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 09.04.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 cyla ikobieto, no normalnie pogadac się z Toba prosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 10.04.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 cyla ja juz czekam na prad rok a pewnie poczekam z rok... i power mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinkey 10.04.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Ponieważ inspektor jeszcze sam nie potrafi chodzić, trzeba było nosić go na rękach. http://www.directupload.net/images/060410/6W7YSr7l.jpg Ale myślę, że na końcowy odbiór już się nauczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinkey 10.04.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Uuuuuuups. Chyba trochę przesadziłem z wielkością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinkey 10.04.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Bardzo nam się spodobał "przyszły" widok z gabinetu. http://www.directupload.net/images/060410/W3bzFZGp.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 10.04.2006 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 cyla ja juz czekam na prad rok a pewnie poczekam z rok... i power mam... Dobra !!!!!Nie marudze już!!! Pozdrawiam wszystkie Oszołomki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pineska 11.04.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 dawno tu nie zaglądałam. Blinkey gratuluję, my właściwie mamy troszkę podobny projekt, tzn. prawie taki sam układ pomieszczeń i wielkość domu. No niestety znacznie gorsze od ciebie postępy robót, troche z powodu niesprzyjającej pogody, a po trosze z powodu budowy tzw. systemem gospodarczym a nie przez wynajętą ekipę, ale powoli również zaczęliśmy. W sobotę zdjeliśmy humus i wyznaczyliśmy ławy, co można obejrzeć na fotkach http://domekpi-neski.webpark.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bona111 11.04.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 witam wszystkich!ja co prawda nie zaliczam się jeszcze do "oszołomów", ale wszystko wskzuje na to,że wkrótce do was dołączę.Zanim to jednak nastąpi muszę podjąć bardzo trudną decyzję i liczę tu na wasze podpowiedzi i opinie. Sytuacja wygląda następująco: jesteśmy młodymi osobami, które pragną się usamodzielnić i założyć swoje gniazdko. Jednak żeby to zrealizować musimy najpierw pomyśleć o lokalu do zamieszkania.Posiadamy dużą działkę budowlaną, ale niestety nieuzbrojoną. W związku z tym, że budwa na naszej działce się odkłada w czasie, postanowiliśmy szukać innego rozwiązania, i wymyśliliśmy kilka opcji tymczasowych:1. Kupno mieszkania w centrum miasta - najmniej nam sie podoba, bo żadne z nas nigdy w bloku nie mieszkało i trochę nas to przeraża.2. Kupno małego domu lub szeregowca blisko miasta, do remontu lub wykończenia 3. Kupno małej działki uzbrojonej w dobrym punkcie i budowa niewielkiego domku lub szeregowca - to mnie przeraża, bo wiem ile budowa kosztuje pieniędzy, czasu, nerwów, i nie wiem, czy po tym doświadczeniu będziemy w stanie wybudować ten dom "właściwy"4. Wynajem czegokolwiek - to akurat z gruntu wydaje się bezsensownym rozwiązaniem.Dodam, że wszystkie te rozwiązania miałyby być tymczasowe, maksymalnie na 5 lat.Dodatkowo zależy nam na czasie, żeby w końcu razem zamieszkac i stworzyć rodzinę.Bardzo proszę was o opinie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts