Aida77 10.06.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Sylvia gratulacje...no to terazjuz na pewno z górki;) Pinesko, supe r dzialeczka, widzę że juz się cos u was, dzieje , anrazie to diennik po lebkach przejzalam bo mialam cięzki dzien;) Apropo projektów ..to pięcsetny wóbr jest taki: http://www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?opcja=opis&id=130&nazwa_projektu=JASPIS Z doprojektowana wiata i jakims dowolnym schowkeim na rupiecie na jej koncu;) Bo tego mi tam brakuje a tak pozatym to ok, no i trzeb bedzie doiprojektowac jaks lazienke na górze;)Ale wsumie takie drobiazgi nie? No i jak Wam się on widzi cenowo... A wogole to mnie uszczypnijcie bo ja juz nie wiem co się dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 11.06.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Fajny, mnie się podoba - zwłaszcza że pokoje na górze można odłożyć na czas przysżły nieokreślony . Szkoda tylko, że nie ma tam drugiej łazienki, ale ogólnie projekcik w dechę. Też go kiedyś namierzyłem, był mocnym kandydatem do realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 11.06.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 No włąśnie..my odkladamy na pare lat;) Azdzieci podrosną i nie beda się zabijac na schodach...Znaczy jedno podrosnie a drugie powstanie, uridzu się i podrosnie Apotem my na dole a one na górze..Ale łażienke chce doprojektować jakoś w ramach adaptacji Koniecznie;) Bo ta dolna będize tylko nasza Ale i tak jeszceprzeglądam a nóz znajsde cos bardziej pasujacego...Plus j est taki, że juz wiemy że szukamy czegoś w tym stylu czyli właśnie że dwa pokoje na dole plus salon a na górze dwa plus łazienka no i żeby salon nie był za mały a całość nie za duża czyli tak do 80 metrów, mam nadzieję że wtedy nas koszty nie zabiją. SZczególnie, że poddasze może być tedy mneijsze więc pewnie brak ścianki kolankowej, dach nei taki olbrzymi... Bo tam na dole ejst 80,2 metra a na górze 35,2 plus ten kawalek co pustka może jakies 36, 37 więc stosunkowo malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delor 11.06.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 CZeść oszołomy! Czytam ten wątek od kilku miesięcy i jest super. Chyba najfajniejszy na forum Jest połen optymizmu i o to chodzi. Szczególnie podziwiam Aidę. Co za determinacja Na pewno spełnisz swoje marzenie.Nasuwa mi się w tym miejscu przesłanie z "Alchemika" Paulo Coelho : Jeśli się czegoś bardzo pragnie, bardzo chce, to cały wszechświat nam w tym pomaga. Właściwie ja także mogę do Was dołączyć. Mam wprawdzie działkę i mieszkanie do sprzedania ale na budowę biorę kredyt na dłuuuugie lata. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 11.06.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 czesc.. Aida a zerknij na te: lubczyk oliwka w niej trzebaby było wydizelić drugi pokój obok wiatrołapu na dole ale salon ma 38 m2 wiec bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 11.06.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 emil_d widocznie oszołomy nei spotkały sie z tego typu problemem..ja też nie potrafie ci nic powiedzieć na ten temat... delor dzieki:) uaktualniłam liste oszołomów na pierwszej stronie:) sylwia...Chyba Oliwka pobiła nasz Jaspis:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 13.06.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Aida77 LUBCZYK jest duzo dużo fajniejszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 13.06.2006 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Żwierszcz zalezy co kto potrzebuje... 1.Ma mniejsze i mneijn wygodne pmieszczenie gospodarcze.2 Za duzo mniejszych pokoi>> potrebujemy tye, wole wiekszy salon żaeby zmiescic dodatkowy stól3.Nie za bardzo jest gdzie i jak wydzieić spiżarke a tma można pod schodami4. Drozsze instalacje>> w Oliwce wszystko koo siebie...W Lubczyu porozrzucane.... 5 .Dodatkowy brakujacy pokoj w oliwce tymczasowo można atwo wydzielić...6. Mniejsze pokoje.. A TY co widzisz na kozysc w stosunku do Oliwki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.06.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Żwierszcz zalezy co kto potrzebuje... 1.Ma mniejsze i mneijn wygodne pmieszczenie gospodarcze. 2 Za duzo mniejszych pokoi>> potrebujemy tye, wole wiekszy salon żaeby zmiescic dodatkowy stól 3.Nie za bardzo jest gdzie i jak wydzieić spiżarke a tma można pod schodami 4. Drozsze instalacje>> w Oliwce wszystko koo siebie...W Lubczyu porozrzucane.... 5 .Dodatkowy brakujacy pokoj w oliwce tymczasowo można atwo wydzielić... 6. Mniejsze pokoje.. A TY co widzisz na kozysc w stosunku do Oliwki? W oliwce salon po byku i konkretniejsze pokoje na poddaszu. Ale o wszystko kwestia potrzeb.. generalnie wydaje mi się, że pokój w domu poniżej 10 m kw to przesada Oliwka jest fajniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 13.06.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 O Nefer jestes...TY powinnnas wiedziec,ratuj!! Pozbioeraam info co potrzebuje sprawdzac do tej mojej dizaleczki, no ale na stronie gminy znaazłam wnioski o wypis i wyrys z pan\u a tam pisze cos o załączniku: mapa z oznaczeniem usytuowania teranu objetego wnioskiem Czy ten załącznik to też mam załatwiać w gminie?A jesli nei to skad go zabrac? Czy wystarczy popregadac mapy i ksiegi wieczyste jesli zaezy nam bardzo na czasie żeby dzialki nikt sprzed nosa nei sprzatnal a wypisy i wnioski można na potem zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 13.06.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 oj.... nie spojrzałem na OLIWKE - nie zuważułem... zaraz lukne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 13.06.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Apropo dziaki to znalazlam tye>> może być troche haotycznie bo to zbiór wielu różnych wypowiedzi;) Co sprawdzać przy zakupie działki? Jeżeli w gminie jest ważny plan zagospodarowania przestrzennego NIE WYSTĘPUJE się o warunki zabudowy. Obowiązujący jest wypis z planu i na tej podstawie wydaje się pozwolenia na budowę. Warunki zabudowy wydaje się tylko w przypadku BRAKU planu miejscowego (Ustawa o planowaniu przestrzennym). 1. Z aktu notarialnego od sprzedawcy weź sobie numer ksiegi bo bedzie on przydatny. Bierzesz odpis z Księgi wieczystej - czytasz i sprawdzasz ... Aktualny wypis z księgi wieczystej jest w sadzie rejonowym- szukaj wydzialu ksiąg wieczystych O wypis mozesz wystapić sam albo poprosic o wglad do księgi w sądzie- sa one jawne więc nie ma problemu. Może paśc pytanie o Twój interes prawny w danej sprawie a, więc powiedz( napisz) że zamierzasz kupic nieruchomośc. W księdze sa rozdzialy i tam trzeba sprawdzić : - czy jest to własnośc czy np. użytkowanie wieczyste- wlasnośc jest lepsza i bywa droższa - czy jest jeden wlaściciel i to ten sam od ktoregio kupujemy czy kilku - czy nie ma ustanowionych sluebnosci albo innych obowiązków ( np. przez srodek masz ustanowiona droge) - czy hipoteka jest czysta- nie powinno byc tam wpisow. - czy wielkość działki jest ok itp itd. Wypis kosztuje jakies kilkanascie zlotych w znaczkach ale trzeba z tydzień poczekac ( w zależności od sądu) 2. Uzbrojony w ta wiedze jako udaj sie do właściwego urzedu gminy/miasta i tam sprawdż co jest w planie zagospodarowania czyli jaki to teren , co przewiduje plan itp itd. Posługuj sie numerem ksiegi wieczystej i numerem działki. Najlepiej jak w planie jest dzialka budowlana wiedzieć co plan mówi o okolicy czy tam np. nie bedzie autostrady albo lotniska czy przemyslu. Od tego może zależec potem bardzo dużo przy pozwoleniu na budowę. Pamietajcie najwazniejszy plan zagospodarowania sprawdzcie go dokladnie i dopytajcie sie co w poblizu planuja i idzcie do dzialu inwestycji na jakiej wysokosci planuja droge dojazdowa bo to wazne zeby nie zrobili jej metr wyzej jak u mnie i wtedy woda splunie na wasza dzialke. Dajcie plan doswiadczonemu architektowi zeby sprawdzil co mozna budowac bo czasami zostanie wam projekt 3 pietrowego domu bo takie sa warunki z dachowka koloru czerwonego. Potem idziesz do gminy i jeśli nie ma planu zagospodarowania składasz wniosek o decyzję o warunkach zabudowy . Miejsce załatwienia sprawy: Wydział Architektury i Urbanistyki Wymagane dokumenty: Wniosek inwestora określający: funkcję i sposób zagospodarowania terenu; charakterystykę projektowanej zabudowy i zagospodarowania terenu; zapotrzebowanie na wodę, energię i sposób odprowadzania lub oczyszczania ścieków oraz inne potrzeby w zakresie infrastruktury technicznej, a w szczególnych przypadkach sposób unieszkodliwiania odpadów; dane charakteryzujące wpływ przedsięwzięcia na środowisko (w przypadku braku obowiązku wykonania raportu oddziaływania na środowisko). Załączniki: 2egz. oryginalnych kopii mapy zasadniczej zawierającej określenie granicy terenu objętego wnioskiem i najbliższe otoczenie tego terenu; z naniesioną planowaną inwestycją /obiekty, sieci/ oraz opisem własności gruntów w/w terenu wykonanym przez uprawnionego geodetę i potwierdzony przez Urząd - Wydział Geodezji i Kartografii. 3cgz. kserokopii map z oznaczenicm obrysu inwestycji kolorem czerwonym / w celu uzgodnienia z innymi organami i instytucjami/. 4 egz. kserokopii map dla przedsięwzięcia mogącego znacząco oddziaływać na środowisko 3egz- opracowania raportu oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko. /Dz. U. Nr 109 poz.1157/ Po jednym egz. zapewnień lub warunków technicznych dostawy mediów z zaznaczeniem miejsca przyłączenia do sieci miejskich / woda, gaz., energia elektryczna, ciepło odprowadzenie ścieków, sanitarnych i wód deszczowych, telekomunikacja itp./. Upoważnienie inwestora do działania w jego imieniu / w przypadku składania wniosku przez osoby trzecie/. Postanowienie Prezydenta Miasta wydane na podstawie ustawy o drogach publicznych, określające miejsce i warunki włączenia ruchu drogowego, spowodowanego zamierzoną inwestycją, do istniejącej lub projektowanej drogi. Załączniki: W przypadkach uzasadnionych szczególnym miejscem lokalizacji, charakterem inwestycji lub wynikających z ustaleń miejscowego planu ogólnego zagospodarowania przestrzennego, organ zwróci się do inwestora o uzupełnienie koniecznych materiałów np. o koncepcję urbanistyczno-architektoniczną, koncepcję urbanistyczną z projektem scalania gruntów. Opłaty: na wniosku należy nakleić znaczek skarbowy za 5,00 zł za każdy załącznik do wniosku - 0,50 zł za wydanie decyzji - od 38 zł do 228 zł Opłatę skarbową w wysokości do 100,00 zł można wnieść w znaczkach skarbowych. Opłatę skarbową powyżej 100,00 zł należy wpłacić w kasie Starostwa. Dodatkowe informacje: Ustalenie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu następuje w drodze decyzji w terminie do 2 miesięcy, z zastrzeżeniem, że czas oczekiwania na brakujące materiały lub opinie innych organów lub instytucji nie wlicza się do wyżej określonego terminu załatwienia sprawy. Odbiór decyzji na stanowisku wydziału architektury w biurze obsługi interesantów. Uwaga: Wydana decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu staje się ostateczna po 14 dniach od daty przyjęcia decyzji przez wszystkie strony postępowania administracyjnego i nie wniesienia przez nie odwołania. A tu wniosek - wkleja dowolny - zminia się nazwa urzędu: http://www.um.swiebodzin.pl/skany/druki/decyzja-warunki-zabudowy.pdf Powyżej masz wypisane wszystkie papiery jakie musisz mieć. Jeliśli działka nie ma planu to nie znaczy, że się nie nadaje do kupienia. Ryzykujesz albo czekasz na WZ - do decyzji Jak media w ulicy to nie jest źle Się przekopiesz 3. dogadaj cenę, umów notariusza, i kupuj o ile wszystko jest ok. Jak cos nie gra to mocno sie zastanów!!! 4.jak już zostaniesz właściecielem działki to możesz zacząć składać papiery o pozwolenie na budowę. (Można to zrobić rónież jeśli masz wieczystą dzierżawę lub inny tytuł prawny do gruntu - niemniej jak chcesz go kupić to odpada ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 13.06.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 no tak OLIWKA jest poprostu większa dlatego pokoje są konkretniejsze na poddaszu i to jest na plus, ale partek nie jest lotny, ale zarówno w jednym i w drugim. W oliwce nie podoba mi się kuchnia od strony ogrodowej.... (gdzie bedziesz miała ogród? za domem czy z boku?) kuchnia raczej powinna być od frontu i do tego raczej z mniej oświetlonej strony. to wejście wprost na schody... W lubczyku denerwuje mnie troche to wejście które psuje układ kuchnia/salon no i lewa strona parteru totalnie do zmiany. tyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 13.06.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Apropo dziaki to znalazlam tye>> może być troche haotycznie bo to zbiór wielu różnych wypowiedzi;) Co sprawdzać przy zakupie działki? - czy hipoteka jest czysta- nie powinno byc tam wpisow. Jeśli są tam jakieś wpisy, ale podkreślone na czerwono, to też wszystko jest OK. (tak właśnie usuwa się wpisy o hipotekę z KW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaf1 13.06.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 13.06.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 witaj a działki to zapraszam do gminy Grodzisk Maz. w miare dorby dojazd do Warszawy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 13.06.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Aida ! Kiedyś oglądałam ten projekt- Arletta z Archipelagu i miałam na niego ochotke http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090500&ProjID=515 Tyle ,że on jest z garażem Ale poddasze do późniejszej adaptacji Pozdrawiam cyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 13.06.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Cyla my podddasze na 100% zostawiamy na potem a garaz soie odpuszczamy na razie... A i tak czarno to widze finansowo.. Arlete zaraz obejze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 13.06.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Bylismy dzisiaj w sądzie i urzędzie gminy...W księgach wszystko ok, gorzej z planem zagospodarowania...Bo pomnimo tego że ejst aktua;ny i dzialka jest budowlana to jest za mała Więc obecnie pozwolenai na budowe bysmy nie dostali...No ale podobno ma wejsc jakiś aneks odnosnie tych wielkoście i juz nie bedzie ograniczen.. i jesli to wejdzie to pozwolenbie powinnismy dostac. No i nie wiemy co robic..Pani daje 99% że do konca roku aneks będzie. No ale 99% to nei 100...Wiec mamy zagadkę. Gdyby ta diałka nei była taka fajna to pewnie byśmy rezygnowali...no ale jest!! Więc nie wiemy co robić. aha Pani mowi ze z tym aneksem to dlatego że ejst cala masa ludiz z odrzuconymi pozwoleniami z powodu tych wielkosci i uznali ze to bez sensu i ze bedzie aneks. Generalnei wycieczka była fajna;) A urzędnicy ok;) Mała wszystkich rozmiękcza;) "Jaka słodka" i te sprawy Co o tym sądzicie? Na ile jakaś Pani która się zajmuje planami nie myli się co do aneksów itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 13.06.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Mała poprawka - wypis z KW kosztuje 30 zł (ale to raczej drobiazg) natomiast czeka się tydzień jeśli księga jest papierowa - jeśli natomiast jest już w bazie danych komputera, drukują od ręki. Projekt wybierz pod działkę, ważne są strony świata, wymiary działki, czy dom będzie pzy drodze czy na końcu itd. Co do aneksu to nikt nie da ci pewności, wiem że czasami ludzie brali w dzierżawę przylegający kawałek łąki albo dokupowali gruntu rolnego po kilka zł/m żeby do wymaganej wielkości dobić - ale chyba potrzebna jest łączność z twoją działką - nie wiem czy u was to możliwe. Z terminami w gminach bywa bardzo różnie, w naszej plan zagospodarowania spóźnił się "tylko" o rok, do tego czasu było zawieszone wydawanie wszelkich pozwoleń, warunków itd. Fajnie, nie? A dużo brakuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts