Aida77 05.02.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Przegladałam kosztorysy archetonu:) Dlaczego? Bo znalazłam ciekawy projekt, podobny do tego jaki chcemy mieć... Oczywiście to nie ejst to ale myślałam, że to mnie przybliży do teoretycznych kosztów budowy tego własnie domku. No i tak: 1.Znalazłam projekt o edntycznej wielkości iz bliżoenje funkcjonalności - domek parterowy z poddaszem nieużytkowym. 2. Znalazlam projekt podobny z poddaszem użytkowym. {Podliczyłam strop w przypadku pierwszym i drugim... Co dostałam? Że w domku prostym jak chcemy na powierzchni ok 65m/kw strop pod poddasze użutkowe jest drozsze o około 13 000.... A domek p[arterowy 65 m/;kw to koszt wg Archetonu 123 000 wiec dostałam sume 140 000 z rezerwą 10 000 Wniosek? W teorii wielu z tego forum z inncyh kosztorysow no generalnie z róznych zrodel DA SIE WYBUDOWAC DOMEK JAKI CHCEMY DO ZAMIESZKANIA NA PARTERZE DO 150 000 I o to chodz:) Moja glowa w tym, żeby nasz plan się powiodl :) Dzis do nas rpzyjezdzaja bacia męza, pewnei bede zabiegana i bedzie mnie mniej..ale pozostałych oszołomow ZAPRASZAM DO DALSZEJ RELACJI I WYMIANY ZDAN:) Powodzenia, moze jak zdąże to maznę widok ogłony domku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ali_ 06.02.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 ufff, zauważylem parę dni temu ten wątek ale dopiero teraz udało mi się go przeczytać i... jak najbardziej wpisuję się do oszołomów! Jestem właśnie na etapie kupna działki w Bibicach (jestem po umowie przedswstępnej). Zamierzam na całość wziąć kredyt. Na razie po wstępnym rozeznaniu w grę wchodzą 3 banki: - BPH - Multibank - Santander Consumer Bank Aida77 - przejrzyj ich oferty - może Ci coś przypasuje. Każdy ma jakieś zalety i nie wymaga wkładu własnego i dotępne są zarówno PLN jak i CHF. Ja celuję w CHF. Multibank wygląda bardzo ciekawie ze względu na złożoność oferty. Tzn mając u nich kredut hipoteczny i chcąc kupiś np samochód można dostać kredyt oprocentowany jak kredyt hipoteczny złotówkowy czyli w ich przypadku coś pona 7%. Santander ma niskie oprocentowanie, a BPH jest do nich porównywalny. pozdrw, ali ps jak wybiorę kredyt to może coś napiszę a powinno się to stać w przeciągu miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 06.02.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 to ja oszołom (swoja droga tez nauczyciel informatyki). kupujemy projekt zmusił nas do tego ZEWT... mapki trzeba zrobic popytac w urzedach swoją droga zaczyna sie ... poprosze o kicuki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARIO2 06.02.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 witam. Dario2 Witaj, napisz cos więcj o W Was o sytuacji i o planach:) [/color] Mamy własna działkę uzbrojoną w prąd,wodę i kanalizację więc teraz zaczynamy myśleć o domku z użytkowym poddaszem, około....ja wiem...100-130m☻,taki do rodziny 2+2. I wszystko byłoby ok, gdyby nie ta kasa ...jak zawsze, chociąż drobna sumka by sie znalazła. [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 06.02.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Czy nie przerazaja Was glosy niektorych wplywowych teraz politykow domagajacych sie ograniczenia niezaleznosci NBP? Likwidacja RPP --> oslabienie NBP --> ucieczka inwestorow /nadmierna inflacja --> kryzys walutowy --> rata kredytu? Oczywiscie nie uwazam aby taka mozliwosc mialaby byc powodem rezygnacji z marzen , ale warto chyba brac pod uwage czarny scenariusz.( i wyciagac wnioski kiedy czas wyborow ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 06.02.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 który wybrac? pomóźcie... prosze o wskazanie wad tych projektów słoneczko czy codzienny c117 codzienny cena wg kosztorysu 146 000 +vat słoneczko cena wg kosztorysu 197 000 +vat ciekawe skąd takie rozbieżności w kosztorysie? wszak domy po obrysie bardzo podobne wielkościowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 06.02.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Witaj sylvio Wad? HmmOba sa bardzo ładne, oba dość proste, ten z muratora to jest ten tańszy prawda? Mnie nie dziwi różnica w cenie. 1. Słoneczko jest wiekszy 118m przy 9 m dom codzienny 2. Słoneczko ma większą ilość pokoi - 4 poza salonem a codzienny 3 słoneczko ma dodatkowy stryszek..- wszystko kosztuje;) 3. Słoneczko ma większe i więcej łazienek większe pomnieszczenie gpospodarcze - pytanie czy tyle potrzeba-- zależy od rodziny stylu zycia itd - ale zgrupowane w jednym miejscu więc trudnej troche porownac kosztowo , wiecej lazienek_ dorzej w jednym miejscu ...taniej w Codziennym mniej lazienek ale neistety w innych czesciach budynku na parterze i piętrze - drożej całościowo łaziekni cenowo moga wyjść podobnie - ale nie musi>> nie potrafie oszacować 4. Codzienny - garaż w bryle budynku - taniej niz obok bo jest prostsza bryla budynku. 5. w słoneczku tarasy sa chyba bardziej skomplikowane a więc droższe. 6. codzienny taras czesciowo zadaszony w słonecxku niezadaszony - to już co kto lubi;) hmm, no ja widze tyle głownych różnic. Ja bym pewnie wybrała codzienny ze względu na niższe koszty...ale jeśli stać na ten drugi to czemu nie chyba ejst ciekawszy no i mozna gołatwiej podzielić na etapy bo na parterze ma się do dyspozycji pokój dodatkowy poza salonem... Tyle mjoich uwag:) Pozdrawiam, moze się ktoś dorzuci i łatwiej będzie dokonac wyboru, powodzenia;) Aha a róznica w kosztach moze być jeszcze spowodowana tym, że wycena codziennego ejst bez wykończenioa wewnętrznego, nir wiem jak jest w tamtym ale chyba widzialam jaikies farby i gresy itd... Ali my zaczniemy chyba konkretniej od dzialki, czekamy na kaske i autko jak cos znajdziemy to kredyty bardziej na tapete pójdą ale dzieki za namiary na pewno od nich zaczniemy. Ps Bibice - pieknei tam bardzo mi sie podobają te okolice:) Dario heh no to standart, kasa kasa... Peleton...myslimy myslimy ale co zrobic, czasami ma sie mały wybór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 07.02.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Aida gdybysmy kupowali codzienny to zamiast garazu byłby pokój i powiekszone pom. gosp. kosztem tego, poza tym wyszła nam porównywalna powierzchnia podłóg przy mniejszym skosie w codziennym, mimo wszystko chyba wybierzemy słoneczko- mężowi sie bardzo podoba (mi codzienny) ale faktem te rzeczy o których piszesz mają znaczenie... dzięki a myślałaś o np krzeszowicach? znajomi sie tam pobudowali i twierdzą że bliżej do krakowa niz z niektórych dzielnic albo wieliczka tez ponoc bliziutko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 07.02.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Sylvia oba projekty mi się podobają, ale chyba wybrałabym na waszym miejscu słoneczko, będzie mniej zmian, bo w zasadzie jest dostosowany do tego co chcesz w nim mieć, wg. mnie to całkiem dobry projekt, przy stosunkowo niewielkiej powierzchni, jest wszystko co potrzeba, w odpowiedniej wielkości, do tego z zewnątrz wygląda bardzo fajnie. Na marginesie szwagierka buduje słoneczko, ale są dopiero na etapie fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 07.02.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 A, to tu się teraz pzeprowadziliście? A dlaczego, jeśli wolno spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaKar 07.02.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Cześć Aido!!! Chyba się do was przyłaczę Mamy działkę (prezent od babci) i... w sumie tyle Obecnie zbieramy dokumenty do warunków zabudowy, czyli jesteśmy na samym początku ALE mamy kupiony już projekt: http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_lolek.html Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DARIO2 07.02.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 A, to tu się teraz pzeprowadziliście? A dlaczego, jeśli wolno spytać? WITAM Poprostu grzecznie korzystamy z zaproszenia. jak by nie bylo więcej wiedzy nikomu nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 07.02.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 który wybrac? pomóźcie... prosze o wskazanie wad tych projektów słoneczko czy codzienny c117 codzienny cena wg kosztorysu 146 000 +vat słoneczko cena wg kosztorysu 197 000 +vat ciekawe skąd takie rozbieżności w kosztorysie? wszak domy po obrysie bardzo podobne wielkościowo Witaj! My też długo zastanawialiśmy się nad Słoneczkiem, ale w końcu zdecydowaliśmy się na chaber2 z Archetonu. Ale Słoneczko nadal bardzo mi się podoba . Podaję Ci link do wątku o tym projekcie- jak jeszcze tam nie byłaś to poczytaj. Pozdrawiam cyla http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1025659#1025659 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 07.02.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 UPSSS!!!!!!!!!!! sylvia1 Właśnie zauważyłam,że już tam jesteś Pozdrawiam cyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pineska 07.02.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 witam wszystkich oszołomów, do których poniekąd też mogę się zaliczyć. Podobnie jak inni tu zaglądający zamierzm zbudować domek. Na dzień dzisieszy mamy działke, mamy projekt, mamy pozwolenie na budowe a obecnie jesteśmy na etapie załatwiania kredytu i z niecierpliwością czekam na koniec zimy Jeśli mogę dodać coś odnośnie pytania sylwii. To o czym wcześniej napisała Aida napewno ma duże znaczenie jeśli chodzi o kosztorys budowy, jednakże ja zauważyłam jeszcze coś innego. Niestety bywa i tak, że te kosztorysy załączne do projektów zamieszczanych w internecie są mało prawdziwe, często nieaktualne np sprzed kilku lat. I tak np zdarzały się kosztorysy 120 tys zł za domek o powierzchni 200m2. Zwykle po mailowej korespondencji z biurami projektowymi okazywało się że np kosztorys był zrobiony kilka lat wcześniej, lub tez opiera sie na wyliczeniach skądś tam itp. tak więc na te kosztorysy należy chyba czasami spojrzeć tak bardziej realnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 07.02.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Szanowni oszołomi. Czy może ktoś już miał do czynienia z pomysłem samodzielnego zaprojektowania domu, a następnie w jakiś sposób uzyskania pieczątki uprawnionego na projekcie? Jak się ma stosunek ceny projektu "na zamówienie" do kosztu realnego zakupu "projektu gotowego"? Miłego wieczoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 08.02.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 pinezka doszlismy już do tego ze te kosztorysy sa niewiele warte... wybieramy słoneczko... bo łazienki skomasowane czyli jedna nad druga... wszystko ma co potrzeba zgrabna bryła prosty dach zmiany to: - przesuniecie scianki miedzy wiatrołapem a pom. gosp i wykonanie jej częsciowo z pustaków szklanych - powiekszenie wiatrołapu tak by wejscie do pom. gosp. było w wiatrołapie - połaczenie łazienek na dole w jedna dużą z wejściem do holu - na górze likwidacja okien dachowych - powiekszenie okien zwykłych (teraz 90x120) - dodatkowe okno doświetlające schody (schody ze spocznikiem a nie jak w projekcie) - zamiana tarasu betonowego na drewniany - przystosowanie fundamentów do wysokiego poziomu wód gruntowych - zamiana daszku przy wejściu na normalny ganek - zamiana daszku przy tarasie na daszek jednospadowy zasłaniajacy wiecej tarasu co o tym myslicie? Olasaa gdize twoja szwagierka buduje? moze jak juz pociagnie sciany to dałaby sie namówić na wizyte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 08.02.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Moja szwagierka buduje pod Toruniem, jak pociągną mury to dam znać, chociaż nie wiem kiedy to nastąpi, co do zmian to o ile dobrze pamiętam to też zrezygnowali z okien połaciowych i powiększyli w projekcie te boczne zwykłe i połączyli łazienki z dole w jedną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 08.02.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 OLasa czyli podobnie... jak czytałam wątek o słoneczku to wiele osób wprowadza te same zmiany... dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pineska 08.02.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 flamenco my mamy projekt indywidualny. Wyglądało to mniej więcej tak, że z uwagi na dość nietypowe potrzeby a także ograniczenia - wąska działka - żaden z gotowych projektów nie odpowiadał nam w całości. Nasz indywidualny projekt oparty był zatem na projekcie gotowym najbardziej nam odpowiadającym (klementynka archipelagu) ale wykonanym indywidualnie przez architekta. O ile byłam sflustrowana, ze to tak długo trwa (architekt oddał nam gotowy projekt po ok. 2 m-cach), to efekt przerósł nasze własne oczekiwania. Cena projektu już z dostosowaniem do warunków zabudowy a więc komplet dokumentów niezbędnych do uzyskania pozwolenia na budowę wyniosła w naszym wypadku 4000 zł, zatem wydaje mi sie, że nie jest to cena znacznie wyższ niż w przypadku zakupu gotowego projektu i dostosowania go. jednakże cen projektow indywidualnych nie da sie chyba porównywać, bo koszt może być bardzo różny nawet kilkanaście tys. zł.Czy można zrobić projekt samodzielnie nie będąc architektem i udać sie po pieczątkę architekta ? Nie wiem, ale z tego co widziałam, to wszystkie te opisy i wyliczenia kostrukcyjne, które zawiera projekt prócz wyrysów domu oraz rzutów są bardzo skąplikowane, zatem nie wydaje mi sie to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts