gawel 17.11.2006 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Czesc Cyla nie przejmuj sie na prawde masz bardzo fajny projekt i dom wcale nie jest mały, mój jest troche podobny, a juz na pewno niebedziemało jakbedziesz hulała z odkurzaczem i mopem uwierz mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 17.11.2006 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Dzięki gawel To ponoć normalny objaw,że w na tym etapie budowy wszystko wydaje sie tycie Ale i tak serce rośnie jak się ogląda swój własny rosnący (choćby najmniejszy) domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 18.11.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 OSZOłOMKI Muszę Wam się czym prędzej pochwalić stanem na dziś Prace idą naprawdę expresowo. http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/h/1/3/4/19928856_d.jpg I prawie widać już mój wykusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 18.11.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Hej jestem tu nowa. Mam kupioną działkę (Kruszwica - ta od Popiela co go myszy zjadły), projekt w adaptacji (LMB 27 LIPIŃSKIch) i przymierzamy się z mężem do kredytu. Czy macie może jakieś uwagi i rady co do banków oferujących kredyty? Które banki stanowczo odradzacie a które można brać pod uwagę? Czy ktoś bierze pod uwage zaciągnięcie kredytu, którego część odsetek ma spłacać państwo? (Kredyt na pierwsze lokum w zł). To tyle na początek Już Cię powitałam ,ale zapomniałam napisać o kredycie Ciężko coś doradzić .Te propozycję,które otrzymaliśmy w banku w maju teraz juz sa bardzo nieaktualne. My braliśmy kredyt w Millenium w CHF ,ale zaczęliśmy od wizyty w Expanderze w Bydgoszczy. I to właściwie oni znaleźli najlepszą dla nas ofertę. Całe załatwianie papierków do momentu podpisania umowy z bankiem oni z nami załatwiali itd itd.I potem gdy mieliśmy mały poślizg z wypłata I transzy to tez u nich monitowałam . Tu na forum jest cały dział poświęcony kredytom i bankom : Prawo i pieniądze...chyba Życzę pomyślnego załatwienia wszystkich kredytowych spraw cyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 20.11.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Donosze jak u nas z postepem "prac" oczywiscie papierkowych jak na razie.Projekt czeka do odebrania na poczcie (dzisiaj mam nadzieje) 1560zl.Zadzwonilam do geodety oby sie zajal mapka - 500-600zlZadzwonilam do architekta - jeden polecany na forum- zajety do lutego, zadzwonilam w drugie miejsce- maja wolny czas- mamy przyjechac z projektem plus mapki jak bedziemy mieli - adaptacja z malymi zmianami w projekcie 1200zl, jesli wieksze zmiany np ze zmaina dachu - u nas bedzie zmiana dachu nad garazem - do 2000zl. Jesli chcemy przez nich pozwolenie na budowe 1200zl - chyba sie na to zgodzimy bo nie usmiecha sie nam jedzic do gminy, starostwa, do Glincza do wodociagow itp. Czas projektowania plus pozwolenie na budowe - 3mce.Zadzwonilam do poleconego wykonawcy- na sierpien jest wolny, hurrrra! Wykonuja prace pod klucz, material sami zalatwiaja, dla nas dobrze, moze troche drozej. mamy sie z nim spotkac w tym tygodniu. teraz musze sie wywiedziec ile kosztuje robocizna stanu surowego otwartego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 20.11.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Donosze jak u nas z postepem "prac" oczywiscie papierkowych jak na razie. Projekt czeka do odebrania na poczcie (dzisiaj mam nadzieje) 1560zl. Zadzwonilam do geodety oby sie zajal mapka - 500-600zl Zadzwonilam do architekta - jeden polecany na forum- zajety do lutego, zadzwonilam w drugie miejsce- maja wolny czas- mamy przyjechac z projektem plus mapki jak bedziemy mieli - adaptacja z malymi zmianami w projekcie 1200zl, jesli wieksze zmiany np ze zmaina dachu - u nas bedzie zmiana dachu nad garazem - do 2000zl. Jesli chcemy przez nich pozwolenie na budowe 1200zl - chyba sie na to zgodzimy bo nie usmiecha sie nam jedzic do gminy, starostwa, do Glincza do wodociagow itp. Czas projektowania plus pozwolenie na budowe - 3mce. Dorbie Jeśli mogę Ci coś doradzić, uważam że 1200zł za samo załatwienie pozwolenia to dużo za dużo (chyba że masz jakieś specyficzne okoliczności). U mnie cena za adaptację (bardzo małe zmiany) wyniosła 1200zł i w tym miałem już złożenie wniosku o pozwolenie. Ze swojej strony musiałem dostarczyć mapki, wypis i wyrys z MPZP, warunki dostawy prądu, gazu i wody. Załatwienie tego wymagało dwóch dni urlopu (dałoby się w jeden, nie miałem samochodu). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewasm 20.11.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Hej! To ponownie ja. Dzięki Cyla za powitanie i wskazówki kredytowe. dziś w Dziennkiku jest jakieś zestawienie więc moż miał dokonać zakupu takowej gazetki no i lektura do poduszki gotowa . A z nowości u nas to dziś byli geolodzy zrobili odwiert i lada dzień będę wiedziala na czym będę stawiała mój mały domek (ale rymuję). Robimy rozeznanie cen materiałów i już prawie mamy wybranego wykonawcę ale jeszcze się nie chwalę żeby nie zapeszać. Cyla gdzie budujesz na Pałukach? Może nie jest to "rzut beretem" ale bywa się tam bywa. Może polecisz jakąś hurtownię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 20.11.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Donosze jak u nas z postepem "prac" oczywiscie papierkowych jak na razie. Projekt czeka do odebrania na poczcie (dzisiaj mam nadzieje) 1560zl. Zadzwonilam do geodety oby sie zajal mapka - 500-600zl Zadzwonilam do architekta - jeden polecany na forum- zajety do lutego, zadzwonilam w drugie miejsce- maja wolny czas- mamy przyjechac z projektem plus mapki jak bedziemy mieli - adaptacja z malymi zmianami w projekcie 1200zl, jesli wieksze zmiany np ze zmaina dachu - u nas bedzie zmiana dachu nad garazem - do 2000zl. Jesli chcemy przez nich pozwolenie na budowe 1200zl - chyba sie na to zgodzimy bo nie usmiecha sie nam jedzic do gminy, starostwa, do Glincza do wodociagow itp. Czas projektowania plus pozwolenie na budowe - 3mce. Dorbie Jeśli mogę Ci coś doradzić, uważam że 1200zł za samo załatwienie pozwolenia to dużo za dużo (chyba że masz jakieś specyficzne okoliczności). U mnie cena za adaptację (bardzo małe zmiany) wyniosła 1200zł i w tym miałem już złożenie wniosku o pozwolenie. Ze swojej strony musiałem dostarczyć mapki, wypis i wyrys z MPZP, warunki dostawy prądu, gazu i wody. Załatwienie tego wymagało dwóch dni urlopu (dałoby się w jeden, nie miałem samochodu). Pozdrawiam Wlasnie sie tez zastanawiam czy warto. Nie, nie mamy jakichs okolicznosci trudnych. mamy prad i wode, gazu nie, czyli trzeba by pojechac do wodociagow i do zakladu energetycznego. Dlugo tam sie czeka na to? Co trzeba tam ze soba wziac? Ile to kosztuje? Jakie jeszcze dokumenty trzeba do pozwolenia? Projekt, adaptacja, mapa geodezyjna, wyrys i wypis z planu zagospodarowania, warunki zabudowy, warunki dostawy pradu i wody. A tym bardziej ze mam czas do kwietnia, maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 21.11.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Wotajcie, brawo ale posteoy, jestem pod wrażeniem, nowe płoty, no i nowe mury Cyli, super Ciesze się,że robota wrze, że coś się dzeje u oszołomów. U nas pólo co chyba wreszcie decyzja, że jednak Bielsko. Oby wkońcu coś się ruszyło bo nei moge się doczekać. Na razie wertuje ogłoszenia tym razem w Bielsku i pod Bielskiem no i zastanawiam się jak wykończyć dól - mieszkanie 2 -pokojowe z kuchnią łązienka i ubikacją - w domu u rpodzoców na dole. Myśle, że sytuacja dobra, wiem że chcieliśmyz acząc na wiosne, ale ni9e kniecznie się uda, a zamiast tu płacic za wynajem, tam zainwestuje w proste wykonczenie. a o tak inaczej bo rodzicom a nie obcemu, no i dla nas na teraz...Do zamieszkania w nowym domku Wierze, że nam się uda, bedzie łątwiej wszystkiego dopilnowac, bo dzieci z rodzicami moga zastac na chwilke a my sru na budowe i gonić Plan jest taki, że teraz wstepne rozeznanie dzialkowe i przez internet i rodzice, jak przyjezdzamy to cos oglądamt, pod koniec lutego w ferie przeprowadzka do tego czasu bedzie wykonczony jeden pokoj zeb gdzies nasze meble przewiesc ale bedziemy mieszkac w innym mom starym pokoju jak bylam jeszcze mala, zanczy mloda bo to licu7m bylo A po 2, 3 meisiacach bedzie gotowy dół i wtedy na dól...No i jeski do marca nei znajdziemy niczego to wtedy juz szukanie ostre 3majcie kciuki zeby si ę z firma udalo poprzenosci i zeby wspolnik nei robil problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pineska 21.11.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Aida super, gratuluje wyboru i podjęcia napewno niełatwej decyzji, mam nadzieje, ze teraz wszystko juz bedzie u was z górki, powodzenia, trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zopafisa 22.11.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Aida ! Super !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zopafisa 22.11.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 A u nas konczą brukowanie http://foto.onet.pl/706984,9289801,twoje_albumy_zdjecie.html nie wchodzi mi zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zopafisa 22.11.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 http://foto.m.onet.pl/_m/b9ca65a7a068ea35bc0730e10ea6643e,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zopafisa 22.11.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 ZA CIOSEM - Niedokończony tarashttp://foto.m.onet.pl/_m/d6747e68507cb3a32da8b4e785c15bd7,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zopafisa 22.11.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Schody do domuhttp://foto.m.onet.pl/_m/6cc95485d86c73691f00c70b11cbf9fa,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 22.11.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Zopafisa ale cudo Wprowadzam się chocby na taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinkey 22.11.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 No to i ja się znów upublicznię. Coprawda jestem od ponad 2 miesięcy w Rosji ale od czasu do czasu widzę jak nasz dom powoli zaczyna wyglądać. Pozytywne jest także to, że w przeciągu roku czasu ceny u naszego dewelopera podskoczyły tak w górę, że dzisaj musiałbym za ten sam dom z taką samą działką zapłacić 136.000 PLN więcej. I niech mi ktoś powie, że kredyty są złe i nie warto ryzykować. No ale zobaczcie sami cośmy się nabudowali. Wiadomo, że jeszcze jest dużo pracy (kamień elewacyjny, płot, ogrzewanie itd itd) ale jesteśmy już bliżej niż dalej. Widok z frontu od drogi: http://www.directupload.net/images/061122/CVlGTc38.jpg Widok z narożnika działki: http://www.directupload.net/images/061122/g4K82ib5.jpg Widok od tarasu: http://www.directupload.net/images/061122/f4JUSr46.jpg No i jeszcze z innej strony: http://www.directupload.net/images/061122/8LdurI5V.jpg To narazie tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 22.11.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Blinkey, kolejne cudeńko Jasne że warto brać kredyt..od zawsze wiedziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinkey 22.11.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Mało tego. Samych kar umownych w związku z opóźnieniem budowy naliczyliśmy tyle, że przez następne 2 lata mamy odsetki od kredytu za friko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pineska 23.11.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Blinkey super domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts