Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa "OSZOŁOMÓW"- budowa bez wkładu,na kredyt ;)

Recommended Posts

A propos kredytów.... czy ktoś może mi udzielić rady, czy warto zaczynać z ING? Potrzebuje kredyt na działkę, prace zwiazane z adaptacją i przy okazji chciałabym spłacić inny niewielki kredyt w innym banku i na inny niż mieszkaniowy cel. Na to wszystko zgadza się ING ale czy bez haka? Później chcę wziąć kredyt na budowę i spłacić nim ten "działkowy" i szukam najlepszej opcji. Może ktoś był w takiej zaplątanej sytuacjii? :-?

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A propos kredytów.... czy ktoś może mi udzielić rady, czy warto zaczynać z ING? Potrzebuje kredyt na działkę, prace zwiazane z adaptacją i przy okazji chciałabym spłacić inny niewielki kredyt w innym banku i na inny niż mieszkaniowy cel. Na to wszystko zgadza się ING ale czy bez haka? Później chcę wziąć kredyt na budowę i spłacić nim ten "działkowy" i szukam najlepszej opcji. Może ktoś był w takiej zaplątanej sytuacjii? :-?

ruskowa zajdź do PKO BP oni teraz mają nową ofertę Własny Kąt MIX też można spłacić kredytem mieszkaniowym inne zobowiązania i jeszcze można wziąść na dowolny cel... i jeżeli będziesz potem chciała kredyt na budowę to lepiej bierz od razu na całość (lepsze warunki przy większej kwocie)

Skoro się chwalicie to ja też tez się pochwalę. W sobotę była wiecha :) Czyli na głowę już nie kapie. I wszystkie na parterze okna wstawili. Okna mam o U=1, thermofloat, folia Aquatec 115, strop drewniany z drewna heblowanego.

To na razie tyle chwalipięctwa. Więcej grzechów nie pamiętam.

Pozdrawiam budujących i tych co mają zamiar.

Ps. Czy robiliście może symulacje kosztów utrzymania waszych domów? Tak z ciekawości pytam. Jakie wyniki wam wychodziły?

cześć :p To się też pochwalę :lol: :lol: :lol:

Dom juz mozna powiedzieć stoi ,dziś urosła scianka kolankowa,jutro bedzie wylany wieniec.Robota wre,pogoda dopisuje,jesteśmy naprawde zadowoleni ,że zaczęliśmy jeszcze w tym roku. Jak Bogi dadza to i dach zaczna robis za 10 dni,byleby opadów rzadnych nie było :roll:

Od września mamy nowego domownika.........jakos nie było okazji go wcześniej przedstawić.Oto nasz pies Impet

http://www.superfoto.pl//zdjecia/foto/h/0/0/2/20352458_m.jpg

Cały biały i rośnie jak na drożdzach -mógłby jesć ze stołu na stojąco(gdybym mu rzecz jasna na to pozwoliła :roll: )

Witam wszystkich bardzo serdecznie !!!

Razem z zonka dopisujemy sie do grupy oszolomów:))

Na razie przedwstepna umowa kupna dzialki (czekamy do lutego na podzial).

Dzialak z zalozenia ma byc kupiona za gotowke (troche pozyczylismy od rodziny, sporo mamy swojej gotowki).

Budowa domu w 100% z kredytu... brrrr...

Obecnie ja pracuje... zona probuje rozkrecic rodzinny biznes (srednio to idzie ale nie tracimy zapalu).

Mamy marzenie... dom... i latwo nie odpuscimy:))

Znajomi pocieszaja nas ze jestesmy mlodzi ina pewnonam sie uda;)))

Pozdrawiamy Was serdecznie!

Hihihi.

Albo jestem nienormalny albo mam tak duże pokłady wiary w swoje możliwości i szczęście, że również buduje się z kredytu w 100 %.

Na chwile obecną mieszkam (czytaj wegetuję) w kawalerce 34 m2. Wraz z cudowną żoną i 10 letnim synem. Nie muszę wyjaśniać jak cudownie jest siedzieć w kuchni jak do syna przyjda koledzy i człowiek nie chce im przeszkadzać bo w końcu niech i on jako mały ważny człowiek pobawi się w pokoju. Kolejna wizyta kolegów przelała kielich goryczy i padła decyzja wyprowadzamy sie do nowego mieszkania. Najpierw miało być mieszkanie w bloku. Ufff na szczęście pomysł odpadł po głębszym zastanowieniu i przeliczeniu kosztów zwłaszcza czynszu i brak możliwości wpływu na decyzje dotyczące opłat. Potem kupno domu do remontu. Ale po tym jak znajomy kupił taki dom i zobaczyłem, że remont zniszczonego mieszkania to praktycznie budowa odstapiłem od tego pomysłu. Decyzja o budowie domu kiełkowała długo i w bólach. Obecnie jesteśmy właścicielami działki budowlanej (586 m2), projektu, i

http://img214.imageshack.us/img214/32/bramamy0.jpg

tylko to ostatnie na zdjęciu jest za moje własne pieniądze. Działka również na kredyt. Choć mam $$ żeby spłacić ją wolę zostawić i poczekać bo na budowie lepiej miec pewien margines finansowy na wszelki wypadek. Poza tym kwota, którą dysponuję nie jest oszałamiająca :-? Przy wielkiej pomocy sąsiada oprócz bramy mam też

http://img296.imageshack.us/img296/7083/dziaka3nq6.jpg

i na razie to wszystko. Mam nadzieję, że dam radę i znajdę pomoci poparcie w innych osobach, które też liczą na to, że im się uda.

Otóż oczywiście (niestety) planujemy budowę na kredyt. Opowiedźcie - jakie macie doświadczenia z bankami? Gdzie jest w miarę przyjaźnie i rzeczowo? Niektórzy mówią, że lepiej i łatwiej dostać kredyt poza Bydgoszczą (tutaj jeszcze mieszkam :) ) w oddziale zamiejscowym banku z Bydgoszczy - tam wniosków jest mniej, bardziej zależy im na kliencie, obrotach niż w siedzibie tego samego banku u nas.

Co sądzicie o uldze odsetkowej (można się załapać na nią tylko do końca br.) albo w przyszłym roku wchodzącymi, chodź już ustawy ponoć obowiązującymi, kredytami z dopłatami..????

Witajcie oszołomki

Długo się nie odzywałem, wiecie praca, trawienie wszystkich tych pomysłów i planów związanych z budową, przełykanie niepowodzeń itp.

U nas nad morzem zimy niet i można by budować ale bez pieniążków się niestety nie da a kredytu jeszcze nie mamy. Narazie jestem na etapie samodzielnego kosztorysowania i wychodzi mi że powinno nam wystarczyć 200 tys. na to aby jakoś tam zamieszkać. Oczywiście wszystko (no prawie) systemem gospodarczym.

A tak będzie wyglądał (mam nadzieję :) ) nasz domek:

http://www.kppsp.puck.pl/moje/domek1.jpg

http://www.kppsp.puck.pl/moje/domek2.jpg

Pozdrowienia dla wszystkich nawiedzonych budujących w tych czasach galupujących cen.

Witajcie oszołomki

Długo się nie odzywałem, wiecie praca, trawienie wszystkich tych pomysłów i planów związanych z budową, przełykanie niepowodzeń itp.

U nas nad morzem zimy niet i można by budować ale bez pieniążków się niestety nie da a kredytu jeszcze nie mamy. Narazie jestem na etapie samodzielnego kosztorysowania i wychodzi mi że powinno nam wystarczyć 200 tys. na to aby jakoś tam zamieszkać. Oczywiście wszystko (no prawie) systemem gospodarczym.

A tak będzie wyglądał (mam nadzieję :) ) nasz domek:

<ciach>

Pozdrowienia dla wszystkich nawiedzonych budujących w tych czasach galupujących cen.

Faktycznie dawno Cię tu nie było. Oglądam Twój projekt i miałbym kilka uwag. Ale nie wiem czy mogę się wcinać, a po drugie może masz jakieś rzuty wnętrza?

Co do pogody to podobno taka jak obecnie ma utrzymać się do lutego - co mnie b. cieszy bo przynajmniej robota będzie szła.