Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie sytuacja jest podobna, choć ja nie podpinam się do wodociągu - mamy studnię. Jednak sąsiedzi są bezproblemowo podpięci do rurki. Powinniście to mieć chyba opisane w warunkach przyłączenia wody - jeśli nie ma nałożonego obowiązku oddania drogi, to chyba mają robić tak jak jest w warunkach. Nie macie obowiązku oddawania drogi gminie, choć de facto leży to w Waszym interesie - kanalizację ma obowiązek podprowadzić gmina po drodze gminnej, a Wy tylko u siebie na działce, toż samo z gazem i innymi cudami. Może w dalekiej przyszłości pociągną Wam oświetlenie na koszt gminy... Inna kwestia należy do tego, czy droga jest prywatna - czytaj wytyczona z jednej działki jako droga dojazdowa do reszty i jesteście w jej akcie notarialnym, bo jeżeli była to droga polna utwardzona przez Was, to nie jest ona prywatna.

Można podyskutować, że oddacie drogę gminie, ale w takim razie ktoś chyba musi Wam zwrócić koszty poniesione w związku z budową wodociągu, bo tak jak pisałam, w drodze gminnej obowiązek podprowadzenia wody do granicy posesji należy do gminy, ale mogę się niestety mylić.

Chyba już pójdę spać, bo bredzę...

Miłych snów

Małgosia

A więc sprawa ma się tak, że my chętnie gminie tą drogę oddamy, tylko gmina jak się do nich zwróciliśmy to powiedziała że może zrobią nam wodę za 2-3 lata, więc zrobiliśmy to we własnym zakresie, bo my już mieszkamy i sąsiedzi chcą niebawem zamieszkać. Oczywiście nikt nas wcześniej nie poinformował że żeby się podpiąć do rury głownej to droga nasza musi być gminna. I to cały problem, bo w takim przypadku to byśmy już dawno o to wystąpili, chociaż zebrać b10 osób w jednym czasie i u jednego notariusza to nie jest najprostsze. Zastanawiam się tylko, czy rzeczywiście jest taki przepis, czy gmina postanowiła nam utrzeć nosa, że zrobiliśmy to prywatnie???? I o to jest pytanie.

Nie pomogę Wam już więcej, bo nie wiem. Podpytajcie kierownika budowy, zazwyczaj miejscowy, więc zna klimaty, a jak macie dobry kontakt, to chętnie poplotkuje...

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odnośnie wodociągu.

Stanisławów I, Nieporęt.

Zrobiony został projekt przyłacza wodociągowego w drodze prywatnej. Zostało to wykonane i podpięte do wodociągu w drodze gminnej.

Być może chodzi o to że my mamy projekt przyłącza wodociągowego, a nie wodociągu. Przyłącze ma zaopatrywać 12 działek i ma długość docelowo ponad 300m..

Czołem sasiedzi.

Czy ktos mógłby mi podpowiedzieć, ile choć w przybliżeniu będzie mnie kosztować rozprowadzenie wylotów (na salon i do 3 pokojów na górze) ciepłego powietrza z kominka (pewnie będzie grawitacyjne) a ile podłączenie tego ustrojstwa do instalacji c.o?

Pzdrawiam

Witam wszystkich serdecznie. Od dłuższego czasu śledzimy z mężem to forum

i powiem szczerze, że już z kilku rad tu zamieszczonych skorzystaliśmy. Z racji faktu, że pod koniec roku kupiliśmy działeczkę w Józefowie, a teraz zaczynamy powoli budowę zdecydowałam się przystąpić do forum. Już mam do Was jedno pytanie: Może ktoś ma zbędne deski szalunkowe, których chce się pozbyć, albo wie gdzie można po przystępnych cenach kupić takie cudo?. Dodam, że jestem zielona w temacie budowy i będę bardzo wdzięczna za każdą radę, nie tylko "szalunkową" :D . Witam serdecznie wszystkich sąsiadów.

Witanko.

Robiłem przyłącze wodociągowe 3 listopada 2007.

Stanisławów I, Nieporęt.

Przyłacze (pierwotnie miał być wodociąg) wodociągowe w drodze prywatnej. Zostało to wykonane i podpięte do wodociągu w drodze gminnej.

140 m rurką fi100 zaopatruje 3 domy. Całkowity koszt = 9.900 zł :-)

W razie czego mam namiar na bardzo dobrego i taniego gościa który projektuje przyłącza i tanią ekipę wykonawczą :-) Miałem problemy z gminą bo krzywili się że to nie od nich robią wodę - wyceniali mi na 21 tysi :-) Także widać że można zrobić to dużo taniej.

Pozdrawiam.

Paweł.

W związku z tym, że w końcu ekipy od wody i od gazu wykonały pracę na działce, mam pytanko o namiary na kostkę, jeżeli ktoś u siebie robił i ma godną polecenia firmę gdzie można kupić i od razu położyć, jakie to są mniej więcej koszta???

Z góry dzięki za odpowiedź.

Witam wszystkich serdecznie. Od dłuższego czasu śledzimy z mężem to forum

i powiem szczerze, że już z kilku rad tu zamieszczonych skorzystaliśmy. Z racji faktu, że pod koniec roku kupiliśmy działeczkę w Józefowie, a teraz zaczynamy powoli budowę zdecydowałam się przystąpić do forum. Już mam do Was jedno pytanie: Może ktoś ma zbędne deski szalunkowe, których chce się pozbyć, albo wie gdzie można po przystępnych cenach kupić takie cudo?. Dodam, że jestem zielona w temacie budowy i będę bardzo wdzięczna za każdą radę, nie tylko "szalunkową" :D . Witam serdecznie wszystkich sąsiadów.

Witam

zostało mi trochę desek po szalunkach o długości od 2m do 4,80 m.będzie tego ze 2m3.

Pozdrawiam

Konrad

:wink: :wink:

UWAGA

ZŁODZIEJE :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: podszywają się pod agencie ochrony i na spokojnie rąbią dom

mają biały samochód z kogutem

warto spisywać tablice i dzwonić by ich sprawdzić

a najlepiej do Policji w Nieporęcie 022-774-8767

UWAGA

ZŁODZIEJE :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: podszywają się pod agencie ochrony i na spokojnie rąbią dom

mają biały samochód z kogutem

warto spisywać tablice i dzwonić by ich sprawdzić

a najlepiej do Policji w Nieporęcie 022-774-8767

Cześć

a co miałeś takowy przypadek u siebie w okolicy? Skąd ten przypadek?

Pozdrawiam

Konrad :D

Witanko.

U mnie kręcili się z 21.02 o godzinie 3 w nocy.

Wjechali w wąską drogę bez świateł a potem cofając wpakowali się na trelinki :-) U mnie cały czas WIELKI BRAT czuwa :-)

Pozdrawiam.

Paweł.

skoro nie glazura to może macie kogoś kto obudowywał wam kominek i jesteście zadowoleni ? mam jeden namiar, ale za samą płytę (bez kamieni) chce 7 tys (z moim wkładem ;) trochę drogo mi się wydaje, ale może takie są ceny ?
skoro nie glazura to może macie kogoś kto obudowywał wam kominek i jesteście zadowoleni ? mam jeden namiar, ale za samą płytę (bez kamieni) chce 7 tys (z moim wkładem ;) trochę drogo mi się wydaje, ale może takie są ceny ?

u nas zaczynają dziś, za robote biorą 2200

jak będą OK to podeśle namiary

u nas zaczynają dziś, za robote biorą 2200

jak będą OK to podeśle namiary

dzięki - czekam zatem z niecierpliwością ;-)

Właśnie rozmawiałem z kolejnym potencjalnym wykonawcą (polecany na forum) i strzelił 6 tys.

Dzień dobry !

Forum czytujemy już dłuższy czas, a teraz w końcu postanowiliśmy dołączyć do grupy.

Motywacją ostateczną był zakup projektu w ostatnich dniach i coraz bardziej sprecyzowane pomysły na rozpoczęcie budowy .

Także witamy a szczególnie ciepło govin-a - będziemy bliskimi sąsiadami, ponieważ także będziemy budować w Józefowie.

Z góry dziękujemy za wszelkie rady porady wszystkich doświadczonych, które mamy nadzieję niebawem zaczniemy wykorzystywać.

pozdrawiamy ciepło

Iwona i Paweł :D