Lhea 17.02.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 U mnie sytuacja jest podobna, choć ja nie podpinam się do wodociągu - mamy studnię. Jednak sąsiedzi są bezproblemowo podpięci do rurki. Powinniście to mieć chyba opisane w warunkach przyłączenia wody - jeśli nie ma nałożonego obowiązku oddania drogi, to chyba mają robić tak jak jest w warunkach. Nie macie obowiązku oddawania drogi gminie, choć de facto leży to w Waszym interesie - kanalizację ma obowiązek podprowadzić gmina po drodze gminnej, a Wy tylko u siebie na działce, toż samo z gazem i innymi cudami. Może w dalekiej przyszłości pociągną Wam oświetlenie na koszt gminy... Inna kwestia należy do tego, czy droga jest prywatna - czytaj wytyczona z jednej działki jako droga dojazdowa do reszty i jesteście w jej akcie notarialnym, bo jeżeli była to droga polna utwardzona przez Was, to nie jest ona prywatna. Można podyskutować, że oddacie drogę gminie, ale w takim razie ktoś chyba musi Wam zwrócić koszty poniesione w związku z budową wodociągu, bo tak jak pisałam, w drodze gminnej obowiązek podprowadzenia wody do granicy posesji należy do gminy, ale mogę się niestety mylić. Chyba już pójdę spać, bo bredzę... Miłych snów Małgosia A więc sprawa ma się tak, że my chętnie gminie tą drogę oddamy, tylko gmina jak się do nich zwróciliśmy to powiedziała że może zrobią nam wodę za 2-3 lata, więc zrobiliśmy to we własnym zakresie, bo my już mieszkamy i sąsiedzi chcą niebawem zamieszkać. Oczywiście nikt nas wcześniej nie poinformował że żeby się podpiąć do rury głownej to droga nasza musi być gminna. I to cały problem, bo w takim przypadku to byśmy już dawno o to wystąpili, chociaż zebrać b10 osób w jednym czasie i u jednego notariusza to nie jest najprostsze. Zastanawiam się tylko, czy rzeczywiście jest taki przepis, czy gmina postanowiła nam utrzeć nosa, że zrobiliśmy to prywatnie???? I o to jest pytanie. Nie pomogę Wam już więcej, bo nie wiem. Podpytajcie kierownika budowy, zazwyczaj miejscowy, więc zna klimaty, a jak macie dobry kontakt, to chętnie poplotkuje... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 18.02.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Odnośnie wodociągu.Stanisławów I, Nieporęt.Zrobiony został projekt przyłacza wodociągowego w drodze prywatnej. Zostało to wykonane i podpięte do wodociągu w drodze gminnej.Być może chodzi o to że my mamy projekt przyłącza wodociągowego, a nie wodociągu. Przyłącze ma zaopatrywać 12 działek i ma długość docelowo ponad 300m.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qciniak 18.02.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Czołem sasiedzi. Czy ktos mógłby mi podpowiedzieć, ile choć w przybliżeniu będzie mnie kosztować rozprowadzenie wylotów (na salon i do 3 pokojów na górze) ciepłego powietrza z kominka (pewnie będzie grawitacyjne) a ile podłączenie tego ustrojstwa do instalacji c.o? Pzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
govin 19.02.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witam wszystkich serdecznie. Od dłuższego czasu śledzimy z mężem to forum i powiem szczerze, że już z kilku rad tu zamieszczonych skorzystaliśmy. Z racji faktu, że pod koniec roku kupiliśmy działeczkę w Józefowie, a teraz zaczynamy powoli budowę zdecydowałam się przystąpić do forum. Już mam do Was jedno pytanie: Może ktoś ma zbędne deski szalunkowe, których chce się pozbyć, albo wie gdzie można po przystępnych cenach kupić takie cudo?. Dodam, że jestem zielona w temacie budowy i będę bardzo wdzięczna za każdą radę, nie tylko "szalunkową" . Witam serdecznie wszystkich sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharpie 20.02.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Witanko. Robiłem przyłącze wodociągowe 3 listopada 2007. Stanisławów I, Nieporęt. Przyłacze (pierwotnie miał być wodociąg) wodociągowe w drodze prywatnej. Zostało to wykonane i podpięte do wodociągu w drodze gminnej. 140 m rurką fi100 zaopatruje 3 domy. Całkowity koszt = 9.900 zł W razie czego mam namiar na bardzo dobrego i taniego gościa który projektuje przyłącza i tanią ekipę wykonawczą Miałem problemy z gminą bo krzywili się że to nie od nich robią wodę - wyceniali mi na 21 tysi Także widać że można zrobić to dużo taniej. Pozdrawiam. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magi77 20.02.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 W związku z tym, że w końcu ekipy od wody i od gazu wykonały pracę na działce, mam pytanko o namiary na kostkę, jeżeli ktoś u siebie robił i ma godną polecenia firmę gdzie można kupić i od razu położyć, jakie to są mniej więcej koszta??? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 20.02.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 govin witamy i reszta na PRV... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 21.02.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witam wszystkich serdecznie. Od dłuższego czasu śledzimy z mężem to forum i powiem szczerze, że już z kilku rad tu zamieszczonych skorzystaliśmy. Z racji faktu, że pod koniec roku kupiliśmy działeczkę w Józefowie, a teraz zaczynamy powoli budowę zdecydowałam się przystąpić do forum. Już mam do Was jedno pytanie: Może ktoś ma zbędne deski szalunkowe, których chce się pozbyć, albo wie gdzie można po przystępnych cenach kupić takie cudo?. Dodam, że jestem zielona w temacie budowy i będę bardzo wdzięczna za każdą radę, nie tylko "szalunkową" . Witam serdecznie wszystkich sąsiadów. Witam zostało mi trochę desek po szalunkach o długości od 2m do 4,80 m.będzie tego ze 2m3. Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
govin 21.02.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Pawełku i Reniu WIELKIE DZIĘKI, naprawdę ułatwiliście nam bardzo pierwsze kroki. Konrad - jesteś niezastąpiony , reszta na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 21.02.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Słuchajcie czy macie sprawdzony namiar na gościa od alarmu ? ? Bardzo mi pilnie potrzebny . Pozdrawiam Konrad Ps Na Zbycha z forum już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 22.02.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 UWAGA ZŁODZIEJE podszywają się pod agencie ochrony i na spokojnie rąbią dom mają biały samochód z kogutem warto spisywać tablice i dzwonić by ich sprawdzić a najlepiej do Policji w Nieporęcie 022-774-8767 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 22.02.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 UWAGA ZŁODZIEJE podszywają się pod agencie ochrony i na spokojnie rąbią dom mają biały samochód z kogutem warto spisywać tablice i dzwonić by ich sprawdzić a najlepiej do Policji w Nieporęcie 022-774-8767 Cześć a co miałeś takowy przypadek u siebie w okolicy? Skąd ten przypadek? Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mckwadrat 22.02.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Czy możecie polecić dobrego glazurnika ?dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 22.02.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 z dużo by pisać a i tak nie wiadomo kto czyta. radze być czujnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharpie 23.02.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Witanko. U mnie kręcili się z 21.02 o godzinie 3 w nocy. Wjechali w wąską drogę bez świateł a potem cofając wpakowali się na trelinki U mnie cały czas WIELKI BRAT czuwa Pozdrawiam. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 25.02.2008 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 TPSA nie chce mi przenieść telefonu, jaki macie internet ?Co wybrać Sferię, Iplus, a może coś innego?PozdrawiamPatos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mckwadrat 25.02.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 skoro nie glazura to może macie kogoś kto obudowywał wam kominek i jesteście zadowoleni ? mam jeden namiar, ale za samą płytę (bez kamieni) chce 7 tys (z moim wkładem trochę drogo mi się wydaje, ale może takie są ceny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 26.02.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 skoro nie glazura to może macie kogoś kto obudowywał wam kominek i jesteście zadowoleni ? mam jeden namiar, ale za samą płytę (bez kamieni) chce 7 tys (z moim wkładem trochę drogo mi się wydaje, ale może takie są ceny ? u nas zaczynają dziś, za robote biorą 2200 jak będą OK to podeśle namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mckwadrat 26.02.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 skoro nie glazura to może macie kogoś kto obudowywał wam kominek i jesteście zadowoleni ? mam jeden namiar, ale za samą płytę (bez kamieni) chce 7 tys (z moim wkładem trochę drogo mi się wydaje, ale może takie są ceny ? u nas zaczynają dziś, za robote biorą 2200 jak będą OK to podeśle namiary dzięki - czekam zatem z niecierpliwością Właśnie rozmawiałem z kolejnym potencjalnym wykonawcą (polecany na forum) i strzelił 6 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulm 27.02.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Dzień dobry ! Forum czytujemy już dłuższy czas, a teraz w końcu postanowiliśmy dołączyć do grupy. Motywacją ostateczną był zakup projektu w ostatnich dniach i coraz bardziej sprecyzowane pomysły na rozpoczęcie budowy . Także witamy a szczególnie ciepło govin-a - będziemy bliskimi sąsiadami, ponieważ także będziemy budować w Józefowie. Z góry dziękujemy za wszelkie rady porady wszystkich doświadczonych, które mamy nadzieję niebawem zaczniemy wykorzystywać. pozdrawiamy ciepło Iwona i Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts