Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieśmiało grupa nieporęt i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mckwadrat

bardzo przepraszamy za to WIELKIE przeoczenie i mam nadzieje że KWADRACIK we właściwym miejscu umieściłem

POZDRO..........

http://img228.imageshack.us/img228/1193/nieport1wq7vn8.th.jpg

nie ma sprawy,

W sobotę wiercenie studni mnie czeka, ciekawe jak to pójdzie.

A przy okazji to jak wierciliście to w jakiej odległości o domu i czy robiliście jakieś studzienki , kręgi etc ??

Konrad :D

Witam wszystkich :)

jestem/jestesmy z dziewczyna nowi na forum stad ten usmiech w powitaniu :)

zamierzamy w okolicach kwietnia 2007 roku rozpoczac budowe w Michalow-Grabina, stad zapis w tej grupie.

Do tej pory bez wpisow pozwalalismy sobie korzystac z Waszych doswiadczen, ... mamy nadzieje z nich jeszcze troche pokorzystac, no i moze rowniez sami sie na cos przydamy :):):)

jesli chodzi o projekt, ktory zamierzamy realizowac to zapraszamy do watku

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=90131

do 'uslyszenia'

pawel i sonia

p.s. zapisalismy sie rowneiz do grupy chotomow ... mamy nadzieje ze nie macie nic przeciwko

A tak z innej beczki czy ktoś z Was zastanawiał się nad rekuperatorem w swoim domku i myślał o GWC ??

OStatnio mnie ta kwestia męczy ze względu na chęć wykonania wykopu pod GWC wcześniej niż samych fundamentów.

Macie już jakieś pozytywne przemyślenia, bo ja im dłużej czytam wypowiedzi na forum tym bardziej mi się wydaje że to dość drogi "gadżet"

Konrad :roll:

Levior-witam na naszym forum :lol:

dziekuje za powitanie :)

A tak z innej beczki czy ktoś z Was zastanawiał się nad rekuperatorem w swoim domku i myślał o GWC ?? ...

Konrad :roll:

a i owszem myslelismy nad tymi urzadzeniami.

Krotkie wnioski

1. jest tylez przeciwnikow co i zwolennikow

2. mi zalezy na swiezym powietrzu bez koniecznosci otwierania/rozszczelniania okien (i tu pierwsza oszczednosc nie kupuje okien z mozliwoscia rozszczelniania) i dlatego sie na to cudo decyduje

3. liczyc sie trzeba z kosztami eksploatacji ... filtry, prad, etc etc

4. co do samego GWC to jeszcze nie zglebialem tematu

na pewno z powyzsymi punktami mozna spokojnie dyskutowac

takie sa jednak moje potrzeby i dlatego sie na to zdecyduje :)

pozdr

pawel/sonia

I my też witamy serdecznie nowego SĄSIADA

całkiem fajna ta wasza chatka

podeślij namiary to wkleimy WASZ kwadracik NA MAPE

KONDRAT J

A tak z innej beczki czy ktoś z Was zastanawiał się nad rekuperatorem w swoim domku i myślał o GWC ??

też jesteśmy na etapie zbierania INFO o GWC i REKU.....

POZDRO........]

Levior

Masz juz ekipy do budowy?Z czego będziecie budować?

Chatka fajna ale ta druga bardziej mi się podoba :wink:

hej,

ogolnie przyznac musze, ze nie bede budowal jedynie przy wlasnej organizacji tegoz wszystkiego :)

tak oto moi kochani rodzice swoje zyciowe doswiadczenie w budowaniu domow maja (4 sztuki) i ofiarowuja swoja pomoc (2 lata temu skonczyli ostatnia budowe w grabinie).

ekipy powoli ustawiamy. nie mamy jednak zaklepanej zadnej na 100% ... sprawa w toku

technologia mega tradycyjna ... pustak zeranski + styropian

pozdr

piszecie że się zastanawialiście, a czy ktoś z Was przemyślał temat GWC i czy jest sens wydawania kasiory na to coś.Bo z tego co zaczęłem zgłębiać to żeby miało to sens musi być nieźle przewymiarowany i tu tworzy się poważna kwota oscylująca w granicach 10-15 tysięcy za samo gwc.

Nawet kupując samemu np rurę do GWC jest to dość duży koszt minimum 60 zeta za mb rury a jak chcemy taką z powłoką żeby nie było pleśni ani grzybów w rurce to koszt 130 zeta mb rury .

Tutaj mnie zaczyna porfel boleć na myśl o tym . Co Wy na to ??

Konrad

piszecie że się zastanawialiście, a czy ktoś z Was przemyślał temat GWC

zamierzam sie w najblizszym czasie (moze weekend) wybrac do moze dwoch firm z projektem ... zobaczymy co powiedza

jesli GWC to rzeczywiscie kwota okolo 15 tysi to raczej odpuszczam (ugruntowanej opinii w tym temacie nie mam)

jelsi uda mi sie wybrac dam znac

pzdr

piszecie że się zastanawialiście, a czy ktoś z Was przemyślał temat GWC

zamierzam sie w najblizszym czasie (moze weekend) wybrac do moze dwoch firm z projektem ... zobaczymy co powiedza

jesli GWC to rzeczywiscie kwota okolo 15 tysi to raczej odpuszczam (ugruntowanej opinii w tym temacie nie mam)

jelsi uda mi sie wybrac dam znac

Jak pójdziesz do ludków od rekuperatorów to Ci mogą różną ciemnotę wcisnąć, większą lub mniejszą- znam z autopsji.

JEdni mówią że dla budynku około 220 m2 wystarczy 15 metrów np rurowca, inni piszą że około 50 metrów, a teraz z tego co sam wygrzebałem wychodzi na to że i 50 m to może być mało.

Osobny temat żwirowca, tu widzę szanse na koszt niższy ale nie koniecznie.

Pozdrawiam

Konrad