Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieśmiało grupa nieporęt i okolice

Recommended Posts

Hola,hola ,nie tak szybko.

Najpierw pozwolenie z uprawomocnieniem(albo od razu lub czekasz jeszcze 2-tyg)

Pózniej składasz zawiadomienie o rozpoczęciu budowy w Starostwie w Legionowie

wraz z dokumentami od KB (jego uprawnienia,o przynależności do Izby Budowlanej czy jakoś tak) i czekasz 7 dni.Dopiero wówczas możesz wołać geodetę ,który wytyczy co trzeba i zrobi pierwszy wpis z datą w Dzienniku

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy wszystkich ,

Naszym marzeniem jes zamieszkanie w Michałowie-Grabinie , wiec kupiliśmy tam działkę . Wg. wypisu z rejestru gruntów i KW - jest to grunt rolny , a zgodnie z PZP grunt po d budownictwo jednorodzinne . Czy musimy odrolnić grunt i u kogo ?

A tak w ogóle to sami nie wiemy od czego zacząć ... i czy damy radę w tym roku wszystko zrobić ...

pozdrawiamy Marek&Magda

wadera

Jeśli złożyłaś komplet dokumentów to podejrzewam ,że w ciągu dwóch tygodni powinnaś dostać pozwolenie. :wink:

Głowa do góry. :p

Kurczę czy na prawdę tak sądzicie, że w ciągu tak krótkiego czasu się uzyska pozwolenie na budowę, świetnie . Sam sobie tego życzę, ale jeszcze z tydzień się muszę pobujać z projektem.

Konrad :(

mago mam głowę w górze i uśmiech na buzi :)

Konrad - to termin, który podał mi facet wydający zezwolenia na budowę - więc chyba kompetentny gość. Kompletność dokumentów sprawdzał przy składaniu, więc powinno być OK. no chyba, że doszuka się czegoś merytorycznie, ale tu jestem dobrej mysli, bo dokładnie sprawdzlam projekt z warunkami, a adaptacje robił mi facet znany temu gościowi. Spojrzał na pieczątkę z pracowni i mówi:

-"O, pan Ł. wszystko robił - to powinno być ok".

Więc jestem dobrej myśli.

Choć czas mnie nie goni, planuję fundamenty na czerwiec-lipiec :)

Witamy wszystkich ,

Naszym marzeniem jes zamieszkanie w Michałowie-Grabinie , wiec kupiliśmy tam działkę . Wg. wypisu z rejestru gruntów i KW - jest to grunt rolny , a zgodnie z PZP grunt po d budownictwo jednorodzinne . Czy musimy odrolnić grunt i u kogo ?

A tak w ogóle to sami nie wiemy od czego zacząć ... i czy damy radę w tym roku wszystko zrobić ...

pozdrawiamy Marek&Magda

Jeżeli jest w planach pod zabudowę to gmina sama powinna odrolnić.Podjedżcie do gminy do geodezji i tam powinni Wam powiedzieć co i jak.

Witamy wszystkich ,

pozdrawiamy Marek&Magda

W takim przypadku odrolnia się automatycznie, w gminie. Gorzej z działkami leśnymi, ale to Was nie dotyczy.

A od czego zacząć?

Przeczytajcie dokładnie PZP, wybierzcie odpowiedni projekt i zamówcie mapki u geodety do celów projektowych. W powiecie legionowskim te mapki są ważne 3 miesiące, dlatego istotne jest, by wybrać projekt odpowiednio wcześnie, żeby się nie przeterminowały.

Potem mapka plus projket do architekta/konstruktora po adaptację i plan zagospodarowania działki.

Równolegle występujecie do gminy po warunki przyłącza wody i kanalizacji (jeśli jest), do energetyki o warunki przyłącza prądu, a do gazowników - o gaz.

Z gotowym planem zagospodarowania (ksero) składacie w gminie wniosek o ustalenie wjazdu na działkę.

A potem składacie wniosek o pozwolenia na budowę (okazując równocześnie akt własności działki).

W pewnych szczególnych przypadkach dochodzą inne rzeczy - na przykład papiery od archeologów czy analiza geologiczna, ale to Was raczej nie dotyczy :)

Witajcie

Mam nowe wyceny okien. Po szoku związanym z oknami Jezierski, przyszedł drugi jeszcze większy szok po wyliczeniach Aluplasta z Legionowa :o :o :o :o :o :o :o :o :o Zrobię zagadkę jak Sylwia z forum Neptuna, na ile nam wycenili okna???? kto zgadnie?????

Ale na szczęście mój chłop spędza ostanio czas na intensywnym szukaniu i wysyłaniu okien do wyceny, więc tych wycen już kilka spłynęło i oscylują całe szczęście w okolicach 16 000 - 18 000, to już jesteśmy w stanie przeżyć. Nie powiem na razie jakie to firmy bo nawet nie wiem, ale jak już coś więcej będę wiedziała, to dam znać :lol: Szukamy firmy, która od razu robi bramy garażowe, co by kolor był jednakowy, ale jak nie uda nam się nic sensownego znaleźć, to poszukamy oddzielnie.

Pozdrawiam

Witamy wszystkich ,

pozdrawiamy Marek&Magda

Magda&Marek

witamy serdecznie w naszej nieśmiałej :wink: :wink: grupie Nieporęt

a co do kroków to :

- udać się do gminy po Warunki Zabudowy

- do geodety po mapki do celów projektowych 3 szt {około 500pln}ważne 3msc choć u nas były dłużej :wink: :lol:

- projekt własnego domku :lol:

- udać się do Elektrowni po warunki przyłączenia do sieci {potrzebne do pozwolenia na budowę}

- wybrać kierownika budowy { polecamy p.Terese z okolic}

- zacząć już rozglądać się za ekipą do budowy [ trzeba mieć projekt by mogli wycenić } choć my szukaliśmy na 2 tyg przed rozpoczęciem :lol: :lol: :o

- i pytać pytać pytać a napewno się łatwo i szybko wybudujecie

podeślijcie NAMIARY a wkleie wasz KWADRACIK

pozdro.......... i powodzenia

a i jeszcze jedno jeśli macie działkę rolną a grunt jest klasy 5 lub 6 to nie trzeba odralniać

Dziekujemy ślicznie za wszystkie informacje. Czy GRUPA BUDUJąCA tworzy również grupę wsparcia psychicznego w ciężkich przypadkach? (jeszcze nie zaczęliśmy budowy, a mój mąż leży i jęczy, że zanim On wykończy dom, to dom wykończy Jego, o ile wcześniej nie uczynią tego procedury i urzędnicy, np. dziś w gminie Ursynów musiał zapłacić za informację ustną 4 złote od jednej informacji; dobrze, że budujemy w Nieporęcie).

Nasz "punkcik" wypada na działce nr 58/11, nie mamy jeszcze adresu, bo działka została wycięta z pola :D :D :D , ale gdyby przedłużyć do Płochocińskiej ulicę Leśną, to wypadałaby działka w połowie tej odległości.

Jeżeli chodzi o klasę gruntu rolnego to mamy IVa, cokolwiek by to znaczyło.

Mimo robienia pierwszych kroków na drodze do własnego domu, jedno mamy ustalone na pewno: budujemy z silikatów. I tu pojawia się moje pytanie, czy ktoś słyszał coś na temat produkcji silikatów w okolicach, a dokładniej w kierunku Józefów lub Wieliszew, tzn. coś o jakości produkcji, możliwości zakupu bezpośredniego, cenach.

Pozdrawiamy Wszystkich serdecznie

M&M

Jeżeli chodzi o klasę gruntu rolnego to mamy IVa, cokolwiek by to znaczyło.

musicie pojechać do Gminy Nieporęt lub zadzwonić do p.Kwiatkowskiego on zajmuje się Pozwoleniami na Budowe i napewno rozwieje wasze niepewności http://www.nieporet.pl/

a i oto wasz kwadracik :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

http://img505.imageshack.us/img505/5036/nieportil4.th.jpg

Witam grupę nieporęcką

Właśnie zostaliśmy z mężem szczęśliwymi posiadaczami działki w Józefowie :lol:

Chcielibyśmy się do Was przyłączyć i trochę zaczerpnąć z waszej skarbnicy wiedzy.

Na razie jesteśmy na etapie wyboru projektu ale w tym roku chcielibyśmy rozpocząć budowę

pozdrawiam :wink: