mago 25.05.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 tak z ciekawości zapytam mieszkańców Kątów Węgierskich czemu to chętnie wybierają pompę ciepła ?? Czy nie ma innej , np gazowej opcji dostępnej ? czy uważacie ze się bardziej to opłaca ?? Jeśli tak to może podpowiedźcie coś w tym temacie !!! Konrad [/b] Inne opcje są jak najbardziej dostępne.W naszym jednak przypadku taniej wyszła PC. Gaz musielibyśmy ciągnąć od ulicy 130-150 m ,do tego różne uzgodnienia z gazownią,projekt,odbiór i coroczne sprawdzanie,dobry,nowoczesny kocioł kondensacyjny też swoje kosztuje.Prawdopodobnie kosztowało by to nas coś około 40-45 tys. PC mamy za 25 tys.Nie liczę oczywiście całej instalacji w domu ,ponieważ obojętnie jakie żródło ciepła się wybierze to i tak ją trzeba zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pola_2 25.05.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Pola_2 jak tam tynki jak byłem u was to chłopaki uwijali się jak w ukropie a kabelków to też sporo macie kurcze ciężko będzie was chyba dogonić w Niedziele znowu zrobimy sobie wycieczke do was POZDRO.... tynkarze ok, mi się wydaje że skonczą w przyszłym tygodniu na razie jest ich trzech a od poniedziałku ma ich być 6 więc rzeczywiście robota wre, w weekend będziemy na działce więc do zobaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pola_2 25.05.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Magi77, Konradjot zapraszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magi77 25.05.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Pola_2 jak tam tynki jak byłem u was to chłopaki uwijali się jak w ukropie a kabelków to też sporo macie kurcze ciężko będzie was chyba dogonić w Niedziele znowu zrobimy sobie wycieczke do was POZDRO.... tynkarze ok, mi się wydaje że skonczą w przyszłym tygodniu na razie jest ich trzech a od poniedziałku ma ich być 6 więc rzeczywiście robota wre, w weekend będziemy na działce więc do zobaczenia No to super, jakby skończyli w przyszłym tygodniu, to i u nas by szybciej zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 25.05.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 tak z ciekawości zapytam mieszkańców Kątów Węgierskich czemu to chętnie wybierają pompę ciepła ?? Czy nie ma innej , np gazowej opcji dostępnej ? czy uważacie ze się bardziej to opłaca ?? Jeśli tak to może podpowiedźcie coś w tym temacie !!! Konrad [/b] Inne opcje są jak najbardziej dostępne.W naszym jednak przypadku taniej wyszła PC. Gaz musielibyśmy ciągnąć od ulicy 130-150 m ,do tego różne uzgodnienia z gazownią,projekt,odbiór i coroczne sprawdzanie,dobry,nowoczesny kocioł kondensacyjny też swoje kosztuje.Prawdopodobnie kosztowało by to nas coś około 40-45 tys. PC mamy za 25 tys.Nie liczę oczywiście całej instalacji w domu ,ponieważ obojętnie jakie żródło ciepła się wybierze to i tak ją trzeba zrobić. a co to za pompa jaki producent ? kolektory pionowe czy poziome do ziemi?? wiecie jakie koszty generuje takie urządzenie ?? ale takie realne , nie opowieści z mchu i paproci ludków którzy to oferują , znasz kogoś kto cośtakiego użytkuję ?? Ja mam sąsiada który zajmuje się wykończeniówką w Skandynawi i sobie chwalą tam ludzie pompy ciepła , on sam sobie ściągnął urządzenie ze Szwecji a odwierty robili mu polscy magicy , ale mówi że przy jego chałupie rzędu 300 m2 koszt pompy ciepła na miesiąc będzie oscylował w granicach 2500 złotych . W zwiażku z tym nie wydaje mi się to jakaś bardzo opłacalna inwestycja. No ale może masz/macie inne doświadczenia, ja znam 1 zdanie i kilku ludzi którzy to sprzedają ale tutaj to ja bym się trochę powstrzymywał przed braniem tego serio. TYlko proszę nie piszcie mi że w Muratorze to zawsze piszą że wszyscy polecają i zaoszczędzili kupę kasy. Ja szukam faktów a nie opowieści ze fajnie jest bo mamy ekologiczne rozwiązania w domu Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 26.05.2007 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 czy ktoś budował z ekipą pana Tomasza Wojtczaka z Zaborowa/ proszę o opinie i komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 26.05.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 a co to za pompa jaki producent ? kolektory pionowe czy poziome do ziemi?? wiecie jakie koszty generuje takie urządzenie ?? ale takie realne , nie opowieści z mchu i paproci ludków którzy to oferują , znasz kogoś kto cośtakiego użytkuję ?? Ja mam sąsiada który zajmuje się wykończeniówką w Skandynawi i sobie chwalą tam ludzie pompy ciepła , on sam sobie ściągnął urządzenie ze Szwecji a odwierty robili mu polscy magicy , ale mówi że przy jego chałupie rzędu 300 m2 koszt pompy ciepła na miesiąc będzie oscylował w granicach 2500 złotych . W zwiażku z tym nie wydaje mi się to jakaś bardzo opłacalna inwestycja. No ale może masz/macie inne doświadczenia, ja znam 1 zdanie i kilku ludzi którzy to sprzedają ale tutaj to ja bym się trochę powstrzymywał przed braniem tego serio. TYlko proszę nie piszcie mi że w Muratorze to zawsze piszą że wszyscy polecają i zaoszczędzili kupę kasy. Ja szukam faktów a nie opowieści ze fajnie jest bo mamy ekologiczne rozwiązania w domu Pozdrawiam Konrad Pompa ze Szwecji (SIRIUS) ,kupiona w firmieThermogolv, kolektory poziome.Jak na razie działa okej.Grzeje podlogę i wodę użytkową.Na temat poboru prądu to jeszcze się nie wypowiadam,ponieważ za krótko mamy ją podłączoną.Dopiero po pełnym sezonie zimowym będziemy mogli co nieco powiedzieć. A koszt podany przez Twojego znajomego to chyba lekka przesada(2500zł)?????????????Chyba 250zł -jest to bardziej prawdopodobne i to w sezonie zimowym. Zresztą jeśli jesteś zainteresowany to zapraszamy do nas ,obejrzysz i porozmawiasz z moim mężem.On jest bardziej zorientowany w tym temacie niż ja. Co do opłacalności to wydaje mi się,ze gdyby były tak duże koszty eksploatacyjne jak piszesz ,to nikt nie wchodził by w ten temat.Z tego co się orientuję to coraz więcej ludzi decyduje się na PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 26.05.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 http://img101.imageshack.us/img101/1056/maj2007191ax0.th.jpg /img216/2575/maj2007188xg1.th.jpg http://img517.imageshack.us/img517/7725/maj2007172cm3.th.jpghttp://img101.imageshack.us/img101/8784/maj2007188jd1.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 26.05.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Dachóweczka http://img503.imageshack.us/img503/3694/maj2007190sy4.th.jpg Kominek http://img295.imageshack.us/img295/695/maj2007186jx3.th.jpg I to na razie wystarczy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris19 26.05.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 http://img101.imageshack.us/img101/1056/maj2007191ax0.th.jpg /img216/2575/maj2007188xg1.th.jpg http://img517.imageshack.us/img517/7725/maj2007172cm3.th.jpg http://img101.imageshack.us/img101/8784/maj2007188jd1.th.jpg zajefajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 26.05.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 >>>>>>>>>>>>> Zresztą jeśli jesteś zainteresowany to zapraszamy do nas ,obejrzysz i porozmawiasz z moim mężem.On jest bardziej zorientowany w tym temacie niż ja. Co do opłacalności to wydaje mi się,ze gdyby były tak duże koszty eksploatacyjne jak piszesz ,to nikt nie wchodził by w ten temat.Z tego co się orientuję to coraz więcej ludzi decyduje się na PC.<<<<<<<<<<<<<< dziękuję za zaproszenie, będziecie jutro na działeczce ?? Ja się wybieram do siebie więc mógłbym podjechać na troszkę do WAS . wyślę Ci mój telefon komórkowy na priva , jeśli i Ty również możesz mi przesłąć swój to poproszę wraz z namiarem jak do Was trafić Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 26.05.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Mieliśmy podjechać do Kątów Węgierskich, ale nas złapała burza u nas na działce , siedzieliśmy i czekaliśmy jak się trochę przejaśni i popedałowaliśmy z powrotem do domu, w sumie 55 km zrobiliśmy z żonką i maluchem dzisiaj. Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 26.05.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 ZAJEFAJNIE Dzięki. Jeszcze trochę i też będziesz miał fajowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
no_kya 26.05.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 słuchajcie no, nieciekawe wieści: wpadłem ja dziś sobie na działkę, tak przejazdem w drodze ze spotkania z kierownikiem budowy; gorczyca sobie powoli rośnie ale ja nie o tym; przypadkowo zauważyłem sąsiada - generała - (paweł i renia oraz zaciszanka z pewnością wiedzą o kim mówię) to taki nasz wspólny sąsiad, który pierwszy zamieszkał w naszej okolicy po postawieniu domu w trzy miesiące w okresie zimowo-wiosennym; no wiec ja się przedstawiam, gadu, gadu...a on w pewnym momencie, że go okradli !!! w ciągu kilku minut rano, zrobili mu dom z najcenniejszych rzeczy... i nie pomogło nawet SOLID Security, które przyjeżdża po ok 15 min. od włączenia czujki ponieważ nie jest to jedyny przypadek kradzieży w naszej okolicy, więc wniosek jest prosty: trzeba się liczyć z drastycznie zmniejszonym poziomem bezpieczeństwa kurczę, nie brzmi to zbyt atrakcyjnie, no ale może gdy powstanie w okolicy więcej zasiedlonych domów...? a może też za jakiś czas zmienią się przepisy i będzie można posiadać broń no_kya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
no_kya 26.05.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 tak z ciekawości zapytam mieszkańców Kątów Węgierskich czemu to chętnie wybierają pompę ciepła ?? Czy nie ma innej , np gazowej opcji dostępnej ? czy uważacie ze się bardziej to opłaca ?? Jeśli tak to może podpowiedźcie coś w tym temacie !!! Konrad [/b] ja wybieram zasilanie gazem płynnym (butla przy domu; jeszcze nie wiem czy na czy pod ziemią, bo wysoki poziom wód podskórnych i straszą że butla wypłynie na wierzch) z nadzieją, że za jakiś czas będzie się można podłączyć do łącza z gazem ziemnym (np. w następnym roku, na prostopadłej ulicy, jakieś 100 metrów od nas będzie kładziona instalacja, więc może....) dodatkowo kominek z płaszczem wodnym i (choć na razie to tylko wyprowadzenie) solary na dachu... pompy się chyba najzwyczajniej boję - boję się jej niewystarczającej efektywności i olbrzymich kosztów inwestycji (mój dom to będą w zasadzie dwa domy no ale powierzchnia 340 m2); przeczytałem gdzieś kilka wypowiedzi o błędnych wyliczeniach instalatorów, które skutkowały niską temperaturą w budynku...gaz może mnie kosztować więcej, więcej spalę brzozy lub grabiny, ale jak mi będzie za zimno to po prostu sobie mocniej przypalę... zaś kominek to coś co od zawsze z małżą chcieliśmy mieć więc nie skorzystać z tego i nie ogrzewać przy okazji całego domu, byłoby grzechem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 27.05.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 słuchajcie no, nieciekawe wieści: wpadłem ja dziś sobie na działkę, tak przejazdem w drodze ze spotkania z kierownikiem budowy; gorczyca sobie powoli rośnie ale ja nie o tym; przypadkowo zauważyłem sąsiada - generała - (paweł i renia oraz zaciszanka z pewnością wiedzą o kim mówię) to taki nasz wspólny sąsiad, który pierwszy zamieszkał w naszej okolicy po postawieniu domu w trzy miesiące w okresie zimowo-wiosennym; no wiec ja się przedstawiam, gadu, gadu...a on w pewnym momencie, że go okradli !!! w ciągu kilku minut rano, zrobili mu dom z najcenniejszych rzeczy... i nie pomogło nawet SOLID Security, które przyjeżdża po ok 15 min. od włączenia czujki ponieważ nie jest to jedyny przypadek kradzieży w naszej okolicy, więc wniosek jest prosty: trzeba się liczyć z drastycznie zmniejszonym poziomem bezpieczeństwa kurczę, nie brzmi to zbyt atrakcyjnie, no ale może gdy powstanie w okolicy więcej zasiedlonych domów...? a może też za jakiś czas zmienią się przepisy i będzie można posiadać broń no_kya Ktoś już na forum gdzieś pisał,żeby nie podpisywać umowy z firmą,jeśli czas przyjazdu ekipy jest dłuższy niż 10-12 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 27.05.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 no_kya TAK WIEMY ŻE GO OBROBILI proponujemy społeczne PAŁOWANIE jak się kogoś złapie na gorącym uczynku poza tym to tak jak piszesz będzie nas więcej może jakieś ŁOKI TOKI sobie założymy i będziemy się ubezpieczać w miarę możliwości.........a jak się rozniesie że tam sami WŚCIEKLI mieszkają to może się odczepią....... POZDRO........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
no_kya 27.05.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 no_kya TAK WIEMY ŻE GO OBROBILI proponujemy społeczne PAŁOWANIE jak się kogoś złapie na gorącym uczynku poza tym to tak jak piszesz będzie nas więcej może jakieś ŁOKI TOKI sobie założymy i będziemy się ubezpieczać w miarę możliwości.........a jak się rozniesie że tam sami WŚCIEKLI mieszkają to może się odczepią....... ha! no jest to jakiś sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 27.05.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 tak z ciekawości zapytam mieszkańców Kątów Węgierskich czemu to chętnie wybierają pompę ciepła ?? Czy nie ma innej , np gazowej opcji dostępnej ? czy uważacie ze się bardziej to opłaca ?? Jeśli tak to może podpowiedźcie coś w tym temacie !!! Konrad [/b] ja wybieram zasilanie gazem płynnym (butla przy domu; jeszcze nie wiem czy na czy pod ziemią, bo wysoki poziom wód podskórnych i straszą że butla wypłynie na wierzch) z nadzieją, że za jakiś czas będzie się można podłączyć do łącza z gazem ziemnym (np. w następnym roku, na prostopadłej ulicy, jakieś 100 metrów od nas będzie kładziona instalacja, więc może....) dodatkowo kominek z płaszczem wodnym i (choć na razie to tylko wyprowadzenie) solary na dachu... pompy się chyba najzwyczajniej boję - boję się jej niewystarczającej efektywności i olbrzymich kosztów inwestycji (mój dom to będą w zasadzie dwa domy no ale powierzchnia 340 m2); przeczytałem gdzieś kilka wypowiedzi o błędnych wyliczeniach instalatorów, które skutkowały niską temperaturą w budynku...gaz może mnie kosztować więcej, więcej spalę brzozy lub grabiny, ale jak mi będzie za zimno to po prostu sobie mocniej przypalę... zaś kominek to coś co od zawsze z małżą chcieliśmy mieć więc nie skorzystać z tego i nie ogrzewać przy okazji całego domu, byłoby grzechem No widzisz założenia to ja mam podobne a nawet takie same , ale może warto by się zastanowić nad tą pompą ciepła. Dzisiaj zostałem ugoszczony u naszej grupowej Mago w MIchałowie i sobie popatrzyłem i posłuchałem jak świnia grzomotu o takiej pompie, bardzo mnie ciekawi jakie koszty będzie generować te ustrojstwo. Jedyne co mi się nasuwa na myśl to co jeśli wyłączą prąd na jakiś czas , trzeba jakieś rozwiązanie wymyśleć . Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 27.05.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 no_kya TAK WIEMY ŻE GO OBROBILI proponujemy społeczne PAŁOWANIE jak się kogoś złapie na gorącym uczynku poza tym to tak jak piszesz będzie nas więcej może jakieś ŁOKI TOKI sobie założymy i będziemy się ubezpieczać w miarę możliwości.........a jak się rozniesie że tam sami WŚCIEKLI mieszkają to może się odczepią....... ha! no jest to jakiś sposób a może po prostu jakieś kamerki zainstalować w budynkach lub przed nimi?? też jakieś rozwiązanie . A najlepsze to mieć takiego Pudziana na osobistego ochroniarza na podwórzu. Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts