Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieśmiało grupa nieporęt i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam sąsiadów

jako ze udało nam się z kolegą kupić działkę i chcielibyśmy postawić na niej bliźniaka

bardzo proszę bardziej doświadczonych w temacie kolegów (i koleżanki oczywiście:) o namiary na zaufanych fachowców. Na początek najbardziej potrzebni nam sa:

- geodeta

- geolog

- architekt do adaptacji projektu i planu zagospodarowania działki

- kogoś kto załatwi prąd

- kierownik budowy

- no i EKIPA :) może być "niepełna", mamy dwóch robotników

nasza działeczka znajduje się naprzeciw działki Konrad_J, po drugiej stronie kanałku prawie przy jego brzegu

dziękuję z góry za wszelkie namiary

pzdr

Właśnie się wku......................... niemiłosiernie, oczywiście bank nie wypłaci nam ostatniej transzy kredytu jak nie zrobimy tynków i drzwi wewnętrznych :x :x :x :x :x :x :x , więc jakby ktoś miał na zbyciu jakieś 10 000 to ja chętnie przygarnę, mogę też pożyczyć :wink: :wink: :wink:

no nie ciekawie , ale możesz mi powiedzieć dlaczego bank żąda drzwi wewnętrznych już na tym etapie kiedy jeszcze nie ma ostatecznej wykończeniówki, drzwi wewnętrzne montuje się przecież na sam koniec, nawet i po malowaniu.

POzdrawiam

Konrad :D

Właśnie się wku......................... niemiłosiernie, oczywiście bank nie wypłaci nam ostatniej transzy kredytu jak nie zrobimy tynków i drzwi wewnętrznych :x :x :x :x :x :x :x , więc jakby ktoś miał na zbyciu jakieś 10 000 to ja chętnie przygarnę, mogę też pożyczyć :wink: :wink: :wink:

Magi77 no to kiepskawo, jak mozesz powiedz mi gdzie braliscie kredyt? Ja właśnie jestem na etapie starania się no i nie wiem jak wypisać korzystnie te kosztorysy z banku, właśnie żeby uniknąć takich sytuacji jak opisałaś.

Paweł i Renia dzięki za namiary, ale czy macie kogoś z tej listy wykonawców kuchennych takiego sprawdzonego, czy będziecie dopiero sprawdzać tych wykonawców?

Jak na razie z tego polecenia z forum to średnio jestem zadowolony z dwóch osób:( dlatego - juz będziemy ostrożniejsi.

no nie ciekawie , ale możesz mi powiedzieć dlaczego bank żąda drzwi wewnętrznych już na tym etapie kiedy jeszcze nie ma ostatecznej wykończeniówki, drzwi wewnętrzne montuje się przecież na sam koniec, nawet i po malowaniu.

POzdrawiam

Konrad :D

Z tymi dzwiami to jest tak, że ich wykonanie wpisaliśmy w kosztorysie, jako do zamówienia z przedostatniej transzy, ale niestety pieniążków nam zabrakło i drzwi nie zamówiliśmy. Pisaliśmy wyjaśnienie do banku, że w związku ze wzrostem cen nie jesteśmy w stanie iść zgodnie z hormonogramem prac, ale jakiś tam inżynier się dopatrzył, żę brakuje pewnych rzeczy i nie wyraził zgody na wypłatę. Ciekawe jest to, że my teraz musimy pożyczyć pieniądze, żeby zrobić tynki i zamówić drzwi a potem oddamy z ostatniej transzy. Ale mamy nadzieję, że jeszcze uda się coś załatwić, bo w zamian za tynki i drzwi mamy alarm i ogrodzenie. Alarmu wcale nie było w harmonogramie a ogrodzenie było do zrobienia z ostatniej transzy.

pozdrawiam

Magi77 no to kiepskawo, jak mozesz powiedz mi gdzie braliscie kredyt? Ja właśnie jestem na etapie starania się no i nie wiem jak wypisać korzystnie te kosztorysy z banku, właśnie żeby uniknąć takich sytuacji jak opisałaś.

My mamy kredyt w M-banku, ogólnie jesteśmy zadowoleni, załatwienie nie było jakieś szczególnie skomplikowane a i do tej pory nie było większych kłopotów. Rozliczamy się z wykonanych prac tylko na podstawie zdjęć. Niestety kredyt braliśmy w zeszłym roku a ceny skoczyły dość raptownie i dlatego nam brakuje.

Pozdrawiam

Szukam kontaktów do sprawdzonych wykonawców instalacji:

- hydraulika + kotłownia

- elektryka

- tynki wew i posadzki

Jeżeli mozecie polecić swoich fachowców to z góry dziękuję za pomoc.

Dodatkowo prośba o małą sondę bo niedługo czeka mnie wybór:

Jakie okna wybraliście (producent/sprzedawca)?

Jaki piec kondensacyjny macie/planujecie?

Dzięki!