Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieśmiało grupa nieporęt i okolice

Recommended Posts

Witam po dłuższej nieobecności :D Gratulacje dla wszystkich budujących, nic tylko podziwiać efekty!!

U nas też domek rośnie, bedę ogromnie wdzięczny za namiary na ekipę tynkarską, którą możecie polecić do tynków zacieranych piaskiem kwarcowym + informacje o producentach okien, drzwi wejściowych i garażowych z którymi mieliście do czynienia i których możecie polecić.

Pozdrawiam,

WITAMY WITAMY

namiary poleciały na PRV.....a co do bramy garażowej to podeśle wieczorkiem

a domek całkiem całkiem ładny sobie rośnie

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie grupę budującą w gminie Nieporęt :D

Nie wiem czy ten wątek to odpowiednie miejsce na rozpoczęcie nowej przygody z forum,ale sprawiacie miłe wrażenie drodzy forumowicze :lol: więc zaczynam od Was!!

Wraz z mężem zaczynamy budowę za 1,5-2 tyg na(w) Stanisławowie Pierwszym przy ul. Słonecznej :D

Działeczkę zakupilismy pół roku temu, mamy juz wszystkie pozwolenia, mapy itd itd- więc cała papierkowa robota za nami :lol:

Mamy nadzieję, że mili sąsiedzi wesprą nas czasem poradą :lol: i dobrym słowem :wink:

I już na początek mam pytanie: w zeszłym tygodniu wywierciliśmy studnię (tzn. polecany tu na forum p. Krzysztof nam wywiercił) i woda jest delikatnie mówiąc FUJ!!!! Wszyscy w okolicy macie takie żółtą wodę ???

M&M

Co gorsze woda ze studni głębinowych nie jest wcale dużo lepsza. Sąsiedzi wywiercili na ok 50m i ... niestety żelazo (czego się spodziewali) ale również przekroczone ponad 100-krotnie dopuszczalne zawartości bakterii - nie powiem niestety jakich. Fachowcy polecili pompowanie wody w dużych ilościach, co podobno skutkuje utworzeniem filtra biologicznego wokół tego filtra na dole i po pewnym czasie poprawia jakość wody pod względem bakteriologicznym.

Plus jest taki, że woda nie śmierdzi i na pierwszy rzut oka nie wygląda jakbyś zaciągnął ją z pobliskiej kałuży :)

Wracając jeszcze do kwestii tynków wewnętrznych. Co polecacie albo odradzacie:

1. Tradycyjne cementowo-wapienne + gładź gipsowa

2. Gipsowe z agregatu

3. Cementowo wapienne zacierane piaskiem kwarcowym.

Dwa pierwsze dają idealnie gładką pwierzchnię, na której mi zależy. Co do trzeciego rozwiązania to dopiero na forum dowiedziałem się o czymś takim. Jak wygląd a nie wiem. Czy macie może zdjęcia takich powierzchni?

Pozdrawiam,

Wracając jeszcze do kwestii tynków wewnętrznych. Co polecacie albo odradzacie:

1. Tradycyjne cementowo-wapienne + gładź gipsowa

2. Gipsowe z agregatu

3. Cementowo wapienne zacierane piaskiem kwarcowym.

Dwa pierwsze dają idealnie gładką pwierzchnię, na której mi zależy. Co do trzeciego rozwiązania to dopiero na forum dowiedziałem się o czymś takim. Jak wygląd a nie wiem. Czy macie może zdjęcia takich powierzchni?

Pozdrawiam,

jak bedziemy mieli pod koniec miesiąca takie właśnie to oczywiście zapraszamy na oględziny :lol: :lol:

Widziałam,widziałam...hehehe.....pięknie

Szybko się chłopcy uwinęli z tym Waszym dachem :p :p :p :p :p

a tak, tak...widziałem w środę i zobaczę jutro ;)

kurde a ja jeszcze jestem w głębokim lesie ze wszystkim ;)

no ale walczę

UWAGA PROŚBA do świeżo budujących!!!

czy ktoś może mi wskazać miejsce gdzie kupię bloczki fundamentowe (12x24x38) w cenie niższej niż 4,4 brutto za sztukę?? (oczywista z dostawą i rozładunkiem)

poszukuję też miejsca gdzie kupię tanio stal: 12-stkę i 6-stkę prostą (dostawa i rozładunek)

dajcie proszę znać bo ja obdzwaniam ale tą drogą trudno trafić

z góry dzięki

no_kya

Nieśmiało się wtrącę, ze też jesteśmy na etapie poszukiwania tych bloczków i prętów i....najtańsze bloczki znaleźliśmy po 3.10 netto/szt. w Łajskach tylko jakoś mamy wątpliwości co do ich trwałosci :roll:

Chętnie się dowiem gdzie znalazłeś po 4,4 brutto za sztukę???-rozumiem że dobrej jakosci??

Stal 12 i 6 znaleźliśmy w hurtowni w Radzyminie po 2800zł/tonę 12 i 3300zł/tonę 6.

Wytłumaczyć gdzie dokładnie mogę przez telefon bo pisemnie trochę trudno :wink:

Nieśmiało się wtrącę, ze też jesteśmy na etapie poszukiwania tych bloczków i prętów i....najtańsze bloczki znaleźliśmy po 3.10 netto/szt. w Łajskach tylko jakoś mamy wątpliwości co do ich trwałosci :roll:
- hm...nic nie wiem trwałości tych bloczków, ale tak sobie myślę że to chyba tylko beton, żadna wyrafinowana technologia, więc...a masz jakieś powody by kwestionować ich trwałość? tzn. widziałeś je? a ta cena to jest z dostawą?

Chętnie się dowiem gdzie znalazłeś po 4,4 brutto za sztukę???-rozumiem że dobrej jakosci??
- bloczki Certus, ponoć dobre; za tę cenę z dostawą znalazłem w ART-BUD w Jabłonnej oraz w Dolcanie na Łodygowej

Stal 12 i 6 znaleźliśmy w hurtowni w Radzyminie po 2800zł/tonę 12 i 3300zł/tonę 6.
- (netto czy brutto) kurcze, 6 jeszcze droga...dziś rozmawiałem z BUDOMARKETEM w Markach, tam mają tonę 12 po 3170 a tonę 6 po 3660 (oczywista brutto), ale kobita mówiła że 6 droższa bo ze starszej dostawy; ponoć stal spada...ja więc chyba jeszcze poczekam bo potrzebuję jej na początek sierpnia; a jak z dostawą? w cenie?