Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieśmiało grupa nieporęt i okolice

Recommended Posts

w kwestii presto raczej nie pomoge - mi ostatecznie odradzili ten system na rzecz scheidla, którego kupiłem w markach - nie mam numeru, ale jak się jedzie radzymińską (zdaje się piłsudskiego) w stronę warszawy to jest tuż przed skrętem na trasę toruńską po prawej stronie - jakiś budomarket albo coś w ten deseń.

a dlaczego odradzono Ci Presto??

wg mnie są takie same rozwiązania , a Presto nawet tańszy jest.

Proszę konkrety w temacie.

Pozdrawiam

Konrad :wink:

rozmawiałem z kilkoma przedstawicielami, w tym jednym , który mi tego nie chciał sprzedać, bo nie miał ("przyjaciel rodziny") i wszyscy zgodnie twierdzili, że jakoś wykonania jest bez porównania lepsza w scheidlu - prawda jest jednak taka, że dobry majster i prest dobrze postawi, a kiepski popsuje scheidla i metalowa kulkę też

W dalszym ciągu nie widzę konkretów , bo ja widziałem jedno i drugie i wcale nie jest jakaś powalająca różnica w wykoniu , prawie nie widać . Tylk onie odpisuj że prawie robi wielką różnice , bo to nie Żywiec.

i o jaką metalową kulkę chodzi ??

Konrad :wink: :D

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w kwestii presto raczej nie pomoge - mi ostatecznie odradzili ten system na rzecz scheidla, którego kupiłem w markach - nie mam numeru, ale jak się jedzie radzymińską (zdaje się piłsudskiego) w stronę warszawy to jest tuż przed skrętem na trasę toruńską po prawej stronie - jakiś budomarket albo coś w ten deseń.

Pozdrawiam

rozmawiałem z kilkoma przedstawicielami, w tym jednym , który mi tego nie chciał sprzedać, bo nie miał ("przyjaciel rodziny") i wszyscy zgodnie twierdzili, że jakoś wykonania jest bez porównania lepsza w scheidlu - prawda jest jednak taka, że dobry majster i prest dobrze postawi, a kiepski popsuje scheidla i metalowa kulkę też

W dalszym ciągu nie widzę konkretów , bo ja widziałem jedno i drugie i wcale nie jest jakaś powalająca różnica w wykoniu , prawie nie widać . Tylk onie odpisuj że prawie robi wielką różnice , bo to nie Żywiec.

konkretów nie będzie - ja się na tym nie znam i postanowiłem zaufać komuś kto się na tym zna (a przynajmniej tak twierdzi) - komuś trzeba. Wygląda tak samo, ale jakość wykanania (trzymanie wymiarów) jest gorsza w presto i trzeba starannie układać. To oczywiście jest zdanie, kilku ludzi, i wcale nie musi być prawdziwe, z drugiej strony, jeśli jakość byłaby identyczna, to czemu presto sprzedaje taniej - koniec końców to i tak zależy od twojego majstra, czy będzie dobrze czy nie.

Pozdrawiam

konkretów nie będzie - ja się na tym nie znam i postanowiłem zaufać komuś kto się na tym zna (a przynajmniej tak twierdzi) - komuś trzeba. Wygląda tak samo, ale jakość wykanania (trzymanie wymiarów) jest gorsza w presto i trzeba starannie układać. To oczywiście jest zdanie, kilku ludzi, i wcale nie musi być prawdziwe, z drugiej strony, jeśli jakość byłaby identyczna, to czemu presto sprzedaje taniej - koniec końców to i tak zależy od twojego majstra, czy będzie dobrze czy nie.

No właśnie widzisz to jest opinia osób, które to tylko sprzedają. Jak dla mnie to mało przekonujące. Dlaczego Presto sprzedaje taniej ?? dlatego że to jest produkt polski a nie niemiecki. Co do wykonania przez majstrów kominów to wiadoma sprawa , jak gówno potrafi to i gówniany komin będzie.Właśnie dlatego u mnie był przedstawiciel techniczny a nie handlowy na budowie w czasie stawiania kominów i wiem że mam postawiony poprawnie, a nawet bardzo dobrze.No ale jak jakiś walnięty jestem że ściągam takowych ludkó na budowę żeby to kontrolować.

POzdrawiam

witamy ponownie sąsiadów

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Magi77

super graulacje byłem i widziałem, teraz to już pawie po domowemu

a u nas daszek,okna,alarm i kabelki już połorzone teraz czekamy na tynki,wylewki i hydraulike

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

http://img260.imageshack.us/img260/7643/82446357qk4.th.jpghttp://img504.imageshack.us/img504/6184/34674616xg0.th.jpghttp://img504.imageshack.us/img504/8808/63245722he8.th.jpg

pawel i renia napisał:

witamy ponownie sąsiadów

My także witamy. Jak tam fajne mieszkanko udało się wynająć? :D

dzięki za namiary.

U nas majstry ostro do przodu. Mamy już prawie skończone ściany nośne parteru.

Niestety bez ocieplenia i ścian elewacyjnych, gdyż te będziemy robić po zrobieniu dachu.

pawel i renia, witajcie!

Domek wyglada super! U mnie powinno być podobnie we wrześniu :)

Zastanawiam się tylko nad kolejnością prac...

Chciałbym położyć kabelki (elektryka, alarm i inne instalacje) przed tynkami, założyć okna i drzwi wejciowe a tuż po tynkach zainstalować bramę garażową i dozbroić alarm.

Pytanie tylko, czy w trakcie tynkowania i okrsu kilku dni na oczekiwanie na alarm (pewnie ok 2-3 tygodni) nie rozstanę się z co atrakcyjniekszym wyposażeniem domku... :( A niestety nie jestem w stanie nocować na budowie przez 3 tygodnie, do czasu uruchomienia alarmu...

Macie na to jakies rozwiązania, czy też nie bać się, że ktoś w nocy wyrwie okna i drzwi?

pawel i renia, witajcie!

Domek wyglada super! U mnie powinno być podobnie we wrześniu :)

Zastanawiam się tylko nad kolejnością prac...

Chciałbym położyć kabelki (elektryka, alarm i inne instalacje) przed tynkami, założyć okna i drzwi wejciowe a tuż po tynkach zainstalować bramę garażową i dozbroić alarm.

Pytanie tylko, czy w trakcie tynkowania i okrsu kilku dni na oczekiwanie na alarm (pewnie ok 2-3 tygodni) nie rozstanę się z co atrakcyjniekszym wyposażeniem domku... :( A niestety nie jestem w stanie nocować na budowie przez 3 tygodnie, do czasu uruchomienia alarmu...

Macie na to jakies rozwiązania, czy też nie bać się, że ktoś w nocy wyrwie okna i drzwi?

A WIĘC TAK :

-na pewno nie zostawił bym ani kabelków ani okien bez alarmu

-jeśli chcesz to nasz elektryk na czas roboty przyjeżdza ze swoim domkiem i jest na miejscu

-jeśli masz drzwi między domem a garażem to warto je zamknąć odrazu docelowymi drzwiami antywłamaniowymi {służe namiarami}

-zrobienie alarmu nie powinno zająć więcej niż 10 dni i potem podpięcie do systemu monitoringu kolejne 3 dni

będe dziś na budowie koło 11 to zapraszam pogadamy

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

no, kurde! (za "kurde" mój synek dostaje punkty karne, ale staremu już wolno ;) )

no więc, kurde, od dziś mamy swoją wodę ;)

nie wiem jeszcze jakiej jakości ale p. Marek mówi, że nie jest źle; po pierwszej części odwiertu była tragedia (siarka, żelazo, mangan), ale po mojej interwencji (a bardziej to chyba po kwaśnej minie niezadowolonego inwestora) udało się przedostać przez warstwę ciemnych iłów i otworzyły sie przed nami bezkresne (prawie 3 metry :) ) głębie żółtego piasku;

co za radość! :) :) jeszcze tylko hydrofor i będzie można postawić brodzik na letnie upalne dni ;)

http://img519.imageshack.us/img519/1781/p1000351fl6.jpg

http://img255.imageshack.us/img255/2316/p1000356fv6.jpg

http://img409.imageshack.us/img409/5224/p1000368rm4.jpg

http://img521.imageshack.us/img521/5601/p1000369bd1.jpg

Paweł, czy możesz mnie po raz kolejny wyedukować? ;) - co zrobić by w poscie nie zamieszczać całych zdjęć tylko ich miniatury, które przenoszą na oryginały? (tak jak Ty to robisz)

pozdro dla wszystkich ;)

no_kya

TEST UMIESZCZANIA ZDJĘĆ

KROK 1.

- wchodzimy na stronę http://img37.exs.cx/

-[/img]

- klikamy Przeglądaj i wyszukujemy w naszym komputerze zdjęcie które chcemy pokazać INNYM :lol:

[/img]

- potem klikamy HOST IT i w zależności jak szybkie mamy ŁONCZE I KOMPUTER musimy trochę poczekać na efekt {pokazanie się małego naszego OBRAZKA}

[/img]

- kiedy nasz obrazek się już ZAŁADUJE do programu musimy KLIKNĄĆ na ODNOŚNIK nr. 1 { czyli wcisnąć na klawiaturze komputera razem PRZYCISK -- Ctrl i C a następnie przenieść obrazek na stronę DOCELOWĄ w tym przypadku na Forum Muratora

[/img]

a docelowo powinien nam się pojawić nasz obrazek

http://img268.imageshack.us/img268/8642/186783si2.th.jpg' alt='186783si2.th.jpg'>

MAM NADZIEJĘ ŻE ZA BARDZO NIE POGMATWAŁEM a w następnym odcinku jak się zmienia wielkość {ciężar} zdjęć

POZDRO.....

BARDZO PROSZE DROGI SĄSIEDZIE

musisz tylko sobie sćągnąć z netu jakiś damowy program do obróbki zdjęć

no, kurde! (za "kurde" mój synek dostaje punkty karne, ale staremu już wolno ;) )

no więc, kurde, od dziś mamy swoją wodę ;)

nie wiem jeszcze jakiej jakości ale p. Marek mówi, że nie jest źle; po pierwszej części odwiertu była tragedia (siarka, żelazo, mangan), ale po mojej interwencji (a bardziej to chyba po kwaśnej minie niezadowolonego inwestora) udało się przedostać przez warstwę ciemnych iłów i otworzyły sie przed nami bezkresne (prawie 3 metry :) ) głębie żółtego piasku;

co za radość! :) :) jeszcze tylko hydrofor i będzie można postawić brodzik na letnie upalne dni ;)

http://img519.imageshack.us/img519/1781/p1000351fl6.jpg

http://img255.imageshack.us/img255/2316/p1000356fv6.jpg

http://img409.imageshack.us/img409/5224/p1000368rm4.jpg

http://img521.imageshack.us/img521/5601/p1000369bd1.jpg

Paweł, czy możesz mnie po raz kolejny wyedukować? ;) - co zrobić by w poscie nie zamieszczać całych zdjęć tylko ich miniatury, które przenoszą na oryginały? (tak jak Ty to robisz)

pozdro dla wszystkich ;)

no_kya

Witam serdecznie

czy mógłbym prosić o namiary na wiertniczych i jakie to są koszty ponieważ muszę zrobić dodatkowy odwiert na działce do podlewania ogrodu, a naprade nie mam pojęci a jak to wygląda i jakie są ceny.

PZdr

Maroo

Witam serdecznie

czy mógłbym prosić o namiary na wiertniczych i jakie to są koszty ponieważ muszę zrobić dodatkowy odwiert na działce do podlewania ogrodu, a naprade nie mam pojęci a jak to wygląda i jakie są ceny.

PZdr

Maroo

Maroo,

po pierwsze primo: jeśli jeszcze możesz to przejdź to swojej wiadomości, naciśnij przycisk "zmień" (w jej prawym górnym rogu) i wykasuj zdjęcia, które się skopiowały razem z całą moją wiadomością; oglądanie tych samych zdjęć kilka razy mija się z celem oraz utrudnia czytanie postów na stronie

po drugie primo: kontakt to p. Marek Kalicki (600 654 829), powołaj się na Adama z Kątów Węgierskich i studnię głębinową z niespodzianką (będzie wiedział o co chodzi ;) )

po trzecie primo: ceny zaczynają się od 110 złych za metr odwiertu + inne potrzebne akcesoria (studzienka, rury plastikowe, filtr ect. - kilkaset złotych)

Witam!

po długiej przerwie spowodowanej... brakiem czasu (ale oryginalnie, co? "))

Trochę podziałaliśmy na naszej działce no i wyleźliśmy z ziemi. Fundamenty zalane z gruchy w ręcznych wykopach, górą wyciągnięte na 4 bloczki (te z Łajskich, kupowaliśmy po 3zł z transportem i rozładunkiem), zasarowane na czarno.

Za 3 tygodnie ruszają mury - z suporeksu. Teraz cena 10,60 a tak straszyli, że już na pewno nie spadzie :D

Resztę zrobimy na jesieni. To znaczy strop, więźbę i dach. No i jakaś blacha na to.

A wykończymy za dwa-trzy lata jak odłożymy kasę - wizja kredytu jakoś mi nie odpowiada.

Ludzie, dajcie namiary na jakiegoś speca od wody - tzn. od projektu przyłącza, etc. Muszę teraz trochę z tej strony popchnąć sprawę...

A swoją drogą - wiecie, że już m-c ponad czekam na zezwolenie wycięcia jakiegoś głupiego drzewa, które jest na planach? Jutro w końcu ma jakiś człek z gminy przyjść na oględziny. Do cholery to podobne...

Witajcie

Jak zwykle mam zawiłe pytanie :lol: Czy ktoś ma może schemat jak podłączyć kominek z płaszczem wodnym i piec gazowy, aby oba urządzenia współgrały ze sobą a nie sobie przeszkadzały, bo raptem się okazało że nasz hydraulik nie zdążył się nauczyć ja ma to nam podłaczyć, chociaż od 100 lat wiedział, że u nas będzie takie rozwiązanie zastosowane. Znalazłam coś na stronie Makroterma, ale nie wiem czy to to. Liczę na Waszą szybką pomoc.

Pozdrawiam

Magda

To znowu ja, zmiana planów, to jednak nie wina hydraulika, tylko faceta co nam sprzedał piec, musimy się skontaktować z Buderusem, bo możliwe że nie da się tego połączyć jak należy. I oto kolejny kłopot i to wcale nie mały :( :( :( :(

Magda, mam prośbę, jak tylko uda się Wam tę sprawę wyjaśnić - mam nadzieję, i życzę gorąco, że z powodzeniem - to daj znać na priva lub na forum o szczegółach tzn. jaki piec, jaki kominek, co zdecydowało o niemożności połaczenia w jeden układ itd.; za rok chciałbym zastosować podobne rozwiązanie i chcę wiedzieć czego unikać

powodzenia

To znowu ja, zmiana planów, to jednak nie wina hydraulika, tylko faceta co nam sprzedał piec, musimy się skontaktować z Buderusem, bo możliwe że nie da się tego połączyć jak należy. I oto kolejny kłopot i to wcale nie mały :( :( :( :(

Magda, mam prośbę, jak tylko uda się Wam tę sprawę wyjaśnić - mam nadzieję, i życzę gorąco, że z powodzeniem - to daj znać na priva lub na forum o szczegółach tzn. jaki piec, jaki kominek, co zdecydowało o niemożności połaczenia w jeden układ itd.; za rok chciałbym zastosować podobne rozwiązanie i chcę wiedzieć czego unikać

powodzenia

Oczywiście nie ma sprawy, a jak chcesz to zapraszam jutro do nas na działeczkę, to sobie zobaczysz sam co mamy i co kombinują, żeby to połaczyć.

Pozdrawiam