Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieśmiało grupa nieporęt i okolice

Recommended Posts

http://www.mikulska-klinkier.pl/ - tu kupiłem swojego vandersandena

zamówienie we wtorek, tego samego dnia przelew i w piątek miałem dostawę

uważam też że ceny mają konkurencyjne; za transport nic nie płaciłem

A ile brałeś cegły? Chodzi mi o próg bezpłatnego transpotu...

Pozdrawiam

M.

hm...nie wiem nic o progu.

cegły wziąłem w sumie chyba niewiele bo tylko na dwa słupy - wyliczyłem i zamówiłem 900 sztuk. oprócz tego wziąłem jeszcze prawie 2000 sztuk płytek tego samego rodzaju (MOSA); razem były trzy palety

jednak cena zależy od konkretnego modelu, nawet w ramach tego samego producenta...

pozdro

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich. Potrzebuję zrobić przejazd przez rów odwadniający o szerokości ok 1-1,5 m. Musi być dość solidny aby mogły po mim przejeżdżać cięzarówki z materiałami budowlanymi. Z czego zrobić taką konstrukcję która wytrzyma nacisk np. betoniarki. Może ktoś robił coś podobnego u siebie albo ma jakiś pomysł. Raczej chodzi mi o rozwiązanie tymczasowe na potrzeby budowy.

Pozdrawiam :cry:

Witam wszystkich. Potrzebuję zrobić przejazd przez rów odwadniający o szerokości ok 1-1,5 m. Musi być dość solidny aby mogły po mim przejeżdżać cięzarówki z materiałami budowlanymi. Z czego zrobić taką konstrukcję która wytrzyma nacisk np. betoniarki. Może ktoś robił coś podobnego u siebie albo ma jakiś pomysł.

Pozdrawiam :cry:

Witam!

Na początku powinieneś określić czy przejazd ma być docelowy czy na potrzeby budowy...

Najprościej będzie jak włożysz w rów przepusty betonowe (np. Dn=40 cm) i zasypiesz to pospółką zagęszczając ją warstwami, a na wierzch jakieś grubsze kruszywo (np. tłuczeń łamany 0/31,5) oczywiście zagęszczone. Możesz też zamienić rury betonowe na jakieś wzmocnione PEHD (np. rury AROT).

Pozdrawiam,

dzięki serdeczne za odpowied dot. klinkieru

kupiłem u mańków (płochocimska)

i jestem zadowolony

bursztyn RF kl.35

CRH

Konrado, a masz już zaprawę do murowania?

jaką? skąd? po ile?

;)

sam właśnie dość pilnie szukam czegoś do Vandersandena i każdy chwali swoje:

Quick-Mix, Kreisel, Alpol, Sopro...

Quick-Mix bije wszystkich cenowo na głowę (kosztuje ponad 100% więcej niż reszta, dość podobna cenowo)

no i problem jest również z dostępnością - choć to zależy od koloru; ja potrzebuję jasnej (biała lub jasnoszara)

OSTRZEżENIE!

przestrzegam przez zakupem drewna (np.: desek szalunkowych) od firmy PrzemDrew z okolic Szczytna

p. Przemysław Bednarczyk ogłasza się na allegro ze swoją ofertą.

Kupiłem, no w zasadzie zupełnie w ciemno (więc sam sobie jestem winien) 8 m3 desek, z których połowa tylko nadaje się na szalowanie stropu monolitycznego :(

reszta jest:

a) za krótka (sporo obrzynów długości ok. 0,5 m)

b) za wąska

c) spleśniała

d) nieokorowana

c) ponacinana/połamana

mimo, wydawało się, atrakcyjnej ceny desek, szalunek stropu będzie dla mnie dużym wyzwaniem finansowym (już musiałem kupić kantówkę, na pewno będę musiał domawiać deski...)

a mówili: OSZCZęDNY DWA RAZY TRACI...

:-? :-?

OSTRZEżENIE!

przestrzegam przez zakupem drewna (np.: desek szalunkowych) od firmy PrzemDrew z okolic Szczytna

p. Przemysław Bednarczyk ogłasza się na allegro ze swoją ofertą.

Kupiłem, no w zasadzie zupełnie w ciemno (więc sam sobie jestem winien) 8 m3 desek, z których połowa tylko nadaje się na szalowanie stropu monolitycznego :(

reszta jest:

a) za krótka (sporo obrzynów długości ok. 0,5 m)

b) za wąska

c) spleśniała

d) nieokorowana

c) ponacinana/połamana

mimo, wydawało się, atrakcyjnej ceny desek, szalunek stropu będzie dla mnie dużym wyzwaniem finansowym (już musiałem kupić kantówkę, na pewno będę musiał domawiać deski...)

a mówili: OSZCZęDNY DWA RAZY TRACI...

:-? :-?

a już miałem się podłączyć do Twojego zamówienia i zamówić u nich brakujące krokwie do więźby. Całe szczęście że zamówiłem.

Konrad

To jest miejsce na kibelek, bo trzeba go postawić nie na płytki, bo się pod oknem nie mieści :lol: :roll: :wink: :lol: :roll: :wink:

daj namiar na gości od wylewek żeby ich nie brać pod uwagę jak będę robić wylewki.

P.S.

Magda nie przejmuj się tym bardzo, byłem w zeszłym tygodniu u kobietki zobaczyć robotę tynkarzy. Tam to dopiero murarze nawiwijali- kobita miała mieć pod oknem zlewozmywak. teraz ma hydraulikę podprowadzoną , wylewki zrobione i się okazało że stawiając szafkę ze zlewem pod oknem szafka będzie za wysoko w stosunku do parapetu. Kolesie pewnie zamiast wysokość pomieszczeń brać z uwzględnieniem rzędnych pewnie pominęli grubość stref podłogowych. Efekt - okno się na 100% nie otworzy i cały parter ma wysokość z 2,50 m , zamiast 2,70m.

A wracając do łazienki to też jest kwiatek takowy że siedząc na kiblu prawym kolanem będzie dotykać do słupa podpierającego więźbę dachową.

I ja się zastanawiam czy ludzie oczekują że budowlańcy i wszelkiej maści "fachowcy" będą myśleć za nich budując dom??

Gdzie Ci inwestorzy byli że tego nie wyłapali, a jeżeli nie właściciel to kierownik budowy , inspektor czy inny baran pilnujący tego???

Konrad

LUDZIE NIE WIERZCIE W SłOWA WASZYCH FACHMANóW !!! :wink: