Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieśmiało grupa nieporęt i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Słuczajcie czu komuś z Was kładła dach firma Zakpol z Nieporętu? Jeśli tak to podzielcie się opiniami na ich temat. Pozatym poszukuje stropu terriva (belki i pustaki). Możecie polecić jakiegoś dobrego sprzedawce lub wytwórcę? Pozdrawiam sąsiadów :)

My kupowaliśmy nadproża i strop w Sulejówku w firmie Betakor - tyle, że mają tylko keramzyt. Mają fabrykę, wszystko jest wibrowane maszynowo. Dostaliśmy piekne pustaki, jak z obrazka. A myslałam, że tylko na wystawie mają takie śliczne :). Dostarczyli gratis na budowę, zdjęli na paletach. I kasowo byli atrakcyjni... Ale może dostaniesz jakiś bliższy namiar. W każdym bądź razie mogę serdecznie polecić.

Małgosia

Dzięki Małgosiu za namiary na strop. Sulejówek nie jest aż tak daleko, chętnie podjade i zobacze co mają do zaoferowa. Jest też taki mały zakład w stanisławowie. Robią bloczki i m.in. stropy, ale słyszałem że nie mają żadnych certyfikatów i trochę się boję brać od nich...

Pozdrawaim Q

zgadam się z Tobą sharpie... bloczki które tam leżą wyglądają nie najlepiej i dlatego kupiłem certusa. pewnie sporo więcej zapłaciłem ale akurat na tym nie planowałem oszczędności. teraz mam za to inny ból głowy - deski i papa czy dobra folia np maxx dorkena? wiem że ten temat na forum był wałkowany milion razy ale mimo tego że czytałem co mi wpadło w oko, to i tak nadal jestem w kropce...

Witam wszystkich!

Od niedawna zaczęłam zaglądać na Forum. Mam dopiero rozpoczętą budowę - fundamenty.

Chcę dokonać kilku zmian w projekcie i szukam architekta.

Czy ktoś mógłby mi polecić...dobrego i niedrogiego?

Czas goni, wiosna tuż tuż i zaraz rozpoczynam kolejny etap budowy.

Pozdrawiam i z góry dziękuję

Ania

Witajcie

Mam pytanie :lol: Czy ktoś posiada wiedzę lub doświadczenie w temacie podpięcia się z siecią wodociągową z drogi prywatnej (wykonanej prywatnie w zakresie działkowiczów) do wodociągu w drodze gminnej????????

U nas pojawił się problem w momencie gdy wystąpiliśmy do gminy o zgodę na podpięcie się i zajęcie pasa ruchu. Do tej pory nikt z nas nie został poinformowany, że nie jest to możliwe gdy droga jest prywatna, że musimy ją najpierw przekazać gminie, co trwa 2-3 miesiące.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Witajcie

Mam pytanie :lol: Czy ktoś posiada wiedzę lub doświadczenie w temacie podpięcia się z siecią wodociągową z drogi prywatnej (wykonanej prywatnie w zakresie działkowiczów) do wodociągu w drodze gminnej????????

U nas pojawił się problem w momencie gdy wystąpiliśmy do gminy o zgodę na podpięcie się i zajęcie pasa ruchu. Do tej pory nikt z nas nie został poinformowany, że nie jest to możliwe gdy droga jest prywatna, że musimy ją najpierw przekazać gminie, co trwa 2-3 miesiące.

Z góry dzięki za odpowiedź.

U mnie sytuacja jest podobna, choć ja nie podpinam się do wodociągu - mamy studnię. Jednak sąsiedzi są bezproblemowo podpięci do rurki. Powinniście to mieć chyba opisane w warunkach przyłączenia wody - jeśli nie ma nałożonego obowiązku oddania drogi, to chyba mają robić tak jak jest w warunkach. Nie macie obowiązku oddawania drogi gminie, choć de facto leży to w Waszym interesie - kanalizację ma obowiązek podprowadzić gmina po drodze gminnej, a Wy tylko u siebie na działce, toż samo z gazem i innymi cudami. Może w dalekiej przyszłości pociągną Wam oświetlenie na koszt gminy... Inna kwestia należy do tego, czy droga jest prywatna - czytaj wytyczona z jednej działki jako droga dojazdowa do reszty i jesteście w jej akcie notarialnym, bo jeżeli była to droga polna utwardzona przez Was, to nie jest ona prywatna.

Można podyskutować, że oddacie drogę gminie, ale w takim razie ktoś chyba musi Wam zwrócić koszty poniesione w związku z budową wodociągu, bo tak jak pisałam, w drodze gminnej obowiązek podprowadzenia wody do granicy posesji należy do gminy, ale mogę się niestety mylić.

Chyba już pójdę spać, bo bredzę...

Miłych snów

Małgosia

U mnie sytuacja jest podobna, choć ja nie podpinam się do wodociągu - mamy studnię. Jednak sąsiedzi są bezproblemowo podpięci do rurki. Powinniście to mieć chyba opisane w warunkach przyłączenia wody - jeśli nie ma nałożonego obowiązku oddania drogi, to chyba mają robić tak jak jest w warunkach. Nie macie obowiązku oddawania drogi gminie, choć de facto leży to w Waszym interesie - kanalizację ma obowiązek podprowadzić gmina po drodze gminnej, a Wy tylko u siebie na działce, toż samo z gazem i innymi cudami. Może w dalekiej przyszłości pociągną Wam oświetlenie na koszt gminy... Inna kwestia należy do tego, czy droga jest prywatna - czytaj wytyczona z jednej działki jako droga dojazdowa do reszty i jesteście w jej akcie notarialnym, bo jeżeli była to droga polna utwardzona przez Was, to nie jest ona prywatna.

Można podyskutować, że oddacie drogę gminie, ale w takim razie ktoś chyba musi Wam zwrócić koszty poniesione w związku z budową wodociągu, bo tak jak pisałam, w drodze gminnej obowiązek podprowadzenia wody do granicy posesji należy do gminy, ale mogę się niestety mylić.

Chyba już pójdę spać, bo bredzę...

Miłych snów

Małgosia

A więc sprawa ma się tak, że my chętnie gminie tą drogę oddamy, tylko gmina jak się do nich zwróciliśmy to powiedziała że może zrobią nam wodę za 2-3 lata, więc zrobiliśmy to we własnym zakresie, bo my już mieszkamy i sąsiedzi chcą niebawem zamieszkać. Oczywiście nikt nas wcześniej nie poinformował że żeby się podpiąć do rury głownej to droga nasza musi być gminna. I to cały problem, bo w takim przypadku to byśmy już dawno o to wystąpili, chociaż zebrać b10 osób w jednym czasie i u jednego notariusza to nie jest najprostsze. Zastanawiam się tylko, czy rzeczywiście jest taki przepis, czy gmina postanowiła nam utrzeć nosa, że zrobiliśmy to prywatnie???? I o to jest pytanie.

Szukam bramy garażowej- może pochwalicie sie skąd braliście i jak wyglądał motaż i czas realizacji od zamówienia do wstawienia

pozdrawiam serdecznie

właśnie (przedwczoraj) zamówiłem bramę garażową w GAMAR (w Legionowie) przedstawiciel firmy Wiśniowski

model dość duży bo 475 x 225, z pełną automatyką (podnośnik + fotokomórka), gładki - bez kasetonów

poniżej 7k z instalacją; będzie gotowa na 4.03

Szukam bramy garażowej- może pochwalicie sie skąd braliście i jak wyglądał motaż i czas realizacji od zamówienia do wstawienia

pozdrawiam serdecznie

właśnie (przedwczoraj) zamówiłem bramę garażową w GAMAR (w Legionowie) przedstawiciel firmy Wiśniowski

model dość duży bo 475 x 225, z pełną automatyką (podnośnik + fotokomórka), gładki - bez kasetonów

poniżej 7k z instalacją; będzie gotowa na 4.03

Podpowiesz ile zapłaciłeś? Mamy jakiś namiar, ale jeszcze się nie do końca zdecydowaliśmy. I jaka ta bramka? Nam potrzebny kaseton w kolorze drewna...

Pozdrawiam