Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Lawy - ja tylko zaczerpnęłam informacji na temat tych kominów, co nie znaczy, że takie zrobię. Nawet nie mam takich w projekcie. Ale czasami zastanawiam się, czy nie byłoby lepiej. Bo drożej to na pewno.

Oczywiście, ze wiem że to tylko informacja, a to co napisałem to tylko moje zdanie. 8) 8) Generalnie wyrobiłem je sobie czytając opinie forumowiczów, rozmawiając z wykonawcą oraz z kierownikiem budowy. Tyle że wykonawca musi umiec zrobić komin (choć systemowe też da sie spieprzyć co się zdarza :o ). Wybór jest - jak we wszystkim teraz, a nieważne na co sie zdecydujesz - ważne aby było dobrze wykonane - tak jak z dachami :D :D :D .

Lawy - Thomas czy Bosta zrobili na Tobie lepsze wrażenie?

bo cenowo mi wyszli b. podobnie: po 150zł =vat za B15 i tylko kilka zł różnicy na pompie

u mnie w sobotę skończyli ogrodzenie, do jutra gotowe będą zbrojenia i szalunki ław, więc w środę rano będzie lanie ław!

teraz muszę szukac hydraulika i ziemi do wsypania w fundament - ma ktoś do polecenia?

Witam,

Chciałabym dołączyć do grupy - choć powoli tracimy nadzieję, że uda nam się w tym roku zacząć - póki co nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę i nie zanosi się, żeby szybko coś się zmieniło... :-? A inni już stropy mają... ech...

Budowa będzie przy Trakcie Lubelskim, więc to chyba jeszcze Wawer, nie? :lol: :lol: :lol:

A tak przy okazji - gdyby ktoś znał jakieś fajne ekipy (no i nie za drogie ani nie za tanie rzecz jasna), to bardzo chętnie skorzystamy :wink:

Niestety dopiero czekam na warunki - mają być "lada dzień"... w naszym przypadku niestety nie dalo sie przed styczniem nic zaczac zalatwiac... no i w zwiazku z tym jeszcze w lesie jestesmy (he he... i to serio, bo wyciac bedziemy musieli ze 30-50 drzewek... to tez pewnie nam opozni roboty - pozwolenie na wyciecie... :-? - a to podobno jak sie ma pozwolenie to najlepiej skladac, bo wtedy na pewno sie zgodza...)

Z drugiej strony to moze i dobrze ze sie tak opoznia - ekipy nie mamy jeszcze - bo ta na ktora liczylismy taka nam wycene zrobila,ze chyba podziekujemy...

Planowalismy w tym roku do stanu surowego otwartego dociągnąc, ale w tym tempie to moze z drzewkami się uporamy ;).

dzulcia - WITAM czy ten domek na avatarku to projekt, który będziesz realizować?? 8) Niestety formalności trwają, ale jest metoda - dzwonienie i częste dowiadywanie się, bo jak się nie dopytuje to często sprawy leżą na boku i nikt do nich nie zagląda.

Co do wykonawcy - to myślę, że już teraz mogę i swojego polecić (już tu dawałem namiara, ale wtedy był sprawdzony ale jeszcze nie przeze mnie). Namiar wrzucę na priv. Znam jeszcze jedną ekipę - też już ją komuś dawałem, ale to też sprawdzona przez znajomych rodziny (albo odwrotnie przez rodzinę znajomych :D ).

Hej Dżulcia !

Nie martw się ! Ja też czekam na warunki zabudowy.... Od 30 października...

Dowiadujemy się średnio raz w tygodniu... Bez załączników to nic nie przyspieszyło sprawy...

Jednak ja nadal jestem optymistką i licze że w sierpniu uda nam się wbić pierwsza łopatę...

Teraz tylko czytam i zbieram namiary, które tu umieszczacie :-)

Wrzucajcie jak najwięcej polecanych żródeł i wykonawców - to bardzo pomaga :-)

Witam wszystkich! :D

Lawy: nie bardzo wiem co znaczy "avatark", ale jeśli to ten obrazek z lewej to tak - do jest domek, który będziemy budować :).

No i bardzo dziękujemy za namiary - jeszcze dziś podzwonimy.

Zuzza: My jesteśmy w dziwnej sytuacji - bo załatwianiem zajął się tata, który pracuje bisko gminy (nawiasem mówiąc w czasie pracy będzie naszym sąsiadem ;) ). On też jest optymistą - mówi, że w połowie maja już pozwolenie będziemy mieli - oby :wink: . My mieszkamy i pracujemy dość daleko i nie po tej stronie Wisły, więc raczej w godzinach pracy urzędu szans załatwić niczego nie mamy.

Dzulcia - maj to jest nierealny. Ja złożyłam w połowie marca papiery i jakoś pozwolenia nie mam. Gmina ma na to 65 dni! A robotą są teraz zawaleni podobno... Poza tym jak dostaniesz warunki, to czeka Cię jeszcze urząd na Koszykowej. Mi tam poszło nadzwyczaj szybko, bo tylko tydzień, ale i tamten urzędzik ma m-c czasu. I tak miesiąc do miesiąca i robi się kawał czasu. Mimo wszystko, życzę Tobie i wszystkim oczekującym na przeróżne papierki - powodzenia.

Taaa, papiery moga obrzydzić życie....

Ja składając wniosek o warunki zabudowy w październiku byłam pewna, że budowę rozpoczniemy w kwietniu...

Teraz prawdę mówiąc boję się, że nie wyrobimy sie w tym roku... Bo jesli nie zdążymy rozpocząć do końca sierpnia, to potem to już ryzyko...

Ale równiez wierzę, że sie uda !

A pewnie - trzeba naciskać.

MLK to nieźle z tym zakopaniem się...ale najważniejsze że już masz ławy 8) 8) a skąd brałeś w końcu?

Ja wczoraj kliknkier załatwiłem, dziś więźba może przyjedzie, przemaluje ją dodatkowo w sobotę i już do stanu surowego otwartego blisko coraz bliżej... 8)

A pewnie - trzeba naciskać.

MLK to nieźle z tym zakopaniem się...ale najważniejsze że już masz ławy 8) 8) a skąd brałeś w końcu?

Ja wczoraj kliknkier załatwiłem, dziś więźba może przyjedzie, przemaluje ją dodatkowo w sobotę i już do stanu surowego otwartego blisko coraz bliżej... 8)

od Thomas, udało im się wcisnąć mnie na wieczór mimo że zamówiłem tego samego dnia rano

klinkier na kominu? skąd bierzesz?

hehe, to widze że Thomas też i Tobie się spóźnił. A Ja zamawiałem o 12 na 17.00 a przyjechali o 19.00. Ale nic to, oni chyba z daleka wożą.

A klinkier to i na komin (na część powyżej dachu) oraz na słupy które sa zaprojektowane przy wejściu. Z chęcią bym z nich zrezygnował, ale architekt, wykonawca oraz inspektor odradzili bo one niby cos tam dach podtrzymują.

A brałem z Majdan/Wiązowna. Interesował mnie roben i tam dostałem najlepszą cenę a za dowóz policzyli sobie 20PLN HDS'em podczas gdy z innych punktów ten dowóz był zdecydowanie droższy. A jest to punkt z samym klinkrem dlatego im zależy. tel: 789-05-24. Jak będziesz szukał to radzę tam zajrzeć.