Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

Recommended Posts

Ale czy już wyżej nie rozmawialiśmy o piasku?? 8) to było chyba to 8), ale żeby się upewnić zerknę w domu do moich wyliczeń i kontaktów. 8)

zdaje mi się że wcześniej było o piasku do murowania (czyli wiślany: może być przesiewany lub nie), a teraz szukam piasku do wrzucenia w fundament (czyli piasku kopalnianego, wiślany nie daje sie ubić), żeby go potem go ubić, rozłożyć kanalizację, wylać chudziak i w ten sposób zakończyć stan "zero" :) ufff

a tak na marginesie: jak w kosztorysach róznych projektów widziałem że stan zero kosztuje (średnio) ok. 30 tys zł to nie mogłem się nadziwić że aż tyle, teraz z moich kalkulacji wychodzi że nie wyrobię się w tej kwocie ... a zbrojenia ław ze złota nie mam ;)

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

hmm, no rzeczywiście. qrcze jak ja już wszystko zapominam...to co było wyrzucam z głowy aby się pomieściły rozmyślania na temat tego co ma być (a i tak nie wszystko się mieści i wielu rzeczy nie mogę ani pojąć ani rozplanować :o )

Zerknę wieczorem do rozpiski ile za taki piach płaciłem..ale go niewiele było, bo to co zostało wykopane z ław i fundamentu zostało również na ten cel zuzyte przecież.

Nie mogę jakoś ceny znaleźć i wiem dlaczego - dlatego że zbiorczo wpisałem to w całość piasku i teraz wiem dlaczego się dziwiłem że mi w wyliczeniach końcowych jakieś ułamki w wywrotkach wyszły :o :o ale z tego co pamiętam to piasek na podsypkę to chyba coś 50% rzecznego - tak miało byc w zamierzeniu, ale ile wyszło....qrcze negocjowałem to 2 miesiące temu i płaciłem też za to juz jakiś czas temu a w rachunki wpisałem piasek jako piasek (brałem of course bez f-ry)....nic spróbuję policzyć..

Jak miło sobie poczytac o Waszych postępach....

Piszcie jak najwięcej :-) Macie wiernych czytelników ;-)

Wczoraj rozmawialiśmy z Panią R w urzedzie w Wawrze: Warunki juz niby są, Szefowa podpisała , ale szef jeszcze do czegoś się przyczepił... Będziemy dzwonic jutro... Moze w koncu będą mieli nas dosyć.

Z nudów dopracowujemy projekt - a nawet zrobiliśmy makietę domu i działki... To się nazywa zboczenie....

A tam zboczenie. Róbcie takie rzeczy teraz, patrzcie co mozna by jeszcze zmienić, co przestawić. Później niestety na te rzeczy nie będzie czasu i ja już teraz jednej rzeczy żałuję...ehhh..2 miesiące do tyłu a dwie rzeczy bym zrobił w domu inaczej...

juz dwa miesiące trwa Twoja budowa??

jakie dwie rzeczy byś zrobił inaczej? pisze szybko to może jeszcze zdąże zmienić :) :) :)

Zuzza -

to żadne zboczenie - ja rok czekałem na warunki i pozwolenie, więc śledziłem (nawet chodziłem na spotkania grupy otwockiej) co się dzieje przez spory czas

a więc mały raporcik (tak sobie myślę że powinien pisać dziennik)

ławy zatarte i obsypane, szalunki zdjęte, rano zamówiłem folie na ławy, bloczki (po 1.90zł), cement, piasek i troszkę stali (góra ścianek fundamentowych jest dodatkowo zbrojona) - jutro zaczną murować pierwsze mury!! 8)

nie no, chyba nie dwa miesiące. Zacząłem w tygodniu przed świętami więc chyba tak miesiąc właśnie dobiegł. A co bym zmienił? ano trochę inaczej komin mimo wszystko ustawił (teraz jest już po jabłkach bo komin w połowie już stoi, baaa nawet więcej niż w połowie) no i jedno okno ciut inaczej, ale tutaj przyznam się że miałem zamiar tak zrobić i w poprawkach na projekcie nie zostało to naniesione z tym oknem (bład albo mój albo sprytnej pani co nanosiła zmiany) i w trakcie budowy zapomniałem o tym - za dużo na głowie.

MLK - No ładnie. Już możesz zacząć nucić "Niech się mury pną do góry..."

A z dziennikiem to dobra rzecz. Ale ja mam dziennik w postaci zdjęć oraz rozrachunku zamówień, dowozów i płatności w excelu 8)

ODNOŚNIE TEMATU DACHY TO MIŁO MI ŻE WYMIENIANCIE SIE OPINIAMI NA TEMAT DACH-KOWALSCY, KTÓREJ JESTEM WSPÓŁWŁAŚCICIELKĄ I MAM NADZIEJĘ ŻE JESTEŚCIE ZADOWOLENI Z OBSŁUGI JEŚLI NIE TO BARDZO CHĘTNIE POZNAM WASZE UWAGI MÓJ. TEL.615-25-02 .

Z NAJŚWIEŻSZYCH WYDARZEŃ W DACH-KOWALSCY MOGĘ SIĘ POCHWALIĆ ŻE OD 17 KWIETNIA JESTEŚMY NAJLEPSZĄ EKIPĄ DEKARSKĄ NA MAZOWSZU- ZAJĘLIŚMY 1-SZE MIEJSCE W MISTRZOSTWACH MŁODYCH DEKARZY

A CO WYMIANY DOŚWIADCZEŃ CHĘTNIE SIĘ PODZIELĘ MOIMI OPINIAMI NA TEMAT BUDOWY I WYKOŃCZENIA DOMU - SAMA JESTEM NA TYM ETAPIE. CO PRAWDA WYKAŃCZAM WNĘTRZE I CIEŻKIE PRACE BUDOWLANE MAM JUŻ ZA SOBĄ ALE MOGĘ DAĆ MAMIARY NA EKIPY KTÓRE U MNIE COŚ ROBIŁY(ALE TYLKO NA TE Z KTÓRYCH JESTEM ZADOWOLONA) .

MLK DZIĘKI OGROMNE za namiar na ekipę p.Wojtasa. Wiele na to wskazuje, że to on zotanie wybrańcem naszym :) . Rozmawialiśmy z nim dziś przy przewodowej. Dobe wrażenie i przyzwoite warunki cenowe raczej.

srodka napisała:

budujemy na Lancuckiej, jestesmy na etapie tynkow wewnetrznych i w przyszlym tygodniu moze zaczna nam elewacje. prosze o przyjecie mnie do tak zacnej grupy Wawerskiej

przyjmujemy, przyjmujemy, tylko czy Ty nieśmiało prosisz? :D :D

Zapraszamy.

znam ekipę Wojtasa -robili u mnie ocieplenie stropu - spisali się nieźle i mają dobre ceny, poza tym wiem że robili u dwojga moich klientów z Radości od których dostałam na nich namiary.

pozdrawiam

a znasz może u kogo układali dachówkę? dali mi rewelacyjną cenę

FRIPP - na zdrowie :)

SRODKA - witamy!!!!!!!!!!!!!!

a gdzie jest ul. Łańcucka? :)

Start planowany na połowę czerwca. Wkrótce, razem z Bess ogrodzimy te nasze parcele, po ogrodzeniu jakiś studniarz się pojawi, później dogadanie z sąsiadami w sprawie AC/DC, no i niech się dzieje, co chce :wink: . Mamy nadzieję, że dobrze wybierzemy i że będzie wszystko ok. Dziś byliśmy u sąsiadki, wykańcza dom za nami, rany, ile to roboty, ale jak już u niej miło.... trochę jej pozazdrościliśmy, że już niedługo tam będzie sobie mieszkać. Poza tym lekcja poglądowa była, bo dom podobnej wielkości do naszego, więc wyobraziliśmy sobie trochę lepiej nasz pałac.

Mlk, Twoja budow jest po prawej (północnej stronie przewodowej), czy po lewej, przejeżdżaliśmy dziś i widziałem dwie ruszające budowy i nie wiedzialem, z którą Cię kojarzyć...aaa, no i jak kto się wykańcza, to w ttw przy galerii mokotów byliśmy dziś. Promocyjne ceny kabin.1500-2000 szkło, razem z brodzikiem akrylowym Ładne(choć to kwestia gustu), ja, gdybym był bliżej, to już bym miał :-? Przetrzymać można u nich nawet i pół roku, po wpłaceniu całości. Gdzyby ktoś zainteresowany bliżej, to niech napisze, dokładniej opiszę jak trafić.

Fakt, u sąsiadki bardzo miło, ja też to widziłam z tym, że trochę wcześniej. Podejrzewam, że przez te 1,5 miesiąca dużo się zmieniło.

Kabiny... tak daleko w przyszłość jeszcze nie wybiegam, może dlatego, że jeszcze pozwolenia nie mam i zaczyna mnie to stresować, bo miesiąc oczekiwania dobiega końca i nic. Poza tym, to ogrodzenie... Smutno mi się zrobiło, jak się dzisiaj dowiedziałam, że transport nie wypalił, bo już wszystko nagrane, pozgrywane, czas to jednak zabiera i efektu końcowego nie ma. Ale, co się odwlecze to nie uciecze mam nadzieję. Dobrze, że chociaż przetrzymają nam siatkę jeszcze przez tydzień.

układali blachodachówke u jednego z moich klientów ul.marty w radości(bliżych informacji mogę udzielić telefonicznie) układali tam zieloną blachodachówkę KAMI odnośnie fachowości to musiałabym spytać się mojego męża(bo dachy to nasz fach),ja znam ich tylko od strony prac murarskich.

A odnośnie ekipy od tynków -u mnie w domu wewnętrzne tynki wap.-cem. robiła bardzo tania i dobra ekipa z łukowa-Pan szynecki tel.025 7961347 oni robili w nowej części domu a w starej części robiła mi ekipa z augustówki-pan jan piętka tel.0600097431 też ma dobre ceny i wykonywał u mnie najtrudniejsze prace murarskie tj.połączenie obu części domów (przebijanie ściam nośnych) i mój mąż był bardzo zadowolony a namiary na niego wzięlam od mojego klienta z radości z ul.jontka u którego stawiał cały dom.

Hej!

Muszę się z Wami podzielić radosną wiadomością !!!!

Własnie dowiedziałam się, że mamy do odebrania WARUNKI ZABUDOWY !!!!!

Czekaliśmy 5 miesięcy i 22 dni ....

Ale się cieszę, że wrszcie sie udało :-)

Szkoda tylko, ze dopiero w poniedziałek MIŁA pani nam je da...

Taka jestem ciekawa co tam wysmarowali...

Teraz mam nadzieję będzie juz z górki :-)

Zuzza: GRATULUJE!! :D

Ale Ci fajnie... nam powiedzieli, żeby przyjść za dwa tygodnie... ale w to, że wtedy coś będzie też nie wierze... w końcu my czekamy dopiero 3 miesiące :-?.

Poza tym przecież to dopiero początek... a my jak już pozwolenie na budowę dostaniemy to jeszcze będziemy musieli złożyć podanie o pozwolenie na wycięcie drzew (gdyby było ich kilka to byśmy to "po cichu zrobili", ale na naszej działeczce rośnie sobie lasek cały, więc lepiej nie ryzykować - w razie nałożenia kary nasze wnuki nie wypłacą się do końca życia...).

ps. Zuzza, trzymam kciuki, że w Twoim przypadku dalej będzie już szybciutko! :)