mlk 22.04.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 ZUZZA gratulacje!!! teraz szybciutko doszlifowac projekt, odrolnic dzialke, zebrac warunki na przylacza (jesli nie masz) i skladaj do urzedu - pewno zajmie Ci to kolo 2miesiecy, potem 1-2 mies. oczekiwania na pozwolenie na budowe, pozwolenie musi sie uprawomocnic przez 2 tyg., potem z tygodniowym wyprzedzeniem trzeba zgłosić budowę w inspektoracie wychodzi ze start całem "zabawy" pod koniec września... chyba że już masz gotową w/w papierkologię, albo nie czekając na pozwolenie zaczniesz działać wykonawcę już macie??? RENAŚ jakbyś mogła się dowiedzieć więcej od męża o fachowości dekarzy to byłbym bardzo wdzięczny FRIPP ciesze się że dogadujesz sie z nim - tylko on ma b. mało wolnych terminów bo w tym, tygodniu już podpisał trzy umowy i kręci nosem na robienie mojego dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 22.04.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 MLK, jutro się z nim dogadujemy, mam nadzieję ostatecznie. Lawy- studniarza mam, jaką będę robił, jeszcze nie wiem, w każdym razie u mnie woda z pozimou okolo 7-8 metrów. Mam poleconego z wierconą za 100, ale tu znowu MLK napisał o kimś bardziej konkurencyjnym, więc może znowu??? Będę sprawę badał wkrótce. Zuzza- gratulacje i powodzenia, zawsze to jakiśetap za Tobą i celu trochę bliżej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bess 22.04.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Zuzza - Myślę, że czas od odebrania warunków zabudowy do złożenia papierów o pozwolenie na budowę może być zdecydownie krótszy, niż pisze mlk. U mnie zajęło to niecałe 2 tygodnie. Pani architekt wykańczała projekt, Koszykowa załatwiła sprawę w tydzień. A warunki przyłączy powinnaś już mieć, skoro występowałaś o warunki zab. Także GRATULUJĘ i powodzenia życzę na dalszych etapach biurokracji.Fripp - czy myśląc o studniarzu, masz na myśli tego, którego nam polecałeś (p.Wojtek)? Koło naszych działek ogłasza się studniarz i hydraulik. Nie myślałeś o człowieku z tej okolicy do studni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bess 22.04.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Fripp- i jeszcze jedno. 7-8 metrów w naszych stronach to chyba za mało. Potrzeba mieć kilkanaście metrów. Ponieważ my też już musimy myśleś o studni, jesteśmy zainteresowani wszelkimi kontaktami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 22.04.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Heej ! Niestety Warunki, to dopiero początek moich bojów Od ponad pół roku czekamy na zniesienie współwłasności Naszej działki, a tak naprawdę współwłasności obecnych włascicieli. Bo dopiero wtedy możemy tą działkę nabyć. I wyobraźcie sobie zbieg okoliczności - akt notarialny zniesienia współwłasności ma być podpiasny właśnie w ten poniedziałek.... Czyli czeka mnie jeszcze załatwienie kredytu - 2 tygodnie. Agencja rolna - prawo pierwokupu - 2 tygodnie. wprowadzenie zmian w projekcie i projekt zagospodarowania - 2 tygodnie Mam nadzieję załatwić to wszystko do połowy maja A resztę papierów do pozwolenia na budowę do połowy czerwca... Czyli koniec sierpnia jest realnym w miarę terminem wbicia pierwszej łopaty. Ale się cieszę!!!!!!! potem dopiero koszykowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszek 22.04.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 budujemy na Lancuckiej, jestesmy na etapie tynkow wewnetrznych i w przyszlym tygodniu moze zaczna nam elewacje. prosze o przyjecie mnie do tak zacnej grupy Wawerskiej Witaj Srodka! Piszesz, że jesteś na etapie tynków. Jak będą dobrzy, to podziel się namiarami! Ja też jestem na tym etapie, ale szukam fachowców! A może ktoś inny z grupy ma dobrą ekipę tynkarzy? Dajcie znać! A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 22.04.2005 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Co do studni u nas. Tubylcy mówią, radzą, żeby głębiej nie szukać wody, bo tylko gorsza, przykład- moja sąsiadka- kiedy zrobiła badania wody z 25ciu metrów, to okazało się, że żelazo i mangan, musiała kupować filtry, zmieniać pompę i inne zabawy jakieś. Tubylcy odradzali głębokie kopanie, sami mają z tej głębokości, trochę narzekają,że nienajlepsza, ale lepsza i tak, niż ta z głębin. Korzystał będę raczej z tego człowieka, którego Wam podesłałem, polecony przez teścia, współpracował z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bess 22.04.2005 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Co do studni u nas. Tubylcy mówią, radzą, żeby głębiej nie szukać wody, bo tylko gorsza, przykład- moja sąsiadka- kiedy zrobiła badania wody z 25ciu metrów, to okazało się, że żelazo i mangan, musiała kupować filtry, zmieniać pompę i inne zabawy jakieś. Tubylcy odradzali głębokie kopanie, sami mają z tej głębokości, trochę narzekają,że nienajlepsza, ale lepsza i tak, niż ta z głębin. Korzystał będę raczej z tego człowieka, którego Wam podesłałem, polecony przez teścia, współpracował z nim. 25 m to rzeczywiście przesada, też słyszałam o tych ich problemach z wodą. Ale nasi sąsiedzi od strony wschodniej mają coś ok 10- 13 m i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszek 22.04.2005 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Nasz studniarz wywiercił otwór na 13 m i powiedział, że głębiej nie ma co, bo na pewno lepiej nie będzie, a może być gorzej. Lustro wody mam już na 3 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 22.04.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 ...Korzystał będę raczej z tego człowieka, którego Wam podesłałem, polecony przez teścia, współpracował z nim. i ja i ja...ja tez chcę... jesli można of course prosic o namiar, bo chyba mi go nie dałeś albo ja juz mam totalną sklerozę... A lustro wody to mam tak na 3-4 metry Agnieszek - jak widze nie tylko ja szukam tynkarzy, a jest z ty kłopot bo tych których znalazlem to mają takie terminy że hoho.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 22.04.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Ja tam się nie spieram o te studnie, 7, 8, czy 13. Rząd wielkości ważny, że raczej 10, a nie 20, czy 25.Przecież to i tak u każdego może trochę inaczej być, w zależności od układu warstw (każdy chyba o tym wie). Szkoda tylko, ze perspektywa wodociągu u nas się przesuwa w dalszą przyszlość. Tego się dowiedzieliśmy, dostali chyba 1/3 finansów na budowę infrastruktury, więc dalej w skansenie będziemy żyć. Na co idą podatki??? Drogi ? Wodociągi? Kanalizacja? Przedszkola/szkoły? .... Nie chciałem smutno kończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszek 22.04.2005 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Agnieszek - jak widze nie tylko ja szukam tynkarzy, a jest z ty kłopot bo tych których znalazlem to mają takie terminy że hoho.... No niestety, sezon polowań się rozpoczął! Moi tynkarze robią mnie w balona, bo podłapali inną robotę i do mnie chcą przyjechać za 2 tygodnie, bo niby facet, u którego teraz robili tynki wew. poprosił o zrobienie elewacji. Biorąc poprawkę na weekend majowy to ściągną do mnie gdzieś w połowie maja. Aż tyle to nie chce mi się na nich czekać! Może znajdę innych. Przynajmniej będę próbować, może jakaś dobra dusza podzieli się namiarem na dobrych tynkarzy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 22.04.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 fripp - nie ma u Was wodociagu?????? Koło mnie nawet jest ale musiałbym go tak ze 100 metrów podciągnąć - sam sporo zapłacić za podciagnięcie a po wszystkim cały odcinek poszedłby na własność wodociągów...ehh... a poza tym chyba jakieś kiepskie pompy (czy coś tam innego) mają bo u dalekich sąsiadów w lecie ciśnienie w rurach jest nikłe i pod prysznic trzeba dodatkowo konewkę zabierać... Fripp - dzięki. I BTW widziałem Twoją działkę pośrednio - bo oglądałem działkę Bess i pokazała mi gdzie i Ty zamieszkasz Ja tynkarzy to nie tak od zaraz, ale qrcze, samemu trudno mi skalkulować dokładną datę bo nie wiem jak się wyrobię z instalacjami elektycznymi i alarmowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bess 24.04.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Lawy ma las w domu, mlk ma fundament, a może i więcej, z tym, że z daleka mało widać..., fripp ma pozwolenie na budowę, a ja mam chociaż barak... . Ależ to fajne uczucie mieć coś na swojej ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 25.04.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Lawy ma las w domu, mlk ma fundament, a może i więcej, z tym, że z daleka mało widać..., fripp ma pozwolenie na budowę, a ja mam chociaż barak... . Ależ to fajne uczucie mieć coś na swojej ziemi. gratuluję pierwszego lokum! teraz pora sklecić sławojkę mam ławy i murują się sciany fundamentów oraz malują się dysperbitem - w piątek miało miejsce pierwsze murowanie! z daleka będzie widać jak zaczną się piąć mury parteru, ale to za jakiś czas dopiero a w temacie studni to ja mam wybitną na 11m, sąsiedzi obok też na podobną głębokość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 25.04.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 gratuluję pierwszego lokum! teraz pora sklecić sławojkę mam ławy i murują się sciany fundamentów oraz malują się dysperbitem - w piątek miało miejsce pierwsze murowanie! z daleka będzie widać jak zaczną się piąć mury parteru, ale to za jakiś czas dopiero a w temacie studni to ja mam wybitną na 11m, sąsiedzi obok też na podobną głębokość Gratuluję i ścian fundamentowych i wybitnej studni u mnie dziś więźba zaczyna się ustawiać. No i na koniec tego tygodnia moja ekipa kończy pracę i się zwija. Jakąś flaszkę będę musiał skombinowac jak nic i harmonogram taki że pójdzie później dach i biorę się za instalacje elektryczne i w międzyczasie okna się zamontują a po nich wejdą tynki. Ale nie wiem jak to potrwa wszystko bo i ja mam mało czasu na te instalacje i tynkarzy jeszcze nie mam. Okna się wyceniają i w tym tygodniu pewnie jakieś zamówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bess 25.04.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Jakie Wy macie u siebie studnie? Głębinowe czy abisynki? Przed chwilą zadzwoniłam do gościa w sprawie studni i zaskoczył mnie pytaniem, jaką chcę mieć. Nie mam pojęcia jaka to różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 25.04.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Jakie Wy macie u siebie studnie? Głębinowe czy abisynki? Przed chwilą zadzwoniłam do gościa w sprawie studni i zaskoczył mnie pytaniem, jaką chcę mieć. Nie mam pojęcia jaka to różnica. zwykłą, czyli tą tanszą czyli abisynka - miałem robioną jakiś miesiąc temu za 50zł/m a głębinowa kosztuje drugie tyle ekipa od studni zrobiła wszystko ok więc mogę Wam ich polecić i tel. podesłac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 25.04.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 hehe Takie pytanie już tutaj zadawałem ale nikt mi nie odpowiedział...bo nikt nie ma jeszcze studni. Ale jeśli o to chodzi to moja rada: głebinówka z pompą w studni (brak hałasu w domu). ciut droższa, ale pompa tyle samo kosztuje. edit: w muratorach z tego roku było sporo o studniach - chyba taki cykl co był w trzech kolejnych numerach. do poczytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bess 25.04.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 mlk - drugie tyle, czyli 100zł za m, tak? Tak poproszę o ten namiar. Wrzuć mi go na priva. A czy ten człowiek działa w naszych okolicach i dobrze zna teren? Ten gościu, do którego dzwoniłam podał mi cenę 90 za m (abisynka) i nie jest z żadnego polecenia. Co wchodzi w cenę, którą podałeś, sama robocizna czy z jakimś materiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts